Schoolplaten: 4 plaatjes met een moraal!

schoolplaten

Bovenstaande oude schoolplaat vond ik tijdens het kringlopen. Ik vind hem prachtig!

Hij vertelt ook zo’n duidelijk verhaaltje bovendien. Je ziet een klierig jongetje zwanen pesten. Dat laten de zwanen niet op zich zitten, en ze verdedigen zich. Het verhaal op de schoolplaat eindigt met het jongetje bij de dokter.

Dat komt er nou van!

Oude schoolplaten

Oude schoolplaten vind je in kringloopwinkels. kofferbakverkopen, boekverkopen* en soms als er ergens een school wordt opgedoekt. Ik vind ze altijd weer prachtig, en ze vervullen mij met nostalgie.

Ik groeide op met dit soort platen! De basisschool waar ik als kind naartoe ging was een school met de bijbel. Elke ochtend vertelde de Meester een bijbelverhaal, dat hij kracht bijzette met deze platen. Daarop stonden bijbelse taferelen. Dat waren nog eens tijden. Tegenwoordig heb je daarvoor natuurlijk een digibord. Op Wikipedia las ik dat een schoolplaat onderdeel was van Aanschouwelijk Leren:

‘Een schoolplaat of een plaat voor het aanschouwingsonderwijs werd gebruikt als illustratie bij de verhalen die de schoolmeester vertelde. Het aanschouwingsonderwijs was een leermethode die ontwikkeld is in de negentiende eeuw, waarbij lagereschoolkinderen door zien, horen, ruiken, tasten of voelen vertrouwd raakten met de dingen om hen heen.’

Oude schoolplaten Action

Een paar jaar terug kon ik mijn geluk niet op. Toen verkocht de Action oude schoolplaten van Cornelis Jetse. Ze hadden zelfs zo’n houten stok bovenaan en je kon ze oprollen. Maar de Action heeft ook wel eens een canvas versie van een Cornelis Jetse schoolplaat verkocht.

Toegegeven, het zijn geen originelen, maar mooi zijn ze wel.

action cornelis jetse
Schoolplaat van Cornelis Jetse
vogels in de winter
Vogels in de winter van Cornelis Jetse!

Meer oude platen zien?

Op de site collectiontrade.nl vind je een hele verzameling.

Moderne versies

Op de site grasonderjevoeten.nl verkopen ze moderne schoolplaten. Op schoolplaten.com vind je een soort kleurplaten versie voor kinderen om in te kleuren.

Schoolplaten kopen?

De Action heeft ze momenteel helaas niet, maar op bol.com kun je ze ook kopen! Zoals deze:

schoolplaat

En ook op Etsy Nederland kun je terecht.

*Hier in Doetinchem heb ik ze gezien bij de boekenverkoop in de kerk in het centrum: Catharina Cultureel.

Wat zijn jouw herinneringen aan school?

Similar Posts

10 Comments

  1. Leuk is tie hè?! Hij hangt nu in de woonkamer boven het bureautje. Ik vond deze plaat in een klein kringloopwinkeltje in Varsseveld. Het winkeltje is gestart door de kerk, en een groot succes. En de prijzen zijn nog echt laag. Deze plaat kostte me 2,50.

  2. Hoi,

    Via mamablogs woordeloze woensdag kom ik je hier weer tegen ;-) Ik vind dat soort platen en oude spullen bij een ander altijd leuk, maar bij mezelf weet ik niet waar ik het zal laten. Ik heb waarschijnlijk teveel van dat soort dingen.

    groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.