Baking soda schoonmaak: welke moet je waarvoor hebben?

Baking soda schoonmaak

Op Huisvlijt vind je een uitgebreide post over het verschil tussen baking soda en soda. Je hebt baking soda voor schoonmaak én om mee te bakken, maar je hebt ook soda die alléén geschikt is voor schoonmaken… Dat zorgt soms voor verwarring, want je wilt natuurlijk niet de verkeerde soda in je cakemeel gooien.

Nu hebben ze bij Albert Heijn een nieuw merk soda in de schappen! Het heeft een mooie Franse naam: Mous­se de Lin Tra­di­ti­on na­tri­um car­bo­naat. Het kost 2,78 voor 750 mililiter. Deze soda wordt aangeprezen als een ‘natuurlijke duizendpoot voor uw huishouden.’ Hij is geschikt voor:

 • Baking soda schoonmaak
 • Geurtjes weghalen (bijvoorbeeld uit een kattenbak)
 • Ontkalken
 • Ontvetten
 • Vocht absorberen

Zuiveringszout en soda Albert Heijn: 3 variaties

Daarnaast verkoopt Albert Heijn ook zuiveringszout oftewel baking soda van het bekende merk Arm & Hammer. Dat kost 1,74 voor 454 gram. Albert Heijn presenteert Mousse de Lin Tradition natrium carbonaat vooral als een handig huishoudelijk middel om mee schoon te maken. Met het zuiveringszout van Arm & Hammer kun je schoonmaken, maar het wordt ook genoemd als een middel waarmee je kunt bákken.

Arm & Hammer is dus een baking soda waarmee je kunt schoonmaken én bakken.

En alsof het al niet ingewikkeld genoeg was: Albert Heijn verkoopt ook nog soda van het merk Tricel en Driehoek. De soda van Driehoek kost 1,99 voor 600 gram.

 • Zuiveringszout Mousse de Lin Tradition: Sodium hydrogen carbonate NaHCO3
 • Arm & Hammer zuiveringszout: Natriumbicarbonaat E500ii (geschikt voor cake bakken)
 • Driehoek kristal soda en Tricel zilversoda: Natriumcarbonaat Na2CO3
2,78 voor 750 gram
1,74 voor 454 gram
1,99 voor 600 gram

Baking soda schoonmaak: welke?

Omdat de chemische formules van baking soda, zuiveringszout en schoonmaaksoda erg op elkaar lijken, vroeg ik  Rosanne  Herzberger van het boek Er is niets mis met e-nummers om uitleg. Ik mailde haar het volgende bericht:

‘Op mijn blog Huisvlijt wil ik graag uitleggen wat het verschil is tussen de baking soda van Arm & Hammer en Mous­se de Lin Tra­di­ti­on na­tri­um car­bo­naat. Beide zijn verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Hoewel ik scheikunde heb gehad op school, kom ik er niet uit. Die formules lijken allemaal op elkaar : (

Hieronder het antwoord van Rosanne Herzberger over baking soda of soda:

Foto door: Alex. P. Kok – CC BY-SA 4.0

‘Hoi Nicole,

Wat een leuke vraag. Het is allebei gewoon natriumcarbonaat. Na2CO3 is de formule. Het is een zoutvorm. Dat betekent een combinatie van een negatief geladen molecuul (carbonaat) en een positief geladen molecuul, een metaal (in dit geval natrium, maar alternatief is calcium of kalium of aluminium). De ‘di’ voor carbonaat betekent dat er voor elk natrium deeltje (2+) twee carbonaat deeltjes (1-) nodig zijn vanwege het verschil in lading. Natrium in het engels is sodium, daarom heet het soda. Het heeft trouwens ook een E-nummer, E500 🙂

De ‘decahydraat’ van Mousse de Lin betekent dat het niet volledig droog zout is, maar dat er per natriumbicarbonaat molecuul 10 watermoleculen aan vast zitten. Dat merk je waarschijnlijk aan het product, het voelt minder als poeder maar iets natter.

Je kúnt met allebei bakken

Je zou in principe met allebei kunnen bakken, maar de vraag is of je dat wil. Dat heeft vooral met voedselveiligheid te maken. In schoonmaakproducten accepteer je andere verontreinigingen en productiemethodes dan in voedselproducten. Er zijn andere veiligheidsregels voor. De kans is aanwezig dat het ene uit een voedselverwerkingsfabriek komt en het andere uit een fabriek waar ze ook bleek- en allesreiniger produceren.

Ik zou zelf niet bakken met soda bedoeld voor schoonmaken, vanwege dit risico, ook al is het klein.’

Baking soda schoonmaak en/of bakken: samenvatting

Baking soda schoonmaak? Kies dan voor Driehoek kristal soda, Tricel zilversoda of Mous­se de Lin Tra­di­ti­on na­tri­um car­bo­naat. Tricel is de goedkoopste. Wil je er ook mee kunnen bakken? Kies dan voor het zuiveringszout van Arm & Hammer.

Geen idee waar je het kunt kopen? Zie dan mijn post over Baking soda kopen.

Wil je meer weten van Rosanne Hertzberger? Bezoek dan haar website.

Welk merk of type soda gebruik jij?

Lees ook Baking soda Nederlands!

15 Responses to Baking soda schoonmaak: welke moet je waarvoor hebben?

 1. Baking soda, toevallig heb ik Arm&Hammer in huis maar doe er niet veel meer mee dan ‘s avonds een beetje in zweetschoenen stoppen.
  Gewone kristalsoda is altijd aanwezig. Dat strooi ik af en toe op de vaste vloerbedekking in de slaapkamer en op de trap, laat het een halve dag liggen en stofzuig het dan op. Reinigt beter dan dure tapijtreinigers en ruikt heerlijk fris.

 2. Ik gebruik het ook bij maagzuur.
  Een eetlepel in een glas water, roeren en opdrinken.
  Het smaakt vreselijk. Dus ik drink direct nog een glas water om de smaak weg te spoelen.

  Het maagzuur wordt geneutraliseerd door de bakibg soda. Met als gevolg dat je gaat boeren.

  Het brandend gevoel is direct weg.

  Ook gebruik ik het als tandenpoetsmiddel. Het neutraliseert het zuur in de mond.

  Vriendelijke groet,

 3. Om mee te bakken de A&H en in zelfgemaakte deodorant. Ook maak ik er een papje van om gasfornuis schoon te krijgen, op ingebrande plekken werkt het goed.
  De kristalsoda om glazen mooi te laten glimmen en bij bierglazen zodat het bier niet doodslaan, wel erg goed omspoelen erna.
  In water vind ik het wel erg glibberig aanvoelen aan handen, maar het werkt erg goed.

 4. Ik gebruikt soda anders voor. Het is weer tijdje geleden dat ik gebruikt heeft. Soda is altijd handig om in huis te hebben. Maar hier handig tips erbij. Zo leer je van.

 5. met baking soda velgen van auto -die echt vies en niet schoon te maken waren- afgenomen en die zijn als nieuw, ook vlekken uit bekleding verdwijnen veilig als sneeuw voor de zon. tandenpoetsen: omdat in tandpasta microplastic zit, dat zijn zo’n kleine balletjes dat ze niet met blote oog te zien zijn, daarom ook door alle filters slippen, en vervolgens door waterdieren gegeten worden met alle gevolgen vandien en bovendien door inslikken én door eten vis e.d. ook in ons terecht komen.
  heel erg dure roze poeders die met zuurstof vlekken uit wasgoed laten verdwijnen zijn makkelijk door veel goedkopere baking soda te vervangen en hebben zelfde resultaat door een druppeltje citroen of azijn toe te voegen.
  afvoer reinigen door wat op te strooien en een beetje citroen/azijn en door zuur ontstaat bubbeleffect en in een oogwenk is de afvoer weer open.
  inderdaad ook als ik last heb van te zwaar gegeten:1 tl in glaasje water
  ben fan en heb op div plaatsen doosjes staan. voer maar in op pinterest dan komen heel veel tips tevoorschijn

  • Ja, die benamingen lijken ook allemaal op elkaar! Daar raak je ook van in de war vind ik. Daarom dacht ik: ‘Ik vraag het gewoon eens even aan iemand die er echt verstand van heeft!’ : )

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.