Boodschappen doen: op welke dag van de week doe jij ze?

boodschappen doenEr zijn zeven dagen in de week. En door de zondagopening van veel supermarkten heb je dus ook bijna zeven dagen per week waarop je boodschappen kunt doen.

Nou ben ik wel benieuwd op welke dag van de week jij je boodschappen doet.

Maandagmorgen

Zelf doe ik de boodschappen altijd op maandagmorgen. Ik haal dan voor de hele week. Als je op het platteland woont is dat het handigst. Anders ben je veel te veel geld kwijt aan benzinekosten. Ik ga eerst hardlopen, daarna douchen en rond een uur of 9 stap ik in de auto. Dan rijd ik naar de Albert Heijn en Aldi, want die zitten naast elkaar. Als ik snel klaar ben, loop ik graag nog even door de Kruidvat die er ook zit. En om 10 uur ga ik dan koffie drinken met twee vriendinnen. Dat doe ik inmiddels al zo’n 14 jaar elke maandagochtend, en afwisselend zijn we gastvrouw. Op de dagen dat ik gastvrouw ben, en de koffie bij mij is,  doe ik de boodschappen meestal pas rond 12 uur. En dan doe ik ze in een dorpje hier in de buurt bij de Lidl. Maar altijd op maandag dus.

Lees ook: Boodschappen per maand.Wat is een reëel bedrag?

Op welke dagen en tijden is het druk bij de supermarkt?

Vrijdag en zaterdag zijn drukke dagen in de supermarkt. Op die dagen zul je mij daar dan ook niet vinden! Vreselijk! Als ik op maandagochtend om 9 uur boodschappen doe dan is het in de regel rustig. Ik heb meestal niet meer dan 1 of 2 mensen voor me. Soms zelfs dat niet. Dan kan ik meteen doorlopen. Als ik om 12 uur boodschappen doe bij de Lidl dénk ik altijd dat het wel rustig zal zijn. Want komen dan niet de kinderen van de basisschool thuis eten? Maar door het continurooster dat op steeds meer scholen is ingevoerd geldt dit niet meer. Echt heel druk is het niet om 12 uur bij de Lidl op maandag, maar het is wel wat drukker dan om 9 uur ‘s ochtends bij de Albert Heijn. De drukste dag van het jáár in supermarkten schijnt de dag voor Kerstmis te zijn. Ook dan zul je mij daar niet vinden.

Trends in boodschappen doen

Ik doe eigenlijk geen van deze drie punten… Wel koop ik biologische zuurkool en winterpenen,  en bij de Lidl biologische kip, en bij de Aldi biologisch gehakt.

Leuke cijfertjes over boodschappen doen:

Op het CBS vond ik deze leuke statistieken over supermarkten en boodschappen doen:

boodschappen doen

Op welke dag(en) en tijdstip doe jij jouw boodschappen? En herken jij je in het gemiddelde van 26 minuten om boodschappen te doen?

Similar Posts

55 Comments

 1. Ik doe mijn boodschappen vrijdagmiddag na vijven of zaterdag. Idd niet idaal maar anders heb ik geen auto tot mijn beschikking.
  Die gemiddelde tijd herken ik wel. Ik heb altijd een duidelijke lijst die ik in no time afwerk ;-)
  Wel ga ik op vrijdagochtend vroeg op de fiets alvast naar de bakker voor heel de week (leve de vriezer)

   1. Daar zeg je me wat Wilma… Het zou best kunnen dat het schàrrelkip is inderdaad, en niet biologisch. Het rundergehakt koop ik wel wel zeker biologisch bij de Lidl.

    De volgende keer dat ik bij de Lidl kom zal ik eens goed kijken!

 2. wat leuk zo die cijfers! Ik ga meestal op vrijdagmiddag na het werk, de Lidl zit op de route. Voor brood en melk doordeweek naar de Plus hier om de hoek!

  1. Handig, zo meteen na het werk Bregje! Dat gaat in een moeite door.

   Een winkel op de hoek mis ik wel hier op het platteland! Vanochtend bleek de runderpoulet van de Albert Heijn bedorven, en de dichtstbijzijnde supermarkt is dan toch 4 km verderop.

 3. Ik ga op vrijdagavond, net na 6 uur een rondje door de Jumbo en Lidl. Dan is het er echt niet druk! Hier is het op donderdagavond koopavond en dan is het veel drukker… Dan neem ik alle basisdingen mee, zoals koffie, thee, drinken, koekjes en voor het weekend de nodige (lekkere) dingen. Verder ook wat verse melk, joghurt enz… En ik heb de winkels zo dichtbij, als ik aan de straat sta kan ik de vlaggen van Jumbo zien… en daardoor plan ik mijn boodschappen nooit erg in. Ik bekijk per dag wat we eten en dan haal ik dat even.

 4. Wij doen de grote boodschappen meestal eens in de 2 weken op maandag of dinsdag. De ‘kleine’ boodschappen ( verse producten ) haal ik dan hier bij de AH in het dorp of bij de Plus als ik naar mijn moeder ga.

  Ik heb er ook een bloedhekel aan om op vrijdag of zaterdag te gaan. Dan raak ik helemaal opgefokt. Ook in de stad zul je me niet snel zien om te shoppen op drukke dagen.

  Kerstavond zijn we meestal bij mijn moeder, eerste kerstdag bij mijn vader, tweede kerstdag vieren we meestal met mijn schoonouders. Ene keer hier, andere keer daar. Maar ik let er wel op dat ik niet de dag voor kerst nog naar de winkel moet.

 5. Geen vaste dagen of tijden. Altijd lijstje bij de hand om aan te vullen voor Aldi en AH, naast elkaar, en Lidl in dorp.
  Gisteren naar Belgie geweest voor de diverse produkten die we daar kopen, ongeveer 1x per 4-6 maanden. Daar niet op vrijdag dan zit het te kleine parkeerterrein vol.

  1. Hoi Lot,
   Mag ik vragen wat voor producten je in België haalt?
   Is het echt de moeite om daar naartoe te rijden?
   Op zich woon ik niet ver bij België vandaan,maar ik dacht dat de prijzen daar niet veel verschillen met Nederland.
   Heb je een specifieke winkelketen die voordelig is of maakt dat niet uit?

 6. Eerder deed ik het elke woensdag, maar tegenwoordig probeer ik 3x per week te gaan en let ik extra op aanbiedingen! Helaas lukt het me de laatste tijd niet meer door lichamelijke klachten.

 7. Door de feesten hier is het een beetje wisselend geweest afgelopen weken. We moesten op zondag de boodschappen halen. Je word gillend gek.
  Deze week gewoon weer normaal. Elke vrijdagmorgen om half negen ga ik naar de Lidl voor de groente, enkele vleessoorten en andere producten. Aansluitend naar ah voor de overige boodschappen. Rustig nog en tegen de tijd dat het druk wordt ben ik al thuis.
  Manlief stelde voor om op woensdagavond samen te gaan als dochter in de buurt atletiek heeft, maar dan moet ik het brood dus bestellen omdat het anders op is.
  En als ik vergadering heb is dat op de woensdag, dus dan moet ik weer schuiven.
  Nee, laat mij maar op vrijdagmorgen gaan. Kost inderdaad een keer extra rijden, maar dat vind ik niet erg.

 8. Op maandagochtend ga ik meestal even naar AH omdat er dan veel spul ligt met een afprijssticker.
  Ik heb het afgeleerd om op mandagochtend naar Lidl te gaan. Negen van de tien keer zijn er dan geen eieren of bananen en die moet ik altijd kopen.

  1. Een vaste dag heb ik niet echt. Het hangt van mijn energie en het weer af of het me lukt. Soms vraag ik het een zoon of gaan manlief en een van de zoons met de auto boodschappen doen.

 9. Op vaste dagen boodschappen doen werkt niet bij mij. Ik doe de boodschappen op de fiets en het hangt van mijn energie en het weer af of dat me lukt. Lukt het me echt niet, dan vraag ik een zoon of gaat een van mijn zoons met manlief samen boodschappen doen voor de hele week. Dan nemen ze de auto mee.

 10. Ik doe meestal ook boodschappen op maandagochtend. Ook omdat het dan lekker rustig is. Maar vaak moet ik dagelijks toch nog wat kleine aanvullingen halen omdat er toevallig net iets op is. Daarvoor kies ik meestal ook een rustig tijdstip op de dag. Vind ik heerlijk om eventjes naar de suup te lopen, of naar de drogist.

  1. En je hebt ook meteen wat beweging Sunny Mama. Sinds ik mijn Fitbit Tracker draag ben ik me ineens erg bewust van het aantal stappen dat ik zet op een dag. Zo’n wandeling naar de supermarkt en drogist is een mooie manier van beweging!

 11. Het wisselt heel erg, de ene keer ga ik om 10 uur ‘s ochtends, de andere keer om 2 uur ‘s middags of net voor of na het avondeten. Het is hier toch altijd druk, soms is het ineens zo rustig dat er niemand bij de kassa’s staat maar de tijden verschillen heel erg. Zondag is wel heel erg druk hier, net of iedereen in moet slaan voor een paar weken omdat de winkel dicht gaat. Iedereen die het niet gewend is en hier op bezoek komt en dan even snel naar de winkel gaat klaagt erover. Ach, het went, in het begin probeerde ik nog rustige tijden uit te zoeken maar dat werkt toch niet. Ook ga ik zo goed als iedere dag, ik kan toch alles voor een week niet dragen + het zorgt ervoor dat ik toch buiten kom en door m’n straatvrees gewend raak aan het naar de supermarkt gaan. Ik heb een tijd bij AH besteld, wat ik nog steeds graag zou doen, want ze hebben zoveel meer en het is goedkoper omdat je veel meer overzicht hebt in je bestelling, maar ik probeer het niet meer te doen, misschien alleen rond de feestdagen o.i.d. Het vegetarische aanbod bij de Dirk hier is echt slecht namelijk en ik moet altijd m’n ouders vrager dingen mee te nemen als ze op bezoek komen.

   1. Rotterdam, althans, de grens van Rotterdam/Schiedam. Enige winkel in de buurt behalve de Lidl in Schiedam maar de Dirk hier trekt veel meer mensen om verschillende redenen. Bijna allemaal flats ook dus veel mensen en dat met maar een goede supermarkt is natuurlijk een beetje weinig. :)

 12. Vrijdagochtend voor half negen zit ik in de auto en half tien alles uitgepakt weer thuis. Woensdagochtend brood bij de bakker en nog wat verse spullen en/of dingen/goede aanbiedingen die we alleen bij de A.ppie weg hebben.
  De ronde van vrijdag is bij de J.umbo. En 1x in de maand naar de Lidl.

 13. Oh ik heb geen vaste dag, eerder ‘marktdag’ en dat is vandaag en zaterdags, en dan pak ik liever de markt en de supermarkt ga ik alleen in als ik echt iets nodig heb, maar ook hier, dierenvoeder kun je ook elders in de aanbieding weer verkrijgen, kortom, wanneer het nodig is, geef ik dan ook meer geld uit zoals men dan aangeeft? nee, ik heb een budget en als dat op is is het op, kan dus ook met gemak een week lang amper een winkel zien.

  X

 14. Ik ga elke dag wel even naar de supermarkt, behalve op zondag. Hebben we gelijk even een wandelingetje of fietstochtje gehad en vaak doe ik dan ook gelijk even een Roamler opdracht in de supermarkt of in een van de nabij gelegen winkels :) Maarja ik zit ook in een aparte positie: enerzijds ben ik thuis, dus ik heb sowieso alle tijd. En anderzijds hebben wij geen auto, dus eens per week boodschappen doen is sowieso niet handig voor ons.

  1. Zonder auto lijkt het me inderdaad wel lastig om alles mee naar huis te krijgen. Dan heb je flinke fietstassen en een fietskrat nodig denk ik.

   Heb je niet dat je meer geld uitgeeft doordat je elke dag gaat? Toen ik nog in de stad woonde, liep ik na het naar school brengen vaak even de buurtsuper binnen. Ik heb het gevoel dat ik nu minder geld uitgeef aan supermarkten omdat ik er maar 1 keer per week kom.

 15. Eigenlijk doe ik altijd op woensdag mijn boodschappen voor de hele week. Meestal bij de Lidl, daarna rijd ik door naar de boer voor verse melk.
  Op zaterdag halen we onze appels bij een appelboer en soms haal ik tussendoor nog wat bij de AH. En als ik zin heb rijd ik naar de AH XL waar je zelf kunt scannen. Is soms ook best makkelijk.
  Na de boodschappen koffie drinken met vriendinnen.

 16. Ik heb geen vaste dag voor boodschappen, ik werk 2 dagen in de week, dus de rest van de week tijd zat, maar ik laat geregeld Albert komen, omdat ik een bloedhekel heb aan grote boodschappen doen, nu gaat tegenwoordig mijn puberdochter ook wel mee, vaak eigenbelang;),maar ik ga denk elke dag wel even langs,ik haal nooit voor een week eten in huis,omdat ik alles niet in een winkel haal.

 17. Ik probeer nu rust en regelmaat in mijn week in te brengen, en heb besloten dat ik voortaan op maandag boodschappen doe. Ook meestal na vijven, omdat ik dan pas uit ben. Soms ga ik wel eens tussendoor als ik wat vers nodig heb, zoals bananen.

 18. Uhm geen vaste dag hier eigenlijk. Wel doe ik de boodschappen voor een hele week. Dat probeer ik. En wanneer ik merk dat de groentes voor het avondeten erdoorheen zijn of veel andere producten gaan we weer boodschappen doen. In ieder geval naar lidl en jumbo.

 19. Het liefst doe ik mijn boodschappen op zondag. Dan is het niet druk hier bij de supermarkten en mijn man kan mee om te sjouwen. We zijn dan veel sneller klaar ook dan wanneer ik alleen ga.

  1. Een paar extra handen om te helpen sjouwen is inderdaad fijn. Ik heb een oude bolderkar bij de auto staan en daar doe ik alles in. Dan hoef ik maar één keer van de auto naar het huis te lopen.

 20. Om een of andere reden kan ik geen verdere reacties meer zien, ook niet jouw antwoord, als ik zelf gereageerd heb. Al op verschillende manieren geprobeerd.???????????

  Ik koop in Belgie cola bij lidl voornamelijk omdat daar geen statiegeld wordt berekend. Ik kocht er ook een plastic flessen pletter en dan zijn ze lekker klein in de zak. Aldoor dat bewaren vond ik lastig. Hondeneten (bij Colruyt) omdat dat goedkoper is, zoals ook drank, LPG en benzine. En bratella van Aldi omdat die ik kuipje zit en dat handiger is dan die papiertjes in nederland.

  En verder kijk ik wat ik tegenkom, assortiment is toch net wat anders.

  We gaan ook wel naar Duitsland ook voor drank en varkensvlees in grote stukken zoals casselerrib op het bot bereiden dan zelf in stukken zagen en invriezen.

  Koffie koop ik weer in Frankrijk, 30 ct goedkoper, sommige wijnen en veel meer smaken siroop o.a. amandel, munt en mirabelle. Ook blikken geconfijte eend is favoriet.

  1. Wat vervelend Lot. Ik weet ook niet wat er aan de hand kan zijn…

   Van een flessenpletter had ik nog niet eerder gehoord. Wat een handig idee om ze op die manier klein te maken.

   Leuk om te horen wat je allemaal in België en Duitsland koopt.

 21. Ik doe het niet meer…tenminste probeer geen boodschappen te doen want ik word gillend gek op zaterdagmiddag in de supermarkt..en daarom gaat mijn man ;-)

 22. Ik ga meestal op donderdag of vrijdag, altijd in de ochtend dan is het rustig. Op maandag nooit want dan hebben we gegarandeerd de helft niet bij omdat het op is. Maandagochtend is ah hier trouwens dicht.

   1. Wij wonen zelf in een boerendorp ja. Maar de AH, Aldi, Colruyt, Lidl, Kruidvat, Action,… liggen allemaal kort bij elkaar in het dorp verderop, zo’n 5 km van hier. AH is op zondagvoormiddag open (dat is dan ook de enige winkel die open is op dat plein) en maandagmorgen dicht.

 23. Meestal doe ik op maandagochtend boodschappen, samen met de kids. Op het moment is het overigens een zooitje wat betreft mijn weekplanning, dus dan is het hoe het uitkomt…. Hou ik niet zo van, maar soms kan het niet anders :)

 24. Op maandagmorgen om half negen en nee, meestal niet veel langer dan een minuut of vijftien. Voor alle weekboodschappen. Op voorhand maak ik naar aanleiding van de online reclamefolder een boodschappenlijst en werk die op normaal tempo, maar zonder verdere verleidingen af. Om half tien zit ik aan een kop thee, alle boodschappen weer netjes weggewerkt ;-)

 25. Oh ik ga ook nooit op vrijdag of in het weekend, alleen in noodgevallen. Ik haat die drukte! Normaal ga ik dinsdag en donderdag in de voormiddag.

  1. Dat zijn betere tijden inderdaad. Het lijkt me ook best vervelend voor de mensen die noodgedwongen in het weekend boodschappen moeten doen omdat ze door de week geen tijd hebben. Wat dat betreft bewijzen we hen een dienst door op andere momenten te gaan als het voor ons mogelijk is!

 26. Ik hou echt van ‘s morgens boodschappen doen. Wanneer de meeste mensen gaan werken zijn dn de bejaarde dames hun vlees en groenten komen kopen voor die dag. Maandagochtend doe ik ook het liefst en dan idd voor de hele week. Dan is dat am achter de rug en moet ik daar niet meer aan denken. Het komt zo het best uit, zondag plan ik het menu, maandag doe ik boodschappen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.