Consuminderaars een gevaar voor de economie?!

In de Telegraaf las ik dat consumenten die hun hand op de knip houden, een groot gevaar zijn voor de economie! Volgens deze redering zouden consuminderaars, en mensen die zuinig willen leven, een belangrijke oorzaak zijn voor het gevaar van een nieuwe recessie.

Kredietverzekeraar Euler Hermes legt het als volgt uit:

‘Het gebrekkige consumentenvertrouwen zet een keten in werking. Als verkopen van consumentengoederen teruglopen, worden de producenten van elektronica in Azië en de transporteurs van smartphones tot wasmachines naar de VS en Europa geraakt.’

Consuminderaars verzwakken de economie, omdat ze minder bijdragen aan de consumptie, en op die manier de vraag verminderen.

Geld moet rollen?

Zijn de gezegdes: ‘Geld moet rollen’ en ‘Money makes the world go round’ dan letterlijk waar? Door te consumeren stimuleer je de economie, dat zorgt voor werkgelegenheid, en daardoor kunnen nóg meer mensen dingen kopen. En dat heet dan welvaart.

Soms heb je gewoon genoeg!

Maar persoonlijk vind ik consumeren soms best genotzuchtig. Waarom niet tevreden zijn met wat je hebt? Tuurlijk is het leuk om dat ene jurkje te kopen, maar de kick van de aanschaf ebt na een tijdje weg, en dan moet je eigenlijk weer wat nieuws gaan kopen. En wat is feitelijk de onderliggende behoefte die je bevredigt met weer een nieuwe aanschaf?!

Consuminderaars verspillen bovendien minder, waarderen de spullen die ze hebben meer en leven vaak bewuster. Hoe dan dat slecht zijn?

Mijn opa en oma waren geheel zelfvoorzienend

Mijn opa en oma consumeerden bijna niets! Ze woonden op een boerderij, en waren geheel zelfvoorzienend, met een groentetuin, kippen, koe en varken dat ze slachtten. Toch liep de economie!

Dus nou vraag ik me af: hoe kan het dat nog maar twee generaties geleden mensen nauwelijks consumeerden, maar de economie tóch functioneerde. Had ik nou op school maar beter opgelet bij de economielessen…

Door te consuminderen beïnvloed je ongetwijfeld de economie, maar je kunt je natuurlijk afvragen of dit nou zo erg is. Want hoe goed is het huidige economische model eigenlijk?

Zie ook Duurzaam consumeren.

Wat vinden jullie: zijn consuminderaars inderdaad slecht voor de economie?
Moet je je schuldig voelen als consuminderaar?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

12 Comments

 1. Geld moet inderdaad rollen, maar wel op een goede manier. Het is heel lang niet goed gegaan, doordat er meer rolde dan er daadwerkelijk was. Dus ik denk dat consuminderen en een gezonde economie juist samen gaan. Maar de groei die we in de afgelopen jaren hebben gehad, die is dan natuurlijk niet meer mogelijk. Dat vraagt wel om een aanpassing, want of je nu consuminderaar bent of niet; je hebt er meestal wel naar geleefd. Want veel consuminderaars hebben wel een prettig salaris waarmee ze kunnen kiezen voor duurdere biologische producten of meer kunnen sparen.

 2. Het is inderdaad grappig hoe bang men is als mensen minder geld gaan uitgeven. Dat is hetzelfde commentaar als bij consuminderen. Als iedereen zou consuminderen zou het heel slecht met ons gaan. Nou, ik denk dat dàt nog nooit bewezen is.

 3. Geweldig. Het zijn niet de banken die er zo’n rotzooi van hebben gemaakt, niet de media die een totaal verknipt mensbeeld hebben neergezet waar de sheeple massaal intrappen en niet de producenten die zulke troep maken die met een jaar alweer stuk is die de oorzaak zijn maar de mensen die daar niet meer aan mee willen doen. Door de laatste groep, daar gaat de wereld aan ten onder. Och ja… telegraaf… dezelfde krant die als voorpaginanieuws heeft dat Bert & Ernie niet gaan trouwen.

 4. Dan zou er minder werkgelegenheid zijn in de mode bijvoorbeeld en alles beperkt worden tot het hoognodige.. Wat dan met de ook mooie dingen om ons heen? Kan je niet genieten van een leuk ingericht huis? Wie zegt dat het genot van een nieuwe aanschaf er na een tij af is bij iedereen? Bij mij niet hoor!
  Als je ECHT iets voor de wereld om je heen wilt doen, eet dan geen/minder vlees..ook dan verdwijnen er banen op dat gebied, maar dat voorkomt ook een hoop dierenleed en daarnaast is het milieu daarmee meer geholpen dan consuminderende mensen!

 5. Ik zeg maar zo, ik stop mijn geld niet in een oude sok, maar zet het op de bank. Los mijn hypotheek af.
  Hierdoor kunnen anderen mijn geld weer gebruiken om het geld verder te laten rollen.
  De bank kan het ook gebruiken om hun kredietwaardigheid op te hogen.:P

 6. ik denk wel dat er meerdere kanten aan zitten.. Onze maatschappij is helemaal doorgedraaid en produceert veel te veel.. zo ontstaat er overschot, want mensen hebben geen geld om heel die productie te gebruiken.. natuurlijk heeft het ook met werkvoorziening ed te maken. Er zijn ook heel veel mensen die geld moeten kunnen verdienen.
  Consuminderaars zijn aan de ene kant wel goed bezig natuurlijk, vooral voor zichzelf en het milieu, maar besteden idd te weinig geld om het overschot weg te werken en zo blijft het geld hangen.. Er is een groep die al maar meer wil en een groep die tevreden is met wat ze hebben… En het verschil tusen die 2 groepen is heel groot..
  Het zou fijn zijn als het kabinet dat wat meer in balans kon brengen.. Misschien kunnen we dan ook de echt arme landen wat beter helpen..

 7. Er zijn ooit artikelen verschenen in Genoeg waarom consuminderen niet slecht voor de economie is.
  Consuminderen maar als je wat koopt, koop dan goede kwaliteit, milieubewuste goederen en ambachtelijk werk dat kan nooit schaden. Ik heb laatst mooie kleren gekocht van ecokatoen, duurder maar wel gezonde, duurzame werkgelegenheid voor bepaalde groepen mensen.

 8. Voor de huidige markteconomie klopt het wel dat consuminderen slecht is voor de economie. Het is echter een economie die op den duur nooit te handhaven zal zijn, want deze is gericht op altijd maar meer. Maar de aarde kan op den duur dat “meer” niet meer bieden. Consuminderen mag dan wel slecht zijn voor onze huidige economie maar ik zie het meer als een signaal afgeven naar de rest van de wereld: “het moet anders!”. Hopelijk wordt het signaal ergens opgepikt.

 9. Ik sluit me aan bij de vorige reageerders. Het economisch systeem moet op de schop. Dat zal even zeer doen, maar het is geen ramp. In plaats van spulletjes kopen, zal het dan voortaan meer draaien om het leveren van diensten. Diensten als reparaties bijvoorbeeld, in plaats van steeds een nieuw exemplaar kopen. Goed voor het milieu en de werkgelegenheid.
  En al het geld dat bespaard wordt en op de bank wordt gezet door al die consuminderaars, kan besteed worden aan allerlei nuttige nieuwe projecten.
  Niks mis mee dus, consuminderen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.