Is Goede Vrijdag een vrije dag?

Screen Shot 2018 03 27 at 11.56.23

Vanochtend verbaasde ik me er over dat mijn jongste zoon, die toch een christelijke school bezoekt, op Goede Vrijdag toch naar school moet terwijl hij verder echt om de haverklap vrij heeft. Dus ik dacht: 'Daar ga ik een post over schrijven!' Maar tijdens het typen overviel me een gevoel van déjà vue. Dus ik keek in het archief van Huisvlijt, en warempel: vorig jaar had ik precies dezelfde gedachtengang. Blijkbaar ben ik nogal hardleers, maar het blijft een actueel thema ; )

Dus hier nog een keer: Is Goede Vrijdag een vrije dag?

Ik dacht altijd dat Goede Vrijdag een vrije dag was. Zelfs mijn man, die bij een Japans bedrijf werkt, heeft op die dag vrij.

Middelbare school mijn kinderen: les op Goede Vrijdag

Om die reden was ik een paar jaar geleden ook erg verbaasd dat op de middelbare school van mijn dochters de lessen gewoon doorgingen op Goede Vrijdag. Zeker gezien het feit dat ze normaliter om de haverklap roostervrije-, studie- en vrij-om-onduidelijke-redenen-dagen hebben. Maar het is een openbare school, dus ik kon het ergens wel snappen.

Maar wie schetst mijn verbijstering dat mijn jongste zoon aanstaande vrijdag ook gewoon les heeft. Terwijl hij toch naar een christelijke middelbare school gaat!

Hoe zit dat nou?

Is Goede Vrijdag een vrije dag? Dit zegt de Overheid

Op de site van de Rijksoverheid lees ik het antwoord:

'Goede Vrijdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.'

Wel schrijven ze dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat scholen gesloten zijn op Goede Vrijdag!

Dus nu ben ik benieuwd: moeten jouw kinderen Goede Vrijdag naar school? En moet jij werken, of heb je vrij?

Similar Posts

77 Comments

 1. Kinderen hebben gewoon school normaal gesproken, maar dit jaar is het icm de dag ervoor een studiedag. Zelf (overheidsdienst) ben ik vrij, manlief (semi-overheid) moet gewoon werken.

 2. Vrijdag is mijn roostervrije dag, maar als ik op mijn rooster kijk is hij wel geblokkeerd, dit betekend dus dat het voor onze school een vrije dag is. Ik zit op de Hogeschool van Rotterdam

 3. Ik heb echt geen idee! Mijn kinderen zitten op het hoger onderwijs.

  Vroeger heel lang geleden was het een vrije dag en ging je smiddags om 3 uur naar de kerk of S avonds.

  Maar ja....... lang geleden en katholiek deel Nederland.

 4. Ik heb helaas geen vrij op goede vrijdag :( Zou wel super lekker zijn om een heel lang weekend te hebben met Pasen er zo achteraan. Helaas :(

 5. Hier hebben de kinderen (middelbare school) ook geen vrije dag. School doet er zelfs nog een schepje bovenop. 's Morgens les, ook toetsen, daarna actiedag tot 19.00u. Actiedag = kraampjes, loterij, sponsorloop, workshops etc. Mocht je dus een lang-weekend weg hebben gewild dan kun je nu dus pas aan het begin van de avond weg i.p.v. halverwege de middag.

  1. Tsjonge, ook nog een actiedag er achteraan. Ik kan me voorstellen dat veel mensen wel een lang weekend zouden weg willen. En dan is zoiets wel hinderlijk.

 6. Hier kinderen vrij, ik heb standaard vrij op vrijdag. De kinderen van mijn zusje moeten dit jaar voor het eerst wel naar school. Andere gemeente en openbaar onderwijs. Mijn kinderen zitten op christelijk onderwijs.
  Ik dacht altijd dat scholen dicht waren op die dag. Lekker lang weekend maar dus niet voor iedereen.

 7. Ik had vroeger altijd vrij op goede vrijdag. Ik ben protestant. Mijn buurvriendinnetje die katholiek was (en nog is)
  moest dan gewoon naar school. Volgens mij is dat nog zo.

 8. Ik werk bij de gemeente en ben vrij, net als de kinderen. Man zit het hele paasweekend inclusief vrijdag op cursus. Ook wel bijzonder. Niet van een kerk dus geen probleem verder.

 9. Manlief werkt gewoon. Tot dit schooljaar ging mijn dochter naar school maar nu ze is overgestapt naar een Jenaplan school met een katholiek karakter, is ze vrij!

 10. De basisschool van onze kinderen is gesloten op goede Vrijdag, de middelbare school hier vlak bij huis heeft wel gewoon lessen op het programma staan.

  Het is best wisselend als ik het zo lees!

 11. Op mijn werk sluit het kantoor om 1 uur 's middags en zijn we dus vrij (als het werk het toe laat). Dat laatste stond er vroeger altijd bij toen we nog een memo op papier hier over kregen. Het komt voor rekening van de werkgever en ik hoef dus geen verlofuren in te leveren. Ik ben benieuwd hoe lang dat deze regeling bij ons nog duurt.

 12. Eerder was het bedrijf waar mijn man werkt dicht met Goede Vrijdag, maar de laatste jaren niet meer.
  Op de basisschool waren de kinderen ook altijd vrij, maar nu moeten ze alle drie naar school. Ook de middelste die op een christelijke middelbare school zit.

 13. ‘n Vriendin, gemeenteambtenaar, is altijd vrij op Goede Vrijdag, Op veel scholen in mijn omgeving begint op Goede Vrijdag het paasweekend.
  Als kind ging ik op Goede Vrijdag met de hele school naar de kerk om de kruisiging te gedenken en waren we de rest van de dag vrij. We aten (vraag me niet waarom) altijd stokvis op die dag. Jammer genoeg lustte ik dat niet.....

 14. Het is overdag geen vrije dag, maar de winkels moeten 's avonds vroeger sluiten. Ik werk in een winkel, en zoals elke vrijdag van 9 tot 18 uur (de koopavond vervalt die dag). Zaterdag, zondag, maandag, alle dagen is de winkel open. Alleen 1e kerstdag en nieuwjaarsdag zijn we nog gesloten (en er zijn elk jaar klanten die mopperen dat ze op die 2 dagen voor een gesloten deur stonden; tja, kun je alleen doen als je zelf wel lekker vrij bent). Zelf werk ik op 2e Paasdag, en dan sluit de winkel al om 17 uur ipv 21 uur, omdat de gemeente niet toestaat dat we op die dag na 17 uur open zijn.

 15. Ik ben, voor het eerst in jaren, vrij op Goede Vrijdag omdat het bedrijf waar ik werk gesloten is. Maar ik krijg hem niet uitbetaald, want zó officieel is het schijnbaar niet.

 16. Helaas moet ik gewoon werken op goede vrijdag. Maar zo druk zal het wel niet zijn. Er zijn toch veel bedrijven wel dicht op goede vrijdag. Jammer hé, dat het allemaal zo onduidelijk is. De één wel en de ander niet. Als het een nationale feestdag is, moeten we gewoon vrij zijn vind ik.

 17. Hier gaan ze geloof ik ook naar school. Wel goed om nog even na te kijken. Maar idd eenduidigheid zou fijn zijn, al vind ik vrij op goede vrijdag wel een beetje achterhaald tenzij je naar de kerk gaat.

 18. Hier zijn de kinderen vrij en ik zag in de klimhal ( ik checkte even of ze open waren) dat ze aangepaste openingstijden hadden, ik vind het wel ingewikkeld, dit is net als met 5 mei, leuk een keer in de zoveel jaar vrij, maar waneer dan?

 19. Nu je het zegt... Ik heb er niet bij stilgestaan, maar a.s. vrijdag ben ik ingehuurd door een oer-Hollands bedrijf. Die zijn dus niet gesloten. Fijn voor mij, natuurlijk. ;-)

 20. Ik werk (gelukkig) sowieso niet op vrijdag. Mijn zoontje is wel vrij en die zit op een basisschool van de zevende dag adventisten waar ik zelf ook heb gezeten dus ik weet eigenlijk niet beter. Op het middelbaar (katholiek) was ik volgens mij ook altijd gewoon vrij.

 21. Mijn zoon heeft morgen een studiedag en vrijdag ook vrij. Een korte vakantie dus. Mijn man is wel vrij, maar die werkt in een speciaal soort onderwijs dus eigenlijk geen maatstaf.

 22. Man heeft nog nooit vrij gehad (IT)
  Dochter basisschool heeft vrij. Maar leerlinge op middelbare school heeft ook les.

 23. Ik heb er nooit vrij om gehad. Op school wel, werk niet.. Maarja.. Horeca ;). Mijn man heeft er ook geen vrij om. Het is dat hij ouderschapsverlof heeft op vrijdag. De kinderen zijn wel vrij van school.

 24. Ja, in Nederland schijnen we dat met wel meer dagen te hebben. Zoals bijvoorbeeld 5 mei. Een erg belangrijke dag waar je in de meeste landen gewoon vrij hebt.

 25. Klopt, meestal hebben openbare middelbare scholen geen vrije dag op Goede Vrijdag. Het is blijkbaar niet een erg strenge feestdag in Nederland. In Duitsland weet ik dat het een erg strenge feestdag is waarop bijvoorbeeld ook geen concerten of feesten gegeven mogen worden.

  1. Ik weet nog van mijn Duitse lessen op de middelbare school dat het Karfreitag heet. En dat er veel Duitsers op Goede Vrijdag richting Nederland komen. Er stonden ook veel files hier in de buurt van de grens.

 26. Een officiele feeestdag in Nederland die wij in België niet hebben. Dat is pas gek! Wij hebben dan na Pasen wel weer Paasmaandag, ik weet niet hoe het bij jullie is. Tweede paasdag dus bij jullie, is dat een feestdag?

  Ik weet dat wij geen tweede kerstdag hebben en dat de 26ste bij ons gewoon gewerkt wordt...

  Gek toch allemaal

 27. Ik werk op een basisschool en wij zijn altijd vrij op Goede Vrijdag. De middelbare scholen in deze omgeving ook. Het kinderdagverblijf is dan wel weer gewoon open..

 28. Middelbare scholen geen vrij, zoon op mbo wel vrij. Wij zelf moeten ook gewoon werken. Vroeger hadden de kids op e3 basisschool nooit vrij op goede vrijdag.

 29. Elke dag vrij, dus deze kan er ook wel bij. (Wel allemaal onbetaald.)

  Die dubbele feestdagen is typisch iets Nederlands. Voor veel vrije dagen moet je naar Finland, maar de scholieren hebben daar sowiso veel minder lesuren omdat dat effectiever is.

 30. Kantoorwerkers hebben goede vrijdag ook vrij. Ferry moest gaan werken. Kinderen hebben juist vakantie. Helaas. Ik kom je fijne paasweekend wensen.

 31. Toevallig zat ik net op de fiets hier ook over na te denken. In mijn beleving werken de meeste mensen wel vandaag, maar de meeste scholen zijn inderdaad dicht. Toch zijn er meer (basis)scholen waar ze vandaag wel moesten komen. Dus ja, het gebeurt, maar het is vrij zeldzaam...

 32. De kinderen moesten vandaag gewoon naar school. Ik werk bij de overheid en had vrij. Manlief werkt bij de semi-overheid en moest werken.

 33. Gewoon gewerkt, maar ik hou ervan omdat het meestal rustiger is. En m'n werk is leuk. Nu toch een lang weekend.

 34. het is de vrijdag voor pasen, het is een dag....
  Iedereen weet wat er toen om 15u gebeurd is....
  Ik wens je een vrolijk Paasweekend en hier is een @->- voor jou.

 35. Of kind vrij had weet ik niet meer. Ikzelf niet. Soms streek een baas zijn (haar) hand over het hart en mochten we om drie uur gaan. De laatste jaren niet meer.
  Zoon werkt voor een Japans bedrijf en heeft vrijdag gewoon moeten werken.

 36. Ik kan me niet meer herinneren hoe het tijdens mijn (openbare) schooltijd was. In mijn werk is goede vrijdag altijd een gewone werkdag geweest.

  1. Hier zelfde verbazing... Hele gezin altijd vrij geweest. Het weekend weg stond al lang gepland. En zonder enige twijfel was ik er automatisch van uit gegaan dat mijn zoon ( brugklas) gewoon vrij is als altijd gewend... Niet dus bleek van de week..😡 Gelukkig dan wel tot 13.45 les, dus kunnen we wat later alsnog vertrekken. Ik werk bij de universiteit Leiden, en die is gewoon gesloten op goede vrijdag.... Zoals het hoort vind ik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.