Contact met je buren m.b.v. een buurt app

buurt app

Je had al de website buurtlink, maar nu is er ook de zogenoemde buurt app. Die gebruik je met whatsapp.

Whatsapp is een app voor smartphones. Met behulp van whatsapp kun je heel snel en makkelijk even contact maken met iemand. Net als bij email type je je boodschap. Maar omdat je het bericht naar iemands smartphone stuurt, wordt het in de regel sneller gelezen. Het voelt vaak ook minder formeel dan een email bericht.

Buurt app

Een buurt app is een app die als doel heeft contact met buren makkelijk te maken en te stimuleren.

WhatsApp Buurtpreventie app

De WhatsApp Buurtpreventie app heeft al meer dan 2000 groepen. Op de bijbehorende website wabp.nl kun je zien of er in jouw wijk al een groep is. Is dat het geval, dan kun je je daarbij aansluiten. Maar je kunt ook een nieuwe groep starten.

Het doel van deze buurt app is dat mensen elkaar op de hoogte houden als ze rare dingen of rare mensen zien lopen. Zo kun je je wijk veiliger houden.

Nextdoor

De Nextdoor buurt app is ook bedoeld voor buurtpreventie. Maar daarnaast kun je ook oppas zoeken, een boor lenen etc. Deze buurt app heeft dus meer functies. Een ander voordeel is dat je kunt zien wie waar woont. Kijk maar:

buurt app

WijdeWijk

Deze buurt app is bedoeld om je hulp aan te bieden, of om zelf een hulpvraag op te geven. Je zit nergens aan vast, want je kunt aanbieden om eenmalig iets te doen. Nadat je je hebt ingeschreven met je emailadres of Facebookprofiel krijg je toegang tot de beveiligde omgeving en kun je zien wie er hulp vraagt. Meer informatie vind je op wijdewijk.nl.

Veiligebuurt.nl

Weer een buurt app die zich richt op veiligheid en preventie. Te vinden op veiligebuurt.nl.

Buurtapp.nl

Bij deze app teken je zélf de buurt waarmee je wilt appen. Deze app is zowel bedoeld voor preventie als voor contacten en uitwisseling. Het nadeel vind ik dat je niet op de website even kunt zoeken of jouw buurt er al bij staat. Daarvoor moet je eerst deze buurt app downloaden.

Dat vond ik eerst stom maar de video maakte me veel duidelijk. En nu lijkt dit me toch ook een erg geschikte buurt app. Hier onder de uitleg:

Over uw buurt

Over uw buurt is een app van de overheid. Je kunt er zien welke besluiten invloed hebben op jouw buurt. De informatie die er op staat is op basis van wettelijke besluiten op www.overheid.nl.

Speciale verkeersborden en stickers te koop

Er zijn inmiddels zelfs speciale borden en stickers te koop waarmee je als buurt zichtbaar maakt dat jullie de boel in de gaten houden. Daarmee kun je potentiële inbrekers laten weten dat bij jou in de buurt goed wordt opgelet!

buurt app
Voorbeeld bord. Bron: www.informatiebord.nl

Voorbeeld van een sticker:

buurt app
Voorbeeld van een sticker.

Mijn ervaringen met een buurt app

Tot mijn spijt is er op de plek in de Achterhoek waar ik woon geen buurt app. Anders zou ik er zeker lid van worden. Ik heb er dus nog geen persoonlijke ervaringen mee, maar het idee spreekt mij erg aan.

Wel zit ik in een gewone groeps app met mijn twee buurvrouwen hier.

Niet voor niets gaat het gezegde: ‘Beter een goede buur dan een verre vriend.’

Tip: vind je appen met je smartphone lastig? Probeer dan eens whatsappen via de computer!

Leestips

Alternatieven voor whatsapp

Whatsappen via computer

Heeft jouw buurt een buurt app? En wat vind je van het fenomeen buurt app?

Similar Posts

18 Comments

 1. Wat grappig al die buurtapps! Jammer dat er weinig gefocust wordt op het sociale gedeelte en meer op veiligheid, maar wel weer erg handig.

 2. Een goed initiatief wat wij nog niet hebben. Ik woon in een appartement en ik heb veel contact met de bewoners van het complex. Er is veel sociale controle dus dat draagt ook bij aan de veiligheid.

 3. Met de buurtapp buurtpreventie is in onze wijk al in vroeg stadium geëxperimenteerd. Minder tot geen inbraken, opvallende personen die gearresteerd werden voor ze konden inbreken, en glazenwassers of dakdekkers die oudjes wilden oplichten werden zo aangepakt. Het geeft een veel veiliger gevoel als iedereen een beetje oplet en vreemde zaken naar de groep appt.

 4. Er is hier nog geen buurtapp. Mijn man heeft al wel geinformeerd bij de gemeente en zijn naam is genoteerd. Nu binnenkort eens met de buren over hebben en zien dat we zo een groep bij elkaar krijgen. Ik hoop dat het lukt. Er wordt hier meer ingebroken dan het landelijk gemiddelde. Dit jaar nog bij een huis hier dichtbij.
  We hebben andere sloten op ons huis laten zetten. Dat voelt ook al veiliger.

  1. Als er veel wordt ingebroken lijkt me zo’n buurt app helemaal een goed idee. En dan in combinatie met zo’n bordje zodat inbrekers weten dat er goed wordt opgelet.

 5. Nee hebben we (geloof ik) niet hier maar ik vind het wel goed. Apps als WhatsApp hebben een paar nadeeltjes maar met dit soort dingen zie je ook wel weer veel voordelen.

 6. Ik vind het een goed initiatief. Wij hebben geloof ik ook een buurtpreventie appgroep, had al een poos geleden het voornemen om dat op te zoeken maar dat was ik weer vergeten. Goede herinnering dit dus!

 7. Inbraken worden ook vaak gepleegd door mensen in je eigen buurt. Nooit niet dat ik dan dys via een app aam een grote onbrkende groep ga laten weten dat ik ivm vakantie een oppas of zo nofig heb :p veel beter om gewoo one on one echt contact met je buren te onderhouden.

 8. Ik woon op een complex (studentenhuisvesting :) ) en wij hebben een facebookgroep voor de gebouwen. Daarnaast hebben we nog een fbgroep voor onze afdeling en een whatsappgroep. Het is erg handig om door te geven dat mensen komen eten enz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.