De was doen: mogelijke routines en gewoontes

de was doenIedereen heeft het: vieze was.

En als je moeder bent van opgroeiende kinderen heb je er zelfs veel van. Want baby’s spugen en poepen zichzelf onder. Meestal als je ze net verschoond heb. En als ze veranderen in peutertjes, kleutertjes en vervolgens schoolkinderen en pubers worden ze vies van spelen en het dagelijks leven.

Aangezien vieze was dus een onontkoombaar feit is van het dagelijks leven is het de truc om deze taak zo in te richten dat je min mogelijk last hebt van de was doen. En mensen blijken verschillende gewoontes te ontwikkelen om de was te doen. Laten we eens kijken naar de opties!

Mogelijke gewoontes en routines wat betreft ‘de was doen’

 1. Alle was op 1 dag doen. Vroeger was Maandag Wasdag. Daar hoefde je als vrouw niet over na te denken. Iedereen deed destijds de was op maandag. Anno 2017 is dit nog steeds een prima methode. Mits je voldoende kleding hebt, want als je maar één vaste wasdag hebt, dan blijft vieze was natuurlijk wel wat langer liggen.
 2. Wassen als de wasmand vol is, oftewel indien nodig. Je zet bijvoorbeeld een wasmand neer voor alle vieze was, en als die vol is, ga je de was doen. Het nadeel van deze methode vind ik dat je als het ware vogelvrij bent. Zeker in een gezin met kleine kinderen vult zo’n wasmand zich heel snel. En dan kun je het gevoel krijgen dat de was eindeloos is.
 3. Je kunt er ook voor kiezen om standaard elke dag een was te draaien. Gewoon met wat er op dat moment vies is. Nadeel van deze methode vind ik dat je dan soms met een halfvolle wasmachine zit. En dat vind ik dan weer zonde van de energie die de wasmachine gebruikt. Voordeel is dat je nooit vieze was hebt liggen. Hij wordt immers elke dag weggewerkt.
 4. Een soort was per dag. Ik heb drie wasmanden: eentje voor de donkere gekleurde was, eentje voor de lichte gekleurde was en eentje voor de kookwas. Een methode is om op vaste dagen één van deze soorten was te doen. Bijvoorbeeld op maandag de kookwas, op dinsdag lichtbont en op woensdag donkerbont.
 5. Wasdag per gezinslid. Mijn jongste dochter heeft altijd veel meer was dan de rest van het gezin. Ik weet niet hoe ze het doet, maar alleen al aan haar was heb ik soms de trommel al vol. Heb je meer van dit soort types dan kun je ook per gezinslid een was draaien. Dus op maandag de was van Henkie, op dinsdag de was van Truus etc.

Denk ook regelmatig aan je wasmachine reinigen. Dat is een behoud voor je apparaat namelijk, en voorkomt vetluis!

Mijn wasroutine

Van bovenstaande methodes gebruik ik de tweede: ik doe de was, als de wasmand vol zit met vieze was, en het dus nodig is. Ik heb drie wasmanden, en als één daarvan vol zit, doe ik de was. Een vaste wasdag heb ik dus niet. En er zijn wel eens dagen dat ik geen was hoef te doen, omdat de wasmanden nog niet vol zijn. En ik vind het zonde om een halfvolle wasmachine te draaien.

De was doen is een taak waar ik eigenlijk amper over nadenk. Ik weet daardoor ook niet eens hoe vaak ik de was doe per week. Maar als ik zou moeten schatten zou ik zeggen dat ik gemiddeld zo’n 4 wassen draai per week.

Wasgewoontes

Iedereen doet de was op zijn of haar manier.

 • Met vloeibaar wasmiddel. (Kijk dan wel uit voor vetluis)
 • Met poederwasmiddel. Zie ook mijn post Beste wasmiddel witte was!
 • Met een speciale wasbol waar je het wasmiddel indoet. Vervolgens leg je de vol op de vieze was. Als je zo’n bol gebruikt doe je dus geen wasmiddel in het laatje van de wasmachine. Hier onder een voorbeeld van Robijn wasmiddel met zo’n bol: wasmiddel met bol
 • Met zelfgemaakt wasmiddel.
 • Zonder wasverzachter.
 • Met wasverzachter.
 • Met azijn in plaats van wasverzachter.
 • De was op kleur ophangen: dezelfde kleuren bij elkaar hangen omdat dit netter staat.
 • Overhemden ophangen bij schouders of juist bij onderkant. Ik doe het laatste, omdat ik dan het idee heb dat ze beter in model blijven.

  overhemden
  Zo hang ik ze dus niet op.
 • De was per soort bij elkaar hangen: onderbroeken bij onderbroeken, lange broeken bij lange broeken etc.
 • Alleen op 30 graden wassen vanwege het milieu.
 • Kleding uithangen in plaats van te wassen.
 • Met een speciale bol die een wasmiddel overbodig maakt. Dit is dus weer een andere soort bol dan de bol die ik hierboven noemde! In deze bol hoef je geen wasmiddel te doen. De bol maakt de was schoon zeggen ze. wasbol
 • Merk wasmiddel of huismerk. Ik gebruik graag het huismerk van de Aldi of Lidl, omdat beide vaak als beste getest worden.
 • Houten wasknijpers
 • Plastic wasknijpers
 • Zonder wasknijpers, dus gewoon de was over de lijn hangen. Zelf doe ik dit niet, maar mijn kinderen en man hebben er wel een handje van! De reden? Ze zijn te lui om de was netjes op te hangen!was ophangen
 • Op een droogrekje
 • Op de hand

Samenvattend

Iedereen heeft te maken met de was doen. Maar de manieren waarop we dat met z’n allen doen kunnen heel verschillend zijn. In deze post beschreef ik een aantal gewoontes en manieren om de was te doen.

Lees ook mijn post over je wasmachine reinigen en de discussie over droogtrommeldoekjes.

Voor een handige basiscursus de was doen verwijs ik je graag naar het handige boekje Schat, zal ik de was doen?

In welke gewoontes herken jij je? En zijn er nog handige methodes die jij mist?

Similar Posts

78 Comments

 1. Ik heb totaal geen routine als het komt op schoonmaken of de was doen. Soms doe ik het wanneer de wasmand vol is, soms wacht ik met wassen tot we allemaal geen kleren meer hebben en vaak heb ik na zo’n dag opeens de neiging om elke dag dr was te doen. Ik moet mijn draai nog vinden denk ik terwijl ik al 10 jaar zelf de was doe en al 2.5 jaar ook kinderwas erbij heb haha

 2. Leuk onderwerk toch die was :-)
  Ik kijk iedere dag of er een wasmand vol is – zo ja dan draai ik een was. Net als jouw methode dus. Het enige nadeel is dat ze de neiging hebben om soms alledrie tegelijk vol te raken. Als dat het geval is, dan draai ik soms een dagje meerdere wassen.

  Ophangen is soms met knijpers (grote dingen(, maar al die kleine kindershirtjes gooi ik over 2 lijnen. Kindersokken en -ondergoed gooi ik bij voorkeur in de droger.

 3. Ik was tegenwoordig per kind. Dat scheelt uitzoeken en voorkomt dat de verkeerde sokken bij de verkeerde persoon terecht komen in de kast. Mijn vriend doet zijn eigen was, want ik was alleen de spullen die in de wasmand liggen en niet op de grond ;)

  1. LOL. Geweldig Fleur. Die laatste kan echt zo op een tegeltje : ))))

   Sterker nog, je inspireert me zo dat ik er een tegeltje van ga maken! Ik zet hem vanmiddag online, met een link naar je blog.

 4. Ik doe de was in het weekend want dan is het goedkoper maar alleen als er een volle wasmand is. Verdeeld onder donkere, blauw/groen, rood, kook, ondergoed en witte was. Dus ik denk gemiddeld 3 wasbeurten in het weekend. Vroeger had ik ook nog 3X luierwas maar zoontje is zindelijk dus die zijn terug weggevallen.

 5. Ik doe de was eigenlijk alleen in het weekend? Waarom? Omdat dit goedkoper is. Ondanks dat ik 2 peuters heb, wekelijks beddengoed verschoon, nooit 2 dagen hetzelfde dragen en vies is vies aanhouden, lukt dit prima.

 6. Ik was elke dag. 2/3 wassen. Een 30 en 60 was.Zonder wasverzachter.wel een scheut dettol voor de was. Wasmiddel meestal vloeibaar of tablets. Maar net wat er in de aanbieding is. En met de was ophangen gebruik ik geen knijpers omdat ik het gewoon irritant vindt ;) Ik draai 1 keer in de maand een 90 graden wasje ivm de viezigheid in de machine zelf. Was me ooit aangeraden door verkoper. Dus dat doe ik dan maar braaf.

 7. We hebben niet zoveel was. Dus kan ik het een dag uitstellen,als het regent en daarna weer droog weer is. Kan het buiten drogen

 8. Zodra ik een was kan doen, doe ik dat. Zo lukt het me om zonder droger de was voor vier volwassenen bij te houden. Ik heb lange mensen in mijn gezin, dus de kledingstukken zijn ook best groot en dus sneller een trommel vol. De meeste was droog ik oo zolder. Ik kan veel kwijt, maar hang het het liefst zo ruimtelijk mogelijk op zodat het het snelst droogt.
  Voor de witte was heb ik altijd a.riel. Die bevalt me het best. Alle donkere was (en dat is veel hier en droogt helaas minder goed dan lichte was, was ik met huishoudazijn). De fijne of gekleurde was, was ik met het wasmiddel dat voorhanden/in de aanbieding is. Ik merk weinig verschil in resultaat. De witte was doe ik ook altijd met een schep soda.

 9. Bij mij gaan de overhemden blouses en enkele ‘mooie’ t-shirts aan een hangertje, ik vind ze op deze manier het mooist drogen en soms zo mooi dat strijken overbodig is geworden. Anders zou dit door knijperschouders niet kunnen. Zelfs doe ik stretchstof broeken aan een hangertje of aan de lijn.
  Ik was volle machines in de soorten wit: ondergoed, lichte sokken, handdoeken, washandjes, slopen, lakens en dekbedhoezen. Donker: broeken, donkere t-shirts, truien, vesten, sokken, donkere handdoeken, e.d.
  En Verfijnde was licht en verfijnde was donker apart van elkaar, dus 4 soorten wassen . Ik kom op 5 á 6 wassen per week. Mede doordat wij een zoon met smetvrees hebben en bij het minste geringste iets in de wasmand doet.
  Ik gebruik geen wasverzachter of dergelijks. Wel doe ik ook soms een witte was op 90 graden- voor de machine.
  En gebruik bij slecht weer of haast mijn droger. Maar was ophangen blijft een leuk en rustgevend werkje vind ik.

  1. Ik vind de was ophangen ook best wat hebben inderdaad. Zeker als het lekker weer is, even buiten in het zonnetje zijn.

   De truc van de overhemden op hangers doe ik ook altijd. Ideaal en het scheelt later weer een extra handeling.

 10. Ik doe de witte was als ik een volle mand heb en de fijne en donkere een keer per week,en ik gebruik houten knijpers die blijven het beste zitten .

 11. Bij ons is het pas wasdag als er voldoende was is – de kinderen wonen niet meer thuis dus het is enkel nog ons twee – niet zoveel was meer :)

   1. Haha, dan ben ik benieuwd hoe ze dat in China gaat doen dan. Of ze nog zoveel in de was gooit als ze het zelf moet doen, of tegen betaling laten doen.

 12. toen ik nog met mijn ex samen woonde deed hij de was want ik vond dat vreselijk, de rest deed ik. nu woon ik bij mijn ouders weer en mijn moeder doet het weer ;-)

 13. Ik woon gelukkig op mezelf en heb dus alleen mijn eigen was. In het begin wel even wennen, want mijn moeder deed het altijd voor me. Nu vind ik het wel prettig, want zo kan ik zelf bepalen wanneer ik iets was. Ik heb geen vast routine, want als ik iets aan wil de volgende dag gooi ik het vaak al in de wasmachine haha.

 14. Ik verdeel de was over vaste dagen. Bv op vrijdag Bonte was, dinsdag witte was enz. Ik gebruik altijd poeder. Omdat ik vooral ‘s nachts was, aangezien de wasmachine in mijn open keuken staat.

 15. Ik heb mijn eigen routine. Ik doe om de dag de was en op het moment dat ik mijn dochtertje naar bed breng in de ochtend dan vouw en hang ik de was op. Ik hang het ook altijd gelijk op zodra de wasmachine klaar is. Anders vind ik dat het muffig gaat ruiken. Wij hebben eigenlijk nooit een mega volle wasmand, omdat ik het altijd wel redelijk bij kan houden.

  1. Slim om er een vast moment van te maken Priscilla. Als was lang in de wasmachine zit gaat het inderdaad stinken. Ik haal het er om die reden ook altijd zo snel mogelijk uit.

 16. Ik doe eigenlijk de was als het nodig is. Of als ik er zin in heb bij dingen die ik niet altijd draag. Soms wil ik eigenlijk zoveel mogelijk weg werken, maar ik heb maar 1 klein droogrekje, dus dat is helaas geen optie. Ik kook zo veel mogelijk op 30 graden op handdoeken en beddengoed na ziekte na. Die gaan dan op 60 graden.
  Tip voor reiniging van je wasmachine: eens per maand leeg op 90 graden laten draaien.

 17. Ha,
  Ik heb zo.n 20 wassen per week van tien personen.
  Was als er genoeg is voor een trommel vol. Dat is al snel.
  Blijft er een beetje over dan haal ik een bed af om een volle trommel te krijgen.
  Maak zelf wasmiddel en anders ‘t goedkoopste merk van de Emte.
  Sorteer op ‘voorzichtige’was en licht en donker.

 18. leuk artikel!! ik was 2 keer per dag hier met 4 personen en alles lekker vloeibaar en als het lekker weer is gaat het de tuin in op de droogmolen en anders de droger in op de kleding na, want dat doe ik nooit in de droger

 19. Wij zijn nog maar met z’n tweeeën, dus ik vind de was op dit moment een eitje ;-)
  Ik doe op maandag het beddengoed en de handdoeken, op donderdag als het nodig is nog een trommel handdoeken/keukendoeken en tussendoor was ik drie of vier keer per week onze kleding op het korte programma (30 graden duurt 35 minuten). Dat bleek niet meer stroom te kosten dan alles opsparen tot de trommel vol is en het houdt het overzichtelijk (we dragen wel allebei meestal vrij donkere kleding, dus dat kan allemaal bij elkaar).
  Drogen doe ik het liefst buiten, maar als dat niet kan zet ik de droger aan, want ik heb geen ruimte om lakens binnen te drogen.
  Ik gebruik Puur poeder van de AH, maar wel aanzienlijk minder dan de verpakking aangeeft en af en toe azijn als wasverzachter.

 20. Ik heb ook geen vaste was dag zodra de wasmand vol is dan gaat de kleding in de was soms is dat wel 3x in de week ivb gezondheid redenen.
  Ik was de kleding met vloeibaar wasmiddel omdat mijn man en ik niet tegen was poeder kunnen.

 21. Ja, ik ben zo’n type dat de was gaat pas doen als het écht nodig is. Oftewel: mijn kledingkast is leeg en ik heb handdoeken nodig, haha. Daarbij gebruik ik altijd vloeibaar wasmiddel.

 22. Wij doen de was als de wasmand vol zit en dan per wassoort. Vloeibare wasmiddel vind ik erg fijn maar we gebruiken geen wasverzachter. Vervolgens hangen wij de was op een wasrek op en jasjes, vesten, broeken en bloesjes hangen we op een hanger.

 23. Wat grappig dat er zoveel wasroutines- en gewoontes zijn! Ik heb niet een speciale vaste dag om de was te doen, maar ik hou het wel een beetje in de gaten wat er nodig is. Het liefst draai ik wassen waarbij de trommel volzit, maar bij sommige kledingstukken gaat dat niet. Zeker niet als ze van een afwijkende kleur zijn. De geur van schone was vind ik echt heerlijk!

 24. Ik heb de ene dag 3 wassen die ik weg was en de andere 3 dagen weer eens niks. Meestal maak ik zelf mijn wasmiddel ( goedkoper en leuk om te doen). In ons huis komt een wasruimte met ingebouwde wasmanden in de kast zo blijft het overzichtelijk hoop ik.

 25. Blijft een grappig onderwerp inderdaad. Zelf gebruik ik ook geen knijpers, behalve als ik op de droogmolen droog en het waait. Ik hang alles wel heel netjes op. Het drogen duurt hierbij soms wel iets langer, maar het vouwen is zo veel minder werk.

 26. Toen mijn vriend en ik met ons tweetjes waren waste ik enkel in het weekend. Nu doe ik onze kleding nog in het weekend maar van ons zoontje doe ik extra wasjes als ik zie dat hij veel vuile kleding heeft

 27. Ik heb geen vaste was dag maar met 3 kinderen in huis draait de wasmachine best vaak.. verdelen is wel het fijnst. Is de (strijk) berg daarna niet zo groot

 28. Ik heb geen vaste wasgewoontes. Ik was wanneer nodig. Waar ik een hekel aan heb zijn knijpers dus ik gooi altijd alle spullen zo over de lijnen. Is ook makkelijker met opruimen ;-)

 29. Nu ik er zo over nadenk, hier draait de machine over het algemeen op de zaterdag. Meestal met vloeibaar wasmiddel en zo’n bolleke. drogen gaat zoveel als mogelijk buiten, ruikt veel frisser en is goedkoper. Maar als dat niet mogelijk is, gaat het de droger in :)

 30. Nicole, wat heb je toch altijd leuke onderwerpen op je blog.
  Dit is waarom ik zo graag je blog lees, en ook de reacties van anderen, de interactie.
  Dat hangertje van Rietje ga ik ook eens toe passen.

  Ik draai zo’n 3 a 4 wassen per week. Sorteer op donker, licht gekleurde (bonte) en witte kook was.
  Op zolder staat de wasmachine en ik heb een groot rek en waslijnen daar.
  Als het even kan gebuik ik de droger niet.
  Ik gebruik wisselend vloeibaar en caps, vaak van Persil en Ariel en meestal ook wasverzachter (Robijn)

  Wat betreft de wasdag dat is bij mij op Donderdag, dacht dat ‘s avonds of in het weekend ( deed ik vroeger altijd) niet veel meer uit maakt. De Maandag wasdag daar ben ik mee opgegroeid.

 31. Ik was elke dag. Eerder niet, altijd alleen maar in het weekend. Maar met kinderen leek het wel of ik hele weekend aan het wassen was (en dat was dus ook zo). Nu doe ik dagelijks iets aan de was. Hetzij er eentje draaien, hetzij wat ophangen of opvouwen.

  1. Soms veranderen wasroutines ook door de loop van de tijd en veranderingen in het gezin is mijn ervaring. Ik kan me voorstellen dat het niet leuk is om het hele weekend te wassen. Slim om het te verspreiden over de week.

 32. Ik mis nog: wassen als het mooi weer is! Ik probeer dat altijd zo te timen, maar met een gezin van 5 waaronder een pasgeboren baby, moet ik regelmatig op regenachtige dagen wassen en dan gedeeltelijk maar in de droger.

 33. Ik was minstens één was per dag. Behalve op zondag. Ik kom zeker op 12-14 wassen per week. Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 4 kids, waaronder de jongste van 10 weken met wasbare luiers. Uiteraard was ik het liefst met een trommel vol, maar soms ontkom je niet aan een halve trommel, bijv. als de kids hun sportkleding nodig hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.