Kinderen steeds later zindelijk: advies uit de jaren 60
Steeds vaker krijgen juffen, en de zeldzame meester, op de basisschool te maken met kinderen die nog niet zindelijk zijn. Veertig jaar geleden waren kinderen gemiddeld zo’n 7 maanden eerder zindelijk dan nu.
Ik was benieuwd wat destijds dan het advies voor zindelijkheidstraining was.
Dus pakte ik mijn Handboek voor Moeder en kind uit 1966 er eens bij.
En ja hoor, daar vond ik inderdaad een aantal alinea’s gewijd aan zindelijk maken.
Zindelijk maken in de jaren 60
Hieronder mijn favoriete passage over zindelijkheidstraining
‘Eerst zet men het kind in een hoek met bedje of box, later op de grond. Door het kind met een luier of iets dergelijks aan een tafelpoot vast te binden voorkomt men dat het met po en al door de kamer gaat schuiven.’
Ik vind het leuke alinea omdat zo het haaks staat op de huidige aanpak.
Wee degene, die anno 2019 zijn of haar kind ergens aan vastbindt! Het is dat ze op die leeftijd nog niet de kindertelefoon kunnen bellen, maar anders!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hahaha, dit heb ik echt nog nooit gehoord! En ik ben veel ouder dan van 1966.
Men zegt wel dat het komt dat de luiers tegenwoordig zo goed absorberen dat kinderen het niet eens merken of ze er iets in hebben gedaan.
Was in mijn jeugd ander met de katoenen luiers.
Ben nooit vast gebonden om zinlijk te worden, moeder was er ook wel druk mee. Hans
Mijn oudste twee kinderen droegen katoen en lappen die ik zelf vouwde, maar ik had helaas niet de indruk dat ze daardoor sneller zindelijk werden.
Dit is wel een beetje barbaars ja;). Overigens zijn er scholen die kinderen weigeren die niet zindelijk zijn. Of dat nou een oplossing is, vraag ik me ook wel af.
Ja, het is een lastige… Ik snap van de kant van de scholen ook wel dat ze hun handen al zo enorm vol hebben, dat verschonen er eigenlijk niet ook nog bij kan.
7 kinders in de katoenen luiers gehad.
1 plaste met 5 jaar nog in bed maar was overdag zindelijk.
1 wilde net voor haar tweede geen luier meer om. Direct zindelijk!
De anderen naar dat ik tijd en zin had getraind maar rond de 21/2 -3 jr dag en nacht zindelijk.
Ja, het wisselt ook heel erg per kind inderdaad.
Ik kan me uit die tijd alleen mijn katoenen luiers herinneren. Oma was geen fan van die plastic dingen denk ik. Ik zal wel niet vastgebonden zijn.
Nou ja ,een kind vastbinden hoe verzin je zoiets .Door de ”fijne” wegwerp luiers doen veel moeders minder moeite denk ik en het kind geeft niet aan dat het een natte luier heeft .Ik maak die opmerking omdat ik er diverse meegemaakt heb ,zo van ach het kan nog best even .Ik had er twee in de katoenen luiers en dan ook nog niet eens een wasautomaat maar een langzaam wasser en een wringer .Beiden waren voor hun tweede overdag gelukkig zindelijk en dat heeft veel geduld gekost !
Mijn ogen schoten te snel over de titel waarna mijn brein iets produceerde als: “steeds later zindelijk, pas bij 60”. Da’s rijkelijk laat ja;).
Groetjes,
Carolina
LOL : )
De luiers, die zo goed absorberen, zullen zeker debet zijn aan het later zindelijk worden maar ieder kind is anders.
Mijn oudste had alleen katoenen luiers en was met 2 1/2 jaar overdag en met 5 jaar dag en nacht zindelijk.
De jongste had meestal ‘n Billy-combinatie aan (celstof luier met plastic strikslip) en was op haar 2E dag en nacht zindelijk.
dat zou wel eens kunnen kloppen..
vastbinden..dan zou je wat meemaken
groeten
Haha daar heb ik nog nooit van gehoord. Maar dat mag je niet doen in 2019.
Op de blote billen laten lopen in de zomer was het advies. Uitgeprobeerd maar het lukte echt niet.
Ze moeten er zelf aan toe zijn.
Ja, dat deed mijn moeder ook met ons. Dat werkte goed zei ze.
In die tijd leerden we daarover tijdens mijn studie. Maar niet van die tafelpoot.
Aah, zielig om die kindjes vast te binden!
Hier drie kids in wegwerpluiers gehad en alle drie gingen ze zindelijk naar school.
De middelste deed er wat langer over, maar toen ik zei dat we naar K3 gingen zodra ze zindelijk was, was dat ook zo gepiept ;-)
Soms moet je even de motivatie vinden : )
Het ene kind is nu eenmaal het andere niet. Sommigen zijn vroeg en anderen later of laat zindelijk.
Triest om een kind vast te binden!
Vroeger had je een po-stoeltje wat meteen een soort tafeltje was. Daar paste het potje in, het kind werd op het po-stoeltje gezet, een speeltje op het tafeldeel gelegd zodat het kind wat te doen had en de natuur deed zijn werk.
Een po-stoel heb ik nooit gebruikt, dat bestond niet meer, wel katoenen luiers en mijn dochter was met 1,5 jaar dag en nacht zindelijk!
Wauw, dat is helemaal lekker vlot zeg!
whahahahahaha, vastbinden. owhhhhh, dat kan toch echt niet meer. Gelukkig ben ik niet zo opgevoed.
Love As always
Di mario
Nou dat vastbind advies heb ik niet meegekregen half in de jaren 60 toen mijn kinderen geboren werden. Maar mijn kroost droeg nog katoenen luiers met zo’n enge plastic broek ( met strak elastiek om de beentjes). In die tijd waren moeders nog overwegend thuis, ik ook en dan zetten je de kleintjes gewoon op vast tijden even op een potje en liet ze als het even kon gewoon zonder plastic broek lopen. De oudst was dag en nacht zindelijk toen de jongste geboren werd , was toen 2 jaar en 4 maanden. De luiers van tegenwoordig zijn te goed, en in de opvang wordt niet genoeg aan training gedaan.
mijn kinderen waren met een jaar of twee allebei zindelijk met katoenen luiers, mijn kleindochter is ook zindelijk. Alleen door positief belonen. Niet door dwang…
Ik wou mijn zoontje vorig jaar zindelijk krijgen, hij was toen ruim twee. Ik dacht toen ik op het consultatie bureau was, ach laat ik eens om advies vragen. Misschien hebben ze hier wel nuttig advies over.
Het advies was dat twee jaar eigenlijk te jong is om te beginnen. De meeste kinderen worden pas met drie of vier jaar zindelijk, volgens hen. En ik mocht absoluut niet dwingen…
Nou met een beetje liefdevolle dwang en wat leuke beloning was hij voor zijn derde zindelijk. Wat een flutadvies. En al die juffen maar iedere keer broeken verschonen van de kleuters.
Een verrassend advies van het consultatiebureau. De inzichten en adviezen die ze daar geven veranderen voortdurend.
Grinnik. Ik maakte voor mijn dochter destijds een plasjes-kalender. Mocht ze steeds een glitter-sticker uitkiezen en opplakken als ze op het potje geplast had. Bij tien stickers mocht ze een nachtje bij mij in het grote bed slapen (want dat mocht dat arme kind ook al niet). Dat werkte goed. Ze vond het helemaal geweldig en was zo zindelijk! Ik heb haar nooit vast hoeven binden. ;-)
Zo’n kalender maakt het doel en wat je al bereikt hebt natuurlijk prachtig zichtbaar!