Gordijnen open, rolluiken dicht?!

raamEén van de mensen in mijn filosofiegroepje is recent verhuisd. Hij merkte op dat de mensen bij hem in de straat ‘s avonds massaal hun rolluiken naar beneden doen!

Dat zorgt voor donkere straten, met weinig zichtbaar leven.

Ik vond dat een verrassende observatie!

Want staan Nederlander er niet juist om bekend dat ze hun gordijnen wijd open hebben, waardoor Jan en alleman naar binnen kan kijken?

Of klopt dat niet?

Nederlanders vaak gordijnen open

Een korte zoektocht op Google bevestigt mijn idee dat we bekend staan om onze open gordijnen. Het AD kopt bijvoorbeeld:

‘Gluren bij de buren: woonkamer is net een etalage.’

En op de Australië website SBS Nederlands staat:

‘Zelfs in deze donkere COVID-19 dagen houden de Nederlanders stug hun gordijnen open.’

Ze wagen zich daar zelfs aan een verklaring: Nederlanders willen laten zien dat ze zich nergens voor hoeven schamen, en hoe gezellig het is.

En tot slot observeren ze op de website van De Correspondent:

‘Nieuwkomers verbazen zich over Nederland. Waarom hebben mensen hier ’s avonds hun gordijnen open?’

Rolluiken dicht? 20% Nederlanders heeft rolluiken

Is mijn collega filosoof toevallig in een wijk terecht gekomen waar de ‘gordijnen open’ cultuur niet heerst? Op nu.nl las ik dat in 2018 één op de vijf, oftewel 20% van de Nederlanders rolluiken heeft.

Op het platteland zie je meer rolluiken dan in de stad.

Nu ben ik benieuwd: heb jij ‘s avonds je gordijnen open of dicht? En hoe zit het met rolluiken?

Similar Posts

25 Comments

 1. De meeste Deense huizen liggen “omgekeerd”. Dat wil zeggen met de huiskamerramen naar de tuin. Niemand kan binnenkijken, maar ‘s winters doe ik de gordijnen dicht om de kou buiten te sluiten.

 2. Hier gaan de gordijnen pas dicht als we naar bed gaan, maar we wonen dan ook op de eerste verdieping, dus geen last van inkijk. De rolluiken gaan pas dicht als het te heet wordt in de zomer of om in de winter de ergste kou eruit te houden.

 3. Ik zie vaak rolluiken in Brabant, Limburg en ook wel Gelderland. In de Randstad zijn ze er wel maar meer als zonwering en dan dus overdag dicht en in de avond open. Ik heb screens als zonwering beneden en op de slaapkamer rolluiken. De gordijnen gaan in de avond dicht als het donker wordt en de zonwering alleen naar beneden als het te zonnig is.

 4. Alleen al voor een buurvrouw doe ik de gordijnen dicht, die laat voor mijn huis de hondjes uit op het speelveldje voor mijn huis. Geen zin om tegen ………. hondjes aan te kijken en zij heeft de onhebbelijke gewoonte om pal voor je huis te gaan staan en naar binnen te gluren. Helaas niet de mogelijkheid om keuken en woonkamer om te wisselen anders zou ik dat zeker doen. Dat je als voorbijganger een huis bij het voorbijgaan even inkijkt snap ik nog wel, maar dat je dat minimaal 4 keer op een dag bij hetzelfde rijtje huizen doet dat is domweg irritant zeker als je dan ook nog eens geen boe of bah zegt als je diezelfde mensen buiten tegenkomt

   1. Blijkbaar doet ze het bij iedereen , want het is me opgevallen toen ik haar eens nakeek dat ze het bij de buurvrouw ook doet.

 5. Huisjes kijken is ook hier populair. Luiken (waar je kunt doorkijken) zijn wel eens meer dicht, gordijnen zelden, zo kan je in feite toch binnenkijken.
  Lie(f)s.

 6. De gordijnen sluit ik pas rond half 10, maar ik woon in een doodlopend hofje, dus geen last van pottenkijkers. Rolluiken heb ik niet.

 7. ‘Gluren bij de buren: woonkamer is net een etalage.’ men maakt er zelfs een traditie van om bij je buren te gaan buurten en een huiselijk concert of dichtavond bij te wonen.
  Maar niet iedereen laat de gordijnen open, vind men niet veilig. Hans

 8. Die rolluikivicatie komt uit Noord-Frankrijk en is zover ik het weet het ergste in Zuid-Vlaanderen. Inmiddels is het ook al jaren in Zuid-Nederland. Qua energie valt er wat van te zeggen alhoewel het niet veel toevoegt aan goed dubbelglas. In België doen ze het ook omdat ze direct tegen een drukke weg wonen. Blijft dan ook vaak de hele dag dicht. In NL is St.Willebrord koploper. Ik weet hoe die mensen stemmen en wil daar niet bijhoren.

  Het verschil tussen Nederland en andere landen zijn de grote ramen. Dat zie je in Duitsland maar zelden. Als je bij een groot raam rolluiken dicht doet dan valt dat meer op.

  Hier in de stad zie je het weinig. Zelf heb ik ze niet en ik begin er niet aan. Mijn gordijnen zijn ook dag en nacht open. Heb wel voor een groot deel vitrage. In mijn buurt lopen mensen direct langs de huizen, geen ruimte voor voortuintjes.

  Het valt me op dat er bijna niemand naar binnen kijkt en anders steek ik m’n hand op. Weten de buren nog dat ik leef.

 9. Op de bovenverdieping heb ik luxaflex. Die open of dicht afhankelijk van de zon. Zodra binnen verlichting nodig is doe ik ze dicht. Beneden heb ik aan de tuinkant ook luxaflex. Die is overdag open als ik thuis ben. In de avond en als ik van huis ben dicht. Aan de voorkant heb ik grote ramen dicht bij een voetpad. Daar hangt vitrage die altijd dicht is. Dat scheelt inkijk en inbraak. Ik krijg daar wel eens negatieve reacties op, van voorbijgangers en van personeel van de verhuurder. Dan denk ik: “Welk belang heb jij erbij om in mijn woning te gluren?”

  Als het donker wordt gaan de overgordijnen beneden ook dicht. De deuren hebben ook ruiten. De gordijntjes die ik er had kunnen niet meer opgehangen sinds de houten deuren zijn vervangen door kunststof deuren. Daar is niets aan te monteren, zodat iedereen ongehinderd naar binnen kijkt. Sinds mijn buurman is overleden vind ik dat onprettig.

  De verhuurder stuurt mensen door de wijk om foto´s te maken van de woningen en stuurt bewoners brieven hoe ze hun huis en tuin moeten inrichten. Een aantasting van de privacy en woongenot. Nu hebben veel bewoners zelfs gordijnen in de tuin gehangen om nog een beetje privacy te hebben.

 10. Rolluiken aan de straatkant gaan dicht van zodra het begint te schemeren. Die aan de tuinkant blijven open tot we naar bed gaan. We hebben aan de ramen aan de straatkant ook jaloezieën, dus binnenkijken is er hier niet bij.

 11. Ik heb plisségordijnen en die doe ik dicht zodra het donker wordt en ik binnen het licht aan doe. Ik heb graag een beetje privacy. Maar rolluiken vind ik wel een ander verhaal. Daar zou ik toch een tikkie claustrofobisch van worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.