Reacties

Kinderen steeds later zindelijk: advies uit de jaren 60 — 29 reacties

 1. Men zegt wel dat het komt dat de luiers tegenwoordig zo goed absorberen dat kinderen het niet eens merken of ze er iets in hebben gedaan.
  Was in mijn jeugd ander met de katoenen luiers.
  Ben nooit vast gebonden om zinlijk te worden, moeder was er ook wel druk mee. Hans

  • Ja, het is een lastige... Ik snap van de kant van de scholen ook wel dat ze hun handen al zo enorm vol hebben, dat verschonen er eigenlijk niet ook nog bij kan.

 2. 7 kinders in de katoenen luiers gehad.
  1 plaste met 5 jaar nog in bed maar was overdag zindelijk.
  1 wilde net voor haar tweede geen luier meer om. Direct zindelijk!
  De anderen naar dat ik tijd en zin had getraind maar rond de 21/2 -3 jr dag en nacht zindelijk.

 3. Nou ja ,een kind vastbinden hoe verzin je zoiets .Door de ''fijne'' wegwerp luiers doen veel moeders minder moeite denk ik en het kind geeft niet aan dat het een natte luier heeft .Ik maak die opmerking omdat ik er diverse meegemaakt heb ,zo van ach het kan nog best even .Ik had er twee in de katoenen luiers en dan ook nog niet eens een wasautomaat maar een langzaam wasser en een wringer .Beiden waren voor hun tweede overdag gelukkig zindelijk en dat heeft veel geduld gekost !

 4. Mijn ogen schoten te snel over de titel waarna mijn brein iets produceerde als: "steeds later zindelijk, pas bij 60". Da's rijkelijk laat ja;).

  Groetjes,
  Carolina

 5. De luiers, die zo goed absorberen, zullen zeker debet zijn aan het later zindelijk worden maar ieder kind is anders.
  Mijn oudste had alleen katoenen luiers en was met 2 1/2 jaar overdag en met 5 jaar dag en nacht zindelijk.
  De jongste had meestal ‘n Billy-combinatie aan (celstof luier met plastic strikslip) en was op haar 2E dag en nacht zindelijk.

 6. Aah, zielig om die kindjes vast te binden!
  Hier drie kids in wegwerpluiers gehad en alle drie gingen ze zindelijk naar school.
  De middelste deed er wat langer over, maar toen ik zei dat we naar K3 gingen zodra ze zindelijk was, was dat ook zo gepiept ;-)

 7. Triest om een kind vast te binden!
  Vroeger had je een po-stoeltje wat meteen een soort tafeltje was. Daar paste het potje in, het kind werd op het po-stoeltje gezet, een speeltje op het tafeldeel gelegd zodat het kind wat te doen had en de natuur deed zijn werk.
  Een po-stoel heb ik nooit gebruikt, dat bestond niet meer, wel katoenen luiers en mijn dochter was met 1,5 jaar dag en nacht zindelijk!

 8. Nou dat vastbind advies heb ik niet meegekregen half in de jaren 60 toen mijn kinderen geboren werden. Maar mijn kroost droeg nog katoenen luiers met zo'n enge plastic broek ( met strak elastiek om de beentjes). In die tijd waren moeders nog overwegend thuis, ik ook en dan zetten je de kleintjes gewoon op vast tijden even op een potje en liet ze als het even kon gewoon zonder plastic broek lopen. De oudst was dag en nacht zindelijk toen de jongste geboren werd , was toen 2 jaar en 4 maanden. De luiers van tegenwoordig zijn te goed, en in de opvang wordt niet genoeg aan training gedaan.

 9. Ik wou mijn zoontje vorig jaar zindelijk krijgen, hij was toen ruim twee. Ik dacht toen ik op het consultatie bureau was, ach laat ik eens om advies vragen. Misschien hebben ze hier wel nuttig advies over.
  Het advies was dat twee jaar eigenlijk te jong is om te beginnen. De meeste kinderen worden pas met drie of vier jaar zindelijk, volgens hen. En ik mocht absoluut niet dwingen...
  Nou met een beetje liefdevolle dwang en wat leuke beloning was hij voor zijn derde zindelijk. Wat een flutadvies. En al die juffen maar iedere keer broeken verschonen van de kleuters.

 10. Grinnik. Ik maakte voor mijn dochter destijds een plasjes-kalender. Mocht ze steeds een glitter-sticker uitkiezen en opplakken als ze op het potje geplast had. Bij tien stickers mocht ze een nachtje bij mij in het grote bed slapen (want dat mocht dat arme kind ook al niet). Dat werkte goed. Ze vond het helemaal geweldig en was zo zindelijk! Ik heb haar nooit vast hoeven binden. ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder