Staycation: goed voor het milieu

staycationDe meeste mensen gaan graag op vakantie. Een kleine groep blijft thuis en kiest voor een thuisvakantie. Soms omdat ze dat fijn vinden, zoals ik. Soms omdat het er financieel niet af kan.

Maar er is nog een andere reden om te kiezen voor een staycation. En dat is om het milieu niet onnodig te belasten.

Want met de auto of vliegtuig ergens heen gaan is niet milieuvriendelijk. Al die vakantiegangers in auto en/of vliegtuig trekken een wissel op het milieu. Vooral luxe vakanties in het buitenland hebben een grote negatieve invloed op het milieu.

Volgens de Wereld Toerisme Organisatie wordt 5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door toerisme.

Hoe op vakantie gaan het milieu belast

Milieucentraal noemt drie manieren waarop ‘op vakantie gaan’ het milieu belast:

 1. Auto’s, vliegtuigen, bussen etc. rijden op fossiele brandstoffen.
 2. Je reis draagt bij aan het broeikaseffect.
 3. Je reis veroorzaakt luchtvervuiling. Auto’s, vliegtuigen en ander verkeer stoten veel fijnstof uit, stikstofoxiden en koolmonoxide, en dragen bij aan uitstoot van andere schadelijke stoffen.

Een vliegreis belast het milieu bijvoorbeeld maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Bovendien draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto.

Milieuvriendelijk op vakantie gaan

Stel nou dat je het echt niet ziet zitten om de vakantie thuis door te brengen. Wat zou je dan kunnen doen om toch op vakantie gaan, zónder het milieu zwaar te belasten? Dat doe je zo:

 • Reis met het openbaar vervoer, bij voorkeur met de trein. Of kies voor een touringcar.
 • Kies voor een wandel- of fietsvakantie. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, het is ook nog eens heel gezond voor lichaam en geest.
 • Eet vegetarisch.
 • Moet je een eind rijden: kies dan voor een zuinige rijstijl. Dat wil zeggen vroeg schakelen, niet harder dan 100 kilometer per uur en met een constante snelheid.
 • Kies een hotel of huisje met een milieukeurmerk. Of beter nog: ga kamperen.

Welke rol speelt het milieu bij jou als je vakantieplannen maakt?

Similar Posts

31 Comments

 1. Wij gaan ook bijna nooit op vakantie, maar ik moet wel eerlijk bekennen dat toen we wél gingen, ik niet echt op het milieu-aspect gelet heb. Gewoon totaal niet aan gedacht.

 2. We gaan eigenlijk zelden op vakantie mijn man heeft een aantal vis vakantie’s gedaan naar Noorwegen en Gambia ,verleden jaar ben ik samen met vrienden naar Picardie geweest en twee jaar geleden ben ik naar Memphis geweest dus dat was niet zo milieu vriendelijk maar de zaligste week van mijn leven met Elvis Lovers zalig.

 3. Goeie post! Het zou geweldig zijn natuurlijk als het milieu aspect een onderdeel werd van de vakantie keuze … en hoe meer er over bekend wordt hoe beter!

 4. Wij gaan wel op vliegvakantie en eerlijk is eerlijk, het milieu aspect vergeet ik graag. Eenmaal op de plaats van bestemming lopen we bijna alles en huren maar een dagje ofzo een auto. Omdat man elke werkdag 1 1/2 uur in de auto zit, compenseert dat wel iets. Bij mijn reisaanbieder kon ik door klikken om de gevolgen voor het milieu te compenseren (met geld waar ze dan iets mee doen). Ik heb het weg geklikt (schaam). Het is wel iets om over na te denken voor de volgende vakantie.

 5. Heel eerlijk, ik heb er nog nooit bij nagedacht. Nu gaan we niet heel veel op vakantie, en vaak niet ver weg, maar toch, het milieu is niet een van de wegende factoren tijdens het boeken. Dit jaar een tuinvakantie gepland dus zeer milieuvriendelijk!

 6. Wij kamperen altijd in NL, we hebben een caravan. We zijn 11 jaar geleden voor het laatst met het vliegtuig geweest om onze zoon op te halen uit Ethiopië, we kiezen er bewust voor niet meer te vliegen. Ooit willen we terug naar Ethiopië en dat kan alleen per vliegtuig (kan wel over land maar zo lang krijgen de kinderen geen vrij van school denk ik …).
  Ik hou eigenlijk niet van vakantie, ben blij als ik weer thuis ben. Dit jaar wordt het een weekje kamperen, dat vind ik lang genoeg.

 7. Ik blijf ook eigenlijk altijd thuis. Dat is zo gegroeid omdat ik de laatste jaren altijd katten met een gebrek heb gehad, waarvan ik de zorg niet aan een ander over kan en wil laten. Ik moet zeggen dat het me eigenlijk goed bevalt. Lekker in je eigen huis en het geld wat je anders uitgeeft aan reis en accomodatie heb je nu beschikbaar voor dingen in eigen omgeving. Dus uiteindelijk geef ik thuis veel minder uit terwijl ik eigenlijk meer onderneem. En inderdaad het milieuaspect. Daar ben ik de laatste jaren in alle opzichten meer over na gaan denken. Ik zorg thuis een zo klein mogelijke voetafdruk te hebben en ik heb wel eens ergens gelezen dat je voor een vliegvakantie het hele jaar auto zou kunnen rijden qua belasting. Ik weet niet of dat dan om een verre vlucht of een wat kortere vlucht ging. Al met al gaat het minder belasten van het milieu bij mij dus qua vakantie automatisch en thuis loop en fiets ik indien mogelijk. Echt wel iets om bij stil te staan inderdaad. :)

 8. Wat me al eerste opvalt zijn de reacties. Dat er zoveel mensen thuis blijven. Ik blijf thuis om medische redenen en ook regelmatig om financiële redenen, maar ik dacht altijd dat ik toch één van de weinige was. Wel leuk om te lezen dit. De laatst keer dat ik op vakantie ben geweest wat met de trein. Daarvoor met een touringcar en daarvoor ging ik altijd met mijn ouders mee. Ik moet bekennen dat ik destijds helemaal niet stilstond bij het milieu als we de keuze maakte op welke manier we zouden reizen. Goed om daar eens een artikel over te schrijven.

 9. Nou, dan ben ik (onbewust) heel milieubewust bezig. Mijn laatste vliegvakantie was zeven jaar geleden, en de afgelopen vijf jaar heb ik alleen maar midweekjes en weekendjes weg gedaan op max. 2 uur rijden van huis.
  Maar eigenlijk is het milieu iets waar ik geen rekening mee houd bij het uitzoeken van een vakantie. Bestemming en prijs zijn belangrijker.

 10. Ik ga niet op vakantie.

  Wel dagjes weg zo nu en dan met de trein.????

  Geen gedoe met koffers
  En goed voor het milieu .
  ????

 11. Je bent nog een mogelijkheid vergeten. Wij gaan met onze zeilboot op vakantie. We gebruiken alleen wat diesel waar het verplicht is de motor te gebruiken en voor de rest brengt de wind ons. We laden op plekken dat we aan de stroom kunnen liggen de accu’s op voor verlichting en de koelkast etc.
  We zijn al naar Engeland geweest, naar Bretange etc.

 12. Ik ga graag op vakantie en heb eigenlijk nooit over het milieu nagedacht als ik het vliegtuig instap. Ook milieuvriendelijke hotels zijn nieuw voor mij. Het scheelt dat ik vaak in een zomerhuisje zit waar ook zonnepanelen op het dak zitten en we veel op strand zitten in plaats van binnen.

 13. tja wij gaan wel graag op vakantie, meestal in de zomer 2 weken. soms in mei een week of midweek. En eerlijk gezegd zie ik het verschil niet echt. Thuis gebruiken we de auto ook, eten we ook vlees e.d Dus of we dat nu thuis doen of op een vakantie adres maakt voor mij niet veel verschil. Wij gaan dan ook geen hele dagen reizen ver. Met de kinderen zijn we afgelopen zomer voor het eerst naar het buitenland (ardennen) gegaan, 3 uur met de auto. Het enige is dat ik thuis geen bad heb, en op vakantie wel. Daar geniet ik dan ook extra van.

 14. Ik ben vorige week met een groep ondernemers in elektrische auto’s naar Oostenrijk gereden. En echt; ik ben om! Kan niet wachten totdat deze auto’s ook voor de ‘gewone mens’ betaalbaar zijn!

 15. Als ik moet kiezen tussen een uurtje vliegen of 12 uur op een boot zitten, dan kies ik toch voor vliegen. Nou doen we dat niet elke maand voor de vakantie, en eerlijk gezegd denk ik ook echt niet dat de vakantiegangers de enige klanten zijn van vliegmaatschappijen.
  Als je dan toch het milieu wilt besparen, denk dan eens aan al die zakelijke reizigers. En dat zijn er meer dan je denkt. Hoe vul je anders die plaatsen in business class…
  Denk ik (extra) aan het milieu als we op vakantie gaan? Nee. Want ik heb het idee dat wij zonder auto, en met hoe weinig wij verspillen, en hoe veel energie we besparen, denk ik dat die ene keer dat wij per jaar vliegen om familie te bezoeken er best af kan.

 16. Mijn werk ligt op ongeveer 60 km van huis, 57 km hiervan doe ik dagelijks met de trein. Ik wek zelf elektriciteit op via zonnepanelen. En af en toe kook ik vegetarisch.

  Dus dan vind ik dat ik die ene vakantie per jaar met het vliegtuig wel “verdiend” heb en dat ik dat op het vlak van ecologische voetafdruk voldoende compenseer met de maatregelen die ik hierboven omschreven heb.

 17. De oudste wil graag met het vliegtuig op vakantie, want papa reist veel met het vliegtuig voor zijn job.
  Maar ik vond het één te duur, twee te slecht voor het milieu en drie: ik zag het echt niet zitten met drie kinderen (5-3-2) met al dat gesleur.
  Bovendien zijn wij geen hotelblijvers en zouden dan nog een auto moeten gaan huren….
  Als het mooi weer is heb ik niets tegen een staycation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.