Wat is goedkoper: een vaste telefoon of mobiel abonnement?

Vaste telefoon of mobiel

Vaste telefoon of mobiel?

Afgelopen week kreeg ik van één van mijn buurvrouwen een appje. Daarin stond dat het nummer van hun vaste telefoon vervalt. Voortaan zijn ze alleen nog via hun mobiele nummer bereikbaar. Een intrigerend besluit. Ik vraag me nu af:

Wat is goedkoper? Een vaste telefoon of een mobiele telefoon met abonnement?

En zou het voor ons interessant zijn om onze vaste telefoon af te schaffen? We worden toch maar heel zelden gebeld, en dan meestal ook nog door die oplichters van Microsoft.

Laten we eerst eens wat overwegingen op een rijtje zetten.

Vaste telefoon vervangen met mobiel met abonnement: overwegingen

 1. Ik houd er niet van om mensen op hun mobiele nummer te bellen, en bel ze liever thuis. Als ik een ‘vast’ nummer bel heb ik het gevoel dat ze beschikbaar zijn. Als ik een mobiel nummer hebben kunnen ze wel in de rij bij de supermarkt staan, of net bij de huisarts op de bank liggen voor een uitstrijkje! Ik zie dat dan al helemaal voor me…. Dit vind ik een argument om juist je vaste telefoon te houden.
 2. Als je de vaste telefoon vervangt met een mobiel abonnement, moet je dat gaan doorgeven aan Jan en alleman. Ook school, huisarts en instanties etc. Dat kost tijd en moeite. Anderzijds geven veel mensen misschien toch al wel hun mobiele nummer in plaats van hun vaste telefoonnummer. In dat geval is de overgang natuurlijk niet zo groot.
 3. Mijn buurvrouw merkte dat bijna niemand hun vaste telefoonnummer nog gebruikte. Alleen haar schoonvader, en de oudere buren.
 4. Met een vaste telefoon kun je nog eens legitiem niet bereikbaar zijn als je niet thuis bent. Bij een mobieltje verwacht iedereen toch wel dat je het bij je hebt, en dus gebeld kunt worden.
 5. Je moet je mobiele telefoonnummer onthouden om door te geven als mensen ernaar vragen. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik zou je echt niet kunnen vertellen wat mijn mobiele nummer is… Al sla je me dood.
 6. Zonder vaste telefoon heb je eigenlijk geen algemeen nummer van je gezin meer. Alleen jouw persoonlijke mobiele nummer, of dat van je man etc. Is dat prettig? Mensen kunnen dan niet willekeurig naar je huis bellen, en kijken wie er opneemt. Je kunt alleen direct naar de bewuste bewoner bellen.

Maar dan nu naar de hamvraag: wat is goedkoper? Een vaste telefoon of een mobiele telefoon met abonnement?

Wat is financieel gunstiger: vaste telefoon of mobiel met abonnement?

Laten we eens kijken wat diverse experts te melden hebben over deze vraag!

De Consumentenbond is heel duidelijk. Zij zeggen:

‘Gebruik je meestal je mobiele telefoon, dan kun je beter stoppen met de vaste telefoon. Dat scheelt, buiten eventuele gesprekskosten, zo’n €60 abonnementskosten per jaar. Een goed alternatief is (gratis) bellen via internet, bijvoorbeeld met Skype.

Op de site van Mobiele Providers schrijven ze dat zolang je altijd keurig binnen de bundel van je mobiele abonnement blijft, je de vaste lijn rustig kunt opzeggen. Maar bel je regelmatig buiten je mobiele bundel, dan betaal je vaak het dubbele tarief per minuut ten opzichte van bellen met de vaste lijn.

Volgens Jeanet Woldring, algemeen directeur van bellen.com is het de moeite waard om de tarieven van je mobiel abonnement te vergelijken met de tarieven voor je vaste telefoon. Het kan soms lonen om met je mobieltje te bellen.

Laten we de som eens maken

Oké, ik gebruik even onze gegevens van Tele2. Die hadden we namelijk tot eind november. (We hebben sinds een week eindelijk glasvezel, en daar heb ik nog geen rekeningen van.) Bij Tele2 hadden we een pakket voor internet + vaste telefoon. Dat kostte maandelijks 34,47 + de gebruikskosten van onze telefoon.

Kosten vaste telefoon

In de afgelopen maand augustus belden we voor 9,18 in september voor 8,74 en in oktober maar liefst 36 cent. Dat laatste klopt voor mijn gevoel het beste. Ik was een beetje verbaasd over de ‘hoge’ gebruikskosten in augustus en september! Voor mijn gevoel bellen we zelden tot nooit met de vaste telefoon. In de dure maanden belden we pak ‘m beet zo’n 45 minuten.

Ik ga even uit van het goedkoopste belpakket bij Tele2. Dat kost 2,- per maand. Laten we zeggen dat ik gemiddeld voor 5,- met de vaste telefoon bel. Dat zou dat neerkomen op 7,- per maand. Zou ik dan goedkoper uit zijn met een mobiel abonnement?

Vaste telefoon op mobiel

Je kunt ook nog kiezen voor en-en: je vaste telefoon op mobiel. Je koppelt dan je vaste telefoon aan je mobiel. Dat is bijvoorbeeld handig als je een belangrijk telefoontje verwacht op je vaste telefoon, maar je moet de deur uit. Dan kun je jouw vaste telefoon doorschakelen naar je mobiel met behulp van *21.

Vaste telefoon op mobiel met *21

Op de site van KPN leggen ze als volgt uit hoe je dat doet.

 1. Toets *21* (of *210* als je een ISDN toestel hebt)
 2. Kies het (mobiele) telefoonnummer waarnaar je wilt doorschakelen en sluit af met #
 3. Je hoort nu een kiestoon en iedereen die jou belt wordt meteen doorgeschakeld

Maar je kunt ook nog steeds je vaste telefoon opdoeken! Het is namelijk mogelijk je mobiel te koppelen aan een vast nummer, zónder dat je een vaste telefoon hebt. Hiervoor kiezen bijvoorbeeld zzp’ers om professioneler over te komen.

Kosten mobiel met abonnement

Het antwoord lijkt ‘Ja,’ te zijn. Ik kwam verschillende Sim only abonnementen tegen voor 5 euro per maand. Daarvoor krijg je 100 belminuten, dus meer dan anderhalf uur, en onbeperkte sms-en.

Eerste hulp bij het kiezen van mobiele abonnementen

In onderstaand filmpje van de Consumentenbond, legt een meneer met een bezorgde blik uit, wat je opties zijn als het gaat om het kiezen van een mobiel abonnement. Handig voor als je door de bomen het bos niet meer ziet!

Mijn conclusie over vaste telefoon of mobiel

Afhankelijk van je belgedrag, en leefstijl, kan het inderdaad financieel voordeliger zijn om je vaste telefoonabonnement op te zeggen en weg te bezuinigen. Als je weinig belt, en slim gebruik maakt van gratis bellen via internet, kom je een heel eind met een mobiel abonnement van zo’n 5,- per maand.

Bel je minder dan 30 minuten per maand? Dan zou je zelfs kunnen kiezen voor prepaid. Dat heb ik nu. Ik zet jaarlijks 10,- op mijn mobieltje, en daar kom ik prima mee uit. Komt het toch goed van pas dat ik zo’n hekel heb aan bellen : )

Vaste telefoon of mobiel: wat gaan wij nou doen?

Mijn man heeft met de komst van glasvezel een, in mijn ogen duur, alles-in-1 pakket genomen voor tv, telefoon en internet. Wat mij betreft bezuinigen we het tv abonnement én het telefoonabonnement allebei weg. Maar mijn man wil dit graag een half jaartje proberen.

Toch ruik ik in de toekomst dus zeker kansen om maandelijks wat geld te besparen.

Leestips

Heb jij nog een vaste telefoon? Waarom wel of juist niet?

Similar Posts

56 Comments

 1. Voor mij zou het financieel denk ik voordelig zijn om mijn huistelefoon weg te doen. Toch doe ik het heel bewust niet. Het geluid van mijn mobiele telefoon staat altijd uit en ik heb liever dat mensen me op de huistelefoon bellen. Inderdaad, niet thuis is niet bereikbaar. Zelf bel ik mensen ook liever op hun huistelefoon, precies om de redenen die jij schrijft. Ik had mijn huistelefoon overigens in eerste instantie omdat het telefoonnummer van leerkrachten gedeeld werd met ouders. Ik moest er niet aan dénken dat ouders me mobiel zouden bellen. Zit je lekker op een verjaardag… Mij niet gezien.

 2. We hebben er nog wel een. Maar dat is vooral omdat het maar 1 euro per maand kost. Het komt erop neer dat we voor die euro weinig zin hebben in gedoe van het doorgeven aan instanties en mensen. Ook kunnen de kinderen, die alleen een beltegoed hebben op hun mobiele telefoon, nog bellen als er eens iets is mochten ze dan alleen thuis zijn.
  We bellen er verder niet mee, worden er nog wel op gebeld.

  Gebeld worden op een mobiele telefoon verplicht je niet tot opnemen. Als ik bv. in de rij sta bij de kassa neem ik niet op, maar bel later even terug.

  Ik zal even uitleggen hoe het komt dat wij voor dat abonnement maar 1 euro betalen. Je hebt in onze woonplaats keus uit twee internetproviders voor kabel. Om mensen binnen te halen hebben ze bij de ene provider een bundel abonnement dat je zou kunnen loskoppelen, maar door het prijsverschil doet niemand dat (internet kost je het meest, vaste telefoon 1 euro, kabel tv paar euro). Je kunt voor de andere provider kiezen, dan heb je goedkoper internet, lage snelheid, hogere snelheid direct veel duurder, maar dus geen tv. Dat kan dan via Digitenne, wat hier in de buurt alleen werkt als je de ontvanger op specifieke plaatsen in huis neerzet. In de praktijk kwam dat er op neer dat degene die het dichtst bij het raam zat de ontvanger moest vasthouden…

  1. Klopt, ik heb Ziggo en betaal ook 1 euro abonnement. De gesprekskosten zijn wel duur. Je kan nog voor 10 euro erbij altijd gratis bellen, maar ik bel dan liever gratis met mijn gsm.

  2. Digitenne hebben wij ook gehad PK, voordat mijn man het opzegde met het oog op de glasvezel. Dat klinkt niet best bij jullie. Hier op het Achterhoekse platteland werkte het redelijk. Ik moet glimlachen om het beeld dat je schetst. Ik zie het al voor me, hoe een van jullie voor het raam zit met de ontvanger : )

 3. Wel een vaste telefoon voor €2 per maand, maar er wordt nooit mee gebeld. Hij staat ook niet in het telefoonboek en wél in het bel me niet register.
  We hebben hem zodat dochterlief kan bellen als er iets is en ze is bv alleen thuis (komt bijna nooit voor maar toch). Zodat ik de huistelefoon kan bellen als manlief weer eens zijn mobiel uit heeft staan. Zodat we een extra nummer hebben voor rare gevallen. Het is me die €2 zeker waard. Bellen doen we altijd met mobiel.

 4. Ha Nicole,

  bellen doe ik met mijn mobieltje, want dat zit in mijn pakket en ik kan bellen wat ik wil, ook naar het buitenland.
  Mijn vaste telefoon is om gebeld te worden. Ik heb er een lintje omheen om te voorkomen, dat ik er zelf mee ga bellen.
  Misschien ga ik m dus ook opzeggen… maar: mijn antwoordapparaat zit er op en dat is dan wel weer handig…
  Kortom: ik ben er nog niet uit…

  Groetjes! Marlou

 5. Hier belde we nooit meer met de vaste telefoon en toen deze ook nog eens stuk ging hebben we het abonnement maar opgezegd. Nu hebben we allemaal een mobiel.

 6. Ik betaal een euro per maand bij Ziggo/Vodafone voor de vaste telefoon. Ik heb alleen geen telefoon meer op de aansluiting aangesloten. Ik ben volledig overgestapt p mobiel, vooral omdat me niemand meer belde op de vaste lijn. Voor die ene euro per maand hou ik de lijn wel aan, voor het geval m’n mobiel ‘t begeeft of er andere problemen zijn met de mobiele telefoon of provider.

  Wat je angst dat iemand in de rij bij de kassa staat als jij belt betreft: ik zou de verantwoording om wel of niet op te nemen bij die persoon laten en niet voor een ander gaan denken. Het is zijn of haar keuze om al dan niet op te nemen.

  Ik vind de mobiel makkelijker en ik merk dat ik minder telefoontjes ‘mis’. Toen ik namelijk wel nog veel op de vaste lijn werd gebeld miste ik vaak gesprekken omdat ik vaker weg was en moest dan elke keer weer terugbellen. Heel irritant.

  Ik heb bij Ziggo/Vodafone een abonnement met ‘flat rate’, voor ongeveer 30 euro per maand kan ik me helemaal suf bellen. Data gebruik ik maar weinig, maar ook daarin voorziet het abonnement in voldoende mate. 4,5 GB geloof ik, wat voor mijn gebruik idioot veel is.

  Misschien is het prijstechnisch niet de allergoedkoopste keuze, maar ik ben misschien wat minder ‘Hollander’ dan de meeste mensen, ik vind gemak ook waardevol (no offense!)

 7. Sinds wij zijn verhuisd hebben wij ook geen vast nummer meer en dat bevalt prima. En dat je met een mobiel nummer altijd beschikbaar moet zijn (dus ook in de rij bij de kassa) dan hoef je je telefoon niet op te nemen.
  Als het belangrijk is dan bellen ze wel terug of komt er een sms of appje achteraan.

 8. Ik heb geen mobiel, omdat ik niet overal bereikbaar wil zijn. Voor m’n vaste telefoon betaal ik 8 euro per maand. Dwz 2 euro voor de telefoonaansluiting, 5 euro voor onbeperkt bellen naar vaste nummers en 1 euro aan elekta aangezien m’n DSL-modem dag en nacht aan moet blijven om bereikbaar te zijn. Mensen die hun modem met wifi aanhouden voor hun mobiel zijn die elekrakosten ook kwijt.

  Zelf vind ik de geluidskwaliteit ook een stuk beter van een vaste telefoon. Ik bel overigens erg veel met een blinde kennis. Met 100 belminuten per maand ga ik het niet redden.

  Wel heb ik geen TV in m’n abonnement. Dat scheelt 12 euro per maand en ik ben tevreden met online kijken.

 9. Ik heb al zeker 20 jaar geen vaste telefoon meer. Mijn baas had het daar destijds erg moeilijk mee. En zo kreeg ik mijn eerste mobieltje, betaald door de baas… want hij vond dat ik altijd bereikbaar moest zijn.

 10. Ik heb al 15 jaar geen vaste telefoon meer. Ik werd er bijna nooit op gebeld en het was duurder dan mijn mobiele abonnement. Ik had het toen niet breed, dus de keuze was snel gemaakt. Ik neem mijn mobiel alleen op als mijn ouders of zus bellen. Die weten nl. dat ik het op het werk vervelend vind en zullen alleen bellen bij nood.De rest kan wachten totdat ik thuis ben. Mobiel betekent niet 24 uur per dag beschikbaar wat mij betreft.

 11. Ik heb een mobiel abonnement voor € 7,50 per maand. Daar kan ik onbeperkt mee bellen naar mobiele en vaste nummers binnen Nederland.
  Vaste telefoon kost me € 1,- per maand. Die wordt alleen gebruikt als ik naar het buitenland bel. Dat betaal ik per gebelde minuut. Gebeurt niet vaak, maar moet wel kunnen als het nodig is.
  Mijn mobiel neem ik nooit mee want ik wil niet te pas en te onpas gestoord worden.

 12. De vaste telefoonlijn is achterhaald door het mobiele en VOIP telefoon verkeer.
  Bedrijven houden vaak hun vaste telefoonlijn aan omdat de infrastructuur in het bedrijf daar voor is ingericht.
  En zeker in het begin van de omwenteling de vaste lijn betrouwbaarder was.
  Zelf alleen nog mobiele en VOIP telefoon. Hans

 13. Heb zelf al jaren geen vaste lijn meer, heb zelfs geen kabel meer lopen naar het huis. 4G voor buitengebied om te kunnen internetten en met Netflix en Videoland en Ziggo Go eigenlijk alles wel in huis ;)

 14. Wij hadden ook nog een vast nummer maar die werd niet echt gebruikt dus maar opgezegd. Verder denk ik maar zo dat als ik iemand mobiel bel dat diegene alleen opneemt als dat kan.

 15. De vaste lijn hier kost ons echt niet veel.
  Zeker niet als we altijd bellen met mijn mobiel.
  H heeft nog een prepaid.
  De vaste lijn weg is (nog) geen optie, maar komt wel.
  En de bereikbaarheid, als ik niet gebeld wil worden staat het geluid van mijn telefoon gewoon uit, heel simpel.

 16. Sinds schoonmoeder is overleden (woonde buiten de EU) bellen we niet meer met de vaste dus die hebben we opgezegd. Scheelt toch weer kosten.

  Love As always
  Di Mario

 17. Hier ook geen vaste telefoon meer. We werden er alleen nog maar door energieleveranciers op gebeld en die kunnen we missen als kiespijn😀

 18. Het hangt denk ik van een hoop dingen af. Hier nog een vast nummer maar mn vriend mag er niet mee bellen omdat hij zijn mobiele abonnement niet gebruikt en ik de vaste betaal die ik weer niet gebruik. Ik wil de vaste eigenlijk kwijt omdat je dat kutding niet op stil kan zetten.

 19. Wij zijn dit jaar toevallig gestopt met de vaste lijn. Dat scheelde kosten en eigenlijk merk ik verder het verschil niet. Want we werden amper nog gebeld op de vaste lijn.

 20. Voor een gezinstelefoon zou je ook nog een goedkope mobiel met een goedkoop onbeperkt abonnement neer kunnen leggen ter vervanging van de vaste lijn. Dan hoeven op de mobiele-mobiele geen grote abonnementen.
  Hier nog wel een vast lijn voor in geval van nood. Puur omdat het mobiele bereik hier in huis niet altijd goed is. Bellen doen we er eigenlijk nooit mee omdat het duur is per minuut, zou ook niet weten wat ons vaste nummer is. Enkel oma belt er nog op, en een enkele keer mijn ouders. Maar de meeste mensen bellen ons gewoon op onze mobiel of via wifi en de webcam.

 21. De telefoon opnemen doe ik heel bewust.
  Dat betekend dat het me uit moet komen en dat ik op dat moment zin moet hebben in een gesprek.
  Ben hier vaak ook eerlijk in door een appje te sturen als t me niet uitkomt. Dat gevoel dat je moet opnemen vind ik vreselijk. Zo lekker dat ik me op een gegeven moment bedacht dat ik de keus kan maken wel of niet opnemen.

 22. Ik had eerst alleen mobiele telefonie; één telefoon voor privé en één voor zakelijk gebruik. Maar door de slechte ontvangst (ik woon erg afgelegen) toch voor noodgevallen ook een vaste lijn genomen.

 23. Ik heb de vaste lijn ook nog. Ik bel zo min mogelijk met mijn mobiel en probeer zoveel mogelijk de vaste lijn te gebruiken. Ik bel vaak erg lang en dan vind ik mobiel bellen te duur.

 24. Wat een leuke roze telefoon.. die wil je toch gewoon niet wegdoen!! :) Maar zonder gekheid: ik denk dat het ook afhangt van het aanbod in je regio, ook qua combi met tv en internet. Wij bellen vanaf vast gratis, dus bellen altijd met die telefoon.. bv instanties enzo. Dan hoef je met je mobiel dus nooit te bellen, want vrienden en kennissen app ik.. ach, zoveel mensen, zoveel verschillen en wensen.

 25. Goed artikel. En iets waar ik ook al (jaren) over nadenk. Mijn moeder en ik belden elkaar altijd via de vaste lijn (heeft mijn vader ook nog). Nu ze er niet meer is, bel ik eerlijk gezegd veel minder met mijn vader. Verder bel ik eigenlijk amper met de vaste lijn. Dus het is het overwegen waard, al vind ik het ook ‘lastig’ om dat vaste nummer op te zeggen. Raar hè, een soort van vasthouden aan dat wat er was. Denk ik.
  Moest trouwens erg lachen om dat bezorgde gezicht van die man. Klopt inderdaad. Goede acteur (of juist niet);)

 26. Wij hebben al jaren geen vaste lijn meer. Mijn schoonouders wel maar we bellen altijd alleen met mobiel. Maar de tante en ooms bellen elkaar nog wel met een vaste lijn.

 27. Sinds ik het huis uit ben eigenlijk nooit meer gebruik gemaakt van een vaste telefoon. Ik voel me ook niet alsof ik mensen stoor als ik ze mobiel ben. Als ze niet beschikbaar zijn nemen ze niet op of zetten ze het geluid stil. Maar ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen fijn is als de vaste telefoons eruit gaan.

 28. Wij hebben nog wel een vaste telefoon, maar gebruiken hem zelden nog. Ik vind het wel een fijn idee en toch ook wel handig als mijn jongste meer alleen thuis mag zijn, maar nog geen eigen telefoon heeft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.