Op vakantie gaan versus thuisblijven

Unknown 2

Altijd als we met vakantie gaan, dan gaat het regenen. Altijd regenen, altijd regenen.’

Dat zongen we als kind vanaf de achterbank van de auto, als we op vakantie gingen. En tussen de coupletten door vroegen we veelvuldig: ‘Is het nog ver?’ afgewisseld met: ‘Hoe lang duurt het nog voor we er zijn?’

Als kind op vakantie bij de vijand

Mijn ouders wilden altijd naar Duitsland op vakantie, maar op de basisschool die ik bezocht was een Meester die graag, en veel over de Tweede Wereldoorlog vertelde met de Duitsers als slechteriken. Die verhalen lieten mij niet onberoerd, en riepen een sterk anti-Duits sentiment bij mij op. Vakantie vieren bij de ‘vijand’ stond daarom niet hoog op mijn agenda. Daar kwam nog eens bij dat ik altijd erg gebukt ging onder heimwee, en dus voor mijn ouders ongetwijfeld het vakantiegangertje ‘from hell’ was.

Wij blijven thuis deze vakantie

Nu ik volwassen ben, hoef ik gelukkig niet meer op vakantie, en blijven we dus de hele vakantie gewoon thuis. Het is de ultieme vorm van duurzaam reizen: niet weggaan ; ) Daarbij spelen ook de financiën een rol: ik vind het oprecht zonde van het geld om er in een week tijd een groot bedrag doorheen te jagen voor logies. Wel doen we ‘leuke dingen’ met de kinderen, zoals een dagje uit. Maar ‘s avonds slapen we heerlijk in ons eigen bed.

Maar uit onderzoek blijkt dat mensen langer gelukkig zijn van erváringen, dan van bezittingen! Blijkbaar geniet je langer van de herinnering aan een vakantie, dan van bijvoorbeeld een nieuwe bank waar je toch elke dag profijt van hebt. Niettemin, dit gaat natuurlijk alleen op als je geníét van je vakantie, en dat lukt bij mij dus niet zo goed…

‘Op vakantie gaan’ relatief nieuw fenomeen

‘Op vakantie gaan,’ zoals wij dat kennen, bestaat overigens pas sinds de de laatste helft van de 20ste eeuw! Daarvoor bestond het niet eens. Maar tegenwoordig is voor veel mensen weggaan cruciaal om een vakantiegevoel te krijgen.

Omdat ik zelf dus ‘op vakantie gaan’ helemaal niet leuk vind, ben ik nieuwsgierig naar wat het is dat mensen hier in aantrekt. Waarom is het zo belangrijk om ‘op vakantie te gaan’? Waarom kun je wat je elders vindt, thuis niet vinden? Vertel, vertel!

Lees ook mijn artikel Thuisvakantie!

Moet jij op vakantie gaan om een vakantiegevoel te krijgen?
En waar om is dat?

Similar Posts

31 Comments

 1. Nee, voor mij hoeft dat ook niet Op vakantie gaan.
  We zijn dan ook al ruim 8 jaar niet meer geweest.
  Maar dit jaar wilde hubbie graag weer ‘n keer wél.
  Dus over ‘n paar weken gaan we 1 weekje weg.
  Net over de grens, in België, samen met vrienden. Dat maakt het gelukkig ook weer wat goedkoper omdat de kosten voor het huisje gedeeld worden.
  Maar ik heb wel erbij gezegd dat ik dan voorlopig de eerste tien jaar niet meer wil :-)

 2. Wij zijn ook regelmatig niet weggeweest, als er grote uitgaven op de planning stonden zoals verhuizing, hele dure studie oudste zoon of 3 x ziekenhuisopname echtgenoot, eigen zaak dus geen tijd. Maar een andere omgeving, niet met je dagelijks ding geconfronteerd worden. Gedachten ergens anders opzetten. Je verdiepen in die andere omgeving of mensen, cultuur, natuur. Dat is fijn, maakt je volle hoofd over thuis helemaal leeg. Fris met andere ervaringen is het heerlijk om weer thuis te komen, de draad van werk en je leefomgeving weer op te pakken. Heerlijk.
  Daarom is vakantie voor mij op zijn tijd wel belangrijk.
  Ik ben ooit eens ruim 14 dagen alleen, zonder echtgenoot, met onze vouwwagen en 3 kinderen (9, 7 en 4 jaar) 25 km van huis wezen kamperen. Echtgenoot had geen vakantie en moest voor 14 dagen naar Duitsland voor werk. Kinderen hebben enorm genoten, ik iets minder want je zit als ´alleen ouder´ wel elke avond alleen. Maar de kids hebben het er jaren lang nog over gehad,dat het erg leuk was, waardoor ik ook weer blij was (zij blij, ik blij). Zo kan het ook.
  Ik schreef toevallig vandaag over ons ´vakantie spaarpotje´.

  1. Je gedachten verzetten, en je hoofd leeg maken, dat spreekt me wel erg aan! De paar keer dat we op vakantie gingen, voelde ik dat effect wel: dat het thuis allemaal weer een beetje nieuw en anders voelde.

 3. Persoonlijk hoeft van mij Op Vakantie Gaan ook niet. Ik wil wel vakantie van mijn werk hebben, en geniet er heerlijk van om die thuis door te brengen. Met zo nu en dan een dagje weg. En dit kan van alles zijn. Naar mijn ouders, pretpark, fietsen en dan ergens picknicken enz. Wij zijn vorig jaar voor het eerst in jaren weer eens een weekje weggeweest, het was wel gezellig maar heb er voorlopig wel weer genoeg van gehad. Dit jaar gaan we niet (ben net bevallen van een dochter) en volgend jaar hoeft het van mij ook niet. En daarna zijn wij verplicht om in het dure seizoen te gaan ivm leerplicht zoon. Dus of we dan gaan….. Wat mij betreft niet :)

  groetjes,
  Janneke

 4. Thuis voel ik de verplichting om iets te doen. Mijn vriend voelt zich gedwongen om zijn werk e-mail te checken en problemen op te lossen. Gaan we op vakantie dan kiezen we voor een huisje zonder internet, waarbij we ons even helemaal loskoppelen van de snelheid. We zoeken de natuur op die we thuis wel hebben, maar al te goed kennen.

  Voor ons is het weg gaan op vakantie nodig om echt even rust te nemen van de dagelijkse hectiek. Ik ben gelukkig iemand die alles meteen als ‘thuis’ ziet zodra ik er één nacht slaap.

 5. Heerlijk op vakantie gaan. Maar niet te lang en niet te ver. Wij vliegen wel, maar dan in de meivakantie dan is alles goedkoper. En we gaan juist voor de herinneringen en de nieuwe dingen. Hier geen strandvakanties, strand hebben we om de hoek. Wij bezoeken steden of een gebied rondom een stad en vaak vliegen we niet direct op de bestemming maar op 4 uur rijden er vandaan. Vaak ook nog goedkoper en met huurauto zien we dan ook nog wat van het land.

 6. als ik voorheen op vakantie ging dan genoot ik er erg van,maar dat kwam ook doordat toen alles financieel op rolletjes liep.de laatste jaren nu ik alleen de kost moet verdienen en geen riant salaris heb, zou ik niet echt genieten op vakantie omdat dan de kosten mij constant door mijn hoofd spelen, blijf ik echter lekker thuis geniet ik maximaal van het idee dat het mij niets extras kost en ik gewoon lekker mijn rekeningen kan betalen en als er iets gekocht moet worden kan dat voorlopig zonder problemen , das pas genieten.

 7. Het grootste voordeel van Op Vakantie Gaan vind ik het weer, aangezien je in ons eigen land niet zo heel erg gegarandeerd bent van (redelijk) mooi en droog weer, gaan we toch voor een vakantie in het buitenland, met de caravan, dus dure verblijven zijn ook niet voor ons weggelegd. We vinden het belangrijk, dat onze kinderen zich vermaken, en dat doen ze, vaak hebben we water in de buurt, hoeft geen dure camping te zijn met allerlei animatie, want daar doen ze toch niet aan mee. Ze gaan liever met een groep jongeren naar het water, rivier, meer of zee, het ligt er maar net aan waar we zijn. Maar thuis kun je ook heerlijk vakantie vieren! In de tuin kun je er een mooi feestje van maken, en net zo rustig!

  Voor iedereen: een fijne vakantie, wat je ook maar gaat doen, en waar je ook maar bent!

 8. Ik ben opgegroeid met het voorbeeld dat het niet perse nodig is. Wij bleven vrijwel iedere zomer thuis. We zijn twee keer naar een camping van familie en een kennis geweest. Daar bleef het bij.
  Toen ik ouder werd ging ik zelf op vakantie met mijn vriend. Ik vond het reizen en nieuwe plekken leren kennen heel erg leuk. Dat deden we ieder jaar een weekje, totdat de kindjes kwamen. Toen zijn we een jaar of 3 niet geweest. Nu gaan we wel weer iedere zomer een weekje naar het buitenland. Ik vind het onderweg zijn ook fantastisch; lekker crossen op de snelweg met de radio hard en de wind in je haren. Om je heen kijken. Pitstops maken, aankomen bij je bestemming enzo. Echt genieten. En ik merk dat het voor ons de manier is om even helemaal uit de sleur van alledag te komen. Als we thuis blijven in de vakantie zijn we minder uitgerust.

 9. Heerlijk op vakantie gaan. Dit jaar 4 weken op de camping met de caravan incl animatie. Kinderen genieten er duidelijk van.
  Toen we nog geen kinderen hadden zijn we verre reizen wezen maken naar de VS, australie etc. Prachtige landen maar met jonge kinderen is camping staan iets praktischer.

  1. Wij hebben ooit de Sprookjescamping en camping de Bongerd bezocht toen de kinderen nog kleiner waren. En daar was ook animatie. Elke avond kwam er zo’n speciale auto met mascotte langs, die muziek maakte, en dan gingen alle kinderen er achteraan. Het was erg ingeblikt vermaak, maar de kinderen vonden het inderdaad geweldig.

 10. ik vind het heerlijk rund um hause, voor mijzelf hoef ik niet weg. We hebben geinvesteerd in een heerlijk huis, met mooie grote trampoline en zwembad. De kinderen krijgen veel vriendjes over de vloer, die het hier heerlijk vinden, gewoon spelen, voetbalveld om de hoek en geen getrek naar allerlei dingen.
  Wel lijkt het mij leuk als de jongste wat groter is om eens wat korte stedentrips te maken.
  Maar ieder zijn meug hoor, ik geniet ook van de ervaring dat ik heerlijk gefietst heb en gepicknickt hebt ergens hier in de buurt ;-)

 11. Wij gaan wel op vakantie, maar als ik thuis moest blijven vond ik het helemaal niet erg. Ik vind altijd dat je op vakantie lekker niks hoeft. Wij gaan verder nergens in of op. heerlijk wandelen fietsen en je huis(caravan is zo aan kant) voordeel vind ik dat. We eten ook gewoon thuis.

 12. Als vakantie betekent dat ik op een strand of een camping zou moeten gaan zitten, dan hoeft het voor mij niet. Maar als klein kind al had ik een grote nieuwsgierigheid naar andere landen en culturen. Zodra ik ging werken heb ik al mijn vakantiedagen altijd besteed aan reizen. Met een VW kever door Mexico, met een camper door de USA, backpacken in Europa enzovoort. De laatste jaren ga ik graag naar Azie. De oerang oetangs van Borneo,China, maar ook alle grote steden. Azie fascineert me. Al die jonge en ambitieuze mensen. Ik werk nu niet meer, maar toen ik dat nog wel deed vond ik dit soort reizen de ultieme ontspanning.

 13. Op vakantie zoeken wij dingen die we thuis – in een buitenwijk in de Randstad – niet hebben. Rust, ruimte en een mooi uitzicht, bij voorkeur op heuvels of bergen en lekker weer is ook mooi meegenomen. Dus komen we graag in Limburg, maar ook in Frankrijk voor echte bergen om in te wandelen of tegenop te fietsen voor husband. Groet, Greetje54

 14. Op vakantie gaan was echt al wel eerder, alleen niet zo massaal. Denk aan Scheveningen en andere badplaatsen. Die zijn volgens mij al rond 1900 begonnen.

 15. Ik vind het ook heerlijk om thuis te zijn en te blijven. Hebben we een business,dus gaat met vee niet makkelijk.Maar af en dan een dagje iets doen met de kids ofzo.Met de “grotere”dametjes naar de mall shoppen en ergens iets eten en zo is al uit voor ze.(houd heuls niet van stadten).
  Hierbij wonen we buiten en kijken kilometers ver en horen het wild,dus ja. Eigenlijk wonen we op een vakantieplekje.Maaar we willen wel eens naar een mooi natuurpark,maar dan ben ik weer een angsthaas.Voornl. als ik weet dat er beren zijn,Grrr….
  Voor ons telt:Oost west,thuis best.
  Daarbij gunnen we een ieder z’n vakantie hoor. De oudere kids gaan ook wel weg.

  Groet, Wilma

 16. Met de kinderen gekampeerd in Frankrijk, met tenten. of al wel eens een huisje gehuurd of zo. Nu ze zelf zo goed als volwassen zijn of al volwassen zijn, gaan ze met vrienden en vriendinnen op vakantie, van (een deel van) het geld van hun vakantiejobs.Ze zijn ook met de middelbare school naar Griekenland, Parijs, Londen, Berlijn geweest. Eentje is haar lief in Japan gaan bezoeken toen die daar studeerde.

  Zelf ga ik op vakantie met partner of vriendin, van het type, ticket kopen voor +/- 500 € naar een ver Aziatisch land, waar we vandaaruit steeds met openbaar vervoer reizen en logeren in goedkope guesthouses , dan kom je met ongeveer 10 € per dag zeker toe, met eten inclusief.En dan zeker een maand wegblijven, zodat de prijs van dat ticket de moeite is. Zo al naar India, Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand.. geweest. Openbaar vervoer heeft het voordeel dat je echt met de plaatselijke bevolking in contact komt, en zo soms gewoon bij mensen thuis wordt uitgenodigd.
  Oh die heerlijhke slaaptreinen in Thailand en India (en dan heb je vervoer én slaapplaats voor één prijs.

  En inderdaad, al die herinneringen zijn echt onvergetelijk.

 17. Wij zijn echte kampeerders! We gaan nu voor de tweede maal naar Frankrijk en ik moet zeggen het weer speelt hierbij een grote rol en het landschap.
  We hebben bijna alle provincies van Nederland bezocht met de kids en veel gefiets. Dit doen we in Frankrijk niet te bergachtig. Maar we kamperen zelfs in Frankrijk nog bij de boer en zijn absoluut geen camping hangers maar gaan er op uit wandelen stadjes bezoeken en marktjes. Naar een riviertje pootje baden etc. Niet duur wel gezellig. En dan op de camping je potje koken meestal op de BBq. En de kids vinden het geweldig ze leven er al helemaal naartoe en denken ook met plezier terug!!!
  Vind dat soort herrinneringen wel belangrijk voor ze die ene keer dat ik op een camping stond vroeger weet ik nu nog.

 18. Ik vind het beide leuk. Ik hou van andere culturen maar geniet net zo lief van in en om het huis. Vandaag werd er in onze stad een Thailand-dag gehouden en ik heb daar genoten en leuke foto’s gemaakt. Zit nu steeds op mijn facebook pagina naar mijn plaatjes te kijken want het waren maar een paar uurtjes maar de foto-impressie doet mij voelen alsof ik een week ben weg geweest naar een ver land ;)
  En deze dag was gratis LOL

  Groetjes Isabelle

  1. Ideaal! Dat had ik dus afgelopen donderdag toen ik de tijd tussen het halen en brengen van de kinderen moest overbruggen, en een prachtig plekje in Ulft ontdekte. Dat voelde ook net alsof ik op vakantie was. Soms vind je het vakantiegevoel heel dicht bij huis.

 19. Mijn ouders wonen voor een deel in Spanje en daar gaan wij dus met de kinderen ook heen. Toch handig, zo’n gratis huis ;-) Maar of we nou daar zijn of toen ik nog met Man alleen ergens anders was, het belangrijkste vinden wij om ons niet toerist te voelen. We spreken de taal of proberen het zo goed mogelijk, we eten waar locals eten en dat soort dingen. Wij zoeken ons vakantiegevoel dus juist in het thuisgevoel.
  Maar ook als we een hele tijd niet gaan, kan ik me op vakantie voelen in mijn eigen omgeving. Fijn in onze tuin met een lekker hapje en drankje of wandelen in het bos naast onze buurt. Daarvan kan ik ook erg genieten en het kost niets extra’s!

 20. Wij hebben twee jaar geleden besloten om niet meer op vakantie naar Frankrijk te gaan zoals we ieder jaar deden. Ik zag er de eerste keer als een berg tegen op om thuis te blijven maar we zijn met z’n allen nog nooit zo relaxt geweest:) Heerlijk rommelen rond je eigen huis, af en toe een dagje op pad, geen lange reizen waardoor je doodvermoeid op je vakantieadres aankomt, niet meer de stress van het huis ‘aan kant’ willen hebben voor je op vakantie gaat, niet meer de stress van alles inpakken en bij thuiskomst alles moeten wassen en uitpakken, geen gedoe meer van ‘wie past er op het huis en de dieren?’ en ik kan als we allemaal vakantie hebben, heel goed de huishoudelijke beslommeringen van me afzetten, daar heb ik het op vakantie gaan helemaal niet voor nodig.
  In de herfstvakantie gaan we een weekje naar een waddeneiland, net als vorig jaar, de honden gaan dan ook mee (dat doe je niet naar de camping in Frankrijk, tenminste, wij niet) en het bevalt ons geweldig!

  1. Hier kan ik me helemaal in vinden! Juist dat rommelen rondom huis, zonder de stress dat je ergens heen moet vind ik ook heerlijk. Ik zie er juist altijd als een berg tegenop als we wél weg gaan!

 21. We wonen allemaal onder dezelfde hemel, maar de horizon van de een strekt veel verder dan die van de ander. De paradox is echter dat de horizon van sommige mensen, ondanks het feit dat ze jaarlijks naar de camping in Frankrijk rijden, van al die kilometers helemaal niet rekt. Vroeger kwamen ze de camping nog wel eens uit om een Nederlandse krant te zoeken, maar ook die kunnen ze nu op de meegebrachte laptop lezen. Ze houden zich vast aan Nederlandse eetgewoonten, hoe hoog de zon ook staat, stoppen de vouwwagen vol met pindakaas en appelmoes en zijn de Fransen liever kwijt dan rijk. Ook dat is gemakkelijk gezien de vele campings onder Nederlands beheer. En van de Britten kun je hetzelfde zeggen; die komen later in het seizoen. En anderen, of ze naar het buitenland gaan of in Nederland blijven, bezoeken vreemde plaatsen, staan open voor andere ideeen en culturen, zoeken musea en concerten op en zien hun thuis weer met frisse ogen. Met kinderen op sleep komt alles een beetje neer op een compromis, maar onderschat ze niet. Naderhand komen ze op deze dingen terug en zijn ze blij dat we hun ogen hebben geopend op een wijdere wereld.

 22. Hoi! Super leuk om al de stukjes van iedereen te lezen! Ik heb er toch voor gekozen om na lange tijd weer eens op vakantie te gaan. Hartstikke leuk natuurlijk, maar helaas kan Mitchell dan niet mee. Mitchell is een speelse vuilnisbak van 3 jaar oud. Daarom zal ik een dierenpension voor hem moeten zoeken. Ik heb natuurlijk al wat rond gekeken op het internet en ik vond deze site best handig en informatief: http://www.nl-ingelicht.nl/dieren/dierenpension. Maar eigenlijk heb ik er het beste gevoel bij als ik gewoon van een ervaringsdeskundige hoor waar ik Mitchell het beste achter kan laten. Dus kan iemand mij hierbij helpen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.