Buren: irritaties

buren ergernissenEen tijdje terug schreef ik een post over Buren. Over soorten buren, en wat ze voor je kunnen betekenen. Buren kunnen heel fijn zijn. Maar soms vormen ze ook een bron van ergernis… Zeven procent van de Nederlanders heeft zelfs echt vaak last van de buren.

Zeker in de zomer, wanneer het leven zich meer buitenshuis gaat afspelen zie je dat mensen soms last hebben van hun buren. Je hoort elkaar nu eenmaal beter als je buiten bent. Laten we mogelijke ergernissen eens op een rijtje zetten!

Buren ergernissen

Sommige ergernissen komen vooral in de stad voor. Andere juist op het platteland. Hier onder een grote verzameling van ergernissen die ik heb gehoord en gelezen.

 1. Als de buren gaan barbecuen en de geur van hun eten waait jouw tuin in.
 2. Luidruchtige feestjes.
 3. Kinderen die springen op piepende luidruchtige trampolines.
 4. Gillende kinderen in zwembadjes. Zie ook Zwembad in je tuin.
 5. Gewoon gillende kinderen in de tuin van de buren.
 6. Buren die graag roken, en hun sigarettenrook komt jouw tuin in.
 7. Buren die gaan klussen op een luidruchtige manier, zodat jij echt niet meer rustig in je tuin kunt zitten. Denk aan boren, schuren en iets doen met een electrische zaag.
 8. Buren die hun hond de hele dag alleen laten, en dat de hond de hele dag keihard zit te blaffen.
 9. Buurjongens die hun eerste brommer hebben, en steeds heen en weer rijden als een soort irritante mug.
 10. Buren die hun weilanden gaan bemesten bij de eerste mooie dag, waardoor het buiten enorm naar stront stinkt.
 11. Buren die hun boom niet snoeien waardoor de takken jouw tuin overschaduwen.
 12. Buren die luidruchtige telefoongesprekken gaan voeren in de tuin.
 13. Buren die zo parkeren dat jij niet meer uit jouw oprit kunt.
 14. Kinderen die steeds de bal over de schutting schieten, en hem dan weer komen ophalen.
 15. Buren die hun huis steeds verder uitbouwen de tuin in, waardoor jij tegen een muur aankijkt in plaats van groen.

Zelf heb ik gelukkig nooit nare buren gehad, want dat lijkt me geen pretje. Aangezien ze naast je wonen, of in ieder geval heel dichtbij, kun je niet echt om ze heen. En ze beïnvloeden jouw (t)huis.

Wat kun je doen aan vervelende buren?

Het eerste advies is: ‘Ga met ze praten en leg ze je probleem voor.’ Probeer afspraken te maken en te kijken of je samen tot een oplossing kunt komen. Helpt dat allemaal niets? Dan kun je dit melden bij de gemeente. Want de gemeente is verantwoordelijk voor de sfeer en veiligheid in hun wijken.

Hoe zijn jouw buren? En heb ik nog ergernissen gemist? Vermeld ze dan in de comments!

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik ben zó blij dat ik van mijn oude buurvrouw af ben – al moest ik er dan voor verhuizen!
  Buren die je ‘s nachts een paar keer wakker bellen omdat zij niet kunnen slapen. Buren die vinden dat zij ‘s nachts piano mogen spelen, maar die jou uit bed bellen als er ergens in het blok huizen een wasmachine draait. Buren die je ‘s avonds opwachten als je uit je werk komt om maar weer eens te klagen over geluidsoverlast – ook al was jij in die periode op vakantie……
  Buren die een feestje vieren, compleet met een brandende boom tegen de gezamenlijke gevel aan, omdat de plaatselijke voetbalclub heeft gewonnen, of verloren. Buren die ‘s nachts bezoek uitnodigen, terwijl het verschil tussen hun voordeurbel en de jouwe nauwelijks hoorbaar is. (Of bezoek wat zo dronken is dat ze het verschil tussen de ene en de andere voordeur niet meer zien). Buren die schijnwerpers in de tuin zetten, gericht op jouw slaapkamerraam, om de feestvreugde te verhogen.
  (Nou ja, genoeg te klagen over buren dus…)

 2. Pff ik vind sommige dingen van dit lijstje wel erg intolerant hoor. Bbq geuren? De buren hebben geen invloed opde wind, mogen ze dan niet meer bbqen in hun eigen tuin? Klussen die lawaai maken? Moet soms gewoon gebeuren. Mits overdag en geen uuuren achter elkaar heb je dit gewoon van elkaar te accepteren. Kinderen die (ik neem aan per ongeluk) een bal.over de schutting schieten en deze dan gewoon netjes komen ophalen? Wat is daar zo ergelijk aan? Het zou veel ergernissen schelen als mensen wat beter beseffen dat de wereld niet van hun alleen is en anderen ook gewoon hun leven laten leiden (binnen zekere grenzen uiteraard)

  1. Het idee is dat je de barbecue zo neer zet dat de wind de etensgeuren een andere kant heen waait. Op zich vind ik dat wel een attente gedachte.

   En wat betreft lawaaiige klussen: die moeten inderdaad gebeuren. Maar je kunt er natuurlijk best rekening mee houden op welk moment van de dag je dit doet, en inderdaad niet te lang.

   Dat mensen moeten beseffen dat de wereld niet van hen alleen is, werkt twee kanten op. Dus houd rekening met anderen bij wat je doet, en wees tegelijkertijd zelf ook tolerant.

   Dan moet het helemaal goed komen : )

 3. ‘k Heb erg veel last gehad van vroegere buren. Ik ben echt geen zeikerd maar om op een doordeweekse nacht om 02.00 uur wakker schrikken van hun knalharde muziek en geschreeuw terwijl ik er ‘s ochtends om 06.30 uur uit moet is geen pretje. En zo waren er nog veel meer dingen. De politie is er meerdere keren aan te pas gekomen. ‘k Was blij toen ze gingen verhuizen.

  Wat mij het meeste stoorde, misschien nog wel meer dan het lawaai op zich, was het totale ‘geen rekening houden met’, alsof ze alleen op de wereld waren, het totale gebrek aan inlevingsvermogen.

  1. Dat vind ik ook niet oké Polly, om midden in de nacht harde muziek te gaan afspelen. Dat getuigt inderdaad van gebrek aan inlevingsvermogen en lak aan andere mensen.

   Ik kan me voorstellen dat je blij was toen ze vertrokken. Hopelijk gedragen ze zich op hun nieuwe woonplek wat meelevender.

 4. zelf heb ik leuke buren, we lopen de deur niet bij elkaar plat, maar helpen elkaar wel met allerlei dingen zoals plantjes water geven tijdens vakanties, container buiten zetten e.d. mijn dochter heeft minder geluk, vorig jaar kreeg ze haar eigen flatje en alhoewel ze heel blij is met haar huisje zitten er ook een paar nadelen aan. ze woont in een flatgebouw, waar zij de enige is met een baan. de andere buren zijn werkeloos, nu is dat op zich natuurlijk niet het probleem ware het niet dat de buren naast en die boven haar duidelijk geen rekening houden met anderen. de buren naast haar hebben op donderdag een dartavond die gepaard gaat met veel harde muziek en ook doorgaan tot de late uurtjes, niet erg prettig als je buren wel werken en smorgens al weer vroeg op moeten staan, het blijft niet bij de dartavond alleen er zijn regelmatig feestjes , het vreemde is dat ze ook nog een klein meisje hebben van 3 jaar , hoe die moet slapen met al die herrie snapt mijn dochter niet. de bovenburen bezorgen op een andere manier overlast, zij maken bijna dagelijks ruzie met elkaar en dat gaat gepaard met deuren smijten en veel gescheld en gevloek. de man schelt zijn vrouw uit met een woord dat ik hier niet wil plaatsen maar het woord kanker komt erin voor. sowieso al iets wat zowel ik als mijn dochter een vreselijk woord vinden om te gebruiken als scheldwoord. mijn dochter heeft de kwesties al aangekaart bij de politie en een buurtbemiddelaar, de buren zijn daar achter gekomen en echt vriendelijk zijn ze niet tegen mijn dochter. tot nu toe blijft het bij negeren, maar mijn dochter is bang dat als ze de volgende keer bij overlast weer klaagt dat ze dan ook persoonlijk tegen haar vervelend worden. gisteravond was het bij beide buren weer raak en dan weet mijn dochter niet goed of ze weer moet klagen of maar moet hopen dat weer even bij deze ene keer blijft. al met al blijft het vervelend en verhuizen is geen optie , want je staat bij ons jaren op een lijst voor een ander huurhuis en kopen is financieel geen optie.

   1. helaas is die kans ook erg klein aangezien beide buren niet werken , de flat net gerenoveerd is, dus niet zullen gaan verhuizen, extra zuur is dat zij minder huur betalen aangezien zij al voor de renovatie van de flat daar woonden en dus ook nog minder huur betalen dan mijn dochter die er net na de renovatie is komen wonen

 5. Hier kwam er deze morgen een preek omdat de kippen te luid kakelen….
  Behalve me verontschuldigen voor het lawaai kon ik niet veel doen. Er zit niet eens een haan bij, de kippen hebben enkel hun kakelmomentje als ze net een eitje hebben gelegd.
  Ok, deze morgen was het 6 uur en dat is best vroeg, maar het zijn dieren… Ik kan ze moeilijk in een geluidsdicht hok steken :)

  1. Een kennis moest haar kippen zelfs weg doen, omdat de buren vonden dat ze te luid kakelden. Dit lijkt me een lastig probleem moet ik zeggen. Want je kunt tegen kippen natuurlijk niet: ‘Ssssst!’ zeggen!

 6. Gelukkig heb ik nooit ‘last’ van mijn buren. Natuurlijk zijn er wel eens dingen, zoals een luidruchtig feestje, maar ja, dat hebben wij dan een andere keer. Een beetje tolerant zijn naar elkaar is geen overbodige luxe lijkt me :)

 7. Hier in de Randstad hoor en zie je natuurlijk al heel snel iets van de buren. Zolang het bij de normale geluiden blijft, hoor je mij ook niet. Ik zeg dan altijd “dan moet je maar in de polder gaan wonen” . Blijkbaar is dat ook niet alles:). Met de situaties zoals hier boven heb ik gelukkig niet te maken. We hebben aan twee kanten prima buren. We lopen niet bij elkaar in en uit, maar weten elkaar wel te vinden in vreugde en verdriet. Het is ook een keer gebeurd dat ze plotseling naar een ziekenhuis moesten. Dan is het geen moeite om even de zorg voor de kinderen over te nemen. Heerlijk als je dat weet. En voor een vergeten boodschap is de kast van de buurvrouw soms ook erg handig;)

  1. Oh dat vind ik echt geweldig klinken! Dat je in noodgevallen op elkaar kunt rekenen. Zulke buren zijn goud waard.

   Als je in de stad gaat wonen moet je denk ik inderdaad beseffen dat je je buren zult horen zo nu en dan. Simpelweg omdat je dicht op elkaar woont. Zo lang iedereen rekening met elkaar houdt is dat ook geen probleem denk ik.

 8. Wij spreken al lang niet meer tegen de buurman hij is op het eerste gezicht een charmante man maar wij wonen in een boerderij die is in twee woonheden opgedeeld dus dat is eigenlijk een huis zijn eerste vrouw is uiteindelijk weg gegaan door hun ruzie en slaag die ze kreeg ,de tweede vrouw wist hoe hij was maar kwam er ook wonen ,op een gegeven moment was het zo erg dat ik dacht dat ze dood ging dus de politie gebeld ,ze opgevangen en mee naar de dokter gegaan maar drie uur later stond ze te smeken bij hem om ze binnen te laten;uiteindelijk was zij ook weg maar nu gokt hij veel op het net en als hij verliest slaat hij presies de boel aan diggelen dus liever geen contakt met zo’n man.

 9. Bwa, het valt best mee hier. In het begin was een een lastige overbuur met een boomcar, loeiharde muziek, overdag en ‘s nachts. Maakt niet uit, er zijn mensen die ‘s nachts werken en overdag slapen, er zijn mensen wiens baby moet slapen overdag,…zo’n boomcar is een pest en zo dacht de wijkagent er ook over. na een aantal bezoeken van hem is het toch gedaan met die muziek en uitschelden van zijn vriendin (en zij hem). Onze buur heeft een kapsalon en in het begin dat we hier woonden hoorden we constant KTJING als er klanten binnen of buiten wandelden. Nu zijn we dat gewend. En ja, zij rijden op zondag hun gras af, zij klussen op zondag. Wanneer anders? Haar zaak is open van dinsdag tot en met zaterdag en haar man werkt van maandag tot en met vrijdag.
  Wat betreft ballen over de haag : daarover hebben wij onze buren aangesproken. Als de bal bij hun ligt, gelieve hem niet te snel terug te gooien. Klinkt cru, maar zo hebben onze oudste kinderen zoveel jaar geleden geleerd hoe hoog ze konden trappen en de keren dat de bal bij de buren lag, kunnen we op 1 hand tellen. Nu met de jongste zullen het 2 handen worden ;) Het stoort me meer dat de duiven van een paar huizen verderop mijn was geregeld onderpoepen. maar ook daar zeggen we niks van, want onze kat zal ongetwijfeld ook weleens door hun tuin lopen he. We komen eigenlijk allemaal goed overeen hier en als er iets aan de hand is, springen we wel in de bres. Mijn zoon woont in een appartement in een blok van 6. Boven hem woont een alleenstaande mama met een puberdochter en jah, daar klettert het weleens. Ze verontschuldigt zich wel bij m’n zoon maar die antwoordt dan doodleuk, oh, laat ze maar brullen hoor, ik steek m’n oortjes in en hoor er niks meer van. Je ziet : voor alles is er wel een oplossing. De hond van de overkant die non-stop blaft irriteert ja, maar wat doe je eraan? Hem afschieten? Nogal heftig he. Die baasjes gaan hun houding echt niet veranderen en dan denk ik maar dat die hond wellicht geen 20 jaar wordt :D
  het lijkt me erg lastig om in onmin te leven met je buren, dan zou ik verhuizen denk ik.

 10. Wij hebben gelukkig heel fijne buren. Natuurlijk horen we wel eens wat, maar dat gaat over en weer. We proberen elkaar wel altijd van tevoren te informeren als er lawaai-klussen worden uitgevoerd. Dat vind ik erg fijn, want dan weet ik dat we wakker kunnen schrikken en dan is het veel minder erg.

  1. Dat is inderdaad vervelend Josan. En vies! Bij de Action kun je ‘kattenschrik’ kopen. Misschien dat je dat aan de grenzen van je tuin kunt strooien zodat de kat niet meer komt?

 11. Kinderen die uren lang liggen te huilen en de ouders tegen de kinderen schreeuwen.. overdreven gillende kinderen.. kei harde muziek aan en of ruzies hebben met elkaar. wordt je toch gestoord van.

 12. Kinderen die uren lang liggen te huilen en de ouders tegen de kinderen schreeuwen.. overdreven gillende kinderen.. kei harde muziek aan en of ruzies hebben met elkaar. wordt je toch gestoord van. een jankende hond die heel de dag zit te janken en een concert ervan maakt pfff

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.