Club van slechte huisvrouwen

Triomfantelijk komen ze ‘uit de kast’: slechte huisvrouwen. Ze hebben een hekel aan huishoudelijk werk, en éindelijk durven ze er voor uit te komen. Sterker nog: ze hebben een speciale club opgericht: De club van slechte huisvrouwen. Wat een bevrijding! En wat stoer om daar zo voor uit te komen!

Maar wat is er eigenlijk zo stoer aan, om je op de borst te kloppen dat je huis een zootje is? Ongetwijfeld is het een teken van deze tijd, waarin arbeidsparticipatie voorop staat, en huishouden en zorg voor kinderen slechts lastige hinderpalen zijn.

Het huishouden is het laatste bastion van het werk in de ‘binnenwereld’. Als dat eenmaal geslecht is kan iederéén in de ‘buitenwereld’ aan het werk. Zorg en huishouden worden dan, conform de consumptiemaatschappij, ingekocht. Maar wordt de ‘binnenwereld’ niet een armzalige plek als er niemand is die er zorg voor draagt? Is je huis dan nog wel een thuis? Een plek waar je je terugtrekt, je veilig voelt, en weer oplaadt?

Persoonlijk komt ik het liefst thuis in een opgeruimd huis, met bloemen op tafel en de geur van verse koffie. Een (t)huis waaraan aandacht is besteed, en dat liefde en warmte uitstraalt.

De Club van slechte huisvrouwen, doet mij sterk denken aan het publiek in het sprookje ‘De kleren van de keizer’. Iedereen roept dat het er schitterend uit ziet, maar feitelijk is er niets te zien.

Het is hoog tijd voor de Club Van Trotse Huisvrouwen. Met vrouwen en mannen die de waarde van de zorg voor huis en haard kennen, en waarborgen! Die níet meedoen aan de consumptiemaatschappij, waarin de zorg voor ‘thuis’ wordt geminacht en uitbesteed. Zie ook De Huishoudcoach.

Zoals Monique Wortelboer al schrijft: ‘Huishouden is de zorg voor het leven’.

Wie wil daar nou ‘slecht’ in zijn!

Zie ook Huisvrouwen bestaan niet?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik ken het boek van Monique Wortelboer en af en toe haal ik het uit de bieb om deze nogmaals te lezen.Ik heb helemaal geen hekel aan het huishouden en hou van strijken.

  Ik ben nu heel erg aan het opruimen, de kinderen worden groter en geef veel spullen weg op mijn weblog.

  Ik hou van een schoon huis waar alles op z’n plek ligt en ik alles kan terugvinden.
  Kopje thee erbij,heerlijk!
  Groet Thea

 2. Ik ben toch blij met die club voor slechte huisvrouwen zodat ik me minder hoef te schamen dat ik slecht ben in het bijhouden van het huishouden. Ik zou zo graag er beter in willen zijn maar ik zie het simpelweg niet en ik vergeet het gewoon.

  Dus voor de mensen als ik is het een opluchting dat niet iedereen perfect is in dat werk.

 3. Ach, iedereen wil zich tegenwoordig ergens tegen af zetten en toch ergens bij horen. Ik mag me nu (tijdelijk) huisvrouw noemen maar of ik er goed in ben? Ik vind het niet het allerleukste om te doen maar toch geniet ik van een opgeruimd en schoon huis en ben ik er trots op dat dat mijn aandeel is.

 4. Weet je wat ik jammer vind? Als eerst is de club van slechte huisvrouwen een grap en een club voor tips het is meer een beetje zelfspot. Maar goed te serieuze mensen snappen dat minder.

  Als tweede word ik wel een beetje boos op het zinnetje “en huishouden en zorg voor kinderen slechts een hinderpalen vinden” Sorry hoe kun je in hemelsnaam de zorg voor kinderen vatten onder huishouden?De zorg voor mijn kind is geen huishoudelijke taak!!!!!!!

  De zorg voor mijn kind is voor mij veel belangrijker dan het huis schoon houden!!!
  Ik vind de aandacht die ik kan geven aan mijn kind omdat ik niet elke zaterdag op de markt verse bloempjes ga halen veel belangrijker .

  Ik weet niet of ik mij meer zou moeten schamen omdat ik mee werk aan een beetje zelfspot of wanneer ik de zorg van mijn kind omschrijf als horende bij het huishouden.of in een adem noem met het huishouden.

  Grt
  Moederwit

 5. Ja daar werd ik ook wat geïrriteerd van… Mijn kind is gezond, verzorgd en is gelukkig… dat ik wat minder stofzuig en wat minder goed schoonmaak… tja dan ben ik maar een “slechte huisvrouw”

  Ik denk eerder dat de club van slechte huisvrouwen staat voor vrouwen die niet alleen maar bezig zijn met poetsen… Maar ook wij komen het liefst in een schoon huis… maar bloemen en koffie kunnen me gestolen worden…

 6. Volgens mij is dit net zoiets als dat het vroeger stoer was om slecht in wiskunde te zijn….

  Je wilt toch niet aangezien worden voor zo’n stuudje die *whoa!* van wiskunde houdt? Het is gewoon heeeeeeeel erg stoer als je daar onvoldoendes in haalt!

  ..met als gevolg dat je, in tegenstelling tot diegenen die wel hun best deden.. nu misschien spijt hebt dat je je niet meer hebt ingezet ;)

  Mag ik bij de club?? Voor TROTSE huisvrouwen, that is :)

 7. Ik ben in de oorlog geboren. Toen ik werkte mocht ik net blijven als getrouwde vrouw. De huishouding is voor mij geen feest. Maar ik zorg er wel voor. Toen de kinderen jonger/thuis waren lag er vast ergens stof, waren de ramen aan de buitenkant niet gezeemd en het stoepje niet geschobt. Maar het eten was/is schoon. Keuken was/is schoon, lijven waren/zijn schoon, kleding dito, en de bedden worden iedere week verschoond.De rest bungelt een beetje. Kleding zelf maken en breien was ook mijn deel.
  Maar nooit zal ik hiep, hoi roepen omdat ik de H.H. geweldig vind. Het is iets dat bij het leven hoort. Maar het is voor mij een klus. Daarom heb ik ook één keer per maand iemand die belangrijke schoonmaakklussen voor me doet.
  En je kinderen behoren niet tot het schoonhouden van je huis!!!!!!!
  Je kinderen zijn het kostbaarste wat je mag lenen in je leven.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 8. Pfjoe, je logje maakt wel wat los hier en daar :-)
  Ik ben geen huisvrouw maar vind een schoon en opgeruimd huis heerlijk. Net als dat ik het vroeger fijn vond dat mijn moeder uit school een kopje thee voor me klaar had staan. Maar als ze liever had gewerkt dan was dat ook goed geweest.
  Het is toch fijn dat we tegenwoordig de keuze hebben om te doen waar we goed in zijn en ons goed bij voelen.
  groetjes Jannet

 9. Waarom zijn vrouwen onderling zo? Dat ze het liefst nog bovenop een ander gaan staan om hoger op te komen, dat ze vooral willen laten zien hoe goed/perfect zij zijn. Als moeder, echtgenote, werkende vrouw etc. etc. Waarom zijn onderwerpen als wel/niet kinderopvang, wel/niet borstvoeding geven, wel/niet werken, wel of niet (zelf) huishouden inmiddels verworden tot thema’s waarmee ik kan laten zien dat ik ‘beter’ ben dan een ander? Er was een tijd dat ik beoordeeld werd op eerlijkheid, vriendelijkheid en andere goede karaktereigenschappen. Dat maakte mij tot een goed mens. Nu wordt dat afgemeten aan mijn huishouden, of ik mijn kinderen wel of niet borstvoeding gegeven heb en of ik ze wel helemaal zelf opvoed. Waarom hebben we dat als vrouwen nodig? Heeft ons leven dan zo weinig diepgang? Zijn er dan zo weinig andere dingen waar we goed in willen zijn?

  Weet je nog toen je en klein meisje was? Toen je in die fase zat dat elke jongen stom was en elk meisje véél beter? De fase voordat je ontdekte dat datzelfde meisje je een aantal jaren verder net zo fanatiek in een korset zou stoppen?
  Waar was je goed in? Wat deed je graag? Waar droomde je van? Hoe vulde je de zin aan “als ik later groot ben dan…..?” Kun jij je die tijd nog herinneren dat de wereld nog aan je voeten lag?

  Ik vulde mijn zin nooit aan met “Als ik later groot ben… dan wil ik een brandschoon huishouden”. Zelfkennis had me geleerd dat ik niet goed was in mijn kamer opruimen. Ik hield er ook niet van. En er zijn weken geweest dat ik het extraatje zakgeld aan mijn neus voorbij zag gaan. Die kreeg ik namelijk alleen wanneer ik mijn kamer wél opruimde. Daarom ben ik ook niet verbaasd dat ik nu niet van huishouden houd.

  Gelukkig heb ik een man die van mij houdt. Van dat meisje dat ik was voordat ik moeder, echtgenote of huisvrouw werd. Die van mij hield om mijn gevoel voor humor, eerlijkheid, mijn competieve drang om een hoger cijfer dan hem te willen halen voor schoolopdrachten, mijn elegantie, mijn oog voor details en mooie spullen en tal van andere dingen die mij, mij maken. Dat vond hij interessant, daar wilde hij mee trouwen en nam mijn afkeer van huishouden op de ‘koop’ toe.

  In tegenstelling tot wat jij beweert, is het bij mij niet vies. Warm, huiselijk en veilig is het ook. Dat heeft niets te maken met een schoonhuishouden maar met wat je als persoon uitstraalt en doorgeeft aan je huis en huisgenoten. Een brandschoonhuishouden met een kille persoonlijkheid is echt niet warm.

  Ik zou het mooi vinden wanneer we als vrouwen onszelf en andere vrouwen weer gaan waarderen om wie ze zijn. Dat we kunnen zeggen dat we misschien wel niet van huishouden houden, geen borstvoeding geven, je kind naar gastouder of kinderdagverblijf gaat en dat er niet aan getwijfeld wordt dat ik als persoon nog steeds een leuk, aardig en fijn persoon ben om mee om te gaan en bevriend mee te zijn…. . (evt. dat ik nog steeds een goede moeder en echtgenote ben).

 10. Nou, dat maakt wat los! Als mensen zich ergeren aan wat geschreven is dan zegt dat meer over de schrijvers van de reacties dan over het blogstukje. Ik wil mijn huis ook graag schoon en opgeruimd hebben en ik ken weinig mensen die dat niet willen hebben of niet fijn vinden. En hoe ik dat doe ( bijvoorbeeld zelf, schoonmaakster, oma die af toe poetst onder het oppassen of verzin het maar) dat is om het even. Maar ik geloof dat ik niet trots zou zijn als ik mijn zaakjes (lees huishouden) niet voor elkaar heb en ik denk dat ik dan ook niet zo snel lid zou worden van een club over slechte huisvrouwen. Het zou dan lijken alsof ik me ervoor zou schamen en het dan maar in het belachelijke trek. Zo van als ik er maar lol over maak dan reageert een ander ook lacherig. Maar dat geldt voor mij dan, he.

  groeten,

  Sophie

 11. Wat een blog allemaal los kan maken :-)
  We meten wat af aan het huishouden en waarderen het zo slecht. Zowel van onszelf als voor een ander.
  Dat doen wat voor jezelf goed voelt, zou ik zeggen! en geef een ander ook de ruimte om te zijn wie die is.

 12. Iedereen doet het op zijn eigen manier ik kan mijzelf helemaal vinden in het verhaal van Nicole (Huisvlijt).

  Eveline!:)

 13. Inderdaad, heerlijke discussie! Het huishouden met al z’n beslommeringen over het hoe en wat.
  Wie worstelt er niet mee, op wat voor manier dan ook.
  Ik heb daarom voor eenieder die nog op zoek is naar een systeem om rust en ruimte te creeren maar een handig e-boek opgesteld voor ‘gestructureerd opruimen’.
  Je kunt een gratis exemplaar opvragen. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en het komt vanzelf naar je toe!
  Succes gegarandeerd!

  https://www.thuismanagement.nl

 14. Waarom alles zo in hokjes en vakjes indelen?
  Iedereen moet toch zn rommel opruimen en schoonmaken?

  De een neemt of heeft er gewoon meer tijd voor dan de ander.
  De een vind het leuker of vervelender dan de ander.
  De een is er beter of minder goed in dan de ander.

  Een feit blijft wel
  Een opgeruimd huis zorgt voor een evenzo opgeruimde ziel.

  Marianne

 15. Is dat niet een aanname dat er een link is met de consumptiemaatschappij? Wat zou er gebeuren met al die dure huizen en onze hoge lasten als alle vrouwen weer terug het huishouden induiken? Voorziet de woningmarkt daarin, kortom is er een weg terug als je dat al zou willen. En wat met al die vrouwen alleenstaand met kinderen, niets consumptie maar overleven. Pff mag je ook ergens minder goed in zijn en daar gewoon eerlijk in zijn. Yummie-mummies met het geschepte ideaal plaatje van een huisvrouw mag voor mij overboord. You go Club van slechte huisvrouwen. PS: humor en het vermogen om te relativeren is ook een gave!

 16. Ik hoorde die Mira Ahlles bin Editie NL zeggen dat die troep haar niet stoorde en dat ze zich niet schaamde. Waarom dan tweeten dat je huiskamer een ontplofte bende is en dat je speelvriendjes van je kinderen vast met hun jas aan bij de deur zet en meer van die dingen. Dan schaam je je volgens mij wel degelijk. En die smoesjes dat ze liever iets leuks met de kinderen doen…. allemaal geklets. Ze zijn gewoon lui en ruimen niets achter hun kont op. Dat kost helemaal niet veel tijd. Het hoeft helemaal niet spic en span te zijn maar als je aan de theezakjes op het aanrecht kunt zien hoeveel kopjes thee je vandaag al hebt gehad en het pak melk van het ontbijt ‘s middags nog op tafel staat dan moet je gewoon leren achter je kont op te ruimen. Dat heeft niets met tijd te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.