6 levenslessen van ‘de was doen’

de was doen

Over het huishouden wordt nogal eens minachtend gedaan.

Het wordt vooral gezien als een belemmering voor vrouwen om búítenshuis aan de slag te gaan. Maar ik vind dat je op huishoudelijk werk  niet moet neerkijken. Het vormt toch de basis van je bestaan tenslotte!

Neem nou ‘de was doen‘. Daar kun je leuke levenslessen uithalen!

6 Dingen ik leerde van ‘de was doen’

 1. Het leven zit vol met herhalingen. Soms stop ik iets in de wasmachine  en dan denk ik: ‘Heb ik die er eergisteren ook al niet in gestopt?’ Sommige dingen komen gewoon steeds weer terug. En daar is niks mis mee. Door herhaling leer je.
 2. Je kunt iets nog zo mooi willen houden, er komen onherroepelijk gebruikerssporen in. Mij lukt het tenminste zelden om een kledingstuk altijd schoon en heel te houden. En ook in het leven loop je nu eenmaal butsen en beschadigingen op. Maar die geven ook karakter. Kortom: niemand en niets is perfect. Hoe hard je het ook probeert.
 3. Je moet dingen niet te snel willen doen. Soms heb ik geen zin, en dan prop ik de was gewoon even snel in de wasmachine. Dan heb ik geen zin om de pijpen van die spijkerbroek van mijn dochter er netjes uit te trekken. Met als gevolg dat het niet goed schoon wordt. Geduld is een schone zaak. Zowel in het dagelijks leven als bij de was doen.
 4. Je moet niet teveel tegelijk willen! Soms wil ik gewoon van de was af, en prop de trommel zo vol dat ik het deurtje bijna niet meer dicht kan krijgen. Met hetzelfde resultaat als wanneer ik het te snel wil doen: de was wordt niet goed schoon. Wees rustig, en probeer niet teveel tegelijk te doen. Zie ook Donkere was wassen.
 5. Sommige dingen zijn nooit voorgoed klaar. Net als ik denk: ‘Zo, en nu ligt er nergens meer vieze was!’ gaat er een kind onder de douche. En heb ik dus weer vieze was. Ook in het dagelijks leven zijn er dingen die je niet meteen definitief kunt afronden. En dat geeft niks.
 6. Je kunt niet alles controleren. Wat ik ook doe, er verdwijnen bij ons in huis altijd sokken in de was. In je leven zul je ook dingen kwijtraken. Je kunt nu eenmaal niet alles bij elkaar houden.

Zie ook wasmachine reinigen en Was komt muf uit de wasmachine.

Moet jij de was doen, maar weet je niet goed hoe? Dan is het boekje Schat, zal ik de was doen? een aanrader!

Welke levenslessen haal jij uit het huishouden? Ook een leuke levensles is: Neem een geit!

Similar Posts

14 Comments

 1. In ieder geval leer ik dat ik het huishouden veel fijner vind dan ik jarenlang heb gedacht. Ik ben er trots op dat ik alles mooi, netjes en schoon hou… Kan er echt van genieten….
  Ook van de was doen….
  Fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Zo heb ik nog nooit over de was nagedacht, maar ik vind wassen niet erg. Ik weet niet of ik echt levenslessen heb uit het huishouden – ik zal er eens over nadenken. Maar ik weet wel dat wanneer het huis schoon en opgeruimd is, ik mij ook zo voel. Ik vind een huis altijd een weerspiegeling van een persoon.

 3. Oh …. wat ben jij zen tijdens het huishouden :-)
  Nee wat dat betreft heb ik blijkbaar nog een hele HOOP levenslessen te leren van mijn huishouden.
  Niet dat ik het erg vind trouwens, en daarbij…. ik streef namelijk geen perfectie na, dat zal niet lukken met de kids en de dieren en ehm de man in huis ( zelf ben ik redelijk perfect jah dat wel ;-) )….hm misschien heb ik dat dan al geleerd :-D

 4. heerlijk zoals je dit beschrijft…
  ik kwam gisteren thuis, moe nergens zin in..
  En puber had gewoon even 3 wasjes gedaan, eerst nog mopperend dat ik geen zin in was had…
  Ik houd gewoon niet van de was, deze dingen ga ik eens in mijn achterhoofd houden

 5. Hier worden altijd de wasjes in het weekend gedraad, het fijne is dat het 2 wasjes zijn en soms 3. alles word rustig opgehangen in huis en de dag erna word alles netjes gevouwen en gestreken. Komen we er een keer niet aan toe dan wachten we toch een weekje :)

  Aandacht geven aan het geen waar je mee bezig bent is zo belangrijk, alles wat je aandacht geeft groeit.

 6. Vooral tijdens het strijken ben ik ‘zen’…;)
  Ik heb dan de tijd om alles in mijn hoofd de revue te laten passeren en voer soms pittige discussies met mezelf (ahem)! Aan het eind van de strijk is de was weggewerkt en over het algemeen de muizenissen in mijn hoofd ook…. Heerlijk, ruimt lekker op!

 7. Wat ik geleerd heb van de was doen, is dat het heel handig is om gelijk de was te strijken en op te ruimen als deze droog is. Dus geen volle wasmanden opsparen! Zo sta je niet iedere keer uuuuren te strijken en blijft het gewoon lekker overzichtelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.