Over schuttingen en zo

schutting

Toen we nog in Arnhem woonden, was ik lid van een moedergroepje. Een van de moeders woonde in een wijk in Arnhem-Zuid.

En zij zei iets wat ik altijd heb onthouden:

‘In de zomer is het hier net een camping.’

En daarmee doelde ze op het rumoer van buren en omwonenden.

Maar dankzij een goede schutting had ze wel privacy.

Graag privacy in de tuin

Nu we richting zomer koersen worden tuinen weer belangrijker als leefplek. Maar je wilt daar natuurlijk wel het liefst rustig en onbespied zitten. Er zijn dan ook allerlei materialen en uitvindingen op de markt om je tuin af te schermen van nieuwsgierige blikken.

Of van je buren : )

Schuttingen: wat zijn je opties?

Een snelle en effectieve manier om je tuin af te schermen van je buren is een schutting neerzetten. Die heb je tegenwoordig in allerlei kleurtjes, modellen en materialen.

Hier onder een overzichtje van mogelijke materialen voor schuttingen:

 • Houten schutting. Geen verdere uitleg nodig lijkt me. Wel een plaatje:houten schutting
 • Composiet schutting: een samenstelling van hout en kunststof. Het voordeel is dat het onderhoudsarm is en lang meegaat. Maar sommige mensen vallen over het feit dat kunststof in zit.

  composiet schutting
  Voorbeeld composiet schutting
 • Beton. Ik vind het persoonlijk niet zo mooi, maar het is wel heel goed tegen geluidsoverlast omdat het zo dik is. Hier onder een voorbeeld:betonnen schutting
 • Trellis scherm. Dit is wat wij aan één kant van onze tuin hadden in de stad. Zo’n trellis scherm is een soort raster. Je zet het neer en vervolgens laat je het helemaal begroeien met klimop. Het nadeel is dat je dus eerst een jaar weinig privacy hebt en te kijk zit. Maar als de trellis eenmaal is dichtgegroeid ziet het er heel natuurlijk uit. Als je het zo kaal ziet is het niet veel soeps:trellis
 • Heggenvlechten is een hele oude manier om een afscheiding te maken. Mijn man heeft iets dergelijks bij ons thuis gemaakt, waar ik heel blij mee ben. Ook al valt wat hij heeft gedaan waarschijnlijk niet officieel onder heggenvlechten.afrastering

Een schutting deel je met de buren…

Buren rechts

Toen we destijds in de stad een trellis als schutting kregen was dat vooral op initiatief van onze buren. Zij vonden de bestaande houten schutting lelijk, en wilden een andere. Het maakte ons eigenlijk niet zo veel uit, maar we deden braaf mee. De kosten werden gedeeld en na anderhalf jaar was ik er ook wel blij mee.

Buren links

Aan de andere kant veranderde onze schutting ook door onze buren! Die wilden namelijk een aanbouw aan hun huis maken. Ik had dat destijds niet door, maar blijkbaar hadden we daar moeilijk over kunnen doen. Door de aanbouw kregen we ineens een een stenen muur als ‘schutting’. Op het overgebleven tuin stuk zetten de buren een houten schutting. Wij hadden daar geen kosten aan. Waarschijnlijk ook omdat het allemaal hun idee en initiatief was.

Leestip: Waarvan gaan coniferen dood?

Wat voor type schutting heb jij? En overleg je daar over met je buren? Hoe verloopt dat?

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

48 Comments

 1. Wij hebben in overleg met de buren een nieuwe schutting laten plaatsen. Het is niet potdicht allemaal dus we hebbeb nog wel de ruimte voor een kletspraatje

 2. Je herinnert me er aan dat de schutting met de linker buren dit jaar echt gerepareerd/gestut moet worden. Vervangen liever niet, want dat kost een lieve duit en die duiten wilde ik nu net voor iets anders bewaren.
  Het vlechtwerk van je man is trouwens best goed geworden. Heel natuurlijk.

  1. Fijn als het gewoon gestut kan worden inderdaad. Het is anders net zo’n vervelende uitgave als wij recent hadden aan de vaatwasser. Geld dat je liever aan iets leukers uitgeeft.

   Ik vind het resultaat ook erg mooi, van de heg van mijn man.

 3. Hier rondom een houten schutting gezet, heel erg blij met de privacy. Bewust gekozen voor verticale planken zodat de kids er niet tegenop kunnen klimmen. Buren van een kant hebben meebetaald de andere kant stond nog te koop op t moment van plaatsing dus hebbenwe zelf betaald. Af en toe denk ik zou leuk zijn on er iets tegen aan te zetten maar wil zo weinig mogelijk onderhoud om t huis omdat alles op mijn schouders terecht komt

  1. Slim bedacht Geldover om voor verticale planken te kiezen zodat kinderen er niet op kunnen klauteren. Dat vind ik een handig aandachtspunt.

   Jullie toekomstige buren hadden toen dus geluk.

 4. Toevallig hebben wij sinds een paar weken aan de linkerkant een nieuwe schutting staan. Hout met zo een klein stukje gaas voor een klimplantje. De vorige schutting was heel laag en grens te aan de parkeerplaats. Dus de buurt kon altijd in onze tuin kijken. Dat is ondanks de leuke buurt wel een verbetering. Rechts moet nog ergens een keer gebeuren.

  1. Dat lijkt me inderdaad niet zo prettig als iedereen die de auto parkeert bij je in de tuin kijkt. En zelfs als je niet nieuwsgierig bent, heb je toch vaak wel die neiging als mens volgens mij.

 5. Aan de ene kant hebben we coniferen, maar heb liever een schutting. We laten het nog even zo, maar hebben al wel samem overlegd over een schutting en dat was ok… Aan de andere kant stonden ook coniferen, maar de buren zijn wat ouder en het snoeien ging wat lastiger dus is er een hek gekomen. Zelf vind ik het aan de lage kant en had liever een schutting gehad, maar gelukkig zijn het fijne buren dus heb ik er wel redelijk vrede mee.. mochten ze ooit verhuizen dan graag aan die kant een hogere schutting..

 6. Tja, zomer en burengerucht, de een houdt van rust, iemand zoals ik dus ;) en de ander maakt er een feestje van met harde muziek en barbecues…
  Je kunt dan wel een goede tuinafscheiding hebben, maar het geluid kun je niet uitzetten.
  Het ligt er ook nog aan, waar je woont, in een wat meer volkse wijk is mijn ervaring, dat het dan veel drukker buiten is, in een wat meer algemene wijk wordt een overlastgever wat makkelijker aangesproken.
  Waar ik nu woon, is het echter heel aangenaam rustig, wat vrolijk spelende kinderen, maar dat is het toch wel en ik heb vorig jaar tijdens de prachtige septemberdagen toch al wat kunnen ervaren, hoe het hier is met mooie, warme dagen en avonden.

  Ik houd wel van privacy in mijn tuin en ook daarover heb ik hier niet te klagen: tussen mijn directe buurvrouw en mijn tuin staat een dubbele schutting, 1 aan mijn kant en 1 aan haar kant en zij heeft aangegeven, dat ze graag rust en privacy wenst, dus dat komt aardig overeen ;)
  Het is een 2 onder 1 kap woning en naast de andere kant van de tuin loopt een pad voor bewoners, die meer naar achter wonen, maar echt druk is het niet over dat pad.
  Er staan daar wat coniferen en een grote rododendron struik, dus ik kan heel rustig en beschut zitten in mijn achtertuin.

  Het mooist vind ik echter een groene afscheiding zoals een ligusterheg, al lijkt die steeds minder als afscheiding gebruikt te worden.
  Toegegeven, het is best wel een werk om die regelmatig te snoeien, maar er kunnen vogeltjes in nestelen en is geluiddempend.
  Een schutting is zo…. schutting en ik ben al bezig om er wat klimmers langs te zetten, zoals clematis en hop, wat dan wel weer leuk is, want dat kan niet met een liguster of coniferenheg. Elk nadeel heeft een voordeel ;)

  Groetjes Lily

 7. Wij zijn nog bezig met de tuin. We hebben nu 3 verschillende dingen staan in de achtertuin (eigenlijk zelfs 4) Stond er al toen we het huis kochten. Een schutting aan de achterkant, daarna een losse halve schutting die schuin loopt, daarna een stukje groen ijzerdraad en dan een golfplaat haha. Echt van alles wat en totaal geen privacy in de tuin. Over ongeveer 2 maanden willen we de tuin opnieuw betegelen en een gehele schutting om de achtertuin heen.

  1. Dat klinkt een beetje als een allegaartje inderdaad. Voor het rustige effect lijkt me 1 en dezelfde schutting/afscherming overal inderdaad het mooist.

   Leuk dat je de tuin over twee maanden een metamorfose gaat geven. Doe je dan voor en na foto’s op je blog Saskia? Ik ben dol op make-overs : )

 8. Leuk die overzichten. Wij hebben een combinatie van vanalles. Betonnen palen met houten planken ertussen. En voor de afwisseling stalen rasters waar klimop tegenop groeit.

 9. Houten schutting staat hier.
  Wij willen een nieuwe maar de buren niet,het is hun schutting dat maakt het lastig want de schutting staat scheef en voor een groot deel op ons stuk.
  Om de buren te verzoeken de schutting aan hun eigen kant te houden zodat wij ook een eigen schutting kunnen plaatsen aan onze kant vind ik lastig.

  1. Oh, dat is inderdaad lastig zeg. Je wilt natuurlijk ook graag de onderlinge verhoudingen goed houden. Maar eigenlijk is het niet zo fraai van ze: een schutting op jullie terrein die ook nog eens scheef hangt. Is er anders plek om gewoon zelf een schutting te plaatsen? Dat jullie een eigen schutting maken naast die van de buren?

 10. Er staan hier al schuttingen die nog best goed zijn. We hebben een twee onder eenkapschuurtje samen met de buren. Die van hun wordt minder, die van ons is nog goed. De vorige bewoners hebben het dak vernieuwd. Vorig jaar vroeg de buuf aan mijn man om er evt tzt samen weer zo’n schuurtje neer te zetten. In principe zou ik dat prima vinden, maar ik wil het liever niet. Bij ons staat ie in de volle zon, bij hun in de schaduwhoek van de tuin. Ik heb op die plek liever makkelijke moestuinbakken en mochten we nog een schuurtje nodig hebben, dan zet ik die liever aan de andere kant van de tuin.

  1. In ons buurtje wordt in de zomer veel gebarbecued. Ben ik niet zo blij mee vanwege alle rook. Verder is het best rustig. Wat jouw vriendin vertelde over dat campinggevoel. Die drukte lijkt me cht vreselijk. Dat is een van de redenen waarom ik ook niet meer wil kamperen. Ik kan niet tegen die herrie en die drukte.

   1. Als ik het zo lees wil je het schuurtje liever ergens anders dan de buurvrouw hebben VeggieMo. Gelukkig is het iets voor de toekomst?

    Ik kan me goed voorstellen dat al die rook voor jou erg vervelend is! Kun je dan nog wel buiten zitten?

 11. Dan hoop je altijd maar dat je goed contact hebt met je buren. Ik vind een houten schutting nog altijd het mooiste. Maar ik heb geen tuin nu.

 12. Onze huizen zijn geschakeld, daardoor merk je minder van je buren. Wat wel grappig is, mijn buren en ik hebben daarna een open tuin, de grens ligt wel vast, maar alleen op papier. Gaat wel goed. Ik denk dat bij verkoop van mijn huis dat er wel een zichtbare grens komt. Overigens woon ik in een gemeenschappelijk woonproject, dus in principe heb je meer kontakt met je buren!

 13. Wij hebben een combinatie van hout (rechterburen) en hout/conifeer en gaas (links). Helaas wil de klimop nog niet zo goed groeien, maar door dit doorkijkje hebben de kids altijd leuk contact met onze buurvrouw.

 14. Wij hebben tussen onze achtertuinen tegen het huis aan een hoge muur gemetselt, en daar op aan gesloten een houten schutting geplaatst en de kosten samen gedeeld aangezien alles op de erfgrens staat.

 15. Wij hebben aan een kant een houten schutting en aan de andere kant een heg. Maar dit willen de buren ook graag anders maar dat zijn we nog samen aan het bedenken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.