Rolmodellen voor later

Toen ik opgroeide had je twee soorten oma’s: de soort met zo’n krullenpermanent, en de soort met een knotje. Ik had er van allebei één! Mijn kinderen hebben een oma met kort geknipt grijs/wit haar. Oma’s met krullenpermanent zijn er geloof ik helemaal niet meer, en met een knotje zie ik ze ook nog maar zelden.

Soms denk ik wel eens na over hoe ik hoop oud te worden, afgezien van ‘in goede gezondheid’ natuurlijk. Deze week las ik een interview met Mensje van Keulen met een foto van haar er bij, en toen dacht ik: ‘Zo wil ik er later ook wel uit zien!’ Met nog steeds lang, krullerig haar. Weliswaar grijs, maar toch niet te meisjesachtig.

Zo ben ik toch nog mezelf, alleen in een oudere versie! Zo wil ik wel ouder worden.

Heb jij een rolmodel voor hoe je ouder wilt worden? En heb je een anti-rolmodel voor ouder worden?

N.B. mijn anti-rolmodel voor ouder worden is Joan Collins!

Lees ook mijn post over grijs worden!

mensje van keulen

Similar Posts

29 Comments

 1. Mijn rolmodellen gaan niet vooral over hoe ik eruit zie / wil zien. Ik vind het niet erg om grijs te zijn – voel me meestal nog redelijk “jong” – behalve ‘s morgens vroeg – en ik heb me altijd voorgenomen om “later” gewoon een lekker excentrieke oude mevrouw te worden, model heks.
  Ik werk met veel ouderen, en zie hoe verschillend je de ouderdom tegemoet kunt treden: vol verwachting, of juist vol verzet, met een blik op vroeger, of juist met de blik op wat er nog komt….
  Wat ik mooi vind: de dichter Simon Vinkenoog was nieuwsgierig naar de dood, omdat hij dat nog nooit had meegemaakt – die levenshouding spreekt me erg aan!

  1. Het is inderdaad heel verschillend hoe mensen oud worden. Een open en nieuwsgierige houding spreekt meer aan dan een mopperige, negatieve houding.

   Maar ik kan me voorstellen dat de manier waarop je oud wordt, gezond of met veel fysieke klachten, daar wel een rol in kan spelen.

 2. Mijn lange krullen worden nu nog geverfd, ik weet niet wanneer ik het gewoon grijs laat… Kort zal het nooit meer worden, dat hoort bij een vorig leven.
  Verder hoop ik actief te blijven in mijn vrijwilligerswerk en ik hoop dat mijn handen het blijven doen, ik freubel veel…

 3. Ik denk dat je steeds minder grijze mensen gaat zien; mensen blijven gewoon steeds langer hun haar verven… ;) Maar ehmz… wie vind ik er mooi oud uitzien? Ik vind die vrouw van de dove-reclame echt prachtig… Weet niet of je die campagne (nog) kent, \’tijd voor echte schoonheid\’. Heb dus even het plaatje opgezocht, maar ik mag helaas geen links plaatsen in jouw berichtje. Als je op dove + grijs zoekt, kom je haar vanzelf tegen ;)

 4. Ik heb niet echt een voorbeeld, ik zie wel. Mensen die veel aan plastische chirurgie/botox gedaan hebben vind ik er niet mooier op worden. Eerder minder.
  Die omapermanentjes waren er in de jaren ’80 ook voor veertigers. Mijn moeder had dat en ik zag heel veel vrouwen toen die dat ook hadden. Dat maakte vrouwen er niet jonger op.

  Ik hoop dat ik de krullen in mijn haar blijf houden. Ik ben nu 47 en nog nauwelijks grijs. Ook dat hoop ik te houden. Ik weet nog niet of ik mijn haar ga verven omdat ik nogal snel allergische reacties heb.
  Mooi oud worden begint al jong: voorzichtig met de zon (niet eindeloos bakken), voorzichtig met alcohol, geen zonnebank, niet roken, gezond eten en op tijd naar bed.

  Ik word meestal veel jonger geschat, hoewel ik nu in een erg slechte periode zit qua energie en dat tekent behoorlijk.

  1. Wat zijn de veertigers van nu dan anders dan in de jaren tachtig! Ik geloof dat er ook tijd was dat als je veertig was, het de norm was om het kort te knippen. Of zo’n permanentje blijkbaar.

   1. Je haar kort laten knippen als je rond de veertig bent lijkt nog steeds een trend. Ik zie weinig vrouwen van mijn leeftijd die net als ik wat langer haar hebben.
    Mijn jongste zoon zei een halfjaar geleden al eens tegen me dat ik toch echt mijn haar niet af moest knippen paars verven. Iets wat hij blijkbaar in zijn omgeving vaak zag. En aangezien hij kunstenaar is vond ik de opmerking over dat korte haar wel bijzonder. Hij vond dat vrouwen die wat ouder zijn en hun haar zo kort dragen op jongens lijken en dat ze meestal mooier zijn met langer haar.
    Dat ‘paarse’ doen we hier ook niet aan. Misschien ga ik mijn haar ooit verven in mijn ‘eigen’ blonde kleur. Geverfd haar vind ik al snel onnatuurlijk lijken waardoor een gezicht er harder uit gaat zien.

 5. Goed voor je huid zorgen en moeite doen om slank te blijven (schijnt hier niet goed te lukken). Geef een beetje meer geld uit aan goed kwaliteit kleding en denk erom dat wat je zo goed stond toen je 30 was in latere jaren herzien moet worden. Tenzij je echt mooi dik haar hebt dat goed onderhouden wordt zou ik het niet te lang laten worden.
  Rattenkopje hoeft natuurlijk ook niet. Er is een Engelse uitdrukking: Mutton dressed like lamb. Loop er niet bij als je tiener kleindochter.

  1. Ik vind het ook goed om je te kleden naar je leeftijd. Ook al wordt het idee daarover natuurlijk weer door de cultuur waarin je leeft bepaald. Maar bepaalde kleding vind ik nu niet meer kunnen voor mezelf. En dat geeft niks!

   In Nederland heet het: ‘Van achteren gymnasium, van voren museum.’

   Dat is een look die ik wens te mijden.

 6. Ik zag laatst zo’n opgeknapte filmactrice van in de vijftig.
  Even dacht ik ‘wauw..! als je er dan nog zo uit kunt zien…! Heerlijk!’
  In tweede instantie zag ik dat de jukbeenderen ed wel erg standaard waren, veel van die opgelapte gezichten hebben dezelfde… en dat hoef ik toch eigenlijk niet.

  Uiterlijk is vergankelijk en wat mij betreft sowieso niet het belangrijkste.
  Ik werkte vroeger in de thuiszorg bij iemand en die trok gewoon aan wat ze mooi vond en lette daarbij niet zo op haar leeftijd. Dan had ze bijvoorbeeld een luipaartdlegging met een zwarte oversized blouse en dan niet met van dat fake haar, maar gewoon haar eigen natuurlijke grijze krul. Stond haar fantastisch!

  Dat vind ik wel een mooi voorbeeld.

 7. Hoe ik oud wil worden? In ieder geval gelukkig ;-) Ik smeer mijn huid in met kokosolie, en wat er dan nog aan rimpels in komt mag er van mij zijn. En omdat ik blond ben word ik waarschijnlijk langzaam grijs, ik heb mijn haar in ieder geval nooit geverfd, en denk dat ik het ook dan lekker grijs laat. Ik word liever een grijze, gerimpelde, oud-oude vrouw met pretoogjes dan een die er jonger uitziet maar duidelijk ongelukkig is ;-)

 8. Vind ik ook altijd zo mooi, gewoon lang al dan niet grijs haar bij oudere vrouwen. Het afknippen van je haar zodat je net een halve kerel lijkt, ik begrijp daar echt niets van. Mijn moeder ook, ze had d’r half lange haar zo leuk opgestoken en nu heeft ze het echt kort, zo zonde, lijkt 10 jaar ouder. Maar ja, van lang naar kort valt op dus iedereen zegt oooh, kapper geweest? leuk….

  Ik vind Melanie Safka wel leuk eruit zien.

 9. Ik hoop dat ik later net zo’n wijze vrouw mag zijn als mijn oma was.

  Maar ik zal nooit zo’n echte dame zijn als zij tot op de laatste dag was.
  Mijn oma had een knotje en mantelpakjes met bijpassende tas, jas, schoenen en hoed.
  Ik ben meer een kleurpalet.

 10. Ik had twee oma’s met krullenpermanent, mijn kinderen hebben helaas maar 1 oma die nogal ver weg woont dus daar hebben ze jammergenoeg niet zo’n band mee. Ik hoop zelf ooit een leuke moderne oma te zijn. En om het even heeeeel duidelijk te stellen, mijn anti-rolmodel is toch echt Marijke Helwegen. Volledig NEP en FOUT!… We doen maar gewoon dan doen we al gek genoeg, en ik mag graag een beetje gek doen en blijven…
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. hoe ik er uit zie bij het ouder worden vind ik niet zo interresant, natuurlijk zie je op tv en in de bladen veel mensen die er nog fantastisch uitzien op oudere leeftijd,maar hoeveel daarvan is of gefotshoped en/of wat is plastische chirurgie? ook zijn er een aantal die er nog wel redelijk jong uitzien ,maar dat dan verpesten door te denken dat ze nog een jaar of 20 zijn en er dus belachelijk uitzien door veel te jeugdige kleding te dragen. voor mij is het belangrijker om zo gezond mogelijk te blijven en dat geldt dan vooral voor wat betrefd mijn verstandelijke vermogens. ik zie er liever wat ouder uit met een nog redelijk gezond lichaam en goed van verstand dan dat ik mooi oud word.mijn rolmodel is wat dat betreft een oudere dame die ik vroeger kende, ze was al dik in de negentig en zag er echt uit als een oud omaatje,maar was goed op de hoogte van wat er in de wereld gebeurde en deed bijna alles zelf nog in haar huisje waar ze met wat hulp van buitenaf nog steeds zelfstandig woonde en was altij vrolijk en positief igesteld.

 12. Ja, liever wat natuurlijk graag. Die hollywood oma’s met facelift en teveel make-up, die zijn zo eng! Ik heb geen idee hoe. Gisteren deed ik een staartje in en zag mezelf in de spiegel en vond eigenlijk dat het me niet meer stond, met die ouwe kop eronder…

 13. Ha! die is goed. Ik loop richting de 50 (ben ik trots op want er zijn steeds meer mensen die het niet halen) En ik krijg ‘foekvel’ (zo noemen ze dat in de Achterhoek) en zit ik daar mee NEE ! Alles gaat hangen als je oud wordt behalve je tandvlees ;-) Als je een respectabele leeftijd bereikt dan wordt je figuur anders… maar minder mooi (?!) Vind ik van niet. Elke leeftijd heeft zijn schoonheid. Je moet het willen zien! Kleed je leuk, ga naar de kapper en blijf vooral tevreden.
  Ik hoop ooit nog eens Opoe te worden dat lijkt me wat. En hoe ik er dan uit zie……. Ms wel grijs en narrig, of prettig gestoord ;-) Ha ha, ik zal het zien!

 14. Niet met lang grijs haar. Kort geknipt maar ook weer niet te, een beetje vrouwelijk. Wie ik als voorbeeld zie, geen idee. Een vrolijke tante. Geen Vanessa of Helwegen.

 15. M’n grootmoeders heb ik niet gekend, de oma’s van mijn kinderen waren idd grijs en gepermanent. Ik hoop wanneer ik oud(er) ben nog steeds op mezelf lijk! Wil niet onbescheiden zijn maar vind mezelf echt de moeite waard!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.