Noodpakket: ben jij voorbereid op noodsituaties?

Noodpakket overheid

Heb jij een zogenoemd noodpakket in huis?

In 2010 wilde het ministerie van Binnenlandse Zaken wel eens weten hoe goed wij als Nederlanders eigenlijk zijn voorbereid op een noodsituatie. Tien jaar later, is dat zeker in het licht van de corona crisis en de hamstergekte rondom toiletpapier, een interessante vraag.

Want hoe goed zijn we eigenlijk voorbereid op een noodsituatie?

Hieronder de blogpost die ik er tien jaar geleden over schreef, en aan het eind hoe ik er nu voor sta qua noodpakket…

Noodpakket: ben jij voorbereid op noodsituaties?

‘Kun jij drie dagen overleven zonder water, gas en elektriciteit?’

Dat vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan duizend Nederlanders, om te bepalen hoe goed we zijn voorbereid op een eventuele noodsituatie. Van alle ondervraagden bleken huisvrouwen het beste te scoren. Zij hebben de meeste benodigde middelen in huis om zich te redden.

Noodpakket overheid: wat moet erin zitten?

Hieronder het officiële advies voor de inhoud van een noodpakket van de overheid.

  1. Radio op batterijen of opwindbare radio, afgestemd op de rampenzender
  2. Zaklamp
  3. Extra batterijen
  4. Eerste hulpkit met eerste hulp handboek
  5. Lucifers in waterdichte verpakking
  6. Waxinelichtjes
  7. Warmhouddekens
  8. Gereedschapsset
  9. Waarschuwingsfluitje

Het is volgens de overheid verstandig om daarnaast ook de volgende producten toe te voegen aan een noodpakket:

 1. Voorraad van enkele flessen water
 2. Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
 3. Reservesleutels van huis en auto
 4. Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen
 5. Desinfecterende handgel
 6. Voorraad houdbaar eten
 7. Voorraad verzorgingsartikelen zoals wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels
 8. Voorraadje van de medicijnen die je op doktersvoorschrift gebruikt
 9. Regenponcho’s

(Bron: Nederland Veilig)

N.B. Vergeet ook een blikopener niet! Anders heb je niets aan al die blikken met voedsel.

Postbus 51: noodpakket overheid

Hieronder een filmpje van Postbus 51 over de noodzaak van een noodpakket.

Noodpakket anno 2020

Naar aanleiding van de informatie van tien jaar geleden over het belang van het noodpakket, herinner ik me dat ik destijds bezorgd diverse pakken rijst insloeg, en een drietal kartonnen pakken met Bar Le Duc water.

Vervolgens verstreken de jaren, en het water van Bar le Duc en de rijst waren ver over de uiterste houdbaarheidsdatum. Rijst koken moet je natuurlijk wel doen voordat het niet meer goed is…

Uiteindelijk heb ik ze weggedaan.

Hoe zit het nu qua noodpakket v.d overheid?

Als ik een zorgwekkend artikel lees, dan spoort mij dat doorgaans tot actie aan. Helaas ebt dat effect op den duur ook weer weg.

Nicole Orriëns

Maar laat ik het lijstje anno 2020 eens aflopen:

 1. Radio op batterijen of opwindbare radio, afgestemd op de rampenzender. Nee.
 2. Zaklamp. Ja. Hiervoor kan ik ook altijd nog de zaklampfunctie van mijn smartphone gebruiken is mijn idee. Hoewel daarvan natuurlijk wel de batterij leegloopt, en als ik serieus geen elektriciteit meer heb, kan ik hem natuurlijk niet meer opladen. Een zaklamp is dus wel beter denk ik.
 3. Extra batterijen. Ja.
 4. Eerste hulpkit met eerste hulp handboek. Ja.
 5. Lucifers in waterdichte verpakking. Ja, maar niet in waterdichte verpakking. Ja.
 6. Waxinelichtjes. Ja.
 7. Warmhouddekens. Tellen fleece dekens van de Action ook? Want dan: Ja.
 8. Gereedschapsset: Ja, zij het verspreid over het hele huis.
 9. Waarschuwingsfluitje: nee.

7 van de 9. Niet slecht vind ik!

Dan naar het tweede lijstje met benodigdheden voor een noodpakket:

 1. Voorraad van enkele flessen water. Ja, want ik heb nog een aantal flessen spa rood van de Lidl.
 2. Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren. Nee. 
 3. Reservesleutels van huis en auto. Ja. Een reservesleutel van ons huis heb ik, en mijn man en ik hebben ieder een autosleutel. Ik tel die van mijn man dan maar even als de reservesleutel. Zie ook Autosleutel kwijt.
 4. Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen. Nee.
 5. Desinfecterende handgel. Nee, zelfs niet in deze tijden van corona.
 6. Voorraad houdbaar eten. Ja, in de kelder.
 7. Voorraad verzorgingsartikelen zoals wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels. Ja, redelijk.
 8. Voorraadje van de medicijnen die je op doktersvoorschrift gebruikt. Niemand van ons gebruikt medicijnen op doktersvoorschrift, dus nee.
 9. Regenponcho’s. Ja.

Hier heb ik er van 5 van de 9.

Als ik aan echt goede noodpakketten denk, dan denk ik aan die mensen in het Amerikaanse programma Extreme Couponing, die zoveel voorraden hebben dat ze bijna een kleine supermarkt in huis hebben.

Noodpakket overheid samenvattend

De kans is groot dat je diverse onderdelen van een noodpakket al in huis hebt, maar niet handig bij elkaar. Het is dan wellicht een goed idee om het lijstje voor een noodpakket van de overheid te nemen, en alle spullen te verzamelen en in een handige doos of tas bij elkaar te leggen. Wat je niet in huis hebt, kun je kopen. Zo maak je zelf een noodpakket.

De overheid adviseert om elk half jaar te controleren of je noodpakket nog volledig is.

Is een noodpakket verstandig? Of is het overdreven?

Ik weet het niet.

Feit is wel dat als in Nederland de stroom eens een keer uitvalt, of het internet, veel mensen behoorlijk onthand zijn. Toen wij een paar dagen geen internet hadden, vond ik dat toch wel erg lastig. En toen klunzen onze waterleiding per ongeluk stukmaakten, was dat ook meteen een enorm gedoe.

Daarom vind ik de vraag: ‘Kun jij drie dagen overleven zonder water, gas en elektriciteit?’ wel zinnig.

Ook niet onbelangrijk: Medicijnkastje wat moet erin zitten?

Kant en klaar noodpakket kopen

Je kunt ook een kant en klaar noodpakket kopen. Hieronder een voorbeeld, dat te koop is bij bol.com.

Noodpakket overheid

Of deze budgetvriendelijker versie:

Noodpakket overheid

Doe mee met de poll!

Altijd leuk: laten we een poll doen om te inventariseren hoe we ervoor staan qua noodpakket zoals dat wordt aanbevolen door de overheid!

Heb jij een noodpakket in huis? En wat is jouw antwoord op de vraag van de overheid: ‘Kun jij drie dagen overleven zonder water, gas en elektriciteit?’

Lees ook Huisvrouwen bestaan niet.

Similar Posts

61 Comments

  1. Toen in 1995 ik hoogzwanger was en er een nieuwe watersnoodramp dreigde, bleek dat je bij een dijkdoorbraak dus niet zo’n noodpakket nodig hebt. Je moet dan z.s.m. het gebied verlaten, dus naast het standaardtasje (voor het geval je niet thuis kan/mag bevallen) had ik wat foto’s en belangrijke papieren In een tasje klaar staan (denk aan verzekeringspapieren en diploma’s). Ik zou gewoon mijn 2 honden in de auto doen en weg rijden, naar mijn ouders, die in veiliger gebied woonden. Meer niet. (Mijn man werkte bij mijn ouders in de buurt, die kon uit zijn werk rechtstreeks daar heen rijden.)

 1. Ik heb totaal geen pakket, hoe moet je in vredesnaam jaren water goed houden?
  Zaklamp/lucifers enz zijn natuurlijk wel gewoon in huis maar ik heb geen pakket samen gesteld hoor.. jij wel?
  En dan maak je een pakket zet je op de zolder maar puntje bij paaltje kun je er in de haast niet bij komen.. nee dat schiet lekker op.
  Ben te nuchter voor dat soort dingen denk ik ;-)

 2. Ik heb geen pakket. Wel een lamp die je moet opwinden i.p.v. stroom of batterijen verbruikt. Kaarsen en lucifers heb ik ook wel. Water heb ik ook, alleen niet zo’n grote voorraad en dat blijft ook geen jaren goed.

  Maar ik heb geen voorraad blikken of potten eten, ja wel maaltijden in de vriezer, maar verder niet. En meer dan twee dagen zal het toch niet duren voor er hulp komt? Ik woon in een stad. Maak mezelf niet zo snel zorgen hoor. Je kan ook te bang zijn.

  1. Heb hier voldoende eten om onze hele straat te voeden voor drie dagen. Verzekeringspapieren zitten in de digitale kluis van de bank evenals de foto van de identiteitspapieren. Water heb ik niet op voorraad maar wel ander drinken voor wellicht een maand als we voorzichtig aan doen. Rest van de spullen zijn allemaal in huis maar liggen niet op. 1 plek. bedenk me nu dat het lijstje ophangen aan de binnenkant van een deur niet gek is want dan kan je t sneller bij elkaar zoeken mocht er iets zijn. Weet nog dat we 25 jaar terug in de meterkast allemaal een kaart voor de brandweer moesten hangen. Met wie er gebeld moest worden mocht er iets gebeuren. Denk dat ondertussen niemand die meer heeft, maar
   op zich ook kleine moeite om weer even een lijstje te maken. Met in dit huis wonen 4 pers, de leeftijden telnrs en nrs voor nood als we er niet zijn.

 3. Lucifers, kaarsen, zeep, ja dat is er. Een volle diepvries, maar zonder elektriciteit is die waardeloos. En houdbaar voedsel, dat ik regelmatig gebruik en weer aanvul.
  Maar of de overheid op rampen is voorbereid……….?

 4. Ik heb alles (en nog wat meer)in huis en controleer(rouleer) dat ook regelmatig. Water heb ik in pakken,van Barleduc, dat blijft echt jaren goed. Het heeft eerst honderden jaren onder de grond gezeten en zou in Nederland in drie jaar over datum zijn, echt niet. Als het toch over datum zou zijn, heb ik een waterfilter.
  Ik heb in mijn oude huis vaak te maken gehad met uitval, daarom heb ik alles in huis. Toen vorig jaar de cv stuk was en zes weken niet gerepareerd kon worden, kon ik met mijn eigen kacheltje de kamer warm houden. Maar de meeste uitval is water(hier twee keer per jaar zeker) en stroom, nooit langer dan een paar uur, maar dan ben ik wel blij met mijn water, kan ik mooi koffie zetten. Dan voel ik me wel even een echte prepper.

 5. Mooi dat je mij er attent op maakt. Honden voer in blik. Ik heb bij Flylady veel verhalen gelezen hoe belangrijk het is om bij rampen als overstromingen of brand alles op orde te hebben. Zelfs de hondenriemen of katten mandjes voor het grijpen te hebben. En ze raadde ook snacks voor de kinderen op voorraad aan. Om ze even in de auto kalm te houden 😉

 6. We hebben zelfs nog een oliekacheltje(met olie). Uit de jaren 70,toen in een strenge winter grote delen van Duitsland dagen zonder elektriciteit zaten. En een campinggasje is ook nooit weg.

 7. Ooit had ik om andere redenen zoveel voedselvoorraad in huis wat maar bleef staan en staan voor als er even geen geld meer zou zijn. Dat is jaren blijven staan. Ik had er wel twee weken mee kunnen overleven. Tot ik mij bedacht laat ik het eens gebruiken. Precies. Zwaar over datum. Men zegt dat het moet kunnen. Maar ik heb alles weg gedaan en nu jaal ik hooguit voor twee dagen mer uitzondering van fruit bijv. Omdat een zak appels nu eenmaal langer mee gaat.

  Qua badkamer en noodkit zaklampen. In overvloed. Batterijen ook. Toevallig dat heb je als je met een geluidsman bent. 😂

 8. Geen fluitje, en sinds corona ook steeds minder contact geld :-\ Voor water heb ik ook een drinkstrootje en ontsmettingstabletten.
  Ik kan drie dagen zonder of water of gas of electrisch. Alle drie tegelijk wordt moeizaam. Voorbereid op tijdelijk ongemak, niet op rampen, zeg ik altijd.

 9. Voorraad voldoende, maar wel heel veel in 3 vriezers. Als je goed nadenkt voor iets eruit halen dan bent redt je dat wel paar dagen dat het bevroren blijft.
  Koken doen we al op flessengas.
  Drinkwater zou een probleem kunnen zijn.
  Met een sloot voor de deur kunnen we wel wc doorspoelen.

 10. Ik heb geen noodpakket als zodanig maar kan ook bijna alle elementen afvinken. Heeft te maken met mijn kinderjaren in de oorlog, daar heb ik een paar dingen aan overgehouden zoals dat ik altijd kaarsen in huis heb, een zaklamp op een vaste plek waar ik makkelijk bij kan, een pakje extra batterijen, houdbaar eten, mineraalwater en lucifers.

 11. Ik heb geen noodpakket, maar zo te lezen heb ik het meeste wel in huis. Geen zaklamp want die gaan steeds bij ons kapot, maar zal hem binnenkort wel weer aanschaffen, want ze zijn zeker in nood erg handig!

 12. Ik heb voldoende in huis om een jaar of twee door te leven zoals ik nu leef. Ik ben niet afhankelijk van stroom of gas en binnen afzienbare tijd komt er nog een (hand)pomp om van grondwater gebruik te kunnen maken. Mijn kolenvoorraad is voldoende voor vele jaren. Dat geldt ook voor een voorraad petroleum waar mijn olielampen en kookstelletjes op branden. Bij langdurige stagnatie van de infrastructuur kan ik met wat ruilhandel zelfvoorzienend leven van mijn tuin en wat kleinvee zoals varkens, pluimvee en konijnen.
  Ik heb lering getrokken uit de verhalen van mijn ouders en grootouders die te kleine voorraden tot hun beschikking hadden toen de oorlog uitbrak. Voorraden aanleggen zie ik als een soort van levensverzekering die ik nooit hoop nodig te hebben.

 13. Ik heb best veel l dingen in huis waar ik mee kan overleven voor 3 dagen ,maar flessen water dat dan weer niet . Ik heb weinig ruimte dus ook geen diepvriezer Maar ja wat kan ik met eten in blik of uit de diepvries als er geen gas of stroom is ,koud op eten dus brr

 14. Haha grappig dit. Wij hebben geen radio op batterijen (alleen via telefoon), geen fluitje (maar wel zo’n ouderwetse scheepshoorn weet alleen niet of ik daar geluid uit krijg ;) ) en geen kopieën.
  Overig wel allemaal op voorraad en niet te vergeten een houtkachel waarmee ik het huis warm kan maken, licht heb en eten kan koken. Overigens ook nog een bbq met kolen. Maar zoals eerder gezegd met een dijkdoorbraak is mijn hout nat en de kachel waarschijnlijk ook.

 15. ik heb de meeste dingen wel in huis, maar niet als pakket bij elkaar. Nu is de vraag: heb ik in geval van nood de tijd het bij elkaar te scharrelen

 16. Bij mij is er weinig te vinden van dit soort dingen. Een zaklamp wil ik trouwens wel aanschaffen. Vorig jaar was het hier ineens donker en mijn telefoon was ook zo goed als leeg. Dan wil je toch eigenlijk die kostbare laatste minuten batterij niet verspillen aan je zaklamp. Maar goed, ik ken mensen die denk ik drie jaar kunnen overleven, dus dan bel ik daar tegen die tijd wel aan:).

 17. Een noodpakket, jeetje, nog nooit over nagedacht. aan de andere kant, ik heb altijd wel wat flesjes water in huis.
  En zou het ooit zo ver komen dat we drie dagen zonder zitten….

 18. Die WC-rollen waren dus optioneel. Gek dat men juist daarvan ging hamsteren. ;-)

  Zelf woon ik naast het ziekenhuis op 0,5 meter boven de zeespiegel. In het ziekenhuis hebben ze een restaurant en een winkeltje. Als er een vliegtuig op m’n huis valt, dan valt ie ook op het ziekenhuis en dan gaat zo’n voorraadje mij en veel anderen niet meer helpen. Andere rampen kan ik me niet zo snel voorstellen.

 19. Toen iedereen begon te hamsteren met Corona heb ik hier wel eens aan gedacht. Heb toen ook extra batterijen en lucifers aangeschaft just in case.

 20. Nee, geen noodpakket in huis en een hoop wat op t lijstje staat heb ik ook niet. Ik zou wel 3 dagen kunnen overleven in huis zonder, gas, water en elektriciteit.

 21. Hi ja wij zijn voorbereid nou ik zeg wij, hij is voorbereid. Hij is mijn leuke man. Die heeft noodpakket en plan voor als het nodig is en ik volg de instructies. Goed team

 22. Eten en drinken hebben we wel in voorraad, maar of we het drie dagen zonder gas kunnen volhouden? Als het in de zomer gebeurt, wel maar in de winter wordt het toch een stuk lastiger.

 23. Als ik je lijstje zo bekijk: ik heb er bijna niets van haha. Maar ik kan wel drie dagen overleven hier thuis gok ik zo

 24. Uuhhhh nee geen noodpakket in huis. Ik vind het een beetje overdreven maar we hebben genoeg spullen en voorraad om de dagen mee door te komen.

 25. Mijn verkering had vroeger een vriendje van wie de ouders erg bang waren dat er oorlog kwam. Zij hadden altijd een enorme voorraad in huis staan (tientallen flessen water enzo) voor het geval dat. Dat vond hij als kind heel gek. Nu nog trouwens. ;-) Wij zouden ons wel redden, hoor. Ik makkelijker dan mijn verkering, denk ik. Als die geen internet heeft, wordt het lastig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.