Seizoenen om te zoenen: leven met de jaargetijden

Seizoenen om te zoenen

Een blogpost over seizoenen.

In al hun vormen en maten.

Laten we eens kijken waar ze ons leiden!

Seizoenen zorgen voor afwisseling

Ik vind de afwisseling van de vier verschillende jaargetijden heerlijk. Elke drie maanden ga je weer een nieuwe fase in, met andere kleuren en gebeurtenissen in de natuur.

Het lijkt me best saai als je gewoon het hele jaar door zo ongeveer hetzelfde seizoen hebt. Hoewel het me wel makkelijk en voordelig lijkt: je kunt gewoon het hele jaar door zo ongeveer dezelfde kleding dragen.

Maar hoe komt het eigenlijk dat er seizoenen zijn?

Als het om dit soort levensvragen gaat, kijk ik graag bij kinderprogramma's voor het antwoord. Want zij hebben altijd zulke fijne duidelijke antwoorden. In dit geval kwam ik bij Willem Wever terecht!

Waarom zijn er seizoenen?

Willem Wever legt uit waarom we seizoenen hebben aan de hand van een satestokje op de barbecue. Als je hem neerlegt dan wordt één kant bruin, maar de andere niet, Tenzij je hem steeds blijft draaien.

'Seizoenen bestaan omdat de aarde scheef staat. Als je een lijn zou trekken van de Noordpool naar de Zuidpool, dan zou deze lijn scheef staan en een hoek van 23.5 graden maken. Dat betekent dat in de loop van een jaar, de hoeveelheid zonlicht die op de aarde valt op elke plek anders is. En daarom hebben we seizoenen.'

Een nieuw jaargetijde, een nieuwe kans

Ik zie de wisseling van de seizoenen altijd als een soort mini herstart. Je begint toch aan iets nieuws.

Dat is één van de redenen dat ik de wisselingen van de seizoenen graag kracht bijzet in ons huis. Dat doe ik onder andere door de hoes van de Ektorp aan te passen aan het seizoen. Ik gebruik een gele Ektorp hoes voor de lente en zomer, en nu heb ik de rode Ektorp hoes erop liggen.

De gewoonte om het huis aan te passen aan de seizoenen heb ik al vrij lang. Elf jaar geleden, toen we nog in de stad woonden, schreef ik onderstaande post.

Wonen met de seizoenen - 2009

Ik mag graag onze kamer opnieuw indelen en veranderen. Er gaat niets boven dat frisse gevoel van een nieuwe start en een nieuw interieur. Maar in onze huidige woning kan ik weinig verschuiven. Twee muren zijn bezet door een verwarming en een derde door een openhaard.

Daarom verander ik ons huis maar met de seizoenen. Ik kleed onze bank in winterdracht, en vervang het schilderij met herfstkleuren door een winterprent.

Zie hoe ik woon met de seizoenen!

Om precies te zijn: met de winter.

3184010467 f60cfb853b m

Deze bedbank vond ik bij de Kringloop voor 35 euro! Met een dunne matras van de Ikea een prima zitbank. Het hoeslaken komt van de V en D, en de 'gouden' kussenhoezen heb ik gemaakt van gordijnen van de Kringloop.
3184010481 9f9d0348eb m
Dit schilderijtje is door de opa van mijn man gemaakt, met inkt.

Wonen met de seizoenen in 2020

De houten bank uit 2009 heb ik nog wel, maar is ingeruild voor een Ektorp bank omdat die zoveel fijner zit... Bij de wisselingen van de seizoenen wissel ik de volgende dingen:
 1. Mijn Ruggable vloerkleed dat in de was kan: ik heb er twee! Eentje voor de winter, en een ecrukleurige voor de lente en zomer. Zeker bij de ecrukleurige is het maar goed dat hij in de was kan!
 2. De gordijnen in de woonkamer. Ik heb gordijnen van Xenos voor de lente en zomer, en gordijnen van de Wibra voor de herfst en winter.
 3. Kussentjes: ik heb oranje en groene kussentjes voor herfst en winter, en pastelroze en wittige kussens voor het voorjaar en de zomer.
 4. Het kopje waaruit ik koffie drink! Ik heb een kopje voor elk seizoen. Mijn herfstkopje was een kringloopvondst. Vervolgens ging ik op zoek naar de andere seizoenen. Mijn man maakte de set kopjes van de jaargetijden compleet voor mij als cadeau op Moederdag. Hij vond de ontbrekende seizoenen via marktplaats. Mijn man kan echt een schat zijn soms!
 5. De theemuts! Ik heb een gele theemuts voor de lente en zomer, en een bruinige met bloemen voor herfst en winter.
 6. Het dienblad waarop ik mijn koffie serveer tijdens mijn koffietijd en als ik bezoek krijg. In de koudere seizoenen is dat een donkerbruin dienblad, en voor de lente en zomer eentje met lichte kleuren en bloemen. Beide komen van de Action. Ze zijn van dat goedkope melamine, maar gaan al jaren mee. En ze zijn ideaal in het gebruik en makkelijk om schoon te maken. Ik houd ze gewoon onder de kraan.
 7. In de herfst en winter hang ik buiten graag vetbollen en ander vogelvoer op, zodat ik vogeltjes kan zien vanuit mijn kantoor- en keukenraam. Ik heb daar zelfs een speciale vogelvoer standaard van de Action voor gekocht. Zie ook mijn nieuwe vetbol houder!

De seizoenen: niet iedereen houdt ervan

Niet iedereen houdt van de verschillende seizoenen. Vooral de zogenoemde 'donkere maanden voor Kerst' zijn berucht. Veel mensen krijgen last van sombere gevoelens en sommigen hebben echt last van een winter depressie. Veilig autorijden in de winter is ook lastiger dan in de zomer.
Hoewel ik de seizoenen leuk vind, heb ik wel mijn voorkeuren. Ik denk dat de zomer mijn minst favoriete seizoen is. Zeker als het in de zomer tropisch warm wordt, vind ik dat geen genoegen! Ik verwelk dan als een goedkoop boeket en word er niet leuker op als mens...

De 4 jaargetijden als spiegel voor het leven

Nog een reden dat ik de 4 seizoenen zo mooi vind, is dat je ze vaak worden gebruikt als een metafoor voor het leven. Als pasgeborene zit je in het seizoen van de lente: je ontluikt en groeit en bloeit. Zo rond je twintigste belandt je qua leven in de zomer. Rond je veertigste begin je voorzichtig aan met de herfst, en vanaf je zestigste doet de winter langzaam maar zeker zijn intrede.
Afgezien van een metafoor voor de cyclus van het leven, zie je de seizoenen ook terug in je dagelijks leven. Soms moet je dingen loslaten, zoals in de herfst en ga je door een kale periode waarin dingen eindigen. Maar onherroepelijk volgt dan toch altijd weer de lente!

De vier jaargetijden in muziek

Bijna iedereen kent De vier jaargetijden van Vivaldi. Is het niet de muziek zelf, dan wel van naam. Het is een cyclus van 4 vioolconcerten, aldus Wikipedia. In elk jaargetijde kun je bijzondere dingen horen, zoals een blaffende hond, onweer en tsjilpende vogeltjes!
Bij elk seizoen schreef Vivaldi een bijbehorend sonnet. Hieronder Vivaldi's sonnet voor de winter:

De Winter - Vivaldi

'Stijf van de kou bibberen te midden van de ijzige sneeuw
bij de striemende slagen van een verschrikkelijke wind,
steeds met je voeten stampend lopen
en vanwege de strenge kou met je tanden klapperen;
Bij het vuur en tevreden dagen doorbrengen,
Terwijl buiten de regen iedereen doorweekt
Lopen over het ijs met langzame pas,
Uit vrees te vallen voorzichtig glijden.
Snelle rondjes maken, op de grond vallen,
Opnieuw het ijs opgaan en hard rennen,
Totdat het ijs breekt en meegeeft.
Het horen uitbreken vanuit hun verbanningsoord
Van de Sirocco, de Borea en alle wedijverende luchtstromen,
Dit is de winter, maar wat een vreugde brengt hij ons!'

Ik vind het einde zo mooi en optimistisch!

Luister 'De vier jaargetijden'

4 seizoenen spullen

Het grappige is dat er veel '4 seizoenen' producten zijn:
 • 4 seizoenen dekbed
 • 4 seizoenen autobanden
 • Een 4 seizoenen jas. (Daar kan ik me overigens weinig bij voorstellen!)
 • 4 seizoenen tuinmeubelen
 • 4 seizoenen slaapzak
 • Er bestaat zelfs 4 seizoenen peper! 4 seizoenen peper

Seizoenen van series

En dan heb je ook nog de 'seizoenen' van series! Series worden uitgezonden in seizoenen. Soms blijft het bij één seizoen. Dan is het verhaal verteld, of de serie was niet zo populair. Soms zijn er heel veel seizoenen, zoals de serie Supernatural die ik erg leuk vind.

Boeken over seizoenen

Eén van mijn favoriete boeken is Wonen met de seizoenen:

Wonen met de seizoenen
19,90 bij bol.com

Een andere leuke is Sfeervol wonen op het ritme van de natuur

Sfeervol wonen
32,50 bij bol.com

Tot slot

Doordat de aarde schuin staat hebben wij seizoenen. Vier maar liefst! Seizoenen zorgen voor afwisseling, maar je kunt ze ook zien als een metafoor voor het leven en levensfases. Je kunt nieuwe jaargetijden omarmen als nieuwe mogelijkheden, maar je kunt er natuurlijk ook van balen.

Met seizoenen kun je alle kanten op!

Zelf ben ik een groot fan van seizoenen.

Heb jij een favoriet seizoen? En durf je het herfst of winter te laten zijn in je leven?

Similar Posts

36 Comments

  1. Dat is het echt Judy! Ik vind ze echt ideaal, want wij krijgen echt altijd overal vlekken in. En dit vloerkleed gooi je echt zo even in de wasmachine. Ik kocht de mijne via bol.com.

 1. Ik leef op in de winter, dat is echt mijn seizoen, het wordt iedere dag lichter, een heerlijke vrieskou, een metertje sneeuw. De aanloop naar de lente is voor mij het mooiste jaargetijde. De zomer is voor mij ook vaak gewoon te warm.

 2. Ik hou van de seizoenen. Moet er niet aan denken om maar steeds mooi weer te hebben, echt waar. Ik hou zo van het afwisselende weer van Nederland. Ik pas niet eens echt bewust mijn huis erop aan net als jij. En heb trek in andere dingen dan bijv. in de zomer. En heerlijke warme cholademelk van echte cacao zonder suiker zodat je de echte smaak van chocolade proef. Soms druppeltje Grand Marnier erin of wat kaneel. De tuin zien veranderen. De wolkenlucht.
  De zomer is mijn minst leuke seizoen zeker nu de temperaturen zo hoog kunnen zijn.

 3. " I like winter, spring is nice, let's skip summer and do fall twice".

  Ooit gelezen in een reactie op een soortgelijk blogonderwerp. Is blijven hangen want zo denk ik er precies over!

 4. Bij mij is de zomer favoriet. En dit jaar is de herfstdip/winterdepressie er helaas keihard in geknald bij me. Het begon eind september al. Zó somber. Inmiddels ben ik op het punt dat ik aftel tot de lente. Vandaag nog 107 dagen;).

 5. Ieder seizoen heeft inderdaad z'n charmes, maar ik denk dat ik toch meer een lente/herfst type ben. De zomer wordt me te heet en de winter nog steeds te koud 😜 Fijne Sinterklaas!

 6. Die bedbank is echt wel heel erg mooi.

  Ik had vroeger een hekel aan de winter. Tegenwoordig kan ik ook die wel appreciëren, misschien komt dat door het ouder worden. Alles lijkt dan rustiger en meer oké worden, dus ook de winter misschien.

 7. Mijn favoriete seizoen is de zomer, het mag van mij altijd wel zomer zijn! Al heeft een flink pak witte sneeuw ook wel wat. :)

 8. Wat een mooie blog weer met veel tips
  Ik ben wel fan vd winter
  Heerlijk de avonden met kaarsjes aan en mooie films

 9. Van mij mogen ze herfst sowieso afschaffen. Wat een deprimerend seizoen vind ik dat. Alles gaat maar dood en wordt koud. De andere seizoenen kan ik waarderen al zou de zomer wat mij betreft best langer kunnen en de winter korter.

 10. Aan elk seizoen is er wel iets leuks vind ik zelf. Lente met alles dat in bloei staat, het warme van de zomer. Wandelen tijdens de herfst is leuk en dan de gezelligheid van de feestdagen in de winter

 11. Elk seizoen heeft zo zijn mooie kanten. Toch ben ik een type die van warmte houd. Lente en zomer zijn daarin het meest aantrek bij mij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.