Reacties

Geven is makkelijker dan krijgen? — 50 reacties

 1. Ik vind het ook leuker om te geven dan te krijgen, want ik wil juist mijn huis leger maken en met nieuwe vulling is dat lastig. Een Apple computer krijgen lijkt me aan de ene kant fantastisch en tegelijk heel ongemakkelijk dus ik begrijp je dochter zeker!

 2. Het is leuk om wat leuks te geven. Leuk om te zien de blije gezicht. Een dure spullen te krijgen is wel erg leuk en blij natuurlijk maar tegelijkertijd toch ongemakkelijk.

 3. Ik vind het ook makkelijker om te geven dan te ontvangen, maar inderdaad: als er niemand is die 'wil' ontvangen, dan werkt het ook niet. En als het altijd dezelfden zijn die ontvangen, krijg je misschien ook scheve gezichten.

 4. Leuk en lastig onderwerp.
  Ik vind het altijd erg leuk om een kado te geven waar ik erg mijn best op heb gedaan. Bv een fotoreportage of een plakboek waar ik veel tijd en energie in gestoken heb. Ook wanneer de ander het niet verwacht iets te krijgen. Geeft mij een goed gevoel. Iets krijgen, zoals je dochter de laptop kreeg, daar voel ik mij dan erg ongemakkelijk bij. Zo'n duur cadeau...

 5. Ik vind beide leuk! Kreeg járen geleden eens een stofzuiger van mijn schoonmoeder. Dit was niet mijn eerste keus maar deed wel of ik hem super vond. Volgens haar (hoorde ik achteraf) reageerde ik niet enthousiast genoeg en was ze daar best boos om.

 6. Ik ben denk ik van beide, ik vind geven net zo leuk als ontvangen. Maar het ligt er wel aan wat. Als ik zo’n laptop zou krijgen zou ik er enorm blij mee zijn maar inderdaad ook een beetje een ongemakkelijk gevoel krijgen, ik zou dan inderdaad iets terug willen geven van gelijke waarde of dergelijke. Maar kleine dingen vind ik natuurlijk hartstikke leuk om te krijgen en om te geven!

 7. Hm, misschien zijn die mensen zo ontzettend blij met jouw dochter dat ze zo'n groot cadeau per se willen geven om uit te drukken dat ze haar zeer waarderen. Kijk ook eens naar wie zo'n groot cadeau geeft. Zijn het mensen die er krom voor moeten liggen of kunnen ze het erg gemakkelijk doen omdat ze heel veel geld hebben en dit cadeau peanuts voor ze is. Maar ik begrijp haar ongemak heel goed, hoor.
  Toch zou ik als ik haar was het 'weegschaaltje' niet gebruiken, want dat kan wel eens als beledigend worden ervaren in andere culturen. Wacht rustig af, misschien komt haar kans om wat terug te geven of te doen nog wel. Misschien kunnen jullie wel eens een Chinees gastvrijheid bieden of zo.

 8. Ik vind het leuker om te geven dan te krijgen. De zoektocht vooral naar het perfecte cadeau is het leukste! Wauw je dochter kreeg inderdaad een topcadeau, ik zou me ook geen houding kunnen geven vrees ik..

 9. Ik vind het ook fijn om andere blij te maken, maar soms blijf je mensen blij maken en krijg je er totaal niks voor terug en dan denk ik niet aan spullen of wat dan ook, gewoon een stukje persoonlijk iets haha

 10. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet leuk vind om op zijn tijd ook wat te krijgen. Maar ik deel de mening dat het leuker is om te geven. En dan vind ik het juist altijd leuk om de reactie van een ander te zien. Dat is mijn dank je wel. En dan hoeft diegene echt niet te denken van hoe kan ik dit ooit terug doen. Een glimlach is genoeg!

 11. Geven is inderdaad makkelijker dan te krijgen en als ik iets van iemand krijgt is dat eigenlijk ook erg leuk. Ik heb het dan niet over een verjaardagscadeau, maar zomaar een kleinigheidje vind ik echt super tof. Die persoon denkt dan toch aan mij, zonder dat ik het vraag. Zeker echt iets kleins, bloemetje dat een meisje heeft geplukt, tekening wat mijn neefje heeft gemaakt of de buurvrouw een stukje gebak brengt die ze zelf gemaakt heeft en hoeft zeker niet altijd geld te kosten.

 12. Ik vind beide leuk eigenlijk. Het is wel zoals je zegt wat als je iets krijgt dat je helemaal niet leuk vind. Onlangs kregen we enkele kadootjes maar het was allemaal maar prul. Dan heb ik liever dat ze 1 mooi kado kopen of helemaal niets. Nu liggen die dingen daar maar in de weg te liggen.

 13. Goed onderwerp! Voor mij: allebei. Maar ik vind geven leuker dan krijgen. Voor dit specifieke voorbeeld. Check even wat de gebruiken zijn in China. In die cultuur ligt het wel even anders. Misschien is iets teruggeven wel een belediging (bij wijze van spreken). Ik weet het niet meer precies. Ik heb het destijds tijdens mijn werk als directiesecretaresse een paar keer aan de hand gehad. Met Indonesische diplomaten en ook met een Japanse delegatie. Google is dan altijd mijn vriend :)

 14. Nou, bijvoorbeeld met daten vond ik het erg ongemakkelijk als de man alles betaalde. Ik had dan ook steeds het idee dat ik mee moest betalen, omdat hij anders iets ervoor terug verwachtte. Ik liet een man dus ook nooit alleen betalen. Nog steeds is dat zo. Ik vind het lastig om te krijgen. Omdat ik toch steeds iets terug wil doen :)

 15. Interessant stuk. Is geven dan leuker omdat het makkelijker is dan ontvangen? Zo voelt het soms voor mij. Het gaat om de intentie; geef je oprecht, of verwacht je stiekem iets terug. En als je ontvanger bent; ben je dan verplicht om en dankbaar te zijn? Ook als je het niet zo leuk vindt?
  Interessant stukje in ieder geval! En jonge kinderen hebben hier geen moeite mee☺️

 16. Hulp ontvangen (in welke vorm dan ook) is lastig, maar geven voor veel mensen ook. Die geven iets en verwachten er, soms onbewust, toch wat van terug. (een bedankje in welke vorm dan ook). Hoe vaak ik niet gehoord heb: er kon niet eens een fatsoenlijk bedankje vanaf (en dan bedoelt men niet de woorden maar een bloemetje, kaartje of iets wat passend in de situatie was....) Het is dus altijd lastig omdat je nooit weet hoe het met de verwachtingen van beide kanten zit. Geven is dan dus vaak niet geven maar vragen ;-) . Ik heb inmiddels geleerd om zonder verwachtingen te geven en ook hulp te aanvaarden en gewoon bedankt daarvoor te zeggen. Dat laatste was wel het lastigste ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder