Reacties

Wat is goedkoper: een vaste telefoon of mobiel abonnement? — 56 reacties

 1. Voor mij zou het financieel denk ik voordelig zijn om mijn huistelefoon weg te doen. Toch doe ik het heel bewust niet. Het geluid van mijn mobiele telefoon staat altijd uit en ik heb liever dat mensen me op de huistelefoon bellen. Inderdaad, niet thuis is niet bereikbaar. Zelf bel ik mensen ook liever op hun huistelefoon, precies om de redenen die jij schrijft. Ik had mijn huistelefoon overigens in eerste instantie omdat het telefoonnummer van leerkrachten gedeeld werd met ouders. Ik moest er niet aan dénken dat ouders me mobiel zouden bellen. Zit je lekker op een verjaardag... Mij niet gezien.

 2. We hebben er nog wel een. Maar dat is vooral omdat het maar 1 euro per maand kost. Het komt erop neer dat we voor die euro weinig zin hebben in gedoe van het doorgeven aan instanties en mensen. Ook kunnen de kinderen, die alleen een beltegoed hebben op hun mobiele telefoon, nog bellen als er eens iets is mochten ze dan alleen thuis zijn.
  We bellen er verder niet mee, worden er nog wel op gebeld.

  Gebeld worden op een mobiele telefoon verplicht je niet tot opnemen. Als ik bv. in de rij sta bij de kassa neem ik niet op, maar bel later even terug.

  Ik zal even uitleggen hoe het komt dat wij voor dat abonnement maar 1 euro betalen. Je hebt in onze woonplaats keus uit twee internetproviders voor kabel. Om mensen binnen te halen hebben ze bij de ene provider een bundel abonnement dat je zou kunnen loskoppelen, maar door het prijsverschil doet niemand dat (internet kost je het meest, vaste telefoon 1 euro, kabel tv paar euro). Je kunt voor de andere provider kiezen, dan heb je goedkoper internet, lage snelheid, hogere snelheid direct veel duurder, maar dus geen tv. Dat kan dan via Digitenne, wat hier in de buurt alleen werkt als je de ontvanger op specifieke plaatsen in huis neerzet. In de praktijk kwam dat er op neer dat degene die het dichtst bij het raam zat de ontvanger moest vasthouden...

  • Klopt, ik heb Ziggo en betaal ook 1 euro abonnement. De gesprekskosten zijn wel duur. Je kan nog voor 10 euro erbij altijd gratis bellen, maar ik bel dan liever gratis met mijn gsm.

  • Digitenne hebben wij ook gehad PK, voordat mijn man het opzegde met het oog op de glasvezel. Dat klinkt niet best bij jullie. Hier op het Achterhoekse platteland werkte het redelijk. Ik moet glimlachen om het beeld dat je schetst. Ik zie het al voor me, hoe een van jullie voor het raam zit met de ontvanger : )

 3. Wel een vaste telefoon voor €2 per maand, maar er wordt nooit mee gebeld. Hij staat ook niet in het telefoonboek en wél in het bel me niet register.
  We hebben hem zodat dochterlief kan bellen als er iets is en ze is bv alleen thuis (komt bijna nooit voor maar toch). Zodat ik de huistelefoon kan bellen als manlief weer eens zijn mobiel uit heeft staan. Zodat we een extra nummer hebben voor rare gevallen. Het is me die €2 zeker waard. Bellen doen we altijd met mobiel.

 4. Ha Nicole,

  bellen doe ik met mijn mobieltje, want dat zit in mijn pakket en ik kan bellen wat ik wil, ook naar het buitenland.
  Mijn vaste telefoon is om gebeld te worden. Ik heb er een lintje omheen om te voorkomen, dat ik er zelf mee ga bellen.
  Misschien ga ik m dus ook opzeggen... maar: mijn antwoordapparaat zit er op en dat is dan wel weer handig...
  Kortom: ik ben er nog niet uit...

  Groetjes! Marlou

 5. Ik betaal een euro per maand bij Ziggo/Vodafone voor de vaste telefoon. Ik heb alleen geen telefoon meer op de aansluiting aangesloten. Ik ben volledig overgestapt p mobiel, vooral omdat me niemand meer belde op de vaste lijn. Voor die ene euro per maand hou ik de lijn wel aan, voor het geval m'n mobiel 't begeeft of er andere problemen zijn met de mobiele telefoon of provider.

  Wat je angst dat iemand in de rij bij de kassa staat als jij belt betreft: ik zou de verantwoording om wel of niet op te nemen bij die persoon laten en niet voor een ander gaan denken. Het is zijn of haar keuze om al dan niet op te nemen.

  Ik vind de mobiel makkelijker en ik merk dat ik minder telefoontjes 'mis'. Toen ik namelijk wel nog veel op de vaste lijn werd gebeld miste ik vaak gesprekken omdat ik vaker weg was en moest dan elke keer weer terugbellen. Heel irritant.

  Ik heb bij Ziggo/Vodafone een abonnement met 'flat rate', voor ongeveer 30 euro per maand kan ik me helemaal suf bellen. Data gebruik ik maar weinig, maar ook daarin voorziet het abonnement in voldoende mate. 4,5 GB geloof ik, wat voor mijn gebruik idioot veel is.

  Misschien is het prijstechnisch niet de allergoedkoopste keuze, maar ik ben misschien wat minder 'Hollander' dan de meeste mensen, ik vind gemak ook waardevol (no offense!)

  • Dat is waar Jo. Je bent natuurlijk niet verplicht om op te nemen als het niet uitkomt. En toch, is het voor mij een psychologische drempel om iemand mobiel te bellen.

 6. Sinds wij zijn verhuisd hebben wij ook geen vast nummer meer en dat bevalt prima. En dat je met een mobiel nummer altijd beschikbaar moet zijn (dus ook in de rij bij de kassa) dan hoef je je telefoon niet op te nemen.
  Als het belangrijk is dan bellen ze wel terug of komt er een sms of appje achteraan.

 7. Ik heb geen mobiel, omdat ik niet overal bereikbaar wil zijn. Voor m'n vaste telefoon betaal ik 8 euro per maand. Dwz 2 euro voor de telefoonaansluiting, 5 euro voor onbeperkt bellen naar vaste nummers en 1 euro aan elekta aangezien m'n DSL-modem dag en nacht aan moet blijven om bereikbaar te zijn. Mensen die hun modem met wifi aanhouden voor hun mobiel zijn die elekrakosten ook kwijt.

  Zelf vind ik de geluidskwaliteit ook een stuk beter van een vaste telefoon. Ik bel overigens erg veel met een blinde kennis. Met 100 belminuten per maand ga ik het niet redden.

  Wel heb ik geen TV in m'n abonnement. Dat scheelt 12 euro per maand en ik ben tevreden met online kijken.

 8. Ik heb al zeker 20 jaar geen vaste telefoon meer. Mijn baas had het daar destijds erg moeilijk mee. En zo kreeg ik mijn eerste mobieltje, betaald door de baas... want hij vond dat ik altijd bereikbaar moest zijn.

 9. Ik heb al 15 jaar geen vaste telefoon meer. Ik werd er bijna nooit op gebeld en het was duurder dan mijn mobiele abonnement. Ik had het toen niet breed, dus de keuze was snel gemaakt. Ik neem mijn mobiel alleen op als mijn ouders of zus bellen. Die weten nl. dat ik het op het werk vervelend vind en zullen alleen bellen bij nood.De rest kan wachten totdat ik thuis ben. Mobiel betekent niet 24 uur per dag beschikbaar wat mij betreft.

 10. Ik heb een mobiel abonnement voor € 7,50 per maand. Daar kan ik onbeperkt mee bellen naar mobiele en vaste nummers binnen Nederland.
  Vaste telefoon kost me € 1,- per maand. Die wordt alleen gebruikt als ik naar het buitenland bel. Dat betaal ik per gebelde minuut. Gebeurt niet vaak, maar moet wel kunnen als het nodig is.
  Mijn mobiel neem ik nooit mee want ik wil niet te pas en te onpas gestoord worden.

 11. De vaste telefoonlijn is achterhaald door het mobiele en VOIP telefoon verkeer.
  Bedrijven houden vaak hun vaste telefoonlijn aan omdat de infrastructuur in het bedrijf daar voor is ingericht.
  En zeker in het begin van de omwenteling de vaste lijn betrouwbaarder was.
  Zelf alleen nog mobiele en VOIP telefoon. Hans

 12. De vaste lijn hier kost ons echt niet veel.
  Zeker niet als we altijd bellen met mijn mobiel.
  H heeft nog een prepaid.
  De vaste lijn weg is (nog) geen optie, maar komt wel.
  En de bereikbaarheid, als ik niet gebeld wil worden staat het geluid van mijn telefoon gewoon uit, heel simpel.

 13. Sinds schoonmoeder is overleden (woonde buiten de EU) bellen we niet meer met de vaste dus die hebben we opgezegd. Scheelt toch weer kosten.

  Love As always
  Di Mario

 14. Het hangt denk ik van een hoop dingen af. Hier nog een vast nummer maar mn vriend mag er niet mee bellen omdat hij zijn mobiele abonnement niet gebruikt en ik de vaste betaal die ik weer niet gebruik. Ik wil de vaste eigenlijk kwijt omdat je dat kutding niet op stil kan zetten.

 15. Voor een gezinstelefoon zou je ook nog een goedkope mobiel met een goedkoop onbeperkt abonnement neer kunnen leggen ter vervanging van de vaste lijn. Dan hoeven op de mobiele-mobiele geen grote abonnementen.
  Hier nog wel een vast lijn voor in geval van nood. Puur omdat het mobiele bereik hier in huis niet altijd goed is. Bellen doen we er eigenlijk nooit mee omdat het duur is per minuut, zou ook niet weten wat ons vaste nummer is. Enkel oma belt er nog op, en een enkele keer mijn ouders. Maar de meeste mensen bellen ons gewoon op onze mobiel of via wifi en de webcam.

 16. De telefoon opnemen doe ik heel bewust.
  Dat betekend dat het me uit moet komen en dat ik op dat moment zin moet hebben in een gesprek.
  Ben hier vaak ook eerlijk in door een appje te sturen als t me niet uitkomt. Dat gevoel dat je moet opnemen vind ik vreselijk. Zo lekker dat ik me op een gegeven moment bedacht dat ik de keus kan maken wel of niet opnemen.

 17. Ik had eerst alleen mobiele telefonie; één telefoon voor privé en één voor zakelijk gebruik. Maar door de slechte ontvangst (ik woon erg afgelegen) toch voor noodgevallen ook een vaste lijn genomen.

  • Slechte ontvangst is wel een groot nadeel inderdaad. Ik heb dat vaak met mijn jongste zusje. Ze belt mij mobiel, en ik kan haar vaak niet zo goed verstaan.

 18. Ik heb de vaste lijn ook nog. Ik bel zo min mogelijk met mijn mobiel en probeer zoveel mogelijk de vaste lijn te gebruiken. Ik bel vaak erg lang en dan vind ik mobiel bellen te duur.

 19. Wat een leuke roze telefoon.. die wil je toch gewoon niet wegdoen!! :) Maar zonder gekheid: ik denk dat het ook afhangt van het aanbod in je regio, ook qua combi met tv en internet. Wij bellen vanaf vast gratis, dus bellen altijd met die telefoon.. bv instanties enzo. Dan hoef je met je mobiel dus nooit te bellen, want vrienden en kennissen app ik.. ach, zoveel mensen, zoveel verschillen en wensen.

 20. Goed artikel. En iets waar ik ook al (jaren) over nadenk. Mijn moeder en ik belden elkaar altijd via de vaste lijn (heeft mijn vader ook nog). Nu ze er niet meer is, bel ik eerlijk gezegd veel minder met mijn vader. Verder bel ik eigenlijk amper met de vaste lijn. Dus het is het overwegen waard, al vind ik het ook 'lastig' om dat vaste nummer op te zeggen. Raar hè, een soort van vasthouden aan dat wat er was. Denk ik.
  Moest trouwens erg lachen om dat bezorgde gezicht van die man. Klopt inderdaad. Goede acteur (of juist niet);)

 21. Wij hebben al jaren geen vaste lijn meer. Mijn schoonouders wel maar we bellen altijd alleen met mobiel. Maar de tante en ooms bellen elkaar nog wel met een vaste lijn.

 22. Sinds ik het huis uit ben eigenlijk nooit meer gebruik gemaakt van een vaste telefoon. Ik voel me ook niet alsof ik mensen stoor als ik ze mobiel ben. Als ze niet beschikbaar zijn nemen ze niet op of zetten ze het geluid stil. Maar ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen fijn is als de vaste telefoons eruit gaan.

 23. Wij hebben nog wel een vaste telefoon, maar gebruiken hem zelden nog. Ik vind het wel een fijn idee en toch ook wel handig als mijn jongste meer alleen thuis mag zijn, maar nog geen eigen telefoon heeft

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>