Wc schoonmaken in 12 stappen + gratis schema

schema wc schoonmakenWc schoonmaken in 12 stappen

In het weekend geef ik de kinderen huishoudelijke klusjes.

Eentje maakt de eerste trap schoon, een ander de trap naar zolder. Eentje de badkamer, eentje de gang, en eentje het toilet. Dit keer was mijn 16-jarige zoon aan de beurt voor de wc boven. En natuurlijk vroeg hij voor de zoveelste keer: ‘Hoe moet ik de wc schoonmaken?’

En ik gaf hem deze 12 stappen

Want als ik niet heel specifiek ben, dan doet hij het niet.

 1. Spuit schoonmaakmiddel in de wc, en doe daarna de deksel dicht. Dat kan dan mooi intrekken terwijl jij schoonmaakt
 2. Gooi het prullenbakje leeg
 3. Doe het handdoekje in de was, en hang een schone op
 4. Hang een nieuwe wc-rol op als het nodig is
 5. Maak eerst de tegels in de wc schoon en het fonteintje
 6.  Maak de wc van de buitenkant schoon. Werk altijd van buiten naar binnen bij wc schoonmaken. Het vieste deel het laatst
 7. Heb je de wc aan de buitenkant schoon, doe dan de klep omhoog, en maak de wc-bril schoon
 8. Doe de wc-bril omhoog, en maak de onderkant ook schoon!
 9. Maak de rand van de wc schoon
 10. Pak de toiletborstel en borstel de wc-pot schoon. Omdat je het schoonmaakmiddel hebt laten intrekken is het vuil al wat losgeweekt
 11. Dweil de vloer rondom de wc. Alleen de wc schoonmaken is niet genoeg.
 12. Spuit tot besluit een beetje wc eend in de pot. Gewoon voor de frisse geur

Voor zo’n klein kamertje best veel (schoonmaak)stappen. Maar een wc schoonmaken vind ik belangrijk. Vanwege de hygiëne!

N.B. voor kalkvlekken en aanslag helpt een nachtje weken met schoonmaakazijn heel goed. Dat heb ik van mijn tante Marietje geleerd. Het is nog spotgoedkoop ook.

Maak gratis je eigen schoonmaakschema!

In restaurants en winkels zie je soms van die handige schoonmaakschema’s hangen. Daarop wordt aangetekend wie het laatst de wc heeft schoongemaakt. Zo kun je ook goed zien wie werk heeft gemaakt van het wc schoonmaken.

Zo’n schema wilde ik ook wel graag voor ons gezin. En op de Amerikaanse websites DLTK-cards vond ik een gratis printable. In een paar stappen maak je die helemaal op maat voor jou en je gezin. Ik heb gekozen voor een actiefiguur want dat leek me wel inspirerend voor het schoonmaken. (Zie linksboven in deze post)

Lees ook Hoogte toiletpot: wat is de optimale hoogte?

Welke klusjes laat je jouw kinderen in huis doen?

22 Responses to Wc schoonmaken in 12 stappen + gratis schema

 1. De meiden houden hun eigen kamer helemaal bij, inclusief het bed verschonen. Verder doen ze klusjes als ramen zemen, badkamer doen, en ja, ook hier de wc’s. Aardappels schillen, gehaktballen draaien.
  De jongens helpen meer met klusjes (dus niet altijd zelfstandig) en dekken de tafel, voeren de dieren en helpen mijn Farmer meer dan mij.

  Makkelijk, zo’n afwerkschema.

  • Wat mij hierin opvalt is dat het lijkt of jullie typische vrouwen- en typische mannenklussen hebben. Is dat een bewuste keuze?
   Zou het niet veel handiger zijn om de verschillende klusjes zowel door de jongens als de meisjes te laten doen zodat ze later, als ze op zichzelf wonen, op alle fronten zelfredzaam zijn?

   • Ha, ik noemde maar lukraak wat op. Je moet weten dat onze dochters de leeftijd hebben van 16 tot 20, dus die doen als het moet de woonkamer geheel zelfstandig.
    De jongens hebben de leeftijd van 5 tot 10, dus logisch dat zij zulke dingen nog niet allemaal kunnen. Bovendien hebben we een boerderij, dan trekken de jongens toch meer naar buiten. Onze oudste dochter is niet zo huishoudelijk, zij doet een opleiding op agrarisch gebied en helpt ook vaak “achter”.
    Ik ben het zeker met je eens dat ook jongens zich moeten kunnen redden, mijn man kan ook koken als het nodig is, ik ken echter boeren die echt nog geen koffie kunnen zetten!

 2. Handig zo’n rooster en stappenplan. En hier moeten ze zittend plassen, ook de jongens. Ga niet elke dag de vloer dweilen en is dan ook echt niet nodig. Hier zijn ze alleen nog net wat te jong voor klusjes, maar dan lijkt mij zo’n rooster wel handig.

 3. Wat ik als eerste stap mis, is het afnemen van het lichtknopje en de deurkruk binnen/buiten, daar zitten de meeste bacterien.
  Handig verder zo’n uitgebreide lijst, hier ook maar eens invoeren!

 4. Mijn zoon (19) maait het gras. Dat is alles wat hij moet doen. Hij studeert nog en ik ben de hele dag thuis, dus doe ik het huishouden. We gaan wel samen boodschappen halen.

  • Mijn zoon maait ook regelmatig het gras. Daar heeft hij minder vragen bij dan bij de wc schoonmaken!

   Gezellig om samen met je zoon boodschappen te doen. En ook wel handig om een paar extra sterke handen te hebben denk ik.

 5. Het blijft een verplichting he, als ik naar mijn werk ga, chloor in de pot. ‘S avonds schoonmaken, kan natuurlijk ook ‘s nachts, wanneer je toch boven slaapt enz.
  Ik schreef destijds een stukje over schoonmaken met schoonmaakazijn met soda. Het was toen erg schoon. Het water had ik met een oude doek uit de hals van de pot gehaald.
  Daarna een liter schoonmaakazijn, kokend water en tenslotte soda, baking soda was nog beter geweest. Maar die actie is al weer een tijd geleden.

 6. Ik moest erg lachten toen ik je lijst las.
  mijn zoontje moet van mij de WC schoonmaken als hij naast de pot heeft staan plassen.
  zo’n lijst is daar heel erg handig voor LOL.
  bij mij moet hij wel 2 keer de pot schoonmaken en dweilen. een keer met schoonmaakmiddel en een keer om het te spoelen (alleen water).

  Handig!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.