Opruimen. Waarom zou je eigenlijk?

opruimen

Opruimen. Waarom zou je eigenlijk? Het wordt vaak toch bijna meteen weer ongedaan gemaakt… Zeker als je kleine kinderen hebt.

De één houdt van een opgeruimd, misschien zelfs minimalistisch huis en een ander houdt van ‘gezellige rommel’. Dat is best persoonlijk. Toch is er veel te zeggen voor opruimen. Zelfs als het van jou allemaal niet zo netjes hoeft te zijn.

Opruimen. Waarom zou je?

 1. Niet voor niets zeggen ze dat je huis je geest weerspiegelt. Als je huis een grote bende is, dan is de kans groot dat het in je hoofd ook een rommeltje is. Opruimen maakt je huis netter, en ruimt tegelijkertijd je geest op. Opruimen kan een meditatieve werking hebben.
 2. In een opgeruimd huis hoef je niet steeds naar dingen te zoeken. Dat scheelt stress en tijd. Toen de kinderen nog klein waren, besloot ik na de zoveelste keer Schoenen Zoeken mezelf een plezier te doen.
 3. Een opgeruimd huis biedt ruimte. Je struikelt niet over rondslingerende spullen, en er is meer plek.
 4. Je kunt ook opruimen omdat je wilt minimaliseren en je ecologische voetafdruk wilt verkleinen. In zo’n geval wordt opruimen meer dan een huishoudelijke taak. Het wordt onderdeel van een manier van leven.
 5. Opruimen kan ook een manier zijn om een periode af te sluiten. Nu bij mij de kinderen één voor één het huis verlaten, voel ik regelmatig een grote opruimdrang. Terwijl ik hun spullen orden en opruim neem ik afscheid van periode en wen ik aan het idee dat ze it langer thuis wonen. Het heeft iets met opruimen te maken, maar een ander kapsel kan ook zo’n uiting zijn van het afsluiten van een periode.
 6. Opruimen is goed voor de sfeer in huis. Een opgeruimd huis straalt rust uit. En dat werkt door in het gezinsleven.
 7. Een verhuizing is voor veel mensen ook aanleiding om eens flink op te ruimen. In het nieuwe huis maak je een nieuwe en frisse start. Dan wil je het liefst zo min mogelijk oude ballast en meuk meeslepen!
 8. Je bent veranderd. Sommige spullen passen op een gegeven moment niet meer bij je. Of bij je levensstijl. Zo hield ik ooit van kitscherige schilderijtjes met krullerige lijsten. Maar nu verlang ik meer naar strakke lijnen en rust.
 9. Soms verander je letterlijk, en krijgt je lichaam een andere vorm. Bijvoorbeeld doordat je een heleboel bent afgevallen of simpelweg door de overgang. Dat kan een reden zijn om kleding op te ruimen en weg te doen.
 10. Een verlangen naar controle. Als ik het gevoel heb dat ik weinig controle heb over mijn leven, dan vind ik het fijn om eens flink op te ruimen. Wat dát kan ik wel controleren!
 11. De werkster komt! Deze laatste is een wat banale reden om te gaan opruimen maar wel een hele goede. En eentje die vaak voorkomt! Als tante Marietje me komt helpen met schoonmaken, ben ik altijd de hele vrijdagmiddag druk met opruimen.
 12. Omdat er bezoek komt. Niet voor niets zijn artikelen met tips hoe je in 5 minuten je huis ‘visite klaar’ kunt maken populair. Bijna niemand wil dat bezoek ziet dat je huis niet is opgeruimd. Eigenlijk best een wonderlijk principe. Blijkbaar is het toch de norm dat je huis opgeruimd hoort te zijn.
 13. Omdat je vanuit huis werkt, en klanten je aan huis bezoeken. Toen ik nog de cursus Samen Bevallen op maandagavond was ik altijd erg druk om het huis op te ruimen en schoon te maken voordat de cursisten kwamen. Als je huis ook je werkplek is, wil je natuurlijk wel dat het er keurig uitziet voor je klanten/cursisten.
 14. Door op te ruimen geef je het goede voorbeeld aan je kinderen.
 15. Als het niet netjes opgeruimd is kun je niet lekker zitten. Dan heb je het gevoel dat je eerst moet opruimen.

Opruimen: waarom zou je juist niet?

Er zijn dus heel wat redenen om op te ruimen. Toch zijn er genoeg mensen bij wie het een rommeltje is. Laten we eens kijken naar overwegingen om juist níét op te ruimen!

 1. Geen tijd. Met stip op nummer 1 lijkt mij ‘Geen tijd’. Als je het superdruk hebt met van alles en nog wat, kan ik me voorstellen dat je simpelweg geen tijd hebt om op te ruimen. Hopelijk dus ook niet om rommel te maken, en dan is het probleem dus ook opgelost ; )
 2. Je kunt dingen niet loslaten. Je hebt bijvoorbeeld een grote verzamelwoede, of je bent iemand die echt alles bewaart. Mensen die zoveel bewaren dat ze hun huis uitpuilen worden ook wel ‘hoarders‘ genoemd, en er worden hele tv-programma’s over ze gemaakt.
 3. Je zit in een machtsstrijd met je partner: wie houdt het het langs vol om níét op te ruimen? En je hoopt natuurlijk dat je partner als eerste zwicht.
 4. Lichamelijke klachten. Als je niet fit bent, of lichamelijke klachten hebt, kan dat je in de weg zitten om op te ruimen.
 5. Je houdt niet van bezoek. Door de zooi in je huis hoop je mensen af te schrikken.
 6. Je hebt geen zin om op te ruimen. En dus doe je het niet. Klaar.

Samenvattend

Een opgeruimd huis is een opgeruimd gemoed! Maar daarnaast zijn er nog een heleboel redenen om op te ruimen. In deze post gaf ik een overzicht. Omdat ik houd van balans, heb ik ook zoveel mogelijk redenen genoemd waarom je juist níét zou opruimen.

Maar zoals je ziet kon ik minder redenen vinden om niet op te ruimen dan wel.

Lees ook mijn post met opruimtips!

Hoe denk jij over opruimen?

52 Responses to Opruimen. Waarom zou je eigenlijk?

 1. Niet opruimen om bezoek af te schrikken vind ik wel een grappige! Wij hebben heel veel spullen uitgezocht en weggedaan. Sindsdien is ons huis veel makkelijker op te ruimen. Vaak is het een kwestie van een paar losse spullen in de woonkamer in de kast leggen, dat kost ons dus hooguit een paar minuten per dag 🙂

 2. Een opgeruimd huis geeft zeker een opgeruimd gevoel. Ik probeer het bij te houden, maar soms is het onbegonnen werk. Een werkster was bij ons ook altijd een goede stok achter de deur. Alleen daarom wil ik haar weer terug

 3. Ik heb graag een opgeruimd huis alleen in mijn hobbykamer is het soms een rommeltje maar als je bezig bent is het soms gemakkelijker alles te laten liggen tot je klaar bent.

 4. Vooral mijn slaapkamer moet goed opgeruimd zijn, want anders kan ik niet goed slapen. Verder als ik even niks te doen heb vind ik opruimen gewoon wel leuk, lekker muziekje op en gaan met die banaan. De plek waar ik vaak foto’s maak voor mijn blog is soms wel een rommel haha.

 5. Van mij mag het ergens best rommelig zijn, het geeft aan, dat er geleefd wordt en rommelig is wat anders dan een grote bende binnen.
  Zelf ben ik wat rommelig met spullen, die ik dicht bij de hand wil hebben en het geeft me ook iets huiselijks tussen mijn spulletjes.
  Als ik bij iemand op bezoek kom met een soortgelijke gedachte, wat rommelig, voel ik me al gelijk ontspannen, meer dan in een mooie strakke woonkamer.

  Wel vind ik het erg prettig, dat er wekelijks een hulp komt, zodat het rommelige toch een beetje binnen de perken blijft 😉

  Groetjes Lily

 6. Och Nicole, daar kan ik eindeloos over doorkleppen 🙂 ‘Ons moeder´ is altijd heel georganiseerd geweest: het was bij ons thuis altijd netjes en nog schoon ook. Als ik bij andere kinderen thuis speelde, voelde ik me onbehaaglijk als het er wat muf rook of ergens een troepje was. Ik heb soms wel de slaapkamer van mijn speelkameraad opgeruimd, omdat ik het zo zielig vond dat zij in zo’n zootje leefden, terwijl mijn moeder veel huishoudelijker was.
  Zelf werd ik een chaoot toen ik op mezelf woonde. Van mei tot november was ik weliswaar fanatiek aan het schoonmaken en opruimen, maar gedurende de winter liet ik de vaat zomaar een week staan stinken. Ik kreeg het huishouden niet onder controle.
  Dat veranderde toen ik binnen een jaar van vrijgezel naar vriendin en moeder ging 😉 Ineens zag ik de noodzaak ervan en heb jarenlang geworsteld om de chaos te bezweren, omdat ik mijn kinderen hetzelfde wilde geven als mijn moeder aan mij.
  Pas toen de jongste een jaar of tien was, begon het de standaard te bereiken die ik in gedachte had. Maar het doet me genoegen dat mijn kinderen mijn inspanningen desondanks wel waardeerden: ook als zij bij vriendjes speelden, viel hun op dat het niet bij iedereen de maatstaf was om overal een vaste plek voor te houden, evenals vaste tijden voor alles en vaste huisregels 😉
  Een mooie Schriftplaats vind ik altijd: “Onze God is geen god van wanorde, maar van vrede. “(1 Korinthiërs 14:33)

 7. Leuke, herkenbare blog. Ik ben net bezig met een ‘najaarsschoonmaak’. Wat je bij 8 en 9 zegt: je verandert inderdaad. En dat zie je weerspiegeld in de zooi die je verzamelt 🙂 Opruimen geeft me een goed gevoel over mezelf en mijn huis. En het feit dat ik met de meeste dingen anderen weer blij kan maken, maakt het afscheid nemen van spullen stukken makkelijker.

 8. Wat heb jij je blog goed geschreven! Het lijkt net of je me hebt geintervieuwd! Haha! Ik kom in zoveel punten mezelf even tegen!

 9. Haha wat heb je dit inderdaad goed geschreven! Ik vind het altijd heerlijk, een opgeruimd huis. Maar tegelijkertijd is het ook heel begrijpelijk waarom mensen het altijd uitstellen.. 😉

 10. Hier nog een reden om niet op te ruimen :)! Ik doe dat wel eens juist niet om nou eindelijk werk uit m’n handen te krijgen dat eerst af moet. Bijvoorbeeld een vervelend verslag maken. Eerst dat af, dan opruimen (vb afwassen) als meditatief moment. In de praktijk werkt afwisseling het beste.

 11. Met een 32 urige baan, een blog, 3 mannen (kids zijn 17 en 19), 2 katten en 1 hond is het niet altijd mogelijk het huis helemaal aan kant te houden. Maar wat je zegt, het voelt altijd wel opgeruimd in je hoofd als het gedaan is.

 12. Jaaaa! Helemaal eens!
  Het hoeft niet steriel maar ik hou echt van opgeruimd en ruim.
  Echtgenoot is een enórme sloddervos en DL ook maar zo langzamerhand komen we ergens!
  Bij mij is nr 4 de enige niet-opruim-reden, die helaas te vaak voorkomt.
  Mens sana in corpore sana in casa sana, denk ik maar 🙂
  Toevallig hebben we vanmorgen enorm opgeruimd.
  Hele kast van DL, twee planken uit mijn kledingkast, 3 lades, alle schoenenplanken, de inloopkast, de gangkast. 5 vuilniszakken vol zijn weer weg!
  Nu zit ik uitgeteld en zeer tevree een kop thee te drinken 🙂
  Blíj dat ik ermee ben!

 13. Het is niet direct mijn hobby en ben vrij chaotisch, dus ons huis meestal ook. Maar ik vind het heerlijk wanneer het opgeruimd is. Ik kan daar dan echt (hardop, tot Ro’s grote ergernis haha) van genieten.

 14. Ik vind een opgeruimd huis errug fijn, maar met 2 mannen (beiden met gebruiksaanwijzing a la chaotisch) een hond en 3 katten en zelf een chronisch ziek lijf is de realiteit vaak anders. Gelukkig is het maar zelden echt een bende, maar als ik echt goed heb kunnen opruimen voelt het in mijn hoofd wel echt een heeeeel stuk leger <3

 15. Ik kan er helemaal niet goed tegen als mijn huis niet is opgeruimd! Soms heb ik de puf er niet voor, maar dan blijf ik onrustig tot ik het toch heb opgeruimd. Beter gewoon voortaan meteen doen 😉

 16. Ik vind opruimen soms heerlijk therapuetisch, ja, net als ik te druk ben, geeft dat rust!

  Ik heb de afgelopen periode veel weggedaan: minimaliseren inderdaad, geeft ook rust, minder in huis hebben

  maar daar waar ik vroeger bijna neurotisch was en er niets een cm scheef mocht liggen, ben ik nu vooral voor het motto: er mag geleefd worden in huis, vind ik eerlijk gezegd veel gezelliger ook! Het enurotische had ik meegekregen van thuis, mijn ex was meer het “er mag geleefd worden”, er zijn ook goede dingen die we van exen leren! 😉 Ik ben veel ontspannender sindsdien

 17. Vroeger was het veel rommeliger in mijn huis. Tegenwoordig ruim ik vrijwel elke avond op (en tussendoor vanwege de kinderen). We zijn allemaal rommelig van onszelf, maar ik merk dat de man in ieder geval mee heeft bewogen door de jaren heen. Dus misschien lukt het met de kinderen ook nog 😉

  Overigens ruim ik niet op voor bezoek, maar voor mezelf.

 18. In een huis mag geleefd worden dus perfect opgeruimd hoeft van mij niet.
  Er mag best een speelgoedje of tijdschrift ergens liggen.

  Maar vaat, schoenen of tassen… ja, dat mag wel opgeruimd.

  Ik ben zelf best opgeruimd dat geeft me rust. Maar ben er niet iedere dag actief mee bezig. Het kan ook best een dag bende zijn en dan is het opeens klaar en moet alles netjes.

  En schoon huis vind ik overigens belangrijker dan opgeruimd.

 19. Ik houd van een opgeruimd huis, geeft mij overzicht. Ik vind het dan ook niet erg om op te ruimen of schoon te maken, wel om de ramen te lappen en de badkamer te doen, dat kost mij te veel energie. Alles iedere dag bijhouden scheelt een hele hoop

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.