Zes tips die helpen om je kind te laten opruimen

Mijn man en ik hebben de huishoudelijke taken op ‘traditionele’ wijze verdeeld: hij werkt buitenshuis, en ik doe het werk binnenshuis. Het werk binnenshuis bestaat uit het huishouden, en de dagelijkse zorg voor de kinderen. Daarnaast werk ik vanuit huis, en draag zo bij aan ons gezamenlijk inkomen.

Dat ik hoofdverantwoordlijk ben voor het huishouden, wil niet zeggen dat ik de dienstmeid ben, en ik vind dat ik de kinderen een dienst bewijs door ze te laten helpen in het huishouden. Zo leren ze dat een huishouden zich niet van zelf runt, en de vaardigheden die ze leren, zullen later zeker van pas komen.

Toch kan het een gevecht zijn om de kinderen zo ver te krijgen dat ze hun kamer opruimen. Daarom hier zes tips om je kinderen te stimuleren in het huishouden, die bij mij goed werken.

Zes tips die helpen om je kind te laten opruimen

 1. Zorg dat het alternatief nog onaantrekkelijker is. Als ik wil dat mijn zoon zijn kamer opruimt, zeg ik dat hij zijn folders moet rondbrengen. Het werkt altijd: hij gaat meteen opruimen.
 2. Stel een vast moment per week in waarop de kamers moeten worden opgeruimd. Bij ons is dat de zondagochtend geworden. Dat voorkomt dat je kinderen onaangenaam verrast worden, en jij telkens opnieuw het wiel moet uitvinden.
 3. Geef je kind een lijstje met punten die gedaan moeten worden. Voor kleinere kinderen zet je er een plaatje bij! Op het lijstje van mijn kinderen staat: vuile was naar de wasmanden brengen, opruimen, afstoffen, stofzuigen en dweilen. Geef ze ook een stift om gedane taken af te tekenen. Het is heerlijk om dingen door te strepen.
 4. Een eierwekker kan de taak afzienbaar maken voor je kind. Ik gebruik eierwekkers bijvoorbeeld ook voor ons wekelijkse ‘tuinrondje’. De kinderen weten dat er een eind aan hun kwelling komt. En ik ook.
 5. Heb een goed gesprek met je kind over zijn of haar verantwoordelijkheden, op een ander moment in de week. Dus niet als je al vlekken voor je ogen hebt, omdat je zoon of dochter niks uitvoert. Geef aan je kind aan dat je niet de dienstmeid bent, en dat het belangrijk is om elkaar te steunen en samen het huishouden op de rit te houden.
 6. Vraag je kind wat opruimen minder vervelend zou maken. Mijn kinderen spelen allemaal heel luidruchtige, afschuwelijke muziek af tijdens hun werkjes. Ik word er gek van, maar zij worden er vrolijker van.

Lees ook mijn post met opruimtips!

Hoe zijn bij jullie de huishoudelijke taken verdeeld?
En bij welke taken betref je je kinderen?

Word lid van mijn RSS-feed!

Similar Posts

12 Comments

 1. Dat zijn heel goede tips. Zeker die van de vaste dag en de plaatjes. Die van mij zijn nog een beetje jong voor de serieuzere klusjes, maar toch. Ga ze maar even in mijn favorieten zetten bij ‘altijd handig’

 2. Geen kinderen, dus geen tips, maar wel een hartelijk DANK JE namens veel vrouwen. Je wilt namelijk niet weten hoe prettig het is om een man te treffen die dit vroeger van zijn moeder geleerd heeft. Andersom zal dat ook gelden, maar volgens mij krijgen meiden automatisch al meer huiselijke taken toebedeeld. Als je als vrouw je man op dit gebied nog op moet voeden, is dat niet alleen lastig, maar ook ongemakkelijk voor beiden, omdat je bijna in een soort moederrol terecht komt. Of je opvreet omdat het ‘niet goed’ gaat ;-)

 3. Wij moesten trouwens vanaf vrij jongs af aan zelf ons eigen bed opmaken, voor onze eigen dieren zorgen, om de week tafeldekken/afdrogen (dus elke week ‘s avonds een taak) en een extra karweitje. Dat kon verschillen van aardappels schillen tot schoenen poetsen, eieren halen bij de boer of strijken. Een beetje afhankelijk van de leeftijd natuurlijk.

 4. Onze dochters houden hun slaapkamers helemaal zelf bij. Ook hun bedden verschonen ze zelf, alleen doe ik de ramen wel.
  De jongens zijn nog in een leer-stadium, ahum.
  Vaak zeg ik aan het eind van de dag dat ze ieder iets op moeten ruimen, daarna lees ik voor. Dan willen ze vaak wel.
  Verder is zaterdagochtend bij ons de ochtend waarop wat andere dingen gebeuren door de dochters, zoals wc’s doen, bijkeuken opruimen e.d. Ook hebben de kinderen allemaal een vaste dag voor “tafelbaas”, d.w.z. tafel dekken en afruimen, ook de tussendoor dingen halen indien nodig.
  Plaatjes plakken is een goed idee!

 5. Hier is het als volgt:

  hun eigen kamer houden ze zelf in orde (helemaal, van afstoffen tot bed verschonen). Af en toe moet ik er wel eens een opmerking over maken, maar eigenlijk valt het mee.

  Geen vaste dagen, het is meer zo dat de bedden bv. verschoond worden wanneer het mooi weer is en ik de was in de tuin kan laten drogen (met 5 kinderen heb ik nog steeds geen droogkast en hoef ik ook niet). Dat kondig ik dan even aan, dat het een aantal dagen droog zal zijn.

  Mijn ervaring is dat het niet slecht is dat ze hun kamer eens niet doen en de rommel zich opstapelt, dan merken ze achteraf pas hoeveel werk er aan is, meer dan wanneer ze het regelmatig bijhouden.

  Sommige klusjes doen ze hier zonder meer altijd: als ik gekookt heb afwassen (nee, ook geen vaatwasser ;-)), en aanrecht opruimen en reinigen en tafel dekken en afruimen en proper maken, katten eten geven, kippen eten geven en hok uitkuisen, hun eigen schoenen poetsen, gras maaien en de gemeenschappelijke ruimtes opruimen (hun eigen rommel). Als er iets meer dan een week ligt gaat het weg, dat hadden ze ook zéér snel door!

  Was: ik was ALLEEN wat zich in de wasmanden bevindt: ze hadden snel door dat hun favoriete kleren niet werden gewassen als ze ze niet zelf in de mand deden…

  Ik hoop ook dat ik mijn zonen prettig kan afleveren :-) en de dochters uiteraard ook!

 6. De verdeling is bij ons thuis naar mijn mening traditioneel (was, strijk, koken, opruimen, poetsen, afspraken met school/artsen etc coordineren, sociale contacten met familie/buren onderhouden). We zijn allebei zo grootgebracht en het is er ingesleten. Onze kinderen zijn met moeite te bewegen hun kamers op te ruimen, en ik mag het ook niet meer voor hen doen.
  Eiwekkers, vinklijstjes, positief gedrag belonen, computer- en tv verbod, zeuren – allemaal geen oplossing gebleken. Ik hoor hetzelfde van veel andere ouders van pubers/jongvolwassenen, en ook dat het vanzelf overgaat. Dat is een troostende gedachte.
  De kinderen mopperen bij mij dat zij hun eigen rotzooi op moeten ruimen, maar dat ik wel de kopjes van mijn man naar het aanrecht breng. Mijn antwoord is dan, dat ik hem niet hoef op te voeden maar hen wel :-)
  Groet, Loonlijstmama

 7. Al hebben we maar 1 zoon, toch moest hij wel dingen mee doen in het huishouden, ging niet altijd van een leien dakje maar als ik hem nu zie huishouden in zijn eigen huis heb ik het nog niet zo slecht gedaan. De pubertijd was het moeilijkst, ik haalde de lakens wel eens van zijn bed lag schone klaar maar dan was hij zo onder de deken gekropen, nou ja zeg.

 8. Hier ook een traditionel verdeling, alleen werk ik dan ook nog buitenshuis. Manlief stofzuigt wel als ik het vraag en ramenlappen vindt hij ook geen straf.
  Rick leert al vroeg te helpen.
  Tafel dekken en afruimen, oud papier en plastic wegbrengen, kamer en speelgoed beneden opruimen.
  Bedankt voor de tips!

 9. Mochten de tips niet werken, en heb je helemaal geen tijd om alle huishoudelijke werkzaamheden af te krijgen.. misschien is een huishoudelijke hulp dan een goed idee!

  Bij https://www.ikzoekeenwittewerkster.nl staan vele hulpen in het bestand die je het werk uit handen kunnen nemen. Het enige wat je moet doen is je inschrijven op de website en een aanvraag indienen. Na het indienen van de aanvraag wordt aan de hand van je wensen en eisen op zoek gegaan naar een geschikte hulp (voor slechts €12,50 per uur (all-in). Is er een geschikte hulp gevonden? Dan betaal je eenmalig bemiddelingskosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.