Vreselijke buren hebben soms grote gevolgen: 21 ergernissen + gratis printable

Geluidoverlast buren

Het zal je maar gebeuren: je woont in een leuke straat, leuke buren om je heen en het leven is goed.

Dan krijg je onverwachts nieuwe buren.

En die nieuwe buren gaan heel luidruchtig verbouwen. Niet alleen dat, ze draaien voortdurend keiharde muziek. Ook 's nachts. Bovendien beginnen ze een autobedrijf, waardoor je jouw auto niet meer kwijt kunt in je eigen straat!

Vriendelijk vragen of het wat zachter en minder kan, helpt niet...

Geluidsoverlast van buren is helaas een probleem waar meerdere mensen last van hebben. In zijn boek Zijn wie je bent vertelt psycholoog Jeffrey Wijnberg over zíjn aanpak van dit probleem. Hij gebruikt wat hij noemt de 'indirecte benadering'.

Geluidsoverlast van de buren

Na een periode van veel geluidsoverlast van de buren, kocht Jeffrey Wijnberg een grote bos bloemen, en ging daarmee naar de betreffende buren. Hij belde aan met de bos bloemen in zijn hand en zei:

'Ik ken zoveel mensen die geen rekening zouden houden met hun buurtgenoten en ben maar wat blij dat jullie niet tot die groep behoren, daarom deze bloemen als blijk van waardering.'

De geluidsoverlast was daarna geen probleem meer. Misschien een tip voor mensen met lawaaiige buren?

buren ergernissenEen tijdje terug schreef ik een post over Buren. Over soorten buren, en wat ze voor je kunnen betekenen. Buren kunnen heel fijn zijn. Maar soms vormen ze ook een bron van ergernis... Zeven procent van de Nederlanders heeft zelfs echt vaak last van de buren.

Zeker in de zomer, wanneer het leven zich meer buitenshuis gaat afspelen zie je dat mensen soms last hebben van hun buren. Je hoort elkaar nu eenmaal beter als je buiten bent. Laten we mogelijke ergernissen eens op een rijtje zetten!

21 Buren ergernissen

Sommige ergernissen komen vooral in de stad voor. Andere juist op het platteland. Hier onder een grote verzameling van ergernissen die ik heb gehoord en gelezen.

  1. Als de buren gaan barbecueën en de geur van hun eten waait jouw tuin in.
  2. Luidruchtige feestjes.
  3. Kinderen die springen op piepende luidruchtige trampolines.
  4. Gillende kinderen in zwembadjes. Zie ook Zwembad in je tuin.
  5. Gewoon gillende kinderen in de tuin van de buren.
  6. Buren die graag roken, en hun sigarettenrook komt jouw tuin in.
  7. Buren die gaan klussen op een luidruchtige manier, zodat jij echt niet meer rustig in je tuin kunt zitten. Denk aan boren, schuren en iets doen met een elektrische zaag.
  8. Buren die hun hond de hele dag alleen laten, en dat de hond de hele dag keihard zit te blaffen.
  9. Buurjongens die hun eerste brommer hebben, en steeds heen en weer rijden als een soort irritante mug.
  10. Buren die hun weilanden gaan bemesten bij de eerste mooie dag, waardoor het buiten enorm naar stront stinkt.
  11. Buren die hun boom niet snoeien waardoor de takken jouw tuin overschaduwen.
  12. Buren die luidruchtige telefoongesprekken gaan voeren in de tuin.
  13. Buren die zo parkeren dat jij niet meer uit jouw oprit kunt.
  14. Kinderen die steeds de bal over de schutting schieten, en hem dan weer komen ophalen.
  15. Buren die hun huis steeds verder uitbouwen de tuin in, waardoor jij tegen een muur aankijkt in plaats van groen.
  16. Grenzen: wat is van wie? Wie moet bijvoorbeeld een schutting vervangen en betalen als die kapot is.
  17. Omgang met gemeenschappelijke ruimte: bijvoorbeeld in een flat.
  18. Huisdieren. Bijvoorbeeld een hond die de hele dag alleen wordt achtergelaten en de hele dag luid blaft. Of hondenpoep die niet wordt opgeruimd.
  19. Parkeren van de auto
  20. Onderhoud voortuin. Sommige buren hechten veel waarde aan een nette straat. Als jouw voortuin lijkt op een kringloopwinkeltje, dan kunnen mensen zich hier aan ergeren.
  21. Open haard branden, waardoor rook ontstaat.

Zelf heb ik gelukkig nooit nare buren gehad, want dat lijkt me geen pretje. Aangezien ze naast je wonen, of in ieder geval heel dichtbij, kun je niet echt om ze heen. En ze beïnvloeden jouw (t)huis.

Wat kun je doen aan vervelende buren?

Het eerste advies is: 'Ga met ze praten en leg ze je probleem voor.' Probeer afspraken te maken en te kijken of je samen tot een oplossing kunt komen. Helpt dat allemaal niets? Dan kun je dit melden bij de gemeente. Want de gemeente is verantwoordelijk voor de sfeer en veiligheid in hun wijken.

Hoe zijn jouw buren? En wat vind je van Jeffrey's aanpak?

Dit zeiden Huisvlijt bezoekers:

  • Wat een geweldige aanpak:-) Ik denk dat ik niet op het idee zou komen, daarvoor is de ergernis te groot. Goed gedaan van hem. (Klaproos)
  • Hoi Nicole, jaaaa! Ik ben al jaren lang fan van Jeffrey Wijnberg. Ik vind dat hij geweldige methodes heeft om problemen op te lossen. Dus… die bos bloemen… daar sta ik helemaal achter! Groetjes van Marlou
  • Ik heb jaren last gehad van m’n achterburen. Heb heel vaak op een fatsoenlijke manier gevraagd of ze het rustiger aan wilden doen ‘s nachts (keiharde muziek aan, dronken of stoned met veel lawaai thuiskomen, buiten gaan staan telefoneren, volk aan de deur dat hen wakker schreeuwde als ze van de deurbel niet wakker werden e.d.) maar dat loste niets op. Op een gegeven ogenblik heb ik er geen energie meer in gestoken en belde ik bij ieder incident meteen de politie. Een bos bloemen had zeker niet geholpen. Toen de buren gingen verhuizen was het probleem opgelost. Geen idee wat de inbreng van de politie of de huiseigenaar hierin is geweest maar dat interesseert me ook niet zo. Het is weer rustig! :-) (Polly)
  • Wat een goed idee, Ik probeer dingen altijd positief en met een lach aan te pakken want dat werkt vaak beter dan een strakke hand. (Melanie)
  • Alle reacties lezend is het duidelijk dat dit echt een lastig onderwerp is. Het zou misschien schelen als huizen op een andere manier gebouwd werden, met geluiddichte tussenmuren en vloeren. Idee voor een politieke partij? (Bertie)
  • Was het maar zo simpels als jij het schrijft Wieneke, dan zou er veel minder ellende zijn tussen buren. Ik denk dat jij dan gewoon geluk gehad hebt, want je denkt en schrijft er wel erg luchtig over. (Elisabeth)
  • Mijn buurvrouw noem ik de bonkbuuf. Af en toe bonkt ze op de muren midden in de nacht. Zee mag me niet! Ze is niet helemaal goed bij haar hoofd. Ze heeft planten vernield en spullen uit mijn tuin gehaald. Ze schreeuwde naar me, en gaf me ook de 'vinger!'! Ze is 73!!!? Ze probeerde eens, midden in de nacht mijn voordeur te forceren. Ik sliep, Ze zegt dat ik drink, rook, herrie maak midden in de nacht. Ik doe geen van allen. Ik slaap, ben vaak ziek, door tumor in mijn hoofd. Ik heb rust nodig! Ze heeft een contactverbod. Dat is pgelegd door mijn advocaat, en de woningbouw. Maar dat doet haar niks! Ik moet er mee leven! (Ina)
  • Meteen ingrijpen en niet gaan zitten wachten tot het vanzelf ophoudt, want dat doet het niet. Resultaat is chagrijn en een veel te hoge bloeddruk. Ik ben voor ultieme duidelijkheid en je grenzen aangeven, maar niet al te kinderachtig doen als er eens een feestje is. Als je bangig bent en alleen maar gaat zitten klagen over de overlastgevers tegen mensen die er niks aan kunnen doen, dan schiet het ook niet op. Je hebt 50 procent kans dat een vriendelijk doch duidelijk gesprek tot goeie resultaten leidt. Ik heb never nooit problemen ervaren, want ik loste het meteen op. Met een grap en een uitnodiging voor een kop koffie kom je heel erg ver. Maar mensen, door je in maanden opgelopen frustraties, aanvallen op hun overlastgeverij…. Dat werkt altijd slecht. Dan schieten ze in de verdediging en dat kan soms in treiteren ontaarden. Je hebt dan wel te maken met niet al te intelligente mensen, maar dat kan natuurlijk. Ik merk dat heel veel nieuwe bewoners zich niet eens komen voorstellen aan de bestaande bewoners. Als je iemand bij naam en wat meer kent en een kop koffie hebt gedronken samen, dan kom je toch iets gemakkelijker uit de problemen, dan dat het een anoniem gebeuren is. (Wieneke)
  • Hinder van buren is verschrikkelijk. Lawaai maar ook negeren en doodzwijgen doet iets met je als mens. Ik heb ooit naast alcoholistische buren gewoond die iedere nacht elkaar de kop insloegen. Niemand die er iets aan kon doen. De politie en wijkagent steunden ons door dik en dun, maar de ellende heeft jaren geduurd. (Herma)
  • Helaas heeft ze een ernstige vorm van reuma en een verantwoordelijke fulltime baan. All dat lawaai vooral na tienen fnuikt haar. Gelukkig gaat ze in september verhuizen naar een spiksplinternieuw appartement. Ik zou graag zien dat Jeffrey Wijnberg eens naar haar buurvrouw zou gaan🤪met een bloemetje. Sommige mensen zijn helaas heel hardleers. (Adriana)
  • Poeh.. Ik persoonlijk zou het niet zo aanpakken maar blij dat het bij hem geholpen heeft! Ik heb hier zelf gelukkig helemaal geen last van en ik woon in een 2 onder 1 kap. (Mandy)
  • Wij hebben buren die zich ergeren aan onze ‘herrie’. Onze oudste zoon hield veel van muziek en heeft daarvan ook zijn werk gemaakt. Heeft onder andere een album gemixt van onze Anouk. Destijds ging hij wel eens lekker uit zijn dak midden op de dag. Dat vonden wij dat ook niet echt fijn, maar ja zo’n puber moet zich wel eens kunnen uitleven. De laatste tijd hebben zij regelmatig gebeld dat de muziek weer te hard stond, hetgeen niet echt waar was, maar de boxjes achter tegen de muur gingen vibreren. Toen hebben we de versterker anders ingesteld en nu horen we geen klachten meer, hoop ik. Maar diezelfde buren stoken al 25 jaar ‘s winters een houtkachel, waardoor wij regelmatig last hebben van stankoverlast. In de zomer wordt er, wanneer het maar kan gebarbeknoeid, met de daarbij behorende walmen. En voor de gezelligheid wordt er ‘s avonds een vuurkorf aangestoken. En als je dan opmerkt, als ze weer eens klagen over muziek oid, dat je zo’n last hebt van de rook en de stank, word je glazig aangekeken. En denk maar niet dat ze er iets aan gaan doen. (Ellen)
  • Ik heb met heel veel belangstelling deze blog gelezen (ondertussen luisterend naar de buren). Ik kan letterlijk de gesprekken van de buren volgen als ze met stemverheffing praten. Als ze gewoon praten, hoor ik wel dat ze praten, maar niet wat ze zeggen. De laatste tijd hebben ze veel ruzie (ook ‘s nachts, heel gezellig) en dat krijg ik letterlijk mee. Het maakt me zó bang, dat ik dan echt niet aan durf te bellen, ook niet op een rustig moment.
    Ze zouden gaan verhuizen en ik zou het tot die tijd uithouden, maar pff….elke dag is er één te veel. En nee, ik ga ze zéker geen bloemetje brengen. Hooguit een stel oordoppen, zodat ze hun muziek in die doppen kunnen luisteren en ik niet mee hoef te genieten. (Naomi)
  • Sinds een paar keffertjes uit de buurt zijn verdwenen, mag ik niet mopperen. Ik hoop dat het zo blijft. (Bertie)
  • Nee, dit was geen dementie, toen nog nie . De buuf was heel erg ijdel en vond die 'oorbellen' zoals zij ze noemde maar niks. Toch had ik absoluut geen hekel aan haar. Uiteindelijk was het de buurman die om welke reden dan ook echt ging treiteren. Toen ze wel ging dementeren, jaren later en dwalen hebben we haar regelmatig thuisgebracht want ze woonden weer een paar straten verder en zelfs midden in de nacht hebben we haar zelfs gezocht en thuis gebracht. Ook heb ik tweemaal een fijn gesprek gehad met hun jongste dochter. Het is zo jammer als de dingen zo moeten gaan. (Elisabeth)
  • Die aanpak met de bloemen lijkt me wel wat. Gelukkig woon ik afgelegen, aan het eind van een doodlopende straat en we hebben wel verderop buren maar het zijn buren die ook van rust en kalmte houden. Het heeft wel nadelen, doordat ik door ziekte niet kan fietsen of ver lopen kan ik niet zonder auto. (Bernadette)
  • Dat klinkt als (beginnende) dementie klachten. Veel mensen willen dan geen gehoorapparaat (meer) in; ook ‘s nachts gaan spoken, onredelijk boos zijn/treiteren, behoren tot de signalen… Vreselijk voor jou, ik zou me ook diep ongelukkig voelen als ik er naast moest wonen, maar laten we allemaal wel beseffen dat niemand zichzelf heeft gemaakt en dat veel handelingen toch ook vaak een diepere oorzaak hebben. (Leesgraag)
  • De aanpak van Jeffrey Wijnberg is juist niet dat je vraagt of het zachter kan. Hij benadert het vanuit een andere invalshoek: met bloemen en een compliment.Mijn buurman draait zijn muziek voor de hele buurt. Thuis kan ik mij daarvan afsluiten.
    Bij hem op bezoek maakt het elk gesprek onmogelijk. Wanneer de muziek uit is wordt hetzelfde lawaai door de tv veroorzaakt. Ach, een ieder leeft op een andere manier. Stille groet, (Adriaan)
  • Best wel een goed idee van Jeffrey, maar voor hetzelfde pakt het verkeerd uit. Ik heb gelukkig geen last van de buren. (Edward)
  • In een fijne buurt wonen kan plotsklaps veranderen door nieuwe buren…wat dat betreft hebben we geluk gehad tot nu toe ;) Maar die positieve benadering van hierboven is top Fijn weekend. (Rebbeltje)

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Buren

Als het gaat om buren, dan zegt het spreekwoord: 'Een goede buur is beter dan een verre vriend.'

En dat is zeker waar. Maar je moet het natuurlijk ook wel een beetje treffen met je buren.

Want zoals je mensen hebt in alle soorten en maten, zo heb je ook buren! En je zult maar net de pech hebben om naast buren te wonen die van Heavy Metal houden en de volumeknop graag op maximaal zetten. Of buren die het vertikken de takken van hun boom te snoeien, waardoor ze over jullie schutting hangen.

Maar gelukkig zijn dit uitzonderingen. De meeste buren zijn vriendelijk.

Mijn ervaringen met buren

Voordat we naar het platteland verhuisden woonden we 10 jaar in een rustige woonwijk. Op de hoek van de straat was een klein speeltuintje, waar de kinderen heerlijk konden spelen. En één keer per jaar was er een buurtbarbecue, hoewel die maar 3 keer gehouden werd. Ik had weinig tot geen contact met mijn buren. En de buurtbarbecue hielp daar ook niet aan. Wel heb ik aan deze periode de twee collegamoeders over gehouden waarmee ik nu nog steeds op maandagmorgen koffie drink!

Toen we naar het platteland verhuisden hoorde ik dat het hier de gewoonte is om 'buurt te maken'. Daarom nodigden we de drie buren die aan dezelfde weg wonen uit op de koffie. En elke laatste vrijdagochtend van de maand drink ik koffie met de twee buurvrouwen die van mijn leeftijd zijn. Alle huizen hier zijn dubbel bewoond, dus voor het aantal huizen heb ik relatief veel buren!

Ik zie zeker het belang van fijne buren. Het is prettig om in je directe woonomgeving mensen te hebben op wie je eens een beroep kunt doen. En die ook op jou kunnen rekenen.

6 Manieren om je buren te leren kennen

  1. Ga er gewoon naar toe, en stel je voor! Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan best eng zijn om zomaar aan te bellen. Maar grote kans dat ze blij verrast zijn. En jezelf voorstellen is de eerste stap. Het makkelijkst is dit trouwens als je ergens net komt wonen. Dan is heel natuurlijk om jezelf te gaan voorstellen. En als je geluk hebt als nieuwkomer, komen ze al naar jou toe. Dat geeft een heel welkom gevoel.
  2. Ben je nieuw en houd je wel van een feestje: dan kun je ook een house-warming party geven, en ze daarop uitnodigen.
  3. Dat brengt me op tip 2: komen er nieuwe mensen naast je wonen? Ga jezelf dan even voorstellen. Sommigen nemen een appeltaart of bosje bloemen mee voor de nieuwkomers.
  4. Ga naar buiten! Maak eens een wandeling, ga met kinderen naar het speelveldje. Met een beetje geluk kom je buurtbewoners tegen, en kun je een praatje aanknopen. De buurvrouw waarmee ik nu nog steeds elke maandagmorgen koffie drink, ontmoette ik in het speeltuintje op de hoek van de straat.
  5. Kijk of er een buurtvereniging is, en sluit je daarbij aan.
  6. Doe mee aan bijeenkomsten in de straat.

Enge buren

Enge buren zijn buren die je een ongemakkelijk gevoel geven. Die je zelfs een beetje bang maken. Het is hierbij belangrijk te zijn om onderscheid te maken tussen het uiterlijk van je buren en hun gedrag. Iemand kan er eng uitzien, maar superaardig zijn. Laat je dus niet afschrikken door een intimiderend uiterlijk.

Voorbeelden van enge buren zijn: buren die rare geluiden maken, buren die agressief reageren en buren die je lastig vallen.

Oplossingen voor lastige mensen die naast je wonen

Heb je vervelende mensen naast je wonen? Het eerste advies is meestal: 'Ga met je buren praten!' Maar vaak wordt het probleem nou juist veroorzaakt doordat met die buren niet te práten valt!

Gelukkig kun je buurtbemiddeling inschakelen. Ruim tweederde van de burenruzies wordt opgelost met buurtbemiddeling.

Burenruzies spreken tot de verbeelding. En dus zijn er er ook diverse tv-programma's waarbij bemiddelaars mensen helpen hun buren op te lossen. Maar je kunt wel wat vraagtekens zetten bij de expertise van sommige bemiddelaars. Zo is in het SBS6-programma Bonje met de buren Patty Brard één van de bemiddelaars.

Ook bij de Rijdende Rechter kun je terecht met je burenruzies en problemen. Dit is een wat meer ingetogen programma!

Al het goede van buren!

In onderstaand filmpje hoor je de titelsong van de Australische  soapserie 'Neighbours'. Het liedje beschrijft al het goede van de mensen die vlakbij je wonen!

Hoe is jouw contact met je buren? En vind je ze belangrijk? 

buurt app

Je had al de website buurtlink, maar nu is er ook de zogenoemde buurt app. Die gebruik je met whatsapp.

Whatsapp is een app voor smartphones. Met behulp van whatsapp kun je heel snel en makkelijk even contact maken met iemand. Net als bij email type je je boodschap. Maar omdat je het bericht naar iemands smartphone stuurt, wordt het in de regel sneller gelezen. Het voelt vaak ook minder formeel dan een email bericht.

Buurt app

Een buurt app is een app die als doel heeft contact met buren makkelijk te maken en te stimuleren.

WhatsApp Buurtpreventie app

De WhatsApp Buurtpreventie app heeft al meer dan 2000 groepen. Op de bijbehorende website wabp.nl kun je zien of er in jouw wijk al een groep is. Is dat het geval, dan kun je je daarbij aansluiten. Maar je kunt ook een nieuwe groep starten.

Het doel van deze buurt app is dat mensen elkaar op de hoogte houden als ze rare dingen of rare mensen zien lopen. Zo kun je je wijk veiliger houden.

Nextdoor

De Nextdoor buurt app is ook bedoeld voor buurtpreventie. Maar daarnaast kun je ook oppas zoeken, een boor lenen etc. Deze buurt app heeft dus meer functies. Een ander voordeel is dat je kunt zien wie waar woont. Kijk maar:

buurt app

WijdeWijk

Deze buurt app is bedoeld om je hulp aan te bieden, of om zelf een hulpvraag op te geven. Je zit nergens aan vast, want je kunt aanbieden om eenmalig iets te doen. Nadat je je hebt ingeschreven met je emailadres of Facebookprofiel krijg je toegang tot de beveiligde omgeving en kun je zien wie er hulp vraagt. Meer informatie vind je op wijdewijk.nl.

Veiligebuurt.nl

Weer een buurt app die zich richt op veiligheid en preventie. Te vinden op veiligebuurt.nl.

Buurtapp.nl

Bij deze app teken je zélf de buurt waarmee je wilt appen. Deze app is zowel bedoeld voor preventie als voor contacten en uitwisseling. Het nadeel vind ik dat je niet op de website even kunt zoeken of jouw buurt er al bij staat. Daarvoor moet je eerst deze buurt app downloaden.

Dat vond ik eerst stom maar de video maakte me veel duidelijk. En nu lijkt dit me toch ook een erg geschikte buurt app. Hieronder de uitleg:

Over uw buurt

Over uw buurt is een app van de overheid. Je kunt er zien welke besluiten invloed hebben op jouw buurt. De informatie die er op staat is op basis van wettelijke besluiten op www.overheid.nl.

Speciale verkeersborden en stickers te koop

Er zijn inmiddels zelfs speciale borden en stickers te koop waarmee je als buurt zichtbaar maakt dat jullie de boel in de gaten houden. Daarmee kun je potentiële inbrekers laten weten dat bij jou in de buurt goed wordt opgelet!

buurt app
Voorbeeld bord. Bron: www.informatiebord.nl

Voorbeeld van een sticker:

buurt app
Voorbeeld van een sticker.

Mijn ervaringen met een buurt app

Tot mijn spijt is er op de plek in de Achterhoek waar ik woon geen buurt app. Anders zou ik er zeker lid van worden. Ik heb er dus nog geen persoonlijke ervaringen mee, maar het idee spreekt mij erg aan. Wel zit ik in een gewone groeps app met mijn twee buurvrouwen hier. Niet voor niets gaat het gezegde:

'Beter een goede buur dan een verre vriend.'

Tip: vind je appen met je smartphone lastig? Probeer dan eens whatsappen via de computer!

Geen leuke buren

Nare buren

Louise Candlish schreef een boek over een buurt waarin geen leuke buren komen wonen. Hoewel de schrijfster Louise Candlish vindt dat de bewoners van de pittoreske straat nogal zelfingenomen zijn, zijn de gevolgen die de lawaaiige buren hebben enorm. Ik heb toch echt vooral sympathie voor de eerste bewoners in dit boek.

  • De prijzen van hun huizen kelderen door de geluidsoverlast, en het verpeste uitzicht.
  • De baby van de directe buren krijgt gehoorschade.
  • Het huwelijk van de naaste buren gaat ten onder aan de spanningen.
  • Eén van de buren die haar hypotheek betaalt met de inkomsten van haar Bed and Breakfast gaat failliet, omdat gasten haar verblijf negatief beoordelen door alle overlast van de nieuwe buurman.

Mijn review van dit boek lees je op mijn boekenblog

Kaartje voor de buren

gratis kaartje

Deze kaart kreeg ik gratis: Bijkletsen buur?

Op de achterkant is te zien dat de kaart van bol.com komt, maar dat mag de pret niet drukken.

Ik vind het een leuke kaart, met een gezellige tekst.

Contact met je buren

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben we gemiddeld minstens 1 keer per week contact met onze buren. Onder contact verstaat het CBS zowel persoonlijke ontmoetingen als contact via email en Whatsapp.

Zelf drink ik ongeveer 1 keer in de 6 weken koffie met mijn twee buurvrouwen. Dat vind ik altijd erg gezellig en waardevol. Goed contact met de buren vind ik belangrijk.

Ook hebben we een buurt-app, hoewel die niet zo actief is.

Briefje buren feestje

Stel je geeft een feestje, en je weet dat dit lawaaiig gaat worden. Dan is het verstandig om de buren hierover in te lichten. Je kunt even langsgaan en vertellen dat jullie een feestje gaan geven, en bij voorbaat alvast sorry zeggen over eventuele geluidsoverlast.  Je kunt dan bijvoorbeeld ook aangeven dat het vanaf 1 uur 's nachts bijvoorbeeld zachter zal worden. Zo laat je merken dat je rekening houdt met je buren. Dit voorkomt veel irritatie.

Je kunt ook een briefje voor de buren maken over je feestje.

Briefje buren feestje: wat moet er in staan?

In zo'n briefje zet je de volgende 5 punten:

  1. De reden voor het feestje. Bijvoorbeeld eindexamen gehaald, verloving, verjaardag etc.
  2. Waar het feestje is
  3. Hoe laat het begint en hoe laat het feestje is afgelopen.
  4. Excuses voor eventuele overlast.
  5. Je telefoonnummer zodat ze je kunnen appen als ze teveel last hebben.

Voorbeeld briefje buren feestje

Beste buren,

Op 28 mei aanstaande geef ik een feestje omdat ik ga trouwen! Het feestje begint om 7 uur en duurt tot 1 uur 's nachts. Mijn excuses voor eventuele overlast. Mocht je teveel last hebben, app me dan gerust op 06-123456789. We zullen ervoor zorgen dat het vanaf 1 uur weer stil is.

Alvast bedankt en hartelijke groet,

de buurtjes

Of gebruik deze gratis printable die ik heb gemaakt:

briefje buren feestje
Klik op de brief om hem te printen!

Hieronder nog een keer de losse tekst voor een briefje voor de buren vanwege een feestje:

Beste buren,

Graag wil ik u op de hoogte stellen dat ik vanavond een feestje zal geven in mijn woning. Het zal een bescheiden feestje zijn en het geluid zal niet te hard staan, maar ik wilde u er toch van op de hoogte stellen uit respect voor uw rust en privacy.

Mocht u desondanks toch overlast ervaren, aarzel dan niet om mij hierop aan te spreken. Ik zal er alles aan doen om de overlast te beperken.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met buren?

Vergelijkbare berichten

43 reacties

  1. Wij hebben gelukkig heel rustige buren. Ons huis is ook vrijstaand, scheelt echt veel in geluid. De buren van links hebben een (soms druk) zoontje van zes maar de ouders letten er heel goed op dat wij er geen last van hebben als we in de zomer in de tuin zitten. De buren van rechts zijn een vrouw met haar volwassen dochter. Ik denk soms dat ze er niet meer wonen omdat het altijd zó stil is!

  2. Ik moet zeggen, ik heb echt leuke buren. Ik kan altijd bij ze aankloppen, maar tevens lopen we niet te deur bij elkaar plat. Ik hoor ze bijna niet. Helemaal top zou ik zeggen.

    Love As always
    Di mario

  3. Gewoon uitmoorden, denk ik, is het beste :-)
    Wij hebben momenteel prima buren. Eigenlijk overal waar wij hebben gewoond hadden we normaal contact en hier en daar zelfs heel vriendschappelijk contact met de buren. We konden altijd een beroep op elkaar doen en iedereen hield zoveel mogelijk rekening met elkaar. We hebben dus niets te klagen. Maar ik kijk wel eens naar de Rijdende Rechter en dan zie je verschrikkelijke toestanden. Je kunt je gelukkig prijzen als je lekker woont met prima mensen om je heen. Maar je kunt er zelf ook heel veel aan doen, door attent te zijn.

  4. Het leek ons zo fijn en rustig die leuke kleine senioren woning !! Onze ervaring ,buren die heel slecht horen en gewoon hun gehoor apparaten bijna niet dragen .TV op hoogste stand en dat vaak tot 12 uur 1 uur in de nacht en dat vanaf rond 3/4 uur in de middag ,onze slaapkamer grensde aan hun woonkamer en het zijn hier heel dunne muren .Buurtbemiddeling omdat praten niet hielp en toen brak de hel helemaal los .Sociaal werkster van de woningstichting en ook de wijkagent ingeschakeld en die werden zelfs uitgescholden ,nog nooit zo vaak politie moeten bellen .Uiteindelijk na een strijd van jaren moesten ze vertrekken en kregen ze op een hofje vlakbij weer een woning en zij ging gewoon verder met de TV op de hoogste stand en hij met zijn muziek maken en afspelen .Ik kan er een boek over schrijven want er gebeurde nog veel meer getreiter .Wij durven niet meer te verhuizen na deze ervaring .Zelfs nu moet ik mezelf tot de orde roepen als er wat lawaai is hiernaast ook al komt dat niet echt vaak voor

  5. Ik woon alleen in een groot huis met een grote tuin in Londen. Op een dag (en dat is een veel te lang verhaal) bracht mijn jongste dochter mij haar geliefde jonge poezen die bij mij een beter leven zouden krijgen dan bij haar op een kleine bovenwoning. Ze zaten elkaar achterna, klommen bomen in en brachten me af en toe uit dankbaarheid een dooie muis. Alles ging goed totdat Muschka (een Bengalische kat) van no. 40 (hiernaast) en Puschkin (ook een Bengaal) van no. 46 tot de conclusie kwamen dat no. 38 (mijn eigendom) hen toe behoorde en dat mijn Schmoopy en Bobbie verdreven moesten worden. Stand van zaken: Muschka loopt mank omdat bij een gevecht een pees werd doorgebeten. Ik heb een rekening van de dierenarts vanwege een gezwel zo groot als een golfbal op de kop van Schmoopy. Ik heb nu een electronische kattenval en stinkende kattenbakken in de serre.
    Laat ik een deur of raam openstaan dan riskeer ik moord en doodslag in m'n huis. En er zijn nog meer buren die klachten hebben......

  6. Wat je beschrijft over het boek en die straat, dat begint zich hier in onze straat ook af te tekenen, niet dat m'n een auto bedrijf begint, maar het zijn gewoon téveel nationaliteiten die geen Nederlands willen/kunnen spreken en zo groeit er een enorm afstandelijkheid en egoïsme in de buurt tot gevolg...

  7. Wij hebben een zeer druk gezin boven die blijkbaar denken dat ze alleen in de flat wonen.
    Ze schreeuwen, ze stampen of springen enz. We hebben hier ook over geklaagd, maar het zijn vluchtelingen. Ze mogen blijkbaar meer dan wat normaal is. Ik hoop dat ze ooit een keer gaan verhuizen naar een mooie woning.

  8. Wij hebben echt ernstige problemen met onze buurman gehad. Ging om een pad wat volgens hem openbaar was, maar bij ons huis hoort. Hij begon een rechtszaak die wij wonnen, want het staat gewoon aangegeven in de papieren. Hij accepteerde het niet en begon steeds weer opnieuw. Woon niet in Nederland , hier gelden wrsch. andere regels. Na vier rechtszaken is hij eindelijk opgehouden . Hij mag absoluut geen gebruik meer maken van dat pad, waarlangs hij dus ook bij zijn huis kan komen. Ik ben nu zover dat ik hem zonder ergernissen kan negeren als ik hem zie, maar die geschiedenis heeft ons veel geld en energie gekost.

  9. Even dacht ik dat het om jezelf ging, maar toch...
    Buren kunnen je leven aardig verpesten! We hebben nu geen klagen, maar bij ons vorige huis hadden we ook overlast; schelden en schreeuwen tegen de kinderen, deuren knallen, hard praten, gillende kinderen...

  10. Ik heb jaren naast een café gewoond, en dat is een aantal jaren terug door de gemeente gesloten en er werd ook geen nieuwe vergunning afgegeven. Sinds die tijd id het rustig.

    1. Dit lijkt me vooral naar als een café er komt nadat je in een huis bent getrokken. Als het café er al was bij aankoop van het huis, is de overlast ook vervelend, maar vind ik het wel anders.

  11. 42 jaar later moest ik wel verhuizen..., helaas... Nooit gedacht uit dàt huis te moeten. Het kan verkeren... En aan de overkant is het gras echt niet groener...
    Lie(f)s.

  12. Nu hebben we buren die we niet zo veel horen want zijn allen ook veel jonger dan wij zijn en we hebben ook niet zoveel contact met elkaar. Voor de coronatijd werd er wel netjes doorgegeven als men een verjaardag had of feestje zodat we er dan rekening mee konden houden. Dat was vroeger wel anders en ik schreef eens deze woorden https://tinedejong.blogspot.com/2016/11/burengerucht.html Maar nu is het wel te doen en verhuizen voor mijn buren ? echt dus niet....

  13. Onze buurman rookt en tegenwoordig ook aan de galerij kant, dus daar kunnen we het niet luchtdicht afsluiten (kieren in voordeur). De bovenburen stampen. Soms zie ik het echt niet meer zitten. Voor mijn gezondheid zouden we moeten verhuizen maar we kunnen niet eens een rijtjeshuis betalen...

  14. Ik heb redelijk mazzel gehad. Heb wel buren gehad die drugs gebruikte, huisbaas gebeld die heeft ze binnen hun proeftijd eruit kunnen zetten. Geluidsoverlast heb ik ook wel wat gehad, maar heb ik minder last van. Ik weet wel dat ik mazzel heb gehad.

  15. Dat lijkt me zo rot! Ik ben de jongste in een seniorencomplex (je mag hier wonen vanaf 50 jaar en ik ben 51). Heerlijk rustig en al mijn buren zijn heel aardig. Allemaal 70+ en zo schattig. Een soort surrogaat ouders. Ik wordt ook standaard aangesproken met ‘kind’. ‘Kind, wat zit je haar leuk!’ of ‘Zo, kind! Zit je werkdag er weer op?’ Geweldig! 😄

    1. Ik heb geen moeder meer..zo wonen lijkt mij heerlijk,denk dat ik ook eens ga kijken voor een seniorenwoning

  16. Tsjah, mijn huidige buren op de flat, vreselijk! Helaas dat ik het kan zeggen, maar het zijn vluchtelingen geworden door de tijd heen, de buurt verloedert ontzettend! Nu zijn het huurflats, maar gemengd met vrije sector en aan de overkant koophuizen, ik denk dat deze ook in prijzen dalen naarmate de straat zo verloedert met al het afval wat wordt gedumpt elke dag wel, grof vuil, waar boetes op staan etc. Maar ja, wat doe je eraan weinig!

    X

  17. Gezond en beschaafd Nederland vertrekt al ruim tien jaar lang uit onvrede om elders in de wereld hun heil te zoeken. Helaas is het einde daarvan nog lang niet in zicht, integendeel zelfs. Dat onze genenpoel hierdoor ernstig in gevaar komt is inmiddels al duidelijk zichtbaar.

  18. Wij hadden een goed contact tot de buren een wolfshond kochten, lief beest en we hebben zelf ook een hond,dus dat hij eens piepte of blafte..ach ja, het was nog een puppy.
    Maar na een paar maanden werd dat gejank om 7 uur smorgen toch een beetje vervelend.Heel vriendelijk gevraagd of hij tenminste tot 9 uur kon wachten met janken..toen bleek dat ze dat janken juist geweldig vond.Ze noemde het geen janken maar haar hond zong.Even aangekeken,ze hadden al ruzie met de vorige bewoners van onshuis..dat vond ik naar voor ze maar het was zo vervelend dus toch weer gevraagd maar ze werd steeds bozer en wij ook. Toen is ze de hele buurt afgegaan.Vertelde verhalen dat wanneer onze zoons meisjes uitnodigden ze hoorde gillen,dus werden die verkracht enz enz .Ze wilde een petitie maken om ons weg te krijgen.Maar nadat de buurt ons met de nek aan begon te kijken en onze zoons zich ook niet meer thuis voelden zijn we verhuisd.Het heeft ons geld gekost enge hebben nu een veel minder mooi huis maar gelukkig wel weer hele fijne buren en dat is veel waard....

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.