15 tips voor een Lentehuis

Lente in huis

De lente is een nieuw begin. Dieren worden wakker uit hun winterslaap, krokussen en sneeuwklokjes komen te voorschijn en de vogels komen terug. Hoor ze ‘s ochtends tsjilpen! Ook de mensen worden wakker. Dus gooi open die ramen, en laat de frisse lentelucht de spinnenwebben en huidschilfers (Mensen verliezen ongeveer 600.000 huidschilfers per uur, getver!) wegblazen!

Hier onder 15 tips om je huis in lentestemming te brengen!

 1. In de lente moet je huis licht en vrij voelen. Dat komt goed uit, want het geheim om dat te bereiken is dingen weghalen en opruimen, en dat is weer goedkoop! Weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Dan helpt Els Jacobs de huishoudcoach.
 2. Laat het licht naar binnen! Ga ramen lappen, haal zware gordijnen en kleden weg, en breng ze naar de stomerij. Als je het niet prettig vindt zonder gordijnen, hang dan lappen voile voor je ramen. Als het maar dunne stof is. Bij de Wibra kun je goedkope kant-en-klaar gordijnen kopen, evenals bij de Action.
 3. Mocht je vloerkleed zaken hebben bedekt die het daglicht niet kunnen verdragen, vervang het dan door een dun kleed van natuurlijk materiaal. Persoonlijk kan ik een ruggable kleed erg aanraden, omdat je dat in de was kunt doen. Sisal en kokos ziet er fris uit. Berg dikke plaids en dekens op.
 4. Hang een mooi schilderij aan de muur dat past bij het voorjaar. Ik wissel zelf graag mijn schilderijen per seizoen. In de zomer hangt er een oude schoolplaat, in donkerbruine tinten met vogeltjes die eten zoeken in de sneeuw. En in de zomer is het schilderij van de rustende boer in het hooi van Vincent van Gogh mijn favoriet.
 5. Verzamel je glazen potten (jam, groente), en zet ze op een rij in de vensterbank. Doe in elke pot 1 bloem. Dat staat erg Jan de Bouvrie-achtig.
 6. Doe lichtgekleurde kussenhoezen om je kussens, en drapeer een lichte kleur grand foulard over je bank.
 7. Onderschat nooit de werking van een verse vaas met bloemen.
 8. Zet een schaal met Granny Smiths op tafel voor die frisse, hippe groentint. En ben je de tint zat, dan eet je de appels gewoon op. Multifunctioneel, die Granny Smiths!
 9. Heb je een openhaard? Nadat je de laatste as van de winter hebt weggegooid, kun je de ruimte in de openhaard benutten voor andere dingen! Bijvoorbeeld een mooie vaas met bloemen. Of gebruik het om een voorjaarsachtig object tentoon te stellen. Ik zet er vaak een Boeddha beeld in.
 10. Of neem het laatste stuk hout en schilder daar een Diepe Gedachte op, zoals ‘Achter de wolken schijnt de zon.’ Meteen handig als de lente het laat afweten. Leg je kunstwerk decoratief in je openhaard. Sein wel even je partner in, dat het openhaardhout nu Kunst is om te voorkomen dat het in vlammen opgaat.
 11. Maar een mooie raamtekening voor de lente op je ramen.
 12. Maak een lentekrans om aan je deur te hangen. Ren even naar een hobbywinkel en koop een strokrans. Wikkel daar een geel lint omheen en klaar is Klara! Wil je meer, maak dan zijden bloemen aan je krans. Vergeet niet te kijken in kringloopwinkels voor recyclebare zijden bloemen! En ben je nu niet meer te stoppen, schilder dan op een plankje de naam van je familie en bevestig dat ook nog aan je krans. Zie ook mijn post Deurkrans.
 13. Ruim op! Weg met alle troep die je in de loop van de winter hebt verzameld. Haal bij de supermarkt vierkante dozen en beplak die met lente-achtig cadeaupapier. Sorteer de spullen die je niet weg kunt gooien hier in. Voor wat steviger dozen kun je ook kastpapier met een leuk motief gebruiken. Dit kun je o.a. kopen bij de Blokker.
 14. Droog wat bloemen en plaats ze daarna heel kunstzinnig in een goedkoop lijstje. Bij Xenos en de Wibra vind je goedkope lijstjes. Het mooiste effect bereik je met een oneven aantal. Bijvoorbeeld 5. Vooral viooltjes zijn hier geschikt voor, omdat ze hun kleur goed houden en snel drogen.
 15. Koop goedkope eenjarige planten en zet ze binnen in potten. Fuchsia’s, begonia’s en primula’s brengen vrolijke kleuren in je huis en kunnen goed binnen leven. Heb je geen groene vingers, dan kun je o.a. bij de Zeeman en Action potjes nepbloemen kopen.
 16. Zorg voor kleur in je interieur. Kies één muur uit, en verf die in een felle vrolijke kleur.

Heb jij al de lente in huis gebracht?

Similar Posts

39 Comments

 1. Ik heb een glazen ei met plantjes in huis gehaald, de kat heeft er echter de versiering al uit gehaald!
  Normaal ben ik daar heviger in om alles te versieren, maar dit jaar lijkt het er niet van te komen!

 2. Bij mij sloeg woensdag ook ineens de opruimwoede toe. Ik had al weinig ‘rommel’ in huis, maar er verdween weer het één en ander achter gesloten deuren. En schilderijen afwisselen heb ik nooit aan gedacht, maar ik vind het een heel goed idee!

 3. Twijfel over het vervangen van de overgordijnen. Heb hele donkere. Ze hangen ondertussen tien jaar maar dempen ook zo fijn t geluid. Doordat ik er donkerbruine vitrage voor heb zal ik alles moeten vervangen als ik t lichter wens te hebben. En aangezien ik nogal veel ramen heb zal dat een behoorlijk prijskaartje met zich meebrengen…

 4. Hier is ons flatje al helemaal in de lente kleuren. Veel geel en lila nu te samen want daar houdt ik van. En tip 5 daar ben ik nog zoekende want wil een mooie hoge fles nog met een aparte vorm en deze heb ik nog niet gevonden. Wie zoekt vind deze ook niet dus wellicht komt deze onverwachts wel op mijn pad.
  Fijne dagen wens ik je met veel plezier.

 5. Ik ben gek op lente. Het word mooi zalig weertje bij paas weekend. Mooie tips zitten erbij. Misschien gaan we dagje op eruit. Mooie paas weekend gewenst.

 6. Ik heb heel veel ramen dus nu is het zalig in huis met al dat licht.

  Dat van die appels vind ik een geode tip! Ik bring er gelijk wat mee van de winkel.

 7. Wat een interessante tips! Ik ben vorige week begonnen met het opruimen van mijn kamers, het is superfijn dat het veel ruimte geeft in je hoofd! Ook heb ik mijn kussenhoesjes aangepast en weer mijn zomerdekbedovertrekken uit de kast gepakt!

 8. Ik ben dol op de lente, lekker zonnig en niet te warm. Ik houd van veel licht maar ook gezelligheid. En ik kan toch nog wel genieten van kaarsjes in de avond

 9. Handige tips! Zeker die van de jampotten ga ik uitproberen. Op dit moment heb ik alleen altijd twee vazen met tulpen in huis staan, maar het zou gerust nog wat lenteachtiger mogen worden.

 10. Wij zijn begonnen met kruidenplantjes! Dat maakt het zoveel vrolijker al. Voor de rest was alles al licht, maar er komen altijd gelijk veel meer bloemen in huis. Mu hele mooie vers geplukte tulpen staan!

 11. Hele goede tips! Ik vindt het dan ook fijn om alles op te ruimen, lekker fris, ramen open en al het buitenlucht door t huis heen, heerlijk!

 12. Hahaha, ik heb een Jan des Bouvrie-huis ;) Serieus. Onze huizen zijn onder architectuur gebouwd en zijn van zichzelf al ‘lente-achtig’. Wit, met een veranda achter en witte pilaren. Een tikje koloniaal (Indonesisch) en het heeft ook wat Amerikaans. Ik vervang niet zomaar schilderijen per seizoen. Ook geen gordijnen of kleden. Maar dat opruimgevoel heb ik heel sterk. Al ben ik daar niet zo goed in moet ik eerlijk bekennen.

 13. Zojuist de grote lente schoonmaak gehad, haha ;) Ik vind vrolijk gekleurde bloemen altijd wel fijn om in huis te hebben en een fris geurtje (geurstokjes).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.