Hoe geld besparen als gezin: 30 bespaartips

hoe geld besparen als gezin

Hoe geld besparen als gezin?

Als puber, student en jong volwassene was ik me maar matig bewust van mijn financiën. Dat veranderde langzaam maar zeker naarmate ons gezin groeide. Ik leerde steeds meer manieren om geld te besparen en zuiniger te leven. En ik ontdekte dat dit eigenlijk heel prettig was!

Daarom deze post met 28 manieren waarop je als moeder kunt besparen!

Hoe geld besparen als gezin: 28 Manieren om geld te besparen als moeder

 1. Kies voor een buurtschool voor je kinderen waar ze zelfstandig heen kunnen. Zo bespaar je veel benzine! Niet alleen omdat je ze niet met de auto naar school hoeft te brengen, maar ook omdat ze zelfstandig naar vriendjes kunnen.
 2. Kies voor tweedehands kleding, of koop bij Zeeman, Wibra en dergelijke.
 3. Is het echt nodig om nieuwe schoenen te kopen? Schoenen repareren kan soms voldoende zijn!
 4. Verf zelf je wenkbrauwen en spaar zo geld uit. Bijvoorbeeld met wenkbrauwverf van Kruidvat.
 5. Koop aan het eind van het seizoen kleding in de aanbieding.
 6. Heeft je kind sportschoenen nodig voor school? Bij Scapino kun je voor 6,95 goedkope gymschoenen met klittenband kopen. Voor schoolgym zijn die vaak wel voldoende.

  school sportschoenen
  6,99 bij Scapino
 7. Word lid van de Spelotheek. Een abonnement is in de regel niet duur, en je krijgt toegang tot superleuk speelgoed. Google gewoon even ‘spelotheek’ in combinatie met je woonplaats en je vindt er van zelf eentje in de buurt. Of koop tweedehands speelgoed.
 8. Word lid van de bibliotheek! Tot 18 jaar zijn abonnementen voor kinderen gratis. Behalve leuke boeken worden er ook nog regelmatig leuke gratis activiteiten georganiseerd voor kinderen. Je kunt er nu zelfs gratis e-Books lenen via de online bibliotheek.
 9. Investeer in Dopper flessen en koop nooit meer pakjes drinken. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu. En als je een dop kwijt raakt, koop je gewoon nieuwe Dopper doppen!
 10. Laat ze op 1 buitenschoolse activiteit gaan. Ieder Nederlands kind gaat eerst op zwemles, en daarna kunnen ze een andere activiteit kiezen. Door te kiezen voor 1 activiteit spaar je je portemonnee én je kind. Tegenwoordig hebben veel kinderen zulke volle agenda’s dat ze er stress van krijgen.
 11. Schoolagenda’s zijn overbodig geworden dankzij het magister. Tegenwoordig zetten docenten huiswerk op het magister. Hoewel ik in eerste instantie nog schoolagenda’s kocht voor de kinderen, lagen die te verstoffen in een lade.
 12. Houd bij de keuze voor een school rekening met de zogenaamd vrijwillige bijdrage. Officieel is hij vrijwillig, maar houd er rekening mee dat als je hem niet kunt ophoesten je kind niet mee mag doen aan bepaalde activiteiten.
 13. Doe niet mee aan de trend Groot, Groter, Grootst als het gaat om kinderfeestjes. Geef een kinderfeestje thuis, en dan hoeft het echt niet zoveel te kosten. Lees ook mijn post 10 tips voor een succesvol kinderfeestje.
 14. Plan en denk vooruit! Als je ‘s avonds na een drukke dag thuiskomt heb je vaak geen zin meer om te koken. Maak daarom in zo’n geval de dag van te voren al een schaal lasagne klaar die je alleen hoeft op te warmen. Zo voorkom je dat je geld gaat uitgeven aan patat of een snelle maaltijd bij de MacDonalds.
 15. Wil je kind een t-shirt met print? Je kunt prima zelf een t-shirt bedrukken. Is nog origineler ook.
 16. Woon je in de buurt van Duitsland? Ga dan naar de DM drogist voor je shampoo, gezichtscrèmes en andere verzorgingsproducten. Dat scheelt soms meer dan de helft in prijs!
 17. Lees blogs voor leuke bespaartips. Het wemelt er van, en ze zijn vaak heel inspirerend. Er zijn zelfs heuse linkparties met bespaartips. Zoals op het blog Meer geld, minder stress.
 18. Leer jezelf een handige vaardigheid aan. Zoals zelf kleding maken, sokken haken, breien, granny squares haken en daar dan een deken van maken, of je eigen groentes verbouwen. Als je een broek of rok kunt repareren hoef je niet meteen een nieuwe te kopen. En groente uit eigen tuin is gratis.
 19. Let op aanbiedingen en kortingen, en sla dan je slag. Maak gebruik van de gratis Scoupy app om producten goedkoper aan te schaffen.
 20. Gebruik een weekmenu en doe op basis daarvan 1 keer per week de boodschappen. Dit voorkomt impulsaankopen waardoor je goedkoper uit bent.
 21. Ga met je kinderen naar een Turkse kapper of andere kapper met ‘immigratieachtergrond’. Die zijn vaak veel goedkoper!
 22. Doe gratis uitjes. Er is enorm veel te doen wat geen geld kost. Zo is er hier in de buurt bijvoorbeeld elk jaar een prachtige kunstwandeling. Uitjes hoeven geen of weinig geld te kosten. Zie ook het boek Nederland voor nophoe geld besparen als gezin
 23. Omarm als moeder Marie Kondo en het minimalisme. Daardoor wil je van zelf niet mee te veel spullen kopen en in huis hebben.
 24. Wissel diensten uit met andere moeders. Pas bijvoorbeeld op elkaars kind.
 25. Kies voor een Netflix account delen en deel ook de kosten van het abonnement.
 26. Leer je kind dat geld niet aan bomen groeit en dat het belangrijk is om er zuinig mee om te gaan. Zo leer je je kind met geld om te gaan, en voorkom je dat je kind steeds gaat zeuren om allerlei dingen. Mijn kinderen zeuren tenminste zelden om geld moet ik zeggen. Dus bij ons heeft dat goed gewerkt.
 27. Heb je nog een VVV cadeaukaart? Controleer dan regelmatig of er nog geld op staat. Zie ook mijn post vvv cadeaukaarten saldo checken.
 28. Bekijk nu wat je nog met gescheurd geld kunt doen!
 29. Leer tevreden te zijn met kleine dingen. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend. Het grootste geluk vind je in de kleine dagelijkse dingen!
 30. Bespaar op je Netflix abonnement. Zie mijn post Netflix prijzen.

In10jaarfo

Veel mensen komen op deze blogpost omdat ze zoeken naar In10jaarfo. Dit staat voor ‘In 10 jaar financieel onafhankelijk worden’. In10jaarfo was het blog van ene Janine. Later veranderde Janine de naam in Simpelrijkleven.

Maar als je nu naar in10jaarfo.nl probeert te gaan, krijg je een omleiding en kom je uiteindelijk terecht op een pagina simpelrijkleven.nl met de mededeling dat deze domeinnaam te koop is.

Over In10jaarfo

Sjoukje van het blog Meer geld, minder stress schrijft op haar blog dat in10jaarfo eigenlijk helemaal niet zo veel over financieel onafhankelijk worden gaat. Maar dat geeft niet, want het blog biedt vele andere leuke informatie en inspiratie op het gebied van geldzaken. Volgens Sjoukje was dit blog een goede manier om op de hoogte te blijven van financiële ontwikkelingen, vooral op het gebied van hypotheken.

Zoals de rubrieken WoonWoensdag, MoneyMonday (kijkje in de portemonnee van iemand) en interviews met andere bloggers in de rubriek FijnLeesvoer.

De informatie van In10jaarfo is dus niet meer bereikbaar, omdat het blog is opgeheven. Maar je kunt nog wel een interview met Janine vinden op het blog Zuinige man.

Hoe geld besparen als gezin: samenvattend

In deze post gaf ik tips voor geld besparen als gezin. Er zijn echt heel veel manieren om dat succesvol te doen. Aad Actief lukt het bijvoorbeeld om met 50 euro per week rond te komen met haar gezin dat uit 4 personen bestaat.

En naast besparen kun je ook proberen om je inkomen te vergroten. Op mijn blog Het Moederbedrijf vind je allemaal ervaringsverhalen van vrouwen met een eigen bedrijf.

Heb jij nog handige tips voor besparen als gezin? Vertel het in de comments!

Similar Posts

50 Comments

 1. Ook al ben ik geen moeder, deze tips komen ook bij mij van pas. Ik houd van tweedehands kleding. Lang leve de rommelmarkt

 2. Goede tips, ik volg er velen op ;) wij hebben wel gekozen voor een school verder weg, dus we pakken inderdaad iets vaker de auto, maar dat is het ons wel waard :)

 3. Weet je, ik was de afgelopen weken best bezig met besparen. Waarom het mij niet lukt. Grootste boosdoener is gewoon dat ik het betalen kan. Ik zie de noodzaak nog niet echt. Zodra er dingen zijn die ik moet opgeven tuurlijk dan ga ik echt wel kijken waar ik besparen kan. Maar als er nu iets niet lukt, dan weet ik dat het de maand erop wel lukt en dat er geen man overboord is. Ik mis dus eigenlijk prikkels om te besparen en zie momenteel nog geen voordelen. Ik zie mijzelf niet naaien of zo. Zeker niet als ik in budget winkels koop, het kost geen drol dus dan ga ik het zeker niet maken. Maar ik wil wel bezig gaan met een moestuin.

  1. Als je geen innerlijke motivatie hebt kan ik me goed voorstellen dat het niet lukt. Het is net als bij hardlopen. Je moet als het ware je ‘haakje’ vinden. Iets binnen in je wat je vooruit duwt.

   En als de noodzaak er niet is, en het voelt ook niet als een uitdaging of zo, kan ik me voorstellen dat het zo ook prima kan.

 4. De scholen waren ver weg,eerst in een buurplaats, later een basisschool op drie kilometer van ons huis. Nooit de auto genomen, altijd gefietst, met een omweg zelfs want die weg was veiliger. Het is ook een kwestie van volharden, en ik wilde dat ze goed leerde fietsen, met verkeer konden omgaan. Verder gebruikten de kinderen de tijd ook om de dagelijkse dingen van zich af te babbelen. Heel nuttige tijd samen dus(net als samen afwassen) Voortgezet onderwijs was weer verder, elf kilometer fietsen en alleen bij echt noodweer kon dochter de bus nemen. Beweging zeker tijdens de pubertijd vond ik belangrijk. En de route loopt door de natuur dus ze leerde ook een stukje ontstressen(niet onbelangrijk dat je dit ook al jong leert)

  1. Drie kilometer is ook goed te fietsen inderdaad. Mijn kinderen moeten ook een eind fietsen naar de middelbare school, maar dat is inderdaad best handig. Zo komen ze heel natuurlijk aan hun beweging.

 5. Mooi lijstje met bespaartips. K Let met kleding meestal wel op wat in de uitverkoop is op dat moment. Straks ga ik weer beginnen met fruithapjes en groentehapjes. Ik vries dan ook wat in, en weeg het af, dat scheelt ook, ipv elke keer een potje of vers te moeten maken.

 6. Goeie tips! Ik moet van mijzelf ook echt beter gaan opletten. Ik geef veel te graag uit, en dat is niet altijd even handig. Ik heb soms echt een té groot gat in m’n hand. Niet goed.

 7. Ik vind de tips die je geeft erg handig, sommige van de tips doe ik al en de ander ben ik nog aan het uitproberen. Kinderfeestje probeer ik niet altijd over de top te doen.

 8. Wow, knap 50 euro voor een gezin an 4 personen! Ik hou mij er zelf nooit zo mee bezig, maar wanneer ik ooit eens kinderen krijg, zal dat vast heel snel veranderen hahaha! Leuk geschreven!

 9. Mooi artikel en handige tips! Zelf ben ik nog geen moeder, maar ik stuur het door naar mijn vriendinnen die al een kleine hebben. Komt hen zeker van pas!

 10. Handige tips. Ook voor iemand zonder kinderen! Ik moet mij echt gaan verdiepen in de dopper flessen. Iedere keer waterflesjes kopen gaat mij ook te ver.

  1. Ik vind boeken ook duur, en haal ze daarom altijd uit de bibliotheek. Het is al best lang geleden dat ik een boek kocht terwijl ik enorm van lezen houd.

 11. Tuinieren is heel leuk, maar groente uit de tuin is niet bepaald gratis. Er gaat nog best wat geld zitten in aanleg van de tuin (goede grond), gereedschap (investering natuurlijk maar duurt wel een aantal jaar voordat je dat eruit hebt), zaden of kiemplantjes, bemesting, bescherming tegen ongedierte (bijv. netten), en water. En dan moeten al je plantjes goed opkomen en niet opgegeten worden of ziek worden.
  Als het je om het geld gaat kun je beter alleen fruit in de moestuin zetten. Aardbeien, frambozen, bessen etc kun je zelf goedkoper verbouwen. Maar groentes zijn in de supermarkt meestal toch echt voordeliger.
  Maar het is leuk om te doen, gezond (beweging en lekker buiten), en kinderen leren er ook veel van.

 12. Wat een fijne lijst met bespaartips! Een aantal dingen doe ik ook standaard, maar er staan nog genoeg tips tussen waar ik iets aan heb! € 50 voor 4 personen vind ik knap, maar ik vraag me wel af of ze dan ook ‘s avonds genieten van een stukje vlees of een bijvoorbeeld een wijntje.. als de ruimte er niet is in het budget dan snap ik dat, anders zou ik er niet voor kiezen.

 13. Ik ben dan geen moeder, maar erg goede tips. Wat ik nog wel wil toevoegen is: als je kind naar voortgezet onderwijs of verder gaat, bekijk dan de boekenlijst. Sommige moeten gekocht worden en sommige gehuurd. Check op internet voor goedkopere boeken. Op mijn HBO opleiding had ik zelfs boeken gekocht, die ik aan het eind van mijn studie nog in de folie had zitten. Zonde van mijn geld!

 14. Hele goed tips! Mijn moeder was een zogeheten bijstandsmoeder en die deed al deze dingen. En daardoor heb ik dat ook weer meegekregen. Net als mijn zusje, die wel moeder is. :)

 15. Ik ben er eigenlijk nooit zo bewust mee bezig. Misschien goed om dat juist wel tedoen. Nu ik deze tips van je lees, zie ik dat er best een aantal punten zijn die eigenlijk al uit gewoonte doe…

 16. Wauw, 50 euro per week. Geweldig knap. Ik klik straks even door! Ook al ben ik geen moeder, hier zitten ook voor mij handige tips tussen. En anders zeker voor later!

 17. Loop vaker langs de kringloop. Heel gaaf om bewust met geld te zijn en spullen goedkoop op te kopen.
  Gordijnen koop ik goedkoop bij yisk en Ikea. En ik let altijd op met boodschappen. Goede tips geef je hier!!

 18. Ik ben ook altijd wel bewust bezig met bepaalde dingen en met andere dingen dan weer helemaal niet. Wel handige tips ook als je geen kinderen hebt.

 19. handige tips, het meeste doe ik al wel haha. sommige dingen zullen hier ook echt niet van toepassing zijn zoals met de auto naar school, we hebben geen auto dus al zou die verder weg op school zitten wordt het nog fietsen haha.

  1. Woon je in een stad met goed openbaar vervoer Lotte? Een leven zonder auto lijkt mij ook best fijn, maar kan helaas niet goed op het platteland.

 20. Wat een goede en handige tips. Het meeste doe ik wel alleen breng ik mijn dochter wel met de auto naar school omdat ik ivm bekkeninstabiliteit niet fietsen kan

 21. Fijne lijst met tips voor ons moeders. Ik pas zeker al een aantal toe. In het begin was ik er niet zo mee bezig maar hoe ouder je kind word hoe meer je bezig bent op te besparen.

 22. Wat een goed artikel zeg! Toen ik zwanger was zijn wij al begonnen met besparen haha. Zo kreeg ik onwijs veel kleertjes en won ik ze via facebook veilingen. Ik heb zelfs de babykamer voor mijn eerste prinses compleet ingericht voor € 0.50 haha!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.