Zondagssteek houdt geen week: pleidooi voor zondagsrust

zondagssteek houdt geen week en zondagsrust

Zondagssteek houdt geen week, dat las ik in het boek Van het erf af.

Van het erf af vertelt de verhalen van boerendochters, die 'van het erf' af gingen.

Het citaat verwijst naar zondagsrust.

ZondagssZondagswerk is niet sterk.

Er rust als het ware geen zegen op het werk dat je op zondag doet. Beter is het dus om de zondagsrust in acht te nemen.

Zondagssteek houdt geen week

En het trof me. Misschien omdat het zondag was toen ik het las, maar ook omdat ik mij in de regel slecht houd aan zondagsrust. Verplicht niets doen? Dat vind ik maar lastig. Bovendien interpreteer ik rust op zondag graag als:

'Alleen dingen doen die je leuk vindt, en als je het leuk vindt om te werken, dan mag het dus.'

Zondagswerk is niet sterk

Door deze redenering zit ik menige zondagmiddag achter mijn computer te werken. Aanvankelijk betekende zondagsrust in ons gezin ook 'geen playdates'. Maar nu de kinderen hier op het platteland minder aanspraak hebben, mogen tegenwoordig ook op zondagmiddag kinderen komen spelen. Dat is mede vanuit praktische overwegingen: op zaterdag zijn vriendjes vaak druk met hockey, voetbal, en eentje zelfs met golf! Zondagmiddag is dan zo gek nog niet.

Zondagsrust spreekt me erg aan

Maar het principe van een dag 'niet werken' spreekt me toch wel erg aan. Ook in de vorm van een regel, waaraan je je te houden hebt. Het past goed bij een eenvoudig leven. Dan hoef ik me immers ook niet schuldig te voelen als ik niets doe, behalve op de bank liggen lezen.

Ik mág immers niets doen.

In onze huidige hectische maatschappij, kan zondag als officiële rustdag een verademing zijn. Het klinkt alleen zo ouderwets, en wordt geassocieerd met de kerk.

Mindfulness, klinkt veel hipper en vlotter, terwijl ik denk dat zondagsrust veel met mindfulness gemeenschappelijk heeft. In beide gevallen doe je even een stapje terug, en doe je even niets. Behalve 'zijn'.

Maar een dag verplicht niets doen… Dat lijkt me toch hard werken.

En ik vind het toch wel heel erg handig dat er een supermarkt open is op zondag, en gezien de lange rijen, veel mensen met mij.

Vereniging voor rust op zondag

Er is zelfs een speciale vereniging die zich inzet voor rust op zondag. Maar de toon komt op mij vrij zwaar over.

Boek zondagsrust

Er is ook een heus boek met deze titel:

zondagsrust

Hebben jullie rust op zondag?  Maak je op zondag weleens gebruik van de supermarkt?

Similar Posts

8 Comments

 1. Ik ga nooit op zondag naar de supermarkt. Stofzuigen of de was buiten ophangen zal ik dan ook niet doen. Ik denk maar zo: je hebt al zes dagen in de week om zulke dingen te doen, dus waarom uitgerekend dan op de zondag? En het is heus niet altijd spitsuur in de supermarkt. Op maandagochtend is het er hartstikke rustig. Hier in elke geval wel.

 2. Zondag is hier wel een echte weekenddag, maar als er iets gekocht of gedaan moet worden, dan gebeurt dat gewoon.
  Ik weet nog vroeger als ik met mijn ouders bijv. op zondag het bos in ging, dan stond daar een ijscoman met zo'n wagentje, maar NEE, wij kochten niet op zondag ....
  (volgens mij gingen wij alleen maar op zondag naar het bos en noooooit op 'n andere dag, haha)

 3. zelf wel met zondagsrust opgegroeid, maar aangezien ik zelf om het weekeind werk ehm vind ik die andere zondag dat ik vrij ben wel lekker om vrij te zijn....alhoewel de was indien nodig heus doorgaat en vrij zijn/rust staat hier ook voor leuke en gezelllige (gezins)dingen doen, afspraakjes mogen altijd.

 4. Min of meer een zondagsrust. Zondag is de dag dat mijn kind bepaalt (min of meer) wat er gebeurt. Veel pyama dagen op zondag. Zwemmen is ook nog wel een activiteit, maar ook spelletjes of knutselen doen we graag.
  Ik mag graag een boek lezen terwijl er aangerommeld wordt.

 5. Vroeguh...zei mijn schoonvader eens, of ik het in die andere 6 dagen niet kon verdienen. Tja ik was thuisblijfmoeder met een echtgenoot 10 dagen in het buitenland en dan een weekend thuis. Op de zondag leefde ik mij dan vaak een dagdeel uit in de tuin, dan kon echtgenoot zich mooi om de 3 kinderen bekommeren. Ja, daar snapte hij helemaal niets van. Het was niet zozeer dat het de zondag was, maar hij vond dat ik braaf bij echtgenoot moet blijven. Nee, ik moest de koffie serveren, want echtgenoot had het zo druk gehad...!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ik kon schoonvader wel wat.

 6. Op zondag heb ik "rustdag" in die zin dat ik gewoon lekker doe waar ik zin in heb. Dus filmpje kijken, sporten, taart of koekjes bakken of uitgebreid koken, het is maar net waar ik zin in heb om te doen. Ik woon wel in een bijzonder reformeerde stad, dus heel veel buren doen wel aan echte zondagsrust. Koopzondagen doen we hier ook niet aan. Om hun zondagsrust een beetje te respecteren zal ik daarom niet snel luidruchtig klussen, in de voortuin werken of buiten de was op hangen op zondag. Verder ga ik gewoon lekker m'n eigen gang :) Ik zou het wel verrekte handig vinden als hier een supermarkt open was op zondag, ik mis nog wel eens enkele ingrediënten als ik iets wil bakken. Het zou fijn zijn als ik dat dan gewoon kon kopen. Maar goed, ooit over 100 jaar zijn ze hier vast ook wel zover...

 7. Wassen is geen probleem, en koken vind ik heerlijk ontspannend. Maar naar de winkel gaan op zondag - ik probeer het zelfs op zaterdag zo veel mogelijk te beperken zodat er zo veel mogelijk weekend overblijft. Schoonmaken probeer ik ook voor het weekend te doen en ik laat de werk telefoon ook in een hoekje liggen, zodat ik niet zie welke mailtjes er allemaal nog binnenkomen.

 8. Op zondag doe ik dingen die niet moeten. Dus geen afwas, maar wel lekker in de (achter)tuin werken. En nee, ik ga op zondag niet boodschappen doen of winkelen. Ik wil zelf graag zondagsrust. Ik kan dan niet die verkoper dwingen geen zondagsrust te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.