Mag ik even iets tegen je aanhouden?

Mag ik even iets tegen je aanhouden?Alleen al van de vreselijke titel van Japke-D. Bouma’s nieuwe boek kan ik al minutenlang genieten: ‘Mag ik even iets tegen je aanhouden? en 66 andere stukjes communicatie naar de mensen toe.‘ Vreselijk! En omdat het om van te gruwen is, vind ik het zo leuk om te lezen.

Mag ik even iets tegen je aanhouden?

Mag ik even iets tegen je aanhouden is een bundeling van 66 columns van Japke-D. Bouma die eerder in NRC Handelsblad verschenen. Japke schrijft wekelijks columns over ons taalgebruik. Zo schreef ze een boek over kantoorcliché’s getiteld: ‘Ga toch lekker zelf in je kracht staan.’ Mag ik even iets tegen je aanhouden gaat over taalgebruik in de politiek, hoe we praten als het winter wordt, de taal van Boer zoekt Vrouw etc. Kortom het gaat over taalgebruik in verschillende aspecten van het dagelijks leven.

Mijn favorieten in Mag ik even iets tegen je aanhouden?

Net als ik ergert Japke zich aan mensen die zeggen: ‘Ik irriteer me aan!’ Het moet zijn ergeren áán! En ‘Ik besef me,’ klopt ook niet. Dat moet zijn ‘Ik realiseer me.’ Dus in die twee vond ik veel herkenning. Verder vond ik de column over het taalgebruik in Boer zoekt vrouw leuk om te lezen, omdat ik dit elk jaar trouw kijk. Herkenbaar vond ik haar observatie dat steeds meer mensen overal verkleinwoordjes voor gebruiken. Dat volwassen vrouwen het hebben over ‘hun mannetje’ bijvoorbeeld.

‘Politieke liegtaal’

In de column Politici praten als pubers heeft Japke het over politieke liegtaal. Als poltici ergens van beschuldigd worden reageren ze volgens Japke met zinnen als:

  • Ik herken mij niet in dit beeld.
  • Ik heb daar een andere herinnering aan.
  • Ik hoor wat u zegt.
  • Dat zijn uw woorden.
  • Dit is oud nieuws.
  • Ik kijk liever naar de toekomst.

LOL. Ze zijn vreselijk, maar inderdaad herkenbaar.

Mijn conclusie over ‘Mag ik even iets tegen je aanhouden’

Als je het leuk vindt om te lezen over ons taalgebruik, en je je wel eens ergert aan de manier waarop mensen praten, is Mag ik even iets tegen je aanhouden een aanrader. Het is leuk om te lezen, en heel herkenbaar.

Praktische informatie over ‘Mag ik even iets tegen je aanhouden’

Mag ik even iets tegen je aanhouden is voor slechts 12,99 te koop bij bol.com. Die prijs verraste mij prettig.

mag ik even iets tegen je aanhouden

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh