Koken met Karin zónder pakjes en zakjes deel 2

9200000011366424Ik weet niet waar deel 1 blijft, maar deel 2 van Koken met Karin kon ik deze week eindelijk uit de bibliotheek halen. En eerlijk is eerlijk: dit is een bijzonder toegankelijk kookboek!

Nadat de zogenaamd goedkope recepten van Jamie Oliver me erg tegenvielen, vond ik Koken met Karin een verademing. Zij noemt ook wel verschillende ingrediënten bij haar recepten, maar veel minder dan Jamie. Bij de ingrediëntenlijst van Karin denk ik tenminste: ‘Dat is te doen!’

Opzet van het boek

Ik was eerst al een tijdje druk met het bewonderen van de cover het boek. Wat heeft Karin een leuk jurkje aan zeg!

In het voorwoord vertelt Karin in aangenaam menselijke taal waar dit kookboek over gaat: ‘over lekkere dingen maken zonder al te veel gedoe.’ Hoopvol bladerde ik verder.

Elk hoofdstuk begint met getekende plaatjes van de verpakte en gezakte versie van allerlei gerechten. Zoals Lenteui crèmesoep, Toscaanse Aardappelpartjes, Italiaanse Risotto etc. Ik herkende er veel van moet ik bekennen. Ik ben namelijk zo iemand die geregeld zo’n doos met Knorr Wereldgerechten koopt. Bij elk plaatje staat een onprettige lijst van de ingrediënten in die voorgefabriceerde gerechten.

Daarna volgt het recept van Karins versie. En die recepten zijn werkelijk goed te doen. Bovendien staat er bij hoeveel tijd ze kosten om klaar te maken. Voor veel gerechten heb je maar 20 minuten voorbereiden nodig. Ook dat vind ik ‘do-able’.

Naast elk recept staan handige tips van Karin. Ik sloeg steil achterover van bewondering over haar tip hoe je bouillon kunt invriezen: in een diepvrieszakje in een vierkant doosje zetten. Eén nacht in de diepvries, en daarna uit het doosje halen. Je hebt dan een handige, stapelbare bouillonbaksteen! Ideaal. Ik heb zelfs mijn man gestoord tijdens Star Trek om deze tip door te geven. En zelfs hij vond hem superslim.

Het laatste hoofdstuk gaat over je eigen broodbeleg maken. Dat is voor mij wel diverse bruggen te ver. Maar zelfs die recepten zijn laagdrempelig.

Conclusie over ‘Koken met Karin’

Koken met Karin is een heel toegankelijk kookboek. Het is een boek dat ik mijn dochter als ze uit huis gaat meegeef denk ik! Want de recepten worden kort en eenvoudig uitgelegd, en zijn heel laagdrempelig.

In vergelijking met Jamie Oliver’s kookboek over goedkope gerechten vind ik Koken met Karin veel beter. Dan geef ik Jamie een 6, en die krijgt hij vooral vanwege zijn gezellige schrijfstijl, niet voor zijn recepten!

En Karin krijgt van mij een 8. Ook vanwege de fijne schrijfstijl, maar vooral voor de recepten.

Praktische informatie

Koken met Karin is voor 17,95 te koop bij bol.com. En anders dan Jamie Oliver jaagt ze je niet op kosten voor allerlei ingewikkelde ingrediënten.

Gebruik jij soms wel pakjes? Dan vind je mijn post Knorr ovenschotel vast leuk!

Hoeveel kookboeken heb jij in huis? Koop je ze of, leen je ze in de bieb?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik denk dat ik er een stuk of 20-30 heb. Eerst leen ik een kookboek meestal van de bieb. Als hij echt goed is (Jamie viel hier ook gelijk af: teveel vlees, teveel kruiden, teveel blabla) dan komt het boek op mijn verlanglijstje.

  Soms val ik voor een boek op de kookboekenafdeling.
  De recepten moeten eenvoudig zijn, met merendeels bekende / makkelijk te krijgen ingredienten, niet teveel ingredienten hebben en het moet geen kookboek van liflafjes zijn. Ik wil eten, geen kunstwerk op mijn bord.

  Mijn grote favorieten:
  Nigella (vanwege haar taartrecepten – Haar boek ‘Feest’ vind ik erg goed)
  Claudia Roden (voor… tja… alles! Recepten zijn heerlijk, goed te doen en de recepten kloppen – probeer ‘De Joodse keuken’ vooral eens)
  De zilveren lepel (onovertroffen italiaans – hoewel ik de kooktijden soms verkort – ik hou niet van snottige groenten – vooral de pastarecepten maak ik)
  De dikke vegetarier (Vanwege de inspirerende kijk op salades)

  Haha veel kook en testplezier!

 2. Oh ja…. en de dunne vegetarier met kindvriendelijke, makkelijke en vrij snelle recepten met vaak net even een andere invalshoe, die zou je ook nog ‘ns kunnen testen.

 3. Ik heb een hele verzameling maar hoeveel? Een paar heb ik gekregen de rest gekocht op de rommelmarkt. Ik maak zelden gebruik van pakjes en zakjes. Maar alles is op internet te vinden tegenwoordig. Zelfs e-books over koken.

 4. Ik leen meestal een kookboek. Staan er veel recepten in,die ik ga uitproberen,dan koop ik het. Ik zit al maanden te wachten op paleo-kookboeken. Soms 8 reserveringen voor me.

 5. Ik heb een uit de hand gelopen kookboeken hobby. Ik ga nu richting de 120 kookboeken. Ik koop ze of krijg ze. Ik heb ze allemaal gelezen.

   1. Wij hebben een Expeditie tv meubel en mijn kookboeken nemen de hele bovenste rij in beslag, een deel heb ik in een tweede rij erachter gezet om het overzichtelijk te houden en om plaats over te houden voor onze andere boeken (zijn sowieso boekenwurmen hier, inclusief onze peuter van 3,5) . Ze staan ingedeeld op thema; vegetarisch en/of plantaardig, bakken, wereld koken, informatief en overig. Ik leen eigenlijk nooit boeken bij de bieb omdat het jaarabonnement ontzettend duur is hier, wel neus ik daar altijd lekker rond voor inspiratie maar dat doe ik ook gewoon in de boekenwinkel zelf.

 6. Ik heb wel een aantal kookboeken maar het meest kijk ik in het gewone margriet-kookboek. Ik wil dus eens opschoning houden in mijn kookboeken en alleen die houden waar ik weleens wat uit haal.
  Die boeken van Karin lijken mij wel weer de moeite waard. Jamie, daar ben ik niet zo van, idd zoveel ongebruikelijke ingrediënten… die staan dan maar weer oud te worden.

 7. Ik heb flink opruiming gehouden in mijn kookboeken. Mijn absolute favoriet is ook grande dame Claudia Roden. Haar De keuken van het Midden Oosten is nog nooit overtroffen.

 8. 100 kookboeken staan er ongeveer in de kast. Waaronder het basis margrietkookboek.
  Ik heb op de huishoudschool in de 60-er jaren nog leren koken en nooit begonnen aan zakjes en pakjes van sausen en wereldgerechten, smaken naar mijn idee allemaal hetzelfde en glibberig van consistentie als ik bij anderen wel een at, bv chicken ton…. vond ik vreselijk en werd er misselijk van.
  Wat ik wel gebruik zijn boemboes en kruidenmixen zoals masala en tandoori.

  Maar de jongvolwassenen van tegenwoordig zijn groot gebracht met veel kant-en-klaar en weten niet meer basis te koken. Zo jammer.

 9. Ik raadpleeg het meest het gewone basiskookboek van margriet.
  Ik heb er meerdere, waar ik weleens wat uithaal, maar er staan er ook op de plank die ik nooit inzie. Ik moet eens opruiming houden daar.
  De boeken van Karin lijken me wel de moeite waard. Die van Jamie vind ik niet zo, idd zoveel ongebruikelijke ingrediënten die dan weer oud staan te worden.

 10. Ik ben grote fan van de kookboeken van Karin. Ze heeft ook een website waar veel recepten op staan, heb je die al ontdekt? https://www.kokenmetkarin.nl/
  Alles is heel makkelijk te maken, kan bijna niet fout gaan als je haar aanwijzingen opvolgt.
  Verder kijk ik vaak in het Margriet kookboek. Ik heb er nog wel meer staan, maar die gebruik ik eigenlijk niet.

 11. Dat klinkt als een goed boek!

  Ik heb een heleboel kookboeken maar kijk er nauwelijks in. Ik ben geen keukenprinses, vind koken niet zo veel aan en kook heel basic. Soms pak ik het Margriet-kookboek er even bij voor wat handigheidjes.
  Ik gebruik niet veel pakjes en zakjes en koop niet allerlei ingrediënten voor ingewikkelde gerechten. Dat is in een overwegend 1-persoonshuishouden en met een beperkt budget niet te doen.

 12. Ik heb heel veel kookboeken, echt heel veel…..vorig jaar heb ik in een opruimerige bui de helft weggedaan. Ik heb daar nog steeds een beetje spijt van. ( je kunt nooit te veel kookboeken hebben toch? )
  de kookboeken van karin trekken mij niet zo ik vind ze wat te gewoontjes en zelfs een pikkeltje saai.(maar dat kom wellicht omdat ik ondertussen zelf een redelijk goede hobby kok bent geworden door de jaren heen) (heb ook veel kook en bakcursussen gevolgd enzo)

 13. Ik heb 133 kookboeken en ik kook nooit met pakjes en zakjes, ik heb laatst een hele grote pan bouillon gemaakt en ingevroren in ijsklontjes zakjes, heel erg makkelijk voor in een saus. Ik leen ook vaak kookboeken uit de bieb en soms koop ik ze dan of zet ze op mijn verlanglijstje, laatst had ik een boek van Janneke Philippi met desserts een echte aanrader!Mijn volwassen dochters koken ook nooit uit pakjes en zakjes, mijn oudste dochter is vooral fan van de boeken van Bill Granger en mijn jongste dochter kookt vaak aziatisch en heeft hele fijne boeken van o.a. Ching-He Huang.

 14. Ben gelukkig niet de enige met zoveel kookboeken, zeker 200 heb ik er. Per periode heb ik een favoriet kookboek. Nu is dat Donna Hay’s “fast, fresh, simple. Dat was 20 jaar geleden geleden “gerechten uit de tuin van Eden.” Die vond ik laatst bij de kringloop en kan mijn versleten exemplaar van vroeger vervangen, hiep hoi! Ik kan nog wel uren doorgaan over mijn kookboeken……

 15. Oh ja mijn favoriete kookboekje is “het bezuinigingskoekboek” geschreven door Jeroen Krabbé en Marjan Berk, in de jaren 70-80 uitgekomen denk ik. Staat nog ingepakt dus kan niet kijken. Zo leuk en eigenlijk heeft eigentijds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.