Geven is makkelijker dan krijgen?

gevenIn de bijbel staat:

‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen.’

Ik dacht altijd dat daarmee bedoeld werd dat je een beter = zaliger mens bent als je veel geeft.

Maar nu denk ik soms dat het letterlijk zaliger is om te geven. Iets krijgen of iets ontvangen vind ik veel moeilijker!

Als iemand mij iets geeft dan vind ik dat enorm aardig. Dus vind ik het belangrijk om te laten merken hoe erg ik het waardeer. Oftewel, ik kom aan het stressen of ik mijn blijdschap en dankbaarheid wel genoeg laat blijken. Daarnaast geeft het me soms een ongemakkelijk gevoel.

Veel mensen geven liever dan dat ze ontvangen

En ik blijk niet de enige! Veel mensen vinden het in het algemeen makkelijker om te geven dan te krijgen. Denk maar aan advies : ) Het is veel leuker om dat te geven, dan het te krijgen. Niet voor niets wordt er veel gemopperd over ongevraagde advies. Een ander voorbeeld: als iemand ons de weg vraagt, dan vertellen dat graag. Maar zelf de weg vragen ligt vaak een stuk lastiger!

En toen ik een paar maanden geleden iemand hielp met haar blog, bleef ze er op aandringen om me daarvoor te betalen. Terwijl ik dat absoluut niet nodig vond, en het juist leuk vond om haar gewoon te helpen.

Waarom is ontvangen vaak lastiger?

Als je iets geeft dan word je daar in de regel blij van. Je doet iemand anders een plezier, en dat voelt goed. Het geeft je een prettig gevoel over jezelf. Tegelijkertijd heb je als gever de controle. Jij besluit iemand iets te geven.

Ontvangen is gecompliceerder.

Veel mensen voelen zich verplicht blij te zijn met iets dat ze krijgen. Maar wat als iemand je iets geeft waar je helemaal niet op zit te wachten? Bijvoorbeeld een boek van een genre waar je helemaal niet van houdt. Of een spuuglelijk boeket. Of iemand geeft je iets, maar je hebt het gevoel dat er een onzichtbaar prijskaartje aanhangt. Met andere woorden, iets ontvangen geeft je somshet gevoel dat jij nu ook iets moet geven.

Geven en ontvangen zijn 2 kanten van dezelfde munt

Ik las ergens dat geven en ontvangen 2 kanten zijn van dezelfde munt. Het één kan niet zonder het andere.

Je kunt niet geven, zonder dat er iemand is die het ontvangt.

Dit vind ik een prettige gedachte! Het vermindert mijn gevoel van ongemak als iemand mij iets geeft. Want ineens ben ik weer een gelijkwaardige partner. Ik maak het voor de ander mogelijk om iets te geven. Want ik ben de ontvanger : )

Sterker nog, als ik moeilijk doe over het cadeau, dan verpest ik het proces. Ik ontneem de ander de kans om te geven, en daar blij van te worden. Sterker nog, je kunt iemand bezeren door iets niet te accepteren en aan te nemen. Als je iemand iets wilt geven, en die persoon wil het niet, dan kan dat als een afwijzing voelen.

Ontvangen in de praktijk: dochter kreeg een Apple laptop cadeau

Afgelopen week was het probleem van ontvangen heel actueel bij mijn jongste dochter in China. Haar ‘host ouders’ gaven haar een Apple laptop cadeau. Zo’n ding kost zo’n 1200,-. Daardoor kreeg ze spontaan vlekken in de nek van de stress.

‘Hoe kan ik dat ooit op een gelijke manier terug geven?’ vroeg ze zich af.

Met andere woorden: mijn dochter had het gevoel dat blij en dankbaar ontvangen niet genoeg was. Ze vond dat zij op haar beurt ook iets moest geven. Eerlijk gezegd vind ik het ook een exorbitant duur cadeau.

En ik snap mijn dochters ongemak. Waar ligt de grens tussen iets gracieus accepteren, en iets afwijzen omdat het té is? Ik weet het niet precies. Maar ik denk dat mijn dochter het cadeau het beste met gratie kan accepteren.

Vind jij het makkelijker om te geven of te krijgen?

Similar Posts

50 Comments

 1. Ik vind het ook leuker om te geven dan te krijgen, want ik wil juist mijn huis leger maken en met nieuwe vulling is dat lastig. Een Apple computer krijgen lijkt me aan de ene kant fantastisch en tegelijk heel ongemakkelijk dus ik begrijp je dochter zeker!

 2. Het is leuk om wat leuks te geven. Leuk om te zien de blije gezicht. Een dure spullen te krijgen is wel erg leuk en blij natuurlijk maar tegelijkertijd toch ongemakkelijk.

 3. Ik vind het ook makkelijker om te geven dan te ontvangen, maar inderdaad: als er niemand is die ‘wil’ ontvangen, dan werkt het ook niet. En als het altijd dezelfden zijn die ontvangen, krijg je misschien ook scheve gezichten.

 4. Leuk en lastig onderwerp.
  Ik vind het altijd erg leuk om een kado te geven waar ik erg mijn best op heb gedaan. Bv een fotoreportage of een plakboek waar ik veel tijd en energie in gestoken heb. Ook wanneer de ander het niet verwacht iets te krijgen. Geeft mij een goed gevoel. Iets krijgen, zoals je dochter de laptop kreeg, daar voel ik mij dan erg ongemakkelijk bij. Zo’n duur cadeau…

 5. Ik vind beide leuk! Kreeg járen geleden eens een stofzuiger van mijn schoonmoeder. Dit was niet mijn eerste keus maar deed wel of ik hem super vond. Volgens haar (hoorde ik achteraf) reageerde ik niet enthousiast genoeg en was ze daar best boos om.

 6. Ik ben denk ik van beide, ik vind geven net zo leuk als ontvangen. Maar het ligt er wel aan wat. Als ik zo’n laptop zou krijgen zou ik er enorm blij mee zijn maar inderdaad ook een beetje een ongemakkelijk gevoel krijgen, ik zou dan inderdaad iets terug willen geven van gelijke waarde of dergelijke. Maar kleine dingen vind ik natuurlijk hartstikke leuk om te krijgen en om te geven!

 7. Hm, misschien zijn die mensen zo ontzettend blij met jouw dochter dat ze zo’n groot cadeau per se willen geven om uit te drukken dat ze haar zeer waarderen. Kijk ook eens naar wie zo’n groot cadeau geeft. Zijn het mensen die er krom voor moeten liggen of kunnen ze het erg gemakkelijk doen omdat ze heel veel geld hebben en dit cadeau peanuts voor ze is. Maar ik begrijp haar ongemak heel goed, hoor.
  Toch zou ik als ik haar was het ‘weegschaaltje’ niet gebruiken, want dat kan wel eens als beledigend worden ervaren in andere culturen. Wacht rustig af, misschien komt haar kans om wat terug te geven of te doen nog wel. Misschien kunnen jullie wel eens een Chinees gastvrijheid bieden of zo.

 8. Ik vind het leuker om te geven dan te krijgen. De zoektocht vooral naar het perfecte cadeau is het leukste! Wauw je dochter kreeg inderdaad een topcadeau, ik zou me ook geen houding kunnen geven vrees ik..

 9. Ik vind het ook fijn om andere blij te maken, maar soms blijf je mensen blij maken en krijg je er totaal niks voor terug en dan denk ik niet aan spullen of wat dan ook, gewoon een stukje persoonlijk iets haha

 10. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet leuk vind om op zijn tijd ook wat te krijgen. Maar ik deel de mening dat het leuker is om te geven. En dan vind ik het juist altijd leuk om de reactie van een ander te zien. Dat is mijn dank je wel. En dan hoeft diegene echt niet te denken van hoe kan ik dit ooit terug doen. Een glimlach is genoeg!

 11. Geven is inderdaad makkelijker dan te krijgen en als ik iets van iemand krijgt is dat eigenlijk ook erg leuk. Ik heb het dan niet over een verjaardagscadeau, maar zomaar een kleinigheidje vind ik echt super tof. Die persoon denkt dan toch aan mij, zonder dat ik het vraag. Zeker echt iets kleins, bloemetje dat een meisje heeft geplukt, tekening wat mijn neefje heeft gemaakt of de buurvrouw een stukje gebak brengt die ze zelf gemaakt heeft en hoeft zeker niet altijd geld te kosten.

 12. Wow wat een cadeau zeg!!! Daar zou ik ook even van moeten slikken… Met complimenten hebben we dat ook trouwens: als we ze krijgen, wimpelen we ze vaak weg ;)

  X Lazy Bird

 13. Ik vind beide leuk eigenlijk. Het is wel zoals je zegt wat als je iets krijgt dat je helemaal niet leuk vind. Onlangs kregen we enkele kadootjes maar het was allemaal maar prul. Dan heb ik liever dat ze 1 mooi kado kopen of helemaal niets. Nu liggen die dingen daar maar in de weg te liggen.

 14. De weg vragen is zeker moeilijker. Je moet dan namelijk onthouden welke weg je moet nemen. Haha!
  Maar je hebt zeker gelijk met deze blog. Geven is makkelijker dan krijgen.

 15. Ik kan me er echt in vinden. Ik geef ook heel graag en vind het soms ongemakkelijk om iets te krijgen. Vooral dat controleverlies speelt een rol bij mij denk ik.

 16. het is leuk om iets te krijgen als het weinig waarden heeft in mijn ogen. Dure dingen vind ik ook maar niks. Maar geven doe ik ook wel eens graag.

 17. Goed onderwerp! Voor mij: allebei. Maar ik vind geven leuker dan krijgen. Voor dit specifieke voorbeeld. Check even wat de gebruiken zijn in China. In die cultuur ligt het wel even anders. Misschien is iets teruggeven wel een belediging (bij wijze van spreken). Ik weet het niet meer precies. Ik heb het destijds tijdens mijn werk als directiesecretaresse een paar keer aan de hand gehad. Met Indonesische diplomaten en ook met een Japanse delegatie. Google is dan altijd mijn vriend :)

 18. Geven… maar ik leer ook wel beter en beter krijgen. Je doet mensen vaak ook plezier met ‘ontvangen’. Net zoals je zelf blij bent als je geeft!

 19. Nou, bijvoorbeeld met daten vond ik het erg ongemakkelijk als de man alles betaalde. Ik had dan ook steeds het idee dat ik mee moest betalen, omdat hij anders iets ervoor terug verwachtte. Ik liet een man dus ook nooit alleen betalen. Nog steeds is dat zo. Ik vind het lastig om te krijgen. Omdat ik toch steeds iets terug wil doen :)

 20. Ik ben dol op krijgen, maar misschien vind ik geven nog wel leuker. De voorpret van het uitzoeken van het perfecte cadeau, het inpakken en uiteindelijk het geven. Zo leuk!

 21. Interessant stuk. Is geven dan leuker omdat het makkelijker is dan ontvangen? Zo voelt het soms voor mij. Het gaat om de intentie; geef je oprecht, of verwacht je stiekem iets terug. En als je ontvanger bent; ben je dan verplicht om en dankbaar te zijn? Ook als je het niet zo leuk vindt?
  Interessant stukje in ieder geval! En jonge kinderen hebben hier geen moeite mee☺️

 22. Hulp ontvangen (in welke vorm dan ook) is lastig, maar geven voor veel mensen ook. Die geven iets en verwachten er, soms onbewust, toch wat van terug. (een bedankje in welke vorm dan ook). Hoe vaak ik niet gehoord heb: er kon niet eens een fatsoenlijk bedankje vanaf (en dan bedoelt men niet de woorden maar een bloemetje, kaartje of iets wat passend in de situatie was….) Het is dus altijd lastig omdat je nooit weet hoe het met de verwachtingen van beide kanten zit. Geven is dan dus vaak niet geven maar vragen ;-) . Ik heb inmiddels geleerd om zonder verwachtingen te geven en ook hulp te aanvaarden en gewoon bedankt daarvoor te zeggen. Dat laatste was wel het lastigste ;-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.