Buren: beter dan een verre vriend?

Buren

Als het gaat om buren dan zegt het spreekwoord: ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend.’

En dat is zeker waar. Maar je moet het natuurlijk ook wel een beetje treffen met je buren. Want zoals je mensen hebt in alle soorten en maten, zo heb je ook buren! En je zult maar net de pech hebben om naast buren te wonen die van Heavy Metal houden en de volumeknop graag op maximaal zetten. Of buren die het vertikken de takken van hun boom te snoeien, waardoor ze over jullie schutting hangen.

Maar gelukkig zijn dit uitzonderingen. De meeste buren zijn vriendelijk.

Mijn ervaringen met buren

Voordat we naar het platteland verhuisden woonden we 10 jaar in een rustige woonwijk. Op de hoek van de straat was een klein speeltuintje, waar de kinderen heerlijk konden spelen. En één keer per jaar was er een buurtbarbecue, hoewel die maar 3 keer gehouden werd. Ik had weinig tot geen contact met mijn buren. En de buurtbarbecue hielp daar ook niet aan. Wel heb ik aan deze periode de twee collegamoeders over gehouden waarmee ik nu nog steeds op maandagmorgen koffie drink!

Toen we naar het platteland verhuisden hoorde ik dat het hier de gewoonte is om ‘buurt te maken’. Daarom nodigden we de drie buren die aan dezelfde weg wonen uit op de koffie. En elke laatste vrijdagochtend van de maand drink ik koffie met de twee buurvrouwen die van mijn leeftijd zijn. Alle huizen hier zijn dubbel bewoond, dus voor het aantal huizen heb ik relatief veel buren!

Ik zie zeker het belang van fijne buren. Het is prettig om in je directe woonomgeving mensen te hebben op wie je eens een beroep kunt doen. En die ook op jou kunnen rekenen.

6 Manieren om je buren te leren kennen

 1. Ga er gewoon naar toe, en stel je voor! Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan best eng zijn om zo maar aan te bellen. Maar grote kans dat ze blij verrast zijn. En jezelf voorstellen is de eerste stap. Het makkelijkst is dit trouwens als je ergens net komt wonen. Dan is heel natuurlijk om jezelf te gaan voorstellen. En als je geluk hebt als nieuwkomer, komen ze al naar jou toe. Dat geeft een heel welkom gevoel.
 2. Ben je nieuw en houd je wel van een feestje: dan kun je ook een house-warming party geven, en ze daarop uitnodigen.
 3. Dat brengt me op tip 2: komen er nieuwe mensen naast je wonen? Ga jezelf dan even voorstellen. Sommigen nemen een appeltaart of bosje bloemen mee voor de nieuwkomers.
 4. Ga naar buiten! Maak eens een wandeling, ga met kinderen naar het speelveldje. Met een beetje geluk kom je buurtbewoners tegen, en kun je een praatje aanknopen. De buurvrouw waarmee ik nu nog steeds elke maandagmorgen koffie drink ontmoette ik in het speeltuintje op de hoek van de straat.
 5. Kijk of er een buurtvereniging is, en sluit je daarbij aan.
 6. Doe mee aan bijeenkomsten in de straat.

Enge buren

Enge buren zijn buren die je een ongemakkelijk gevoel geven. Die je zelfs een beetje bang maken. Het is hierbij belangrijk te zijn om onderscheid te maken tussen het uiterlijk van je buren en hun gedrag. Iemand kan er eng uitzien, maar superaardig zijn. Laat je dus niet afschrikken door een intimiderend uiterlijk.

Voorbeelden van enge buren zijn: buren die rare geluiden maken, buren die agressief reageren en buren die je lastig vallen.

Waarom en waarover onstaan burenruzies?

Er zijn een aantal bekende onderwerpen waarover mensen last krijgen met hun buren.

 • Geluid: luide muziek, krijsende kinderen, ruzies die schreeuwend worden uitgevochten, luidruchtige feestjes tot diep in de nacht.
 • Grenzen: wat is van wie? Wie moet bijvoorbeeld een schutting vervangen en betalen als die kapot is.
 • Tuin en bomen. Ik noemde het aan het begin van deze post al: als buren hun tuin verwaarlozen kan dit gevolgen hebben voor jouw tuin. Bijvoorbeeld doordat een boom van de buren al zijn blad in jouw tuin laat vallen.
 • Omgang met gemeenschappelijke ruimte: bijvoorbeeld in een flat.
 • Lawaaiige kinderen
 • Huisdieren. Bijvoorbeeld een hond die de hele dag alleen wordt achtergelaten en de hele dag luid blaft. Of hondenpoep die niet wordt opgeruimd.
 • Parkeren van de auto.
 • Onderhoud voortuin. Sommige buren hechten veel waarde aan een nette straat. Als jouw voortuin lijkt op een kringloopwinkeltje, dan kunnen mensen zich hier aan ergeren.
 • Openhaard branden, waardoor rook ontstaat.
 • etc.

Oplossingen voor lastige mensen die naast je wonen

Heb je vervelende mensen naast je wonen? Het eerste advies is meestal: ‘Ga met je buren praten!’ Maar vaak wordt het probleem nou juist veroorzaakt doordat met die buren niet te práten valt!

Gelukkig kun je buurtbemiddeling inschakelen. Ruim tweederde van de burenruzies wordt opgelost met buurtbemiddeling.

Burenruzies spreken tot de verbeelding. En dus zijn er er ook diverse tv-programma’s waarbij bemiddelaars mensen helpen hun buren op te lossen. Maar je kunt wel wat vraagtekens zetten bij de expertise van sommige bemiddelaars. Zo is in het SBS6-programma Bonje met de buren Patty Brard één van de bemiddelaars.

Ook bij de Rijdende Rechter kun je terecht met je burenruzies en problemen. Dit is een wat meer ingetogen programma!

Al het goede van buren!

In onderstaand filmpje hoor je de titelsong van de Australische  soapserie ‘Neighbours’. Het liedje beschrijft al het goede van de mensen die vlakbij je wonen!

Hoe is jouw contact met je buren? En vind je ze belangrijk? 

Similar Posts

15 Comments

 1. Wij hebben een goede buurt. Als het nodig is wordt er geholpen. Van overvloed deelt men. En met een enkeling zit ik op dezelfde golflenget,dat is vriendschap geworden.

 2. Wij zijn begonnen met een goed contact met de buren, maar opeens was het mis…
  We hebben geprobeert erachter te komen wat er nou was, maar na enkele scheldpartijen hebben we het opgegeven.

  (jammer genoeg pas) achteraf bleek dat de buurman met iedereen problemen maakt.
  Echt jammer om naast zulke nare mensen te wonen.
  Gelukkig zijn onze buren aan de andere kant ontzettend leuke mensen.
  Onze nare buren negeren we maar.

 3. Wij hebben aan de ene kant ontzettend aardige buren, maar aan de andere kant echt niet, daar is dus ook geen contact mee.
  Ik merk inderdaad nu ik met onze kleine man veel naar speeltuintjes ga, ik veel contacten in de buurt opdoe, eigenlijk erg gezellig!

 4. Toen wij 21 jaar geleden in het buitengebied gingen wonen, zeiden de buren gelijk dat iedereen goed met elkaar overweg kon, maar dat niemand bij elkaar op de koffie ging. Nou ja, ook niet erg, als de sfeer maar goed is! Inmiddels wonen er van de mensen die er toen woonden nog maar 1 echtpaar en daarvan staat het huis te koop. Het is dus afwachten wie we over een tijdje naast ons kunnen verwachten.

  Er wonen hier mensen in de buurt, die het leven van hun buren behoorlijk verzieken. Deze mensen vallen echt overal over! Dat deden ze al bij hun vorige buren en nu er sinds 2 jaar andere mensen wonen, gaan ze daar gewoon mee door. Regelmatig staat de politie op de stoep. En waarom ze zo lastig doen? Geen idee! Hun buren zijn gewoon lieve mensen die totaal niet voor overlast zorgen. Blijkbaar moeten ze gewoon iets hebben om over te zeuren!

  Ik kan met beide echtparen goed overweg en ik ga dan ook absoluut geen partij kiezen en spreek die lastpakken er ook niet op aan. Wat niet wil zeggen dat ik het niet vervelend vind.

 5. Ik heb maar één stel buren en die zijn superaardig. Ze lopen de deur niet plat, ik ook niet bij hen, maar we passen b.v. wel op elkaars huis tijdens vakantie en houden vreemde sujetten in de omgeving wat in de gaten. Overigens doet iedereen op dit stukje dat wel, dus dat is wel een fijn gevoel. Je hebt er geen last van, maar als er wat vreemds is, dan weet je wel dat er mensen zijn die even kunnen helpen en dat ook doen.

 6. wij hebben leuke buren aan beide zijden, we gaan leuk met elkaar om en als er wat is kunnen we altijd bij elkaar terecht ,maar we gaan niet bij elkaar op de koffie, daar zijn we allemaal te druk voor met onze eigen dingen en we zijn ook allemaal vaak niet thuis. maar we zetten voor elkaar de container aan de weg , hebben sleutels van elkaars huis en zorgen voor planten en katten in de vakanties. mijn buurvrouw heeft een paar keer geholpen met de verhuizing van mijn dochter en we delen zegels bij een actie van de supermarkt.

   1. ja deze manier van burencontact bevalt ons prima, heb ook wel eens buren gehad waar we wel op de koffie en verjaardagen kwamen, maar dat leverde op een gegeven moment wel problemen op omdat de buurtjes vonden dat ze altijd bij ons terecht moesten kunnen en we woorden kregen omdat wij nooit tijd hadden vonden zij ze stonden tenslotte ook altijd voor ons klaar. bij het soort contact wat we nu met de buren hebben loop je dat risico niet dat de een meer verwacht van het contact dan de ander

 7. Hier niet zoveel contact met de buren maar als er wat is kan ik wel op ze aan. Met zoonlief ging ik wel eens naar speeltuintjes en had ik, als ik daar was, ook wel contact met andere moeders maar nu zoonlief zich zelf redt heb ik geen contact meer met andere ouders. Op zich vind ik dit wel jammer, maar ik vind ook dat het niet altijd van 1 kant moet komen. Ik heb het wel geprobeerd ze op de koffie uit te nodigen maar nee dat wilde niet. Ik heb verder ook geen vriendinnen dus ik hoopte dat het op deze manier zou lukken omdat ik dat wel om mij heen zie, maar bij mij dus niet. Nou ja, ik heb mij er bij neergelegd en vind het nu wel prima zo.

  1. Niet alle moeders hebben zin in contact inderdaad. Dat heb ik ook gemerkt. Ik vond dat destijds erg jammer, want ik had het wel heel leuk gevonden. Zeker toen we daar net kwamen wonen.

   Daarom was ik ook erg blij dat ik op een gegegeven moment in ieder geval die ene buurvrouw had! En ben ik blij dat ik hier die maandelijkse koffieochtend heb met twee buurvrouwen. Maar supermakkelijk contacten leggen doe ik (helaas) ook niet.

 8. Wij hebben het helaas niet zo getroffen maar het wend wel. Aan de linkerkant zit een man die stemmen hoord en veel drinkt. Ook komen daar veel van zijn mensen langs. (gek om zo te zeggen) De ene moment is het herrie volgende moment rustig omdat hij in zijn depressie zit.

  De andere kant is heerlijk rustig, en de bovenbuurman ook heerlijk rustig. Enkel woont er een gezin met 4 kinderen in een klein huisje boven ons. Vele ruzies, herrie en troep tot gevolg. Maar toch mogen we niet klachen vind ik, het had immers erger kunnen zijn toch :)

  1. Goed dat je er zo positief naar kunt kijken! En inderdaad: met een beetje pech was het rechts ook heel kabalig en had je een bovenbuurman die elke nacht de horlepiep danste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.