Groen is het nieuwe zwart; verander de wereld in stijl

In dezelfde vlotte, en persoonlijke stijl als No Impact Man, legt schrijfster Tamsin Blanchard een verband tussen je ecologische voetafdruk en de kleding die je koopt, en beschrijft ze een nieuwe trend: ethische mode.

Want wie heeft dat ontzettend goedkope rokje in elkaar gezet, en onder welke arbeidsomstandigheden? En synthetische vezels zijn inderdaad handig omdat je ze niet hoeft te strijken, maar ze zijn ook erg CO2-intensief. Echt waar, toen ik de Miss Etam binnenliep na het lezen van dit boek bekeek ik alle kleding met heel andere ogen!

Ben ik groen genoeg?

Wat ik gelukkig al ‘goed’ doe is dat ik mijn kleding meestal tweedehands koop op eBay. Helaas wel de Engelse eBay, dus er zijn wel wat vliegtuigkilometers en CO2-uitstoot mee gemoeid. Anderzijds koop ik mijn Uggs in Nieuw Zeeland, en weet ik dus zeker dat ze niet in China door arme weeskinderen worden gemaakt!

Blanchard geeft een aantal aandachtspunten om te bepalen of je iets echt wilt kopen:

 1. Waarom is het zo goedkoop?
 2. Is de katoen biologisch?
 3. Is het gemaakt in China, waar vakbonden verboden zijn? (Deze trof mij in het bijzonder omdat de populaire, en dure merk Australia Uggs daar gemaakt worden, ook al doet de merknaam anders vermoeden!)
 4. Hoeveel vliegtuigkilometers en CO2-uitstoot zijn er gemoeid met dit kledingstuk?

Een simpele manier om je CO2-voetafdruk te verminderen is door in lokale winkels te shoppen.

Meer dan alleen kleding

Hoewel het boek in eerste instantie vooral over kleding lijkt te gaan, geeft Blanchard ook veel algemene tips. Ze beschrijft hoe je je eigen kralen kunt maken, hoe je bamboe kweekt, zelf cadeautjes maakt, een hippe tas, en nog veel meer.

Achterin vind je een aparte lijst met links naar Nederlandse websites, om van te smullen!

Eén link vind ik zo leuk dat ik hem hier vermeld: Gratis kledingpatronen!

Conclusie

Dit boek is echt de moeite waard voor iedereen die bewuster en milieuvriendelijker wil leven. Hoewel het accent ligt op kleding, biedt het minstens zoveel algemene informatie over ecologisch leven. Omdat het zo gemakkelijk geschreven is biedt het ook simpelweg veel leesplezier. Een echte aanrader dus.

Praktische informatie

Groen is het nieuwe zwart is voor 17,95 te koop bij Bol.com, maar ik had hem uiteraard uit de bibliotheek gehaald!

Groen is het nieuwe zwart
Groen is het nieuwe zwart
Blanchard, T.

8 Responses to Groen is het nieuwe zwart; verander de wereld in stijl

 1. Dank voor deze tip, ik ga het zeker lezen…
  Wat de goedkope kleding uit China betreft, heb je helemaal gelijk. Je gaat met andere ogen kijken als je een winkel binnenstapt. Dit geldt trouwens ook voor goedkoop speelgoed en goedkope huisinrichtingstroep zoals te koop bij Action.

  In Frankrijk staat -behalve de voedingswaarde van een produkt- ook steeds vaker op de verpakking wat de CO2-kosten zijn. Op levensmiddelen, maar ook op tassen en etuis bijvoorbeeld. Moeten we hier ook invoeren!

 2. De goedkope bloes en/of rok. Ja dat wordt vaak door kinderhanden gemaakt. Maar wat ik me steeds afvraag; als we dat niet meer kopen hebben die kinderen dan nog eten? Dwangarbeid zoals tapijten knopen en batterijen opruimen, daar mogen ze vaker op controleren en die kinderen bevrijden. Maar een bloese van € 45,- is vlgs. mij ook kinderarbeid. Ik vind dit zo’n moeilijk dilemma!
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 3. Als je geinteresseerd bent in dit onderwerp kan ik je de documentaire “China Blue” aanraden, een docu over (jonge) Chinese meisjes die in een spijkerbroekfabriek moeten werken.

  Wat de Uggs betreft: ik wist niet eens dat ze in China gemaakt werden! Misleidende naam inderdaad.
  Birkenstocks (ik lees al een tijdje mee en weet dat je die graag draagt 😉 ) worden trouwens in Europa (Duitsland) gemaakt en zijn dus kinderarbeidvrij.

  Als je trouwens kleding koopt die “Made in USA” is, wil dat ook nog niet zeggen dat de arbeidsomstandigheden van de werknemers goed waren. Die kleding wordt vaak gemaakt door illegale Mexicanen die minder dan het Amerikaanse minimumloon krijgen en zwart betaald worden.

 4. Ineke, ik heb het nog even gecontroleerd, maar gelukkig, ze komen echt uit Nieuw Zeeland!

  Dit staat er op hun website: ‘Canterbury Leather International is the premier New Zealand manufacturer of sheepskin footwear and apparel.’

  Bovendien kwam het pakje ook echt uit Nieuw Zeeland, terwijl Whooga Uggs, die ook in China gemaakt worden, uit China kwamen.

  Buffertje: ze is natuurlijk helemaal vóór tweedehands!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.