De mythe van het plattelandsleven

wonen op het platteland

Droom jij van een lieflijk bestaan op het platteland? Van wonen op het platteland?

Van een mooi huisje ergens tussen weidse akkers of wuivende bossen? Van kippen houden, moestuinieren en blote voetjes in het gras?

Het is een droom die menigeen heeft.

Maar na 5 jaar wonen op het platteland zie ik ook de minder mooie kanten van het plattelandsleven. Hier onder een overzicht van de nadelen van het leven op het platteland.

N.B. En dan heb ik het ook echt over het platteland! Niet over een dorpje!

De mythe van het plattelands leven

1. Weinig voorzieningen

Kenmerkend voor het platteland is de rust en ruimte. Helaas betekent dit ook dat je voor voorzieningen bijna standaard een auto nodig hebt. Sinds onze verhuizing naar het platteland zijn onze benzinekosten enorm gestegen. Het is echt niet handig om een boodschap te vergeten als je op het platteland woont. Want er is geen buurtsuper waar je even naar toe kunt lopen voor een ontbrekend ingrediënt.

Zonder auto kun je ook niet omdat het open vervoer zuigt op het platteland. Recent is er zelfs nog weer een buslijn opgeheven voor het weekend. Ooit kon je vanuit Westendorp 1 keer in het uur naar de grote stad Doetinchem reizen met de bus. Maar die bus rijdt niet meer.

2. Hogere energiekosten

Omdat huizen op het platteland in de regel vrijstaand zijn, kan de wind er flink om heen razen en de boel afkoelen. Dat leidt tot hogere energiekosten. In de stad, zeker bij rijtjeshuizen, staat een huis minder bloot aan de weerselementen en zijn stookkosten lager.

3. Steeds minder scholen op het platteland

Steeds meer scholen sluiten op het platteland omdat ze onvoldoende leerlingen hebben. Dat heeft diverse vervelende gevolgen!

 • Je moet je kind langdurig naar school brengen, omdat de afstand naar de school groter zal zijn. Met een beetje pech is de afstand zelfs zo groot, dat je met de auto moet.
 • Je verliest de voordelen van een school in de directe omgeving, zoals vriendjes die dichtbij wonen, en contacten met collega-moeders die vlakbij jou in de buurt wonen.
 • Met een school verdwijnt tegelijkertijd een ontmoetingsplek voor de buurt.

4. Geen speeltuintjes en parken die fungeren als ontmoetingsplek

Op het platteland heeft bijna elk huis met kinderen een grote trampoline in de tuin staan. Vaak ook zo’n mooi houten klimrek en een zwembad in de tuin. Dat is ook wel nodig, want speeltuintjes heb je niet op het platteland. Het nadeel hiervan is dat je kind niet op een laagdrempelige manier andere kinderen kan ontmoeten in de omgeving.

5. Er is weinig te doen op het platteland

Als je een natuurkind hebt bof je. Zo’n kind zal genieten van de ruimte en de natuur. Dit is ook meteen één van die ideaalbeelden die je als ouders kunt hebben over het platteland: Spelende kinderen die lekker slootje springen buiten op avontuur gaan. Maar heb je kinderen die niet van buitenspelen houden, dan is er voor hen op het platteland weinig te doen. Dat kan resulteren in veel computertijd.

Ook het gebied van cultuur is de spoeling op het platteland dunner. Mijn woonplaats Doetinchem heeft weliswaar een bioscoop, maar het filmaanbod is vergeleken met de stad natuurlijk wel veel minder. Hetzelfde geldt voor musea.

6. Veel mensen op het platteland kennen elkaar vanaf de basisschool dat maakt integreren lastiger

Veel mensen op het platteland hebben daar hun hele leven gewoond. Sommigen kennen elkaar zelfs nog van de basisschool. Dat kan het voor een nieuwkomer wel eens lastig maken om succesvol te integreren. Zeker als de buurtschool ook nog eens is verdwenen!

7. Het platteland stinkt soms

Je woont op het platteland of niet, en dus krijg je regelmatig te maken met de geur van mest. Op zulke momenten stinkt het platteland letterlijk. Soms, als ik daarna nog naar de stad moet, maak ik me dan wel eens zorgen dat ik naar stront riek…

plattelandsleven

Hmmm, ik ruik het gewoon vanaf de foto…

8. ‘Achter een traktor zitten’

Op het platteland rijden traktors. En de wegen zijn daar in de regel leuk pittoresk, oftewel smal. Als je dan de pech hebt dat er een traktor voor je rijdt dan kan dit een flinke vertraging opleveren. Want je kunt er niet langs, en zo’n traktor rijdt nu eenmaal niet al te hard. Vergeet de smoes: ‘De brug stond open!’ en gebruik op het platteland de smoes: ‘Ik zat achter een traktor!’ Iedereen zal je begrijpend aankijken.

9. Ze rijden hard op het platteland

Zelfs plattelandbewoners hebben vaak haast. En dus rijden ze vrij hard. En dat doen ze op die pittoreske wegen die het platteland zo leuk maken. Dat maakt fietsen op het platteland tot een twijfelachtig genoegen. En er zijn dus geen veilige fietspaden waarop je veilig kunt fietsen. In die zin is het platteland ook weinig kindvriendelijk.

10. Loslopende honden!

Op het platteland laten mensen hun hond vaak lekker los lopen bij het huis. ‘Hier komt toch nooit iemand langs,’ denken ze misschien. Het vervelende van die loslopende honden is als jij er langs komt fietsen of hardlopen. Want dan heb je grote kans dat zo’n hond wild blaffend op je afsjeest. Ik ben zelfs ooit in mijn bil gebeten door zo’n rothond.

11. Geluidsoverlast

Hoewel je zou verwachten dat het platteland heerlijk stil is, draagt het geluid er ver. Door het gebrek aan huizen kunnen geluiden ongehinderd jouw oor bereiken. En dat kan tot gevolg hebben, dat je toch nog het geluid van voorbij razend verkeer hoort. Zelfs al ligt de snelweg 4 kilometer verderop.

12. Ongedierte zoals muggen en vliegen

Op het platteland heb je dieren. En die dieren zorgen er voor dat er meer muggen en vliegen zijn dan in de stad. Op het platteland heb je echt goede horren voor de ramen nodig, en een muggennet over het bed!

13. Slecht internet op het platteland!

Op het platteland heb je noch kabel noch glasvezel. En dat betekent dat het internet niet al te snel is. Sterker nog, soms wordt er ergens een paaltje in een weiland geslagen waardoor een kabel beschadigt… Dan moet je soms zelfs een tijdje leven zonder internet. Waar mensen in de stad met een klik op een link een website openen, moet je als plattelandsbewoner vooral veel geduld hebben. Gelukkig gaan er nu geruchten dat er glasvezel gaat komen….

14. Gladde wegen in de winter

Met een beetje geluk wordt er op de grotere wegen gestrooid met strooizout bij sneeuw en ijzel. Maar als je echt ‘achteraf’ woont, dan kun je het wel vergeten. Op kleine achteraf weggetjes wordt niet gestrooid. En dat betekent dat bijvoorbeeld scholieren eerst een stuk moeten lopen met de fiets aan de hand, totdat ze een ‘grote weg’ bereiken waar wel gestrooid is.

15. Het is meer werk

Op het platteland heb je in de regel een grotere tuin dan in de stad. Als je eigenlijk helemaal niet van tuinieren houdt, en er het liefst alleen maar lekker in zít, is dat even slikken. Want je zult echt aan de bak moeten.

Is het platteland stom?

Als je bovenstaande nadelen zo leest zou je misschien denken: ‘Waarom woon jij in vredesnaam op het platteland?’

Dat is een vraag die ik mezelf ook wel eens heb gesteld. Maar ondanks de nadelen geniet ik van het plattelandsleven. Want het is hier heel erg mooi, en ik houd van de rust en de natuurlijke omgeving.

Het bewijst maar weer eens dat een woonplek sterk bepaald wordt door emoties en gevoel.

Als het goed voelt, worden nadelen als het ware irrelevant.

Wel leuk: op het platteland heb je vast wel plek voor een zwemvijver ; )

Leestips

Hoe denk jij over het plattelandsleven? En het stadsleven?

56 Comments

 1. Margreeth
 2. VeggieMo
 3. Thea
 4. Janny
 5. Janny
 6. Jet
 7. Myla Muis
 8. Myla Muis
 9. Pauline

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh