Image van een huisvrouw

Hoewel huisvrouw vroeger een eerbiedwaardig beroep was, kan het tegenwoordig op weinig waardering meer rekenen. Het huishouden lijkt een noodzakelijk kwaad geworden, dat je eigenlijk zoveel mogelijk moet uitbesteden, zodat je zelf iets nuttigs kunt gaan doen, zoals geld verdienen.

Heleen Mees roemt het Amerikaanse systeem, waarbij alle huishoudelijke klusjes worden uitbesteed, tot en met het uitlaten van de hond aan toe. Volgens haar creëert dit werkgelegenheid voor de lager opgeleiden, en de hoger opgeleiden hebben hun handen vrij.
Maar hoezeer je het ook kunt minachten, toch hééft iedereen een huishouden, iets waarop Monique Wortelboer in haar boek ‘‘Huishouden, de zorg voor het leven’‘wijst.

Dat de term ‘huisvrouw’ weinig positief meer is, blijkt bijvoorbeeld uit onderstaande berichten ui de media:

Joseph Blatter, voorzitter van de FIFA, beledigde huisvrouwen door het Internationaal Olympisch Comité te beschuldigen van huisvrouwenpolitiek. Blatter zei letterlijk dat het IOC een club zonder transparantie was. ‘Het IOC is als een huisvrouw: ze krijgen wat geld en ze geven wat uit.’

En actrice Jennifer Aniston knipte heur haar af, omdat ze er niet wilde uitzien als een ‘huisvrouw’.

Hoe ervaar jij het woord ‘huisvrouw’?

Similar Posts

18 Comments

 1. Eigenlijk wel heel negatief. Ik wordt thuis nog wel eens gebeld voor het bedrijfje dat mijn man naast zn normale baan doet en laatst had ik een engels sprekend iemand aan de telefoon die op zoek was naar de manager. Ik maar zeggen dat het een heel klein bedrijfje was en dat de manager dus gewoon op zn “dayjob” was. “Oh no problem, can I speak to the manager than”. Bleef ze maar herhalen. Totdat ik uitriep “This is a normal household, you’re speaking to a HOUSEWIFE!”. Toen was het “Okay than, good bye”. Pff voelde me echt wel naar daarna. Alsof ik mezelf verlaagde. Dus ook al ben ik het, het heeft toch voor mij een negatieve bijklank. Ik voel me meer thuisblijfmoeder. Dus dat moeder mijn core-business is.

 2. Jammer genoeg heeft het woord toch een negatieve bijklank. Zelf vind ik dat het woord ‘thuisblijfmoeder’ meer uitdrukt dat ik er écht voor gekozen heb om thuis bij de kinderen te zijn …

 3. Ik heb er hele negatieve ervaringen mee. Vroeger trok ik het mij aan, nu niet meer. Ik weet wat ik waard ben.

  Het is jammer dat er op het beroep van ‘huisvrouw’zo word neergekeken. Net of je de hele dag niets uitvoert. Maar huisvrouw zijn is best een veelzijdig beroep.

  Liefs Frederique

 4. Je hebt natuurlijk meerdere soorten huisvrouwen. Ik denk dat er op neergkeken wordt omdat huisvrouw geassocieerd wordt met ‘geen opleiding, dus kan niets anders’. Maar goed huishouden is nog helemaal niet makkelijk, dat vergeten veel mensen. Je moet er wel degelijk behoorlijk slim voor zijn om het goed te doen. Een negatieve bijklank gaat helaas niet zomaar weg, het huisvrouw zijn zal waarschijnlijk nooit als beroep erkend worden.
  Ik heb mijn werk aan huis en ben daarnaast ook huisvrouw en dat probeer ik zo goed mogelijk te doen omdat ik het serieus neem.

 5. Deze mama is maar wát trots dat ze een huisvrouw is! Elke dag sta ik paraat, voor wie dan ook, voor man en kind(eren). Niks geen uitbestedingen, ik doe alles zo goed en kwaad als het kan gewoon zelf. Net als in vroeger tijd.

  Ik vind het zelfs een zeer ondergewaardeerd beroep, want is het inderdaad niet een heel ‘ge-manage’, zoals de laatste reclame van de niet te eten tussendoorsoepjes ons verteld?

  De échte huisvrouw weet van niets nog iets te maken en heeft een ‘home as a castle’, is er altijd voor iedereen en doet haar job met een niet te verstane bezieling.

  Lang leve de huisvrouw!

 6. Huisvrouw zijn klinkt idd negatief, gezinsmanager al beter…Ik voel mij vaak de spil van het gezin, soms heel stressvol, soms ook zó rijk, niet in woorden uit te drukken… Huishoudelijk werk is wel een moeten voor me, wat ik probeer klaar te hebben, voor ik weer wat leukers mag doen!

 7. Ik werk wel (hoe zet ik het politiek correct hier ;)) drie dagen buitenshuis maar als ik de luxe had om thuis te blijven deed ik het lekker. Who cares wie dan denigrerende dingen over je beroep of hoe je het wilt noemen, zegt?

  Aparte tegenstelling, thuisblijven voor je gezin maar je het zo aantrekken als mensen er lelijk over doen?

  Over alles en iedereen worden wel eens lelijke, onware dingen gezegd.

 8. Het is jammer dat het zo’n negatief imago heeft. Iedereen moet doen waar hij of zij blij van wordt. En als dat betekent dat je het huishouden en de kinderen verzorgt, so be it! Al ben ik wel van mening dat dat niet direct ten laste van de staatskas zou moeten gebeuren. Maar zolang je als huisvrouw binnen het gezin je eigen boontjes kunt doppen, prima toch?!

 9. Ik ben blij om huisvrouw te zijn en heb het nooit als negatief gevoeld. Toch heb ik tot voor 2 jaar terug gewerkt. Als je alles maar op orde houdt is het huishouden toch niet zo’n grote klus. Maar de meeste vrouwen hangen liever op een terrasje en verlummelen liever die tijd met allerlei onzin dingen.

 10. Ik noem mezelf nooit huisvrouw, maar zeg altijd: “ik ben lekker thuis”.
  Pfff.. wat denkt dat mens van een Heleen Mees wel niet, wat geeft haar het recht om zulke denigrerende opmerkingen te maken. Hoera voor Amerika, ontwikkelingsland nr. 1!!

 11. Ik werk dan ook wel buitenshuis, toch ben ik ook huisvrouw(zij die het grootste deel van het huishouden doet?) ik vind huisvrouw wat mij betreft geen bijsmaak hebben(maar wellicht ben ik er ook minder/niet gevoelig voor doordat ik ook werk?) op mijn werk krijg ik echt wel veel positief krediet voor het feit dat ik beide doe :-D en werk en het in hun ogen nogal drukke huishouden van mijn wat grotere gezin?
  aan mij heb je dus weer eens niks ;-)

 12. Jennifer Aniston knipte haar haar af omdat ze er niet uit wilde zien als de Housewives of Atlanta (of een andere plaats, dat weet ik niet zeker meer). En geloof me; er is – behalve het woord – geen enkele overeenkomst tussen een ‘echte’ huisvrouw en zo’n housewife!

  Voor mezelf: het woord heeft helaas idd nog wel een beetje een negatieve bijklank, alsof je niets doet. En we weten allemaal dat dat dus écht niet het geval is…

 13. Ik zie als 34-jarige mijn taak als vrouw van mijn man, moeder van mijn 5 kinderen en het daarbij behorende werk als een “goddelijke taak”! Ik doe het met veel liefde en ik zie dat het een positieve uitwerking heeft op het welbevinden van mijn hele gezin! Dus laten we er niet te min over denken of ons door het gros van de maatschappij een minderwaardigheidscomplex laten aanpraten! Het huisvrouw zijn is een geweldige taak!
  groetjes,

 14. Ik ben met het “stempeltje” huisvrouw heel tevreden. ‘t Is maar net hoe je er tegen aan kijkt. Want zou ik dan meer waardering moeten hebben voor mensen die de opvoeding van hun kids compleet uitbesteden en het schoonmaakwerk ook omdat ze aan hun carrière werken? Ik snap natuurlijk dat niet iedereen de keuze heeft, maar om nou zo minderwaardig over mensen te doen die ervoor kiezen thuis te zijn….

 15. Ik houd sowieso niet van stempeltjes. Ik ben gewoon ik. Soms werk ik, soms niet. Soms ben ik thuis, soms niet. En wat anderen over mij denken binnen dit kader interesseert me al helemaal niets. Het gaat er toch om of ik er zelf tevreden mee ben?

 16. Mijn man zegt altijd dat ik gezinsmanager ben…klinkt veel
  mooier…en je bent eigenlijk ook
  wel een beetje een manager hé…
  ik ben er altijd fier over geweest
  dat ik huismoeder was…..
  Heb er helemaal geen problemen mee,
  maar vind wel dat iedereen de vrije
  keuze zou moeten hebben en geen van
  die keuzes is goed of slecht. Je moet gewoon kunnen doen waar je je
  goed bij voelt en hoe het voor jezelf financieel kan…
  heel veel liefs

 17. Neutraal. Het zegt wat van het werk en niet van hoe je dat invult namelijk. Hetzelfde als met hovenier, of procesmanager, of politieagent ;-)
  Ik werk met veel plezier buitenshuis maar ben daarnaast ook huisvrouw, en eigenlijk best een goede al zeg ik het zelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.