8 weken op het platteland: een tussentijdse evaluatie

woonboerderij

Acht weken geleden is het nu, dat we ons twee-onder-één-kap huis in de stad, verruilden voor een huis in het buitengebied. Het dichtstbijzijnde gat dat een kleine, dure buurtsuper heeft, is 4 km verderop, en de ‘grote stad’ 9 kilometer.

Hier zijn wat van mijn observaties na 8 weken op het platteland!

– Er zijn geen speeltuintjes op het platteland. In woonwijken heb je op veel plekken kleine speeltuintjes, bestaande uit een wipkip, een paar schommels en een glijbaan. Het voordeel van die speeltuintjes is dat ze een handige, vrijblijvende ontmoetingsplek vormen voor kinderen. Hier op het platteland heeft iedereen zijn eigen trampoline, en vaak zo’n houten klimrek, bestaande uit schommel, huisje en groene glijbaan. Ik ben benieuwd of kinderen in de zomer ook de straat opgaan, zodat ze elkaar kunnen tegenkomen. Maar die speeltuintjes, die mis ik dus wel!

– Voor mij is die 8 kilometer naar de stad geen probleem, want ik spring zo in de auto als het moet. Voor de kinderen is de psychologische afstand wat groter. De kleine kinderen mogen nog niet zo ver in hun eentje fietsen, en de oudsten vinden het ver.

+ Het licht op het platteland is adembenemend mooi! Wie had gedacht dat gewoon ‘licht’ zo mooi kon zijn!

+ Ik ervaar de seizoenen veel sterker dan in de stad. Al is het maar omdat ik de kinderen via een zandweg naar school breng. Ik heb de gesel van regen, hagel en wind gevoeld, ben met fiets en al uitgegleden in de modder, en bijna gevallen door een bevroren traktorspoor. Ik voelde het tot in mijn tenen: het is echt winter!

+ Op het platteland is meer ruimte. En dat voel ik. Als ik de voordeur uit loop, voel ik een zee van ruimte om mij heen. En dat geeft een rustig gevoel.

+ Wonen op het platteland is voor mij ook een gemoedstoestand: het weten dat er niets te doen is, in termen van activiteiten werpt me op mezelf terug, en biedt rust. Ik kan al bijna weer een boek lezen!

+ Het platteland wekt interesse voor de natuur op. Stoeide ik zo nu en dan met het idee van vogelen oftewel vogels spotten, hier op het platteland komt die interesse tot volle bloei. Ik heb zelfs al een witte reiger gevogeld! Zie ook raaf versus kraai!

– De kinderen zitten meer achter een scherm (Nintendo, Wii, computer) op het platteland… In de stad stuurde ik ze nog wel eens naar de speeltuin, of naar vriendjes op de hoek. Hier ontbreekt de speeltuin, en de potentiële vriendjes zijn nog niet zo zichtbaar. Ook hier stuur ik ze regelmatig naar buiten, maar het gaat een stuk moeizamer. Maar dat komt vast ook door de winter. Ik hoop dat dit in de zomer gaat verbeteren!

+ We hebben eindelijk ruimte voor een trampoline, en zo’n trampoline maakt dat aanlokkerlijker.

+ Ik leer hier nieuwe dingen: zo heb ik de verschillende onderdelen van het geslachte varken van mijn neef Henk ingepakt. Wat vind je bijvoorbeeld van dit varkensoor!.

+ We zijn uitgenodigd voor een meiboomfeest bij de buren. Dat had ik in de stad niet meegemaakt.

– De kinderen moeten ruim 10 km naar school fietsen. Dat is soms best balen!

+ De kinderen moeten ruim 10 km naar school fietsen. Zo komen ze mooi aan hun bewegingsnorm.

+ We willen meer zelfvoorzienend gaan leven, en het platteland biedt ons daar de ruimte voor. We streven naar eigen kippen, een moestuin, en uiteindelijk als we genoeg geld hebben, zonnepanelen.

– Onze benzinekosten zijn gestegen! Ook heb ik de indruk dat mensen op het platteland sowieso meer met de auto doen. In het dichtbijzijnde dorp Varsseveld heb je bijvoorbeeld ook bijna geen fietsenrekken om je fiets in te zetten!!!

Niet zo gek waarschijnlijk, aangezien de afstanden groter zijn. Ik streef er naar zo veel mogelijk met de fiets te doen, en de auto niet te gebruiken. Maar ja, op maandagavond moet ik toch naar Doetinchem om mijn oudste zoon naar schermles te brengen, en op dinsdagavond moet ik toch naar Zelhem voor de naailes van mijn jongste dochter.

+ Nu ik niet meer van school, makkelijk even langs de Spar kan lopen, zijn de kosten van boodschappen ‘tussendoor’ gedaald. Het lukt veel beter om maar 1 keer per week de grote boodschappen te doen, en tussendoor niets. Bovendien doe ik die grote boodschappen tijdens de schermles van mijn oudste zoon, en moest ik toch al rijden. Overigens mis ik de buurtsuper veel minder dan ik vreesde!

+ We hebben nu zo’n grote, groene brievenbus aan de weg, waar veel meer in kan. Als ik eens iets bestel, is de kans veel kleiner dat de postbode het niet kan bezorgen en weer meer terug neemt. In zo’n brievenbus passen grote dingen.

+ Het heeft iets heel bijzonders om de kinderen naar school te brengen via een zandweg. Onderweg zien we hazen, kippen, fazanten, en zelfs struisvogels!

– We hebben veel minder aanloop. Op ons adres aan de rand van de stad stond de deurbel vaak niet stil.

+ We hebben veel minder aanloop. Ons op ons adres aan de rand van de stad rond de deurbel vaak niet stil. Hier wordt ik niet telkens opgeschrikt door het snerpende geluid van de bel.

+ Gisteren ontdekt op de eerste mooie voorjaarsdag: je kunt hier altijd in de zon zitten, vanwege de weelde aan ruimte rond het huis.

Wordt vervolgd…

Neem een email abonnement!

b01e745fc56bd0c875d82ada990bb0a1

Similar Posts

20 Comments

 1. Volgens mij overheersen de pluspunten!
  Herkenbaar hoor. vooral dat van die deurbel en die vriendjes.
  Het is gewoon een kwestie van afspreken. Vriendjes vinden het toch zeker wel gaaf om bij jullie te spelen? Hier in ieder geval wel. En dat blijft voor alle leeftijden aantrekkelijk. Nu zitten er bijv. regelmatig puberende brommerrijders te sleutelen in de schuur.
  Wij wonen trouwens aan de rand van het dorp, dus pikken van alle graantjes mee.
  Fijn dat het wat de meeste dingen betreft goed bevalt, en dus een goede keus is geweest! (en dan moet je straks es zien, als alles gaat groeien en bloeien!)
  groetjes en goed weekend!

 2. het valt me op dat bij bijna alle minnetjes ook kinderen staat. Nu woon ik in een dorp in de randstad en dat is veel rustiger dan in een (grote) stad natuurlijk. Onze kinderen spelen idd in zo’n speeltuintje en dat gaat het hele jaar door, zeker met de (grotendeels) zachte winter. Omdat ik zelf helemaal geen verlangens heb om op het platteland te wonen, zou ik het voor de kinderen helemaal niet zien zitten. Hier heb je alles bij de hand. En als ze later uitgaan dan zou ik geen oog dicht doen wetende dat ze moeten fietsen door stil verlaten gebied.
  Groetjes Saar

  1. Hoi Saar,

   het klopt dat de nadelen vooral de kinderen betreffen! En dat terwijl het platteland juist wordt voorgespiegeld als een paradijs voor kinderen. Anderzijds: zo heb ik het zelf als kind ook wel echt ervaren!

 3. Leuk om te lezen zeg! En bewaren deze lijstjes want je zal zien dat over n tijdje sommige dingen zo normaal zijn geworden dat t je bijna verbaast te lezen dat je je daar eerder (bijv) over verbaasde!

  Hoe bevalt het leven onde een kap met je ouders je eigenlijk?

  1. Het leven onder één kap met mijn ouders is eigenlijk heel gewoon. Ik merk er weinig van! Mijn ouders zijn heel actief, en vaak weg, en we hebben onze eigen ‘oprijlaan’. Dus je ziet elkaar ook niet gaan en komen.

   De kinderen gaan wel vaak eventjes naar opa en oma!

 4. Grappig om je plus- en minpunten te lezen. Ik herken er veel ;-)
  Wij wonen ook op het platteland en ook ik ga maar 1x per week naar de dichtstbijzijnde stad. Dat scheelt écht; nu maak ik een lijstje en dat haal ik dan, meer niet. En een broodbakmachine is wel handig; we hebben altijd wel bloem en broodmix in huis maar soms geen brood meer in de vriezer.
  Onze kinderen spelen veel in de tuin en spreken op school af met vriendjes en vriendinnetjes. Nu wonen er veel klasgenootjes ‘buiten’ dus dat is hier heel gewoon. Het tv gebruik beperken we tot een minimum, maar ze weten ook niet beter.
  De auto gebruik ik toch meer dan ik hoopte, ook om bijvoorbeeld de kinderen van speelafspraakjes op te halen.
  En toch, zou ik echt niet meer terug willen naar de stad. Hier is rust ook echt rust :-)

 5. Heerlijk he al die ruimte en nog even dan gaan de kinderen hun eigen weg of nemen jan en alleman mee naar huis te slapen of gaan bijelkaar slapen. Tenminste dat zie je hier veel.
  Wij wonen op 12 kilometer van een grote plaats waar we 1 keer in de week boodschappen doen. Anders gaan we nog wel eens op de fiets naar een kleinere plaats in de buurt maar dat komt zelden voor. Op het platteland moet je echt wel wat voorraad aanleggen vooral in de winter.

 6. Je bent er zo aan gewend hoor.Wij wonene al jaren buitenaf.Ook hier in het buitenland.
  Toen we nog een groene brievenbus hadden legden we post die weg moest onder de groene deksel en de postman nam het mee. Doen ze het bij jullie ook?
  Groet, Wilma

 7. Lijkt me geweldig zo dicht bij je ouders wonen. En ik herken veel dingen. Wij wonen ook op het platteland en sommige dingen mis ik wel. De dynamiek, de drukte. Maar het brengt hier op het “buiten” ook meer rust, ruimte regelmaat.

 8. Leuk hoe je dit hebt bijgehouden.
  Ik woon in Zutphen en we hebben al sinds jaren een huisje in Henxel (net buiten Winterswijk) midden in het groen en het bos en de beekjes en de weilanden…je hoort het al hè. We brengen in de maanden van het vroege voorjaar tot de late herfst daar heel veel tijd door, omdat we daarvandaan ook naar ons werk kunnen en dan voelt het leven heel anders aan als in het huis in Zutphen. Die rust, dat niks moeten, die slow-way of life.
  Groetjes Tanya

 9. Klinkt goed! Behalve dan het vele fietsen voor de kinders, die árme schapen. Maar zelfs dat heeft weer een voordeel. Waar zij ongetwijfeld anders over denken..

 10. Toen wij van Rotterdam naar Friesland verhuisden hebben we snel nog even nieuwe fietsen gekocht. Ze zijn nu 8 jaar later nog heel mooi glimmend! We hebben wel steeds 2 auto’s gehad anders had ik me wel erg geisoleerd gevoeld.

  Ellen uit Friesland

 11. wat leuk om te lezen zeg! familie van ons zijn ook net verhuisd van de stad naar het platteland en het bevalt hen prima.. is ook wel aanlokkelijk hoor. geniet ervan.

 12. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp maar woon nu ruim twee jaar in de stad omdat ik er een baan heb gekregen en niet te lang wou reizen, en daarom besloot om ook maar te verhuizen naar de stad, maar ik mis de rust en de natuur wel van een dorp, dus ik zie alleen maar voordelen om te wonen in een dorp, het is lekker rustig en je beleefd de vier seizoenen ook veel meer dan in de stad. Het is omdat ik nu met een koopwoning zit en dat de huizenmarkt nu niet zo gunstig is, maar mijn wens voor de toekomst is dat ik zeker over een paar jaar weer terug wil gaan verhuizen naar een dorp, dan maar weer langer reizen, maar je krijgt er wel zoveel weer voor terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.