Mogen kinderen ‘afspreken’ op zon- en feestdagen?

Als kind mochten mijn zusjes en ik niet ‘afspreken’ op zondag-, en feestdagen. Nou groeide ik op in het buitengebied, en afspreken betekende ook echt dat een kind de hele middag bij ons kwam spelen, of dat wij gehaald en gebracht moesten worden. De zondagsrust werd dus in ere gehouden.

Mijn kinderen groeien op in een stadswijk, en omdat er veel kinderen wonen, merk ik dat de grenzen van de zondagsrust langzaam worden opgerekt.

Vandaag, op Tweede Kerstdag, ging de telefoon en belde een vriendje van Jan of hij mocht spelen. Voor ik het wist had ik toegestemd, vanuit de gedachte dat je het met Kerstmis naar je zin moet hebben, en als Jan dat nou leuk vond, waarom eigenlijk niet. Als kind ervaarde ik de verplichte rust namelijk als erg benauwend. Maar mijn man antwoordde met een ferm: ‘Nee’.

‘Mijn moeder vindt het goed, maar mijn vader niet,’ zei Jan in de telefoon, en richtte zich tot ons: ‘Mag het nou of niet?’
‘Het is Kerstmis!’ riep Floris verontwaardigd.
Toen vond ik eigenlijk dat hij wel gelijk had, en hebben we als compromis gezegd dat Jan mocht gaan spelen, maar dan wel al om vier uur thuis moest zijn.

Hoe denken jullie over de zondagsrust?
Mogen jullie kinderen ‘afspreken’ op zondagen en feestdagen?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ja, natuurlijk. Dat mocht ik zelf 50 jaar geleden al hoor. Op de christelijke school zaten kinderen van verschillende kerkgenootschappen, zelf waren we (en zijn we nog steeds) nederlands hervormd, de buurkinderen gereformeerd en r.k. en we speelden en spraken af op zon- en feestdagen. Wat is daar verkeerd aan? Zelfs hier in ons zeer kerkelijke dorp spreekt de jeugd met elkaar af op zondag.

 2. Natuurlijk mag dat, we leven in het jaar 2010. Normen van toen waren anders. Ik bedoel je wast toch nu ook in een wasmachine en niet meer met de hand? Wel een erg grote tegenstelling.

 3. dus als ik het goed begrijp mocht dat vriendje niet komen spelen van je man omdat het kerst was maar mocht jouw kind wel uitspelen?

 4. Soms sleur ik 5 schooldagen mijn kind naar en van vriendjes. Ik ben niet gelovig, maar geloof wel in een bepaalde rust (zoals mij dat uitkomt) en ben niet van plan in het weekeinde ook nog te sleuren. Hij heeft op zondagochtend al zwemles en soms judodingen in het weekeinde. Het voldoet wat vermaak betreft…
  Nee dus.

 5. Met vriendjes uit de buurt mag er gespeeld worden (bij voorkeur buiten, maar dat is afhankelijk van met welke en hoeveel kinderen :-)) maar net als Zena heb ik er ook moeite mee om mijn kinderen in de weekenden overal en nergens naar toe te moeten brengen. Dat doe ik bij voorkeur dus niet, een beetje rust in de tent vind ik in het weekend wel fijn).

 6. Nooit over nagedacht. Het gebeurt gewoon niet. ze spelen buiten met buurtkindjes en that’s it. Zondag is familiedag. Niet zo zeer rustdag, maar wel een dag om met elkaar wat te doen of naar opa’s en oma’s te gaan. Misschien als ze ouder zijn en zelf op stap gaan? Maar zover is het nog lang niet.

 7. jahoor ze mogen .Ik ben wel gelovig maar in verplichte zondagsrust geloof ik dan weer niet ;-)
  En als er zijn die mee willen eten kan dat altijd :-)( ben niet zo moeilijk)

 8. Bij ons mogen kinderen in principe op zondag niet afspreken, en net als bij Jolanda met buurtkinderen búiten.

  Door de week voel ik me vaak al vogelvrij w.b. afspraken en spelen, en dan vind ik het fijn om op zondag wat rust te hebben.

  Maar in de praktijk gaan we daar wel vrij losjes mee om.

  Maar de zondag is bij ons duidelijk een ander soort dag dan de andere dagen, en dat vind ik ook heel waardevol.

 9. Van mij mag er gespeeld worden en ik vind onverwacht bezoek met Kerst juist gezellig. De zondag is er voor ons en niet voor de zondag, als je nog begrijpt wat ik bedoel.
  Maar het moet niet te gek worden natuurlijk!
  Maar we hebben het weer gehad Kerstmis, en gek genoeg, ik ben er wel blij om.
  Ik verheug me enorm op Oudjaarsdag, dan wordt mijn dochter 15 jaar en na 00.00 uur komen er altijd buren op bezoek om met elkaar te proosten, heerlijk vind ik dat, al die gezelligheid.

 10. Van mij mogen mijn kinderen ook op zondag spelen met andere kinderen.
  Waarom zou ik ze verplicht de hele dag binnen zetten als ze ook lekker buiten kunnen spelen? Vooral zomers is het een komen en gaan van vriendjes en vriendinnetjes.

 11. Buitenspelen mogen mijn kinderen ook altijd! Sterker nog, ze moeten verplicht elke dag een tijd naar buiten. Het is niet zo dat ze op zondag verplicht bínnen moeten blijven, het is alleen zo dat ik op zondag iets meer rust wens dan door de week.

 12. Ja, bij ons mogen ze dat ook wel, hoor. Ze zijn inmiddels 14, 16 en 18 jaar, maar er wordt nog wel overlegd of het kan, afspreken. Ik heb wel als regel dat het gezin voorop staat en natuurlijk ook mijn eigen rust, want halen en brengen komt gezien de afstanden nog steeds voor. Maar met geven en nemen kom je een aardig eind, zo heb ik gemerkt, zo blijven ze respect houden al zijn het pubers.

 13. Toen de kinderen nog de basisschool leeftijd hadden en trouwens ook lang daarna nog, was de zondag gereserveerd voor ons gezin. Net zoals Merel schrijft. Heerlijk om met mijn eigen volkje thuis te zijn.
  Maar bij mooi weer gingen ze buiten spelen of naar het zwembad, dat vlakbij was.
  Hoewel ik gelovig ben geloof ik niet in zo’n verplichte zondagsrust, ik borduur dus op zondag er heerlijk op los.

 14. Ik hou gewoon niet van dat ‘afspreken’ – natuurlijk mogen ze wel met vriendjes spelen, maar ik vind dat er veel ouders mij als gratis oppasdienst gebruikten …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.