Ratched Netflix review van deze serie

Ratched

De serie Ratched op Netflix is geïnspireerd door het karakter van nurse Mildred Ratched in de film One flew over the cuckoo's nest met Jack Nicholson. Het idee is dat de serie Ratched verklaart waarom Mildred Ratched in de film zo'n kreng is.

Mijn man en ik keken deze week de laatste aflevering, alleen hadden we dat niet door. Dus toen we de daaropvolgende avond klaar zaten voor de volgende episode, kwamen we van een koude kermis thuis.

Nou ja, zo leuk was Ratched nou ook weer niet.

N.B. Omdat ik het lastig vind om een goede review te schrijven zonder inhoudelijk op een serie in te gaan, waarschuw ik bij deze even voor mogelijke spoilers.

Ratched Netflix review

Ratched zou je kunnen zien als de zogenoemde prequel van One flew over the cuckoo's nest, hoewel de serie volgens mij weinig gemeenschappelijk heeft met One flew over the cuckoo's nest. Behalve dan de setting: een psychiatrisch ziekenhuis.

Het verhaal van Ratched gaat over Mildred Ratched die we als kijker aan het begin van de eerste aflevering een mooi mantelpakje zien aantrekken, om er vervolgens doodleuk zonder te betalen de winkel mee uit te lopen. Door manipulatie en bedrog weet ze een baan te krijgen bij Lucia State Hospital. In de daaropvolgende afleveringen ontdek je waarom ze daar zo graag wil werken: haar broer die op bloedige wijze een aantal priesters heeft vermoord wordt daar opgenomen. Het is Mildred Ratcheds missie om haar broer te redden.

Behalve het verhaal van Mildred Ratched is er ook de verhaallijn van de arts die Lucia State Hospital leidt. Die lijkt al net zo weinig opleiding en papieren te hebben als Ratched. Hoewel hij wel het hart op de goede plaats heeft geloof ik.

Maar dat neemt niet weg dat het ongemakkelijk kijkvoer is als je hem met hamer en schroevendraaier een lobotomie ziet uitvoeren. En ook zijn behandeling tegen homoseksualiteit, waarbij zijn patiënten zo ongeveer gekookt worden, is huiveringwekkend om te zien.

Ratched review: aparte karakterontwikkeling

In eerste instantie komt Ratched weliswaar vals en manipulatief over, maar heb je als kijker wel het gevoel dat ze een degelijk plan heeft en weet wat ze doet. In de loop van de serie wordt Ratched echter zachtaardiger, en uiteindelijk vond ik haar eigenlijk een heel ander type. Ik vond haar karakterontwikkeling een beetje apart, en misschien niet helemaal geloofwaardig. Hoewel het wel makkelijker was om met haar mee te leven toen ze sympathieker van aard werd. Maar bijvoorbeeld haar vriendschap met Nurse Bucket vond ik onverwacht en ongeloofwaardig.

Trailer van Ratched

Conclusie

Ratched op Netflix valt onder de noemer van een psychologisch thriller-drama. Wat in ieder geval leuk is aan Ratched is dat de serie bevolkt wordt door goede en bekende acteurs. Zoals Sharon Stone en Cynthia Nixon (de roodharige advocate uit Sex and the city).

Op IMDb krijgt de serie een 7,3 en daar sluit ik mij wel bij aan. Ik vind vooral dat de serie heel mooi is vormgegeven. Alleen de kleding is al een genoegen om naar te kijken. Maar qua verhaal is Ratched op Netflix niet altijd even goed en geloofwaardig.

Praktische informatie over Ratched

Er is inmiddels al een tweede seizoen van Ratched gemaakt, maar het is nog niet bekend wanneer die beschikbaar komt op Netflix.

Je kunt Ratched kijken op Netflix.

De serie bestaat uit 8 afleveringen van ongeveer 1 uur.

Op IMDb krijgt de serie een 7,3 en daar sluit ik mij wel bij aan. Ik vind vooral dat de serie heel mooi is vormgegeven. Alleen de kleding is al een genoegen om naar te kijken. Maar qua verhaal is Ratched op Netflix niet altijd even goed en geloofwaardig.

Houd je van ziekenhuisseries? Dan is New Amsterdam op Netflix misschien ook iets voor jou.

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik was er al benieuwd naar. Ik vind nurse Ratched zo eng toen ik jonger was. Ik had eerst het boek gelezen en pas jaren later de film gezien. De serie staat dus wel op de wishlist ook al lijkt het inderdaad niet heel erg geweldig te hebben uitgepakt.

 2. Ha Nicole,

  Ik denk niet dat ik ga kijken.
  Ik vond die Ratched in de film al so'n gevaarlijk kreng.
  En ik ga er niet nog een keer naar kijken!

  Ik ben nu Glacé aan het volgen.
  Een srie nav een boek van Bernard Minier.
  Ook ijzingwekkend, maar ik weet nog niks en dat vind ik prettig...

  groetjes!

 3. De styling was erg fraai, maar kreeg het idee dat daar iets teveel aandacht aan was geschonken ipv een goed en mooi plot. En voor mij was het allemaal iets te bloederig en vergezocht en niet kloppend met de karakters. Die nogal oppervlakkig waren uitgewerkt. Van dezelfde schrijvers als Hollywood (ook op Netflix).

 4. Ik heb aflevering 1 een stukje gekeken, maar ik vind hem te bloederig en te expliciet.

  Waar ik wel enorm van heb genoten: 'The Queen's gambit', over Beth, een briljant schaakster die het in de jaren zestig op moet nemen tegen een heleboel zelfingenomen mannen. Dat gaat haar goed af, maar helaas raakt ze ook steeds meer verslaafd aan drank en pillen... Ondanks het thema verslaving is het geen zware film. Er zit veel humor in. De decors, auto's en kleding zijn een lust voor het oog (Beth zelf is overigens ook niet lelijk), en de soundtrack is zo gaaf dat ik hem meteen toegevoegd heb aan mijn afspeellijsten op Spotify. Echt een aanradert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.