Nemen is ook geven?

Het is zaliger om te geven dan te nemen

Het blijft me bezighouden: de kwestie ‘kunnen ontvangen’. En dat ik geven veel makkelijker, en ook prettiger vind dan krijgen.

In het boek De leegte achter de dingen las ik hier iets interessants over. Het komt er op neer dat geven en ontvangen twee kanten zijn van dezelfde munt. Het één kan niet bestaan zonder het andere. Om te kunnen geven, heb je ook mensen nodig die kunnen ontvangen.

Ik schreef er een post over op mijn blog Relimam voor wie benieuwd is!

Mensen die alleen maar nemen

Hoe dan ook, geven en nemen staat of valt in mijn ogen wel bij een goed evenwicht. Als mensen alleen maar nemen, dan roept dat bij mij op een gegeven moment irritatie op.

Dat soort types vertolkt Brigitte Kaandorp prachtig in ‘Ik heb een heel zwaar leven.’

Luister en geniet : )

Similar Posts

21 Comments

  1. @ De kap is van Acrylaat, vind het heel mooi gemaakt.
   Is een presentatie model om spullen op te zetten.
   Beekwilder.com

 1. Inderdaad, ik ben iemand die vooral graag geeft en vrij moeilijk kan ontvangen, ook al leerde ik het in de loop der jaren steeds beter.

  De song is leuk. Bedankt voor het leren kennen, ik ontvang graag :-)

 2. Ik geef graag, maar er moet wel iets tegenover staan. Niet negatief bedoeld, maar ik geef niet om te geven, maar omdat de ontvanger het waardeert of nodig heeft.

 3. Ik hou er totaal niet van om alles op de weegschaal te leggen, maar een beetje balans tussen geven en nemen vind ik wel op zijn plek. Als iemand altijd alleen maar neemt wordt het op een dag ook wel tijd om ook eens wat te geven.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.