Verhuizen naar het platteland

Basisschool kiezen

Dit weekend heb ik mij verdiept in vier verschillende schoolgidsen. In verband met onze verhuizing naar het platteland, zoeken we voor de twee jongste kinderen namelijk een nieuwe school. Ze moeten respectievelijk nog drie en vier jaar naar de basisschool, dus nog best een tijdje!

Huidige school te duur aan benzinekosten

We hebben overwogen om ze op deze school te houden, maar dan moeten ze bijna wel overblijven, omdat het anders te duur wordt aan benzinekosten: ik zou dan in totaal wel 64 km per dag rijden! (vier keer per dag, heen en terug, 8 km!) En ik ben niet zo’n fan van 5 kwartier overblijven.

Daarnaast is er natuurlijk de complicatie dat vriendjes dan relatief ver weg wonen, en ze minder vriendjes opdoen in hun nieuwe omgeving.

Plan A

Het oorspronkelijke plan was om ze naar het schooltje twee kilometer verderop te doen, waar ik vroeger ook heen ging. Maar nu gaan er geruchten dat dit schooltje wordt opgeheven door een gebrek aan leerlingen! En die twee van mij kunnen de boel ook niet meer redden.

Mogelijk gaat het schooltje samen met een andere school die met hetzelfde probleem kampt. Dit schooltje is 5 km verderop, en de weg gaat door een bos. Voordeel is wel dat dit schooltje een continurooster heeft, wat de 5 km weer acceptabeler maakt. Ik zou ze dan ‘s ochtends met de fiets brengen, en ‘s middags weer met de fiets ophalen.

Plan B

Daarnaast is er nog een dorpsschooltje in het naburige dorpje Halle, en dat is zo’n 4 km verderop. Het is een openbare school met zo’n 60 kinderen. Een voordeel van deze school vind ik dat er een buurtsuper tegenover is. Dat lijkt me dan weer erg handig als ik wat vergeten ben.

Plan C

Optie 3 is een Daltonschool 3,5 km verderop, met ook zo’n 60 kinderen. In de schoolgids lees ik dat daar een groot beroep wordt gedaan op de zelfstandigheid van kinderen, en ik maak me wat dat betreft een beetje zorgen over mijn zoon Ot. Hij vindt school saai, en doet uit zichzelf zo min mogelijk.

Plan D

Optie 4 is een Jenaplanschool, 4 km verderop. Ook deze kampt met te weinig kinderen, momenteel hebben ze er zo’n 35. Deze school is echt prachtig gelegen, in het buitengebied.

Er gaan geruchten dat de Daltonschool en Jenaplanschool gaan fuseren, maar dat staat nog helemaal in de kinderschoenen. Helaas zal dit vast voor onrust zorgen, en het is onduidelijk welke van de twee scholen haar gebouw opgeeft.

Overigens bieden alle scholen ook schoolzwemmen aan, wat ik een groot pluspunt vind.

Schoolgidsen: allemaal een mooi verhaal

Alle scholen hebben een mooi verhaal in hun schoolgids, maar ik weet uit ervaring dat je een school echt moet bezoeken om een goed idee te krijgen. Daarnaast vind ik de ervaringen van ouders goud waard, want dan hoor je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Voorkeur voor continurooster

Ik merk dat ik een voorkeur heb voor een school met een continurooster, omdat mijn werkdag dan minder versnipperd is. En bij een continurooster is het niet zo officieel ‘overblijven’ en is de lunchpauze minder lang. De kinderen ‘gewoon’ laten overblijven wil ik eigenlijk niet. Dat doe ik nu ook bewust niet, omdat ik denk dat het goed voor ze is even naar huis te komen in zo’n lange pauze.

Maar goed, we hebben dus nog heel wat uit te zoeken! Ik denk dat ik mijn bezoekjes aan de scholen na de grote vakantie plan, omdat het nu overal erg onrustig is. En hopelijk is er dan ook meer duidelijkheid over eventuele fusies.

Waardoor lieten jullie je leiden bij je schoolkeuze?
Afstand?
Rooster?
Sfeer?
Pestprotocol?

Similar Posts

20 Comments

 1. onze school hebben we gekozen op religie.
  We voelen ons daar thuis bij, het is een streekschool, 6 km van ons huis en ook met continue rooster.. we gaan meestal met de auto maar af en toe ook fietsen.
  We gaan om half 9 de deur uit en ik haal ze om 3 uur weer op.
  Dat lijkt misschien lang, maar ze hebben er echt totaal geen last van en zijn niet anders gewend.. Er is een fruitpauze en een eetpauze, tot nu toe om de week schoolzwemmen gr 5/6), maar de gemeente dreigt met afschaffing..
  Ik vind ook wel dat je de sfeer moet proezen, maar misschien ook wel wat leerresultaten kunt bekijken van voorgaande jaren..
  succes!

 2. haha, dat is me het vraagje wel – we zijn zo’n anderhalf jaar geleden verhuisd en toen kwam de vraag er ook … – het is nog een heel avontuur geworden, maar helemaal tevreden ben ik nog steeds niet – dus maar in gouden raad ‘ bezint eer ge begint ‘ – succes xxx

 3. Wij hadden weinig keus; maar 2 schooltjes in het dorp. Gekozen voor de school waar wij ons het prettigste bij voelen. De jongens blijven wel over; wij hebben hier juist voor gekozen omdat ik het zo’n geren en gevlieg vind in een uurtje tijd. Nu kunnen ze rustig een broodje eten en even lekker spelen.
  Ik zou gewoon de sfeer proeven en vragen hoe het er voor staat qua leerlingenaantal en de prognose voor de komende jaren. En misschien hoeveel kinderen er over blijven. Op de school van de jongens blijft het grootste gedeelte over.
  Wij wonen ook in een groot krimpgebied dus zullen er hier zeer waarschijnlijk ook scholen samengevoegd gaan worden..

 4. We zijn zeer tevreden over de jenaplanschool hier die wel pas in tweede instantie werd gekozen (je kent het verhaal wel). Het moet idd wel passen bij het kind. Ik had er ook wel twijfels over met zoonlief vooraf. Ten onrechte bleek echter. Hij kan zelfstandiger zijn op school dan thuis. Maar misschien dragen wij hem alles veel te veel na???
  Op een jenaplanschool is niet alleen zelfstandigheid belangrijk, maar vooral dat elk kind op zijn of haar eigen niveau werkt en wordt uitgedaagd. Er is veel individuele aandacht en weinig klassikaal les. Ik heb er zelf ook op gezeten en manlief verbaasd zich na 9 jaar nog steeds om mijn autodidactisch vermogen. Dat is wel iets dat je er leert. Ook sociale vaardigheden staan hoog in het vaandel en dat is weer goed voor ons enigst kind!
  Ik zou je dus de jenaplan aanraden. Dalton ben ik niet bekend mee, helaas. Maar een kleine school heeft grote pluspunten. In de zin van individuele aandacht en begeleiding en minder afleiding van anderen. Dat maakt zelfstandigheid makkelijker te verwerven misschien ook voor Ot.

 5. Kijk ook eens naar het lerarenbestand: veel verloop? Juffen of meesters die een sabbatical nemen, versnipperd ouderschap verlof op (gaan) nemen, jarenlang op en af ziek zijn?
  Niets zo funest voor de voortgang en de sfeer als wisselende leerkrachten en veel invallers. Constant overdracht, wennen aan elkaar, en unieke kansen voor pesters.
  Wij kunnen er helaas over meepraten.

 6. Afstand; belangrijk, inderdaad mbt vriendjes in de omgeving. Mijn zoon is nogal snel verveeld en heb juist daarom wél gekeken naar dalton-jenaplan onderwijs omdat ze -gedeeltelijk- zélf mogen kiezen op welke manier ze iets willen leren. Misschien júist iets voor Ot…??

 7. Zelf heb ik geen kinderen meer in huis. Ook wij hadden in die tijd geen keus er was maar 1 school in het dorp en voor de vriendschapsbanden is dat geweldig.
  Er werd in het dorp van een bepaalde geloofsgemeensschap altijd een bus vol kinderen op gehaald maar die kinderen hoorden nergens bij. Ze hadden elkaar natuurlijk wel. Ik heb nooit spijt gehad, op 7 km was ook nog wel een school maar dat was er toen niet bij dat je daar heen ging.

 8. Wij hebben gekozen voor de (enige) school in ons dorp. Een school in een naburig dorp was eigenlijk 1e keus maar vanwege het contact met de omgeving toch gekozen voor de dorpsschool en geen spijt.
  In onze omgeving was (gelderland-zuid) een aantal jaren in sommige dorpen ook een leerlingtekort. Dit is opgelost door te fuseren maar alle scholen wel open te houden dus zijn er locaties met erg weinig leerlingen maar die kunnen toch blijven bestaan.

 9. ik vind t zelf ook moeilijke keuzes… op t moment hebben wij geen basisschool kinderen maar dat komt er wel weer aan.
  Ik denk dat diverse goede argumenten aan te dragen zijn, maar dta veel ook een beetje van jouw als persoon afhangt wat je belangrijk vind enzo….iedereen heeft bij t kennismakingsgesprek natuurlijk een sympathieke uitstraling en een goed verhaal te vertellen ;-).

 10. Sfeer.Ik zou er gaan kijken en vragen ,idd met verloop van personeel.Kijk eens tijdens een pauze hoe het gaat oid.
  Niet makkelijk. Toen wij afgelopen herfst verhuisden was er maar een school en een fantastische!
  Groet, Wilma

 11. Zo, dit is een blogpost waar ik een heel epistel over zou kunnen schrijven. Misschien op mijn eigen blog maar eens een tekstje aan wijden.

  Onze keus werd vooral bepaald door de kleine omvang van de school. Omdat we hoopten dat onze zoon dan meer aandacht kon krijgen.

  Hoewel het een leuke school is met lieve leerkrachten pakt één en ander toch negatiever uit dan me lief is.

  Onze zoon ontwikkelt een leerachterstand die langzaamaan zorgwekkend is en ondanks dat de school onderdeel is van een groter samenwerkingsverband lijken de mogelijkheden en middelen er niet te zijn om hem extra ondersteuning te bieden.

  Men blijft maar hameren op een rugzakje. Alsof met dat extra budget ineens alles mogelijk is. Welke mogelijkheden er dan ineens ontstaan is ons echter onduidelijk.

  Je merkt het, zelfs als ik me in mijn reactie probeer te beperken stromen de woorden er uit. Het zit me hoog. Heel hoog. :-(

 12. Hallo Nicole,

  naast rooster, sfeer en afstand zou ik de rapporten van de onderwijsinspectie laten meewegen.
  De rapporten zijn vrij te lezen op internet.

  Succes met zoeken,

  groet Sandra

 13. Bedankt voor al jullie fijne tips en het meedenken! Je bent nooit te oud om te leren, want aan de aandachtspunten van het verloop van het personeel, en de rapporten van de onderwijsinspectie, had ik nog niet gedacht.

  Michel ten Hoove, ik voel helemaal met jullie mee. Toen onze oudste zoon op school moeilijk ging, voelde ik me enorm machteloos.

 14. Onze kinderen zitten op een school 10 km verderop. Brengen en halen doen we op de fiets (en soms bus). Voor die 8 km zou ik de huidige school niet laten, maar er spelen natuurlijk meer argumenten. We proberen speelafspraken ‘s ochtends al te maken waardoor of wij, of de andere ouder niet ‘s middags voor niets aan het schoolplein staan en later op de dag weer een hele rit moeten maken.

  Je kan bij de Daltonschool voorleggen hoe ze omgaan met kinderen die weinig motivatie lijken te hebben. Hoe stimuleren zij ze? Hoe spelen ze in op de karakters van de kinderen?

  Kijken en je bedenkingen aan ze voorleggen. Misschien komen ze met een antwoord waar je niets mee kan: dan is dat ook weer duidelijk. Misschien past het antwoord helemaal in je straatje.

 15. Wij hebben in eerste instantie gekeken naar de sfeer en het gevoel die dat opriep. Geen grote klassen (bij jou geen probleem). We wilden graag dat de school aansloot op onze opvoedvisie. Bijvoorbeeld niet teveel prestatiedruk en toetsen, aandacht voor andere dingen dan alleen taal en rekenen.

  Daarnaast vind ik een continue-rooster ook prettig i.v.m. thuiswerken. Komt bij dat scholen met continue-roosters kinderen aantrekken van de hele omgeving, dus speelafspraakjes worden toch wel gemaakt; iedereen is gewend wat verder te fietsen/ rijden.
  Komt bij dat ze wat eerder vrij zijn, waardoor er ‘s middags genoeg ruimte is om met vriendjes te spelen.

  Met vr. gr.
  Pauline

  thuismetkinderen.blogspot.com

 16. Ik laat me vooral leiden door het niveau van de school en de sfeer. Vaak merk je dat een school met veel verloop van leraren, om wat voor reden dan ook, ook minder sfeer heeft. Dat heeft alles te maken met betrokkenheid.

 17. Ik vind de manier van lesgeven en type leraren heel belangrijk. Mijn ouders (en overige familieleden) komen uit het onderwijswezen en zij hebben altijd gezegd dat je moet gaan sfeer proeven op een school. Gewoon een afspraak maken met de directeur, kritische vragen stellen, rond kijken en als het kan wat ouders aanspreken.

 18. Toen wij gingen verhuizen, heb ik op alle scholen in de buurt een kijkje genomen om de sfeer te kunnen proeven. Wij hebben daarna gekozen voor het Daltononderwijs om de redenen waar wij (en dat is belangrijkste!) ons prettig bij voelden en voelen. Het was een niet zo grote school -wat de school bewust zo wil houden-, de sfeer die er hing, streekschool -dus alle kinderen blijven tussen de middag over en de manier van onderwijzen.

  Succes met jullie keuze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.