Goedkoop boeken lezen met deze top tips!

Goedkoop boeken lezen

Goedkoop boeken lezen is helemaal niet moeilijk! Jaren geleden schreef ik er al over, en nu is het alleen maar makkelijker geworden om budgetvriendelijk te lezen. Dus ook als je financieel krap zit, zijn er allerlei mogelijkheden om toch boeken te lezen.

Hieronder mijn blogpost van destijds, en daarna een update met extra tips!

Maar eerst een kanttekening.

Goedkoop boeken lezen: eerst een kanttekening

Maar eerst even een kanttekening, want ik voel de bui al hangen. Destijds deed ik ideeën op in de boekhandel, waarop ik de boeken in de bibliotheek reserveerde of leende*. In deze tijden van corona waarin veel winkels het moeilijk hebben, is dat natuurlijk geen manier om lokale ondernemers te helpen! Goedkoop boeken lezen deed ik, maar boeken kopen zelden.

Regelmatig schrijven mensen op Huisvlijt waarom ik lokale boekhandels niet steun als ik bij een boekreview een link geef naar bol.com. De reden is simpel: bol.com is landelijk bereikbaar, en ik vind het handig voor lezers als ze meteen kunnen doorklikken naar een boek. Maar het is waar, je kunt zo'n boek natuurlijk ook bij de plaatselijke boekhandel kopen. Op die manier help je hen in de strijd om hun voortbestaan.

Tegelijkertijd is het ook zo, dat als ze bij de plaatselijke boekhandel zeggen: 'We hebben het niet, maar ik kan het wel voor u bestellen!' ik vaak denk: 'Dat kan ik dan net zo goed thuis zelf doen.'

Het is een lastig dilemma.

Maar goed, tot zover deze kanttekening bij goedkoop boeken lezen.

Goedkoop boeken lezen

Ik ben dol op lezen, en dus op boeken. Maar boeken zijn niet goedkoop. Daarom bezoek ik wekelijks de boekhandel, gewapend met pen en papier Dan noteer ik alle heerlijkheden die ik graag wil lezen, en fiets dan naar de bibliotheek. En als de bibliotheek ze (nog) niet heeft, dan reserveer ik ze thuis via internet. Ik vind de bibliotheek dan ook paradijselijk. Al die boekenkasten vol met nieuwe werelden en verhalen om te ontdekken!

Abonnementsvrij

En niet alleen dat: tegenwoordig haal ik er ook dvd's en de Linda, Viva, J/M en Esta. Ik kan dan ook met trots en blijdschap te zeggen dat ik volledig 'abonnementsvrij' ben. In onbezonnen tijden was ik lid van Ouders van Nu, Kinderen, J/M, Viva en Esta. Soms wel van drie tegelijk. Maar anders dan boeken, lees je tijdschriften meestal maar één keer. Vervolgens liggen ze te verstoffen tot ze, in een opruimerige bui, naar het oud papier worden verbannen.

Dankzij de bibliotheek blijf ik op de hoogte van de nieuwste boeken, en kan zonder geld uit te geven mijn leeshonger stillen.

En is een boek zo verschrikkelijk mooi, dat ik het de aanschaf waard vind, dan doe ik dat tweedehands bij Bol.com of via Marktplaats.

Goedkoop boeken lezen en meer

 1. Word lid van de plaatselijke bibliotheek, en krijg toegang tot een wereld aan boeken. Voor mensen in de bijstand zijn er vaak speciale regelingen bij bibliotheken. Bijvoorbeeld een goedkoper abonnement. Vraag er eens naar bij je lokale bibliotheek als dit op jou van toepassing is. Soms kun je er zelfs letterlijk gratis boeken lezen.
 2. En als je daar dan toch bent: vraag eens naar hun afgeschreven boeken. Dat zijn boeken die niet meer uitgeleend worden, en voor een prikkie weggaan.
 3. Ga op zoek naar een minibieb bij jou in de buurt. Hierin zetten mensen boeken die anderen gratis mogen meenemen. Heb je het boek uit? Dan kun je het weer terugzetten, zodat meer mensen het kunnen lezen.
 4. Deel boeken en tijdschriften met buren, vrienden, kennissen etc.
 5. In kringloopwinkels vind je boeken voor lage prijzen.
 6. Investeer als het even kan in een e-reader. Ik heb me jarenlang verzet tegen eReaders, maar ik ben nu helemaal om. Ondanks mijn voorkeur voor papieren boeken. Als je eenmaal een eReader hebt krijg je namelijk toegang tot een enorm aanbod van boeken. En heel veel daarvan zijn gewoon gratis! Kijk maar eens op de website van het  Gutenberg project! In de digitale bibliotheek voor Nederlandse letteren vind je Nederlandstalige ebooks. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om gratis eBooks te downloaden.
 7. Geen geld voor een eReader? Je kunt ook gratis of goedkoop boeken lezen op je telefoon, tablet of computer.
 8. Bij Bookchoice kun je gratis 8 boeken downloaden als je lid wordt.
 9. In het hele land vind je zogenoemde buurtkasten, onder andere in bibliotheken. Ook daarin vind je vaak boeken.
 10. In coronatijd is dit even niet mogelijk, maar rommelmarkten in het algemeen en de vrijmarkt op Koningsdag zijn ook goede momenten om goedkoop boeken te scoren.
 11. Op de website van Harlequin kun je gratis Bouquetreeks romannetjes downloaden. Heb je geen eReader, lees het dan gewoon via je smartphone, tablet of computer.Screen Shot 2021 02 04 at 13.37.08
 12. Er zijn diverse Facebookgroepen waarin mensen het over boeken hebben, en hun boeken aanbieden of ruilen.
 13. Google 'Boeken gratis af te halen' en je krijgt een heleboel websites waar mensen hun boeken gratis aanbieden.
 14. Bij bol.com kun je veel boeken tweedehands kopen, en op die manier geld besparen en een boek goedkoop lezen.
 15. Installeer de a.s.r. Vitality app op je smartphone  en zorg dat je elke dag voldoende beweegt. Ik heb op die manier al ruim 100 euro verdiend, die ik onder andere gebruik om dingen te kopen op bol.com. Zo kun je ook goedkoop boeken lezen: door er geld voor te verdienen met bewegen!
 16. Neem een proefabonnement op Nextory en lees 1 maand gratis. Vergeet niet op tijd weer op te zeggen.

Goedkoop ebook

Of je nou meer van een papieren boek houd, dan van een goedkoop ebook het is een feit: een ebook is doorgaans goedkoper dan een papieren boek. Dus heb je een beperkt budget en wil je goedkoop boeken lezen? Dan kan een ebook een goede oplossing zijn.

Ebook is goedkoper dan papieren boek

Dat is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. Voor een goedkoop ebook is immers veel minder nodig. Het is een digitaal product. Dus gaan papierkosten, drukkosten etc. Ik heb zelfs wel eens bewust een goedkoop ebook gekocht voor een leesclub, omdat ik geen zin had in het boek en er daardoor weinig geld aan wilde uitgeven.

Goedkoop boeken lezen: waar vind je goedkope ebooks?

Goedkope ebooks vind je op verschillende plekken. Een eerste simpele plek om te zoeken is op bol.com. Je hebt daar al ebooks vanaf 10 cent! Maar je vindt ebooks ook in de Online bibliotheek! Als je een gewoon abonnement hebt op de bibliotheek, dan mag je automatisch gratis ebooks lenen!

Lees nu mijn post Gratis ebooks downloaden! Goedkoper wordt het niet ; )

Goedkoopste boek

Het goedkoopste boek is in mijn ogen een gratis boek. Maar als het niet gratis is, dan kun je dus al wel boeken kopen vanaf 0,01 cent. Ik kocht bijvoorbeeld regelmatig tweedehands boeken via amazon.co.uk. Zelfs met verzendkosten erbij, was ik nog voordeliger uit.

Goedkoopste boek vinden

Verder kan ik bol.com aanraden als je op zoek bent naar het goedkoopste boek. Bol.com biedt namelijk de optie om boeken op prijs te ordenen. Stel ik wil het boek Shopaholic kopen. Dan type ik dat in, in de zoekfunctie van bol.com. Vervolgens orden ik de resultaten op prijs:

Screenshot 2022 01 27 at 13.26.03

Zo vind ik eenvoudig het goedkoopste boek.

Goedkoop boeken lezen samenvattend

Er zijn vele manieren om goedkoop of gratis aan boeken te komen. Maar de meest simpele methode is toch wel een eReader aanschaffen. Ook als je daar eigenlijk niet van houdt, is een eReader het overwegen waard omdat hij je toegang geeft tot een gigantische wereld van gratis boeken. Denk aan bol.com, amazon.nl, de online bibliotheek, de Google playstore en zo zijn er nog veel meer websites waar je gratis boeken kunt downloaden en zo goedkoop boeken lezen.

Ik heb zelf een Kobo Aura H20 eReader en een Kindle eReader. Beide zijn prima, maar in de praktijk gebruik ik mijn Kobo eReader meer omdat ik dan de boeken niet eerst naar Kindle formaat hoef over te zetten.

De Kobo Aura H20 is online niet meer verkrijgbaar, of alleen 'refurbished'. De opvolger is de Kobo Libra H20, die van de Consumentenbond een 7,7 kreeg. Hij kost maar liefst 179,- dus goedkoop is hij niet.

Kobo Libra H20: is hij het geld waard?

In onderstaand  filmpje bespreken ze deze eReader en concluderen dat deze eReader zijn geld wel waard is.

Leestips voor goedkoop boeken lezen!

Lees jij veel? En heb je een lievelingsboek/schrijver?

*Door boeken te lenen in de bibliotheek steun je overigens wel de auteur. Die krijgt tussen de 3 en 10 cent per uitlening. Dat heet 'leenrechtvergoeding'.

Vergelijkbare berichten

50 reacties

 1. Hoi,
  mijn idee !!! Ik doe ook niet anders op dit moment.
  Mijn lievelingsboeken zijn historische romans. Op dit moment ligt er een boek op mijn nachtkastje dat heet: Verhaal van een boek van Geraldine brooks, over de reis van een 15e eeuws Joods manuscript door de tijd. Van haar heb ik ook Een wonderlijk jaar gelezen, over een vrouw ten tijde van de grote pest epidemie in Engeland, gebaseerd op ware feiten, heel mooi, dus naar dit boek van haar ben ik ook heel benieuwd.
  Een tijdje geleden las ik het verloren boek van Salem van Katherine Howe, dat vond ik ook heel mooi. Het is geschreven door een nazaat van een van de vrouwen die veroordeeld is in Salem.
  Een hele fijne dag !!

 2. Ik lees ook graag en veel,heel veel, en eigenlijk wel van alles, ik probeer niks af te sluiten( kwa genre) omdat ik zo aldoende wel eens hele fijne boeken tegen kom:-)
  Mijn ouders kopen vreselijk veel boeken, omdat mijn vader niet kan wachten tot ze in de bieb zijn ( vooral nieuwste uitgaves dus) en die ehm krijg ik als ze ze uit hebben.Dan lees ik ze en geef ze weer door aan vriendinnen en ook neem ik ze wel eens mee naar de zaak en leen/geef m daar aan anderen, soms doe ik boekenruil bv op de vakantie,en sinds kort heb ik een ebookreader, wat ik wel geweldig ding vind,mijn absolute favo schrijver is chaim potok, moeilijk een boek eruit te kiezen want ze hebben allemaal wel wat :-) maar de hand van de golem en eeeeeh de family slepak ....jah die .... dnek ik... moeilijk
  Ik vind namelijk alleen op de wereld voorlezen aan kinderen ook heerlijk, vooral als het weer eens een tranentrekkend hoofdtsuk is....en de negerhut van oom tom ook.Ik zou een heel blog aan lezen en boeken kunnen wijden.... :-D

 3. Tja, lezen,... dat is een grote hobby van me. Ik probeer zo min mogelijk boeken te kopen en dat lukt best heel goed. Ik haal boeken en ook tijdschriften uit de bibliotheek. Daar lees ik bijvoorbeeld de Linda en de KEKmama. In die tijdschriften zijn vaak verwijzingen naar boeken - die ik dan weer uit de bibliotheek haal (lekker cheapie).
  Een van mijn favoriete boeken van het laatste jaar is: De jongen in de gestreepte pyama. Oooohhwwww - kippenvel, koude rillingen, een week later nog mee in mijn hoofd aan het rondlopen - een echte aanrader...

 4. Vlijtig Liesje,
  ik heb de film niet gezien maar heb wel gehoord dat er een wezenlijk verschil is tussen boek en film. Zo komt in de film de rol van moeder heel anders over dan in het boek (volgens mijn zus) waardoor het hele verhaal een andere kleur krijgt volgens mij.
  Ik geloof niet dat ik de film nog ga zien. Wanneer ik een boek lees visualiseer ik dat - dan kan een film verschrikkelijk tegenvallen - (of weer heel erg meevallen wellicht - nee, bestaat met dit boek niet...)
  Nouja, daarom is dit boek mij in 2009 het beste bijgebleven -

 5. Ik lees heel erg veel, ik heb een abonnement bij de bieb, die hier trouwens wel heel erg duur is in vergelijking met andere bibliotheken en verder lees ik boeken via een minibieb die mensen in de tuin hebben. Hier ruil ik dan weer boeken. Dit doe ik ook altijd op vakantie ( als we weer mogen) op campings in het buitenland heb je tegenwoordig vaak ruil plekken.

 6. Ik lees alleen dat wat echt aanspreekt. Fan ben ik vooral van Historische Romans, maar dan wel van Simone van der Vlugt, Susan Smit, en daarnaast Paulo Coehlo, zijn spirituele boeken/verhalen vooral, die vaak over hemzelf gaan. Prachtig! En veel wijsheden.

  Er zijn er vast meer, maar dit is genoeg voor mij, verder zijn de Zeven Zussen bij mij favoriet, van Lucinda Riley. Ik wacht op de zevende zus, het laatste deel wat eind april uit gaat komen. Daarna zien we verder, nu bezig in De Kaasfabriek.

  E readers heb er meerdere mee gekregen, en ze werken geen van alles zoals het zou moeten, dus ben ik daar gewoonweg klaar mee! En soms zijn er boeken die doe boeken zijn, die je gewoon in je kast moet hebben om ze met grote regelmaat even terug te pakken en weer oefeningen uit te doen. Zoals The Magic van Rhonda Byrne. Heb het al jaren en pak het met regelmaat weer even op als reminder of weer even te werken aan mijzelf. Of, Louise L. Hay, Heel je lichaam bijv. naslagwerken maar ook affirmatie boeken die ze heeft geschreven. Kortom, niet alles is geschikt voor e -reader of om uit de bieb te halen. Wel om te kijken of het je aanspreekt, maar met grote regelmaat in dit geval, in de bieb kijken en lenen, om vervolgens alsnog aan te schaffen. En dan ook, als mijn Bruna of de andere boekhandel het niet hebben? Dan bestel ik het daar, dan blijf ik ze steunen, en heb ik eventueel een tweede fietsritje te gaan en kan ik nog een keer neuzen in de winkel gewoon voor de leuk.

  Geduld is een schone zaak, en extra beweging is fijn :D
  X

  1. Wat vervelend dat geen enkele eReader naar behoren werkte Morgaine. Mag ik vragen welke je hebt geprobeerd? Ik ben wel benieuwd.

   En sommige boeken zijn inderdaad zo waardevol dat je ze in je kast wilt hebben.

 7. Bij mij werkt het ongeveer hetzelfde als bij jou. Behalve dan dat ik niet naar de boekhandel ga om inspiratie op te doen, maar dat ik veel uitgeverijen volg op Instagram en Facebook. Als ik daar dan iets moois voorbij zie komen, reserveer ik het bij de bibliotheek of ik zet het daar op mijn verlanglijstje.

 8. Ik heb liever een echt boek als een e book maar die zijn wel veel goedkoper. Ik lees dus via kobo op mijn telefoon en soms koop ik tweedehands boeken

 9. Het leuke van minibiebs: je komt soms een onverwachte leuke verrassing tegen! Zo lees ik boeken die ik nooit zou lenen in de "gewone bieb". Overigens kun je in sommige minibiebs ook je gelezen tijdschriften kwijt, die hoef je niet meteen weg te gooien! Ik heb nu drie dikke oude woontijdschriften liggen die ik een tijdje terug naast de papiercontainer vond, als ik ze heb gelezen / doorgekeken kunnen ze naar de minibieb hier in de buurt, in de hoop dat er meer mensen ze leuk vinden / er iets aan hebben!

 10. Ik houd ook van lezen maar lees tegenwoordig door tijdgebrek veel te weinig! Ik had me toevallig laatst voorgenomen om weer eens lid te worden van de bibliotheek.

 11. Bestellen kun je inderdaad zelf doen - maar ook als je het bestelt, kan dat bij de lokale boekhandel ;-) Ook dan bezorgen ze het netjes thuis, en vaak is het minimumbestelbedrag voor gratis bezorging lager dan bij die blauwe bolle.

  Ik lees heel veel en ben grootverbruiker bij de bibliotheek. Nu met de lockdown steun ik ook af en toe de lokale boekhandel. Een ereader vind ik echt niet prettig, dus ik hou het bij papieren boeken.

 12. Ik lees graag, vooral ook Engelse boeken. Die bestelde ik dan bij een Engelse webshop omdat de boeken daar goedkoper zijn. Maar ik vrees dat dankzij de Brexit dat niet meer het geval is....

 13. Ik was een boekenverslinder, sinds ik zelf schrijf lees ik weinig, maar onze boekenkast vul ik graag aan met boeken van mijn favoriete auteurs. (Tess Gerritsen, Lisa Jackson, Alex Kava en meer.. 😁)
  De meeste boeken heb ik gekregen of gekocht bij een kringloop. Een beetje hypocriet, want nu mijn eigen boek uit is spoor ik mensen aan om het nieuw te kopen. 🙈
  Toch vind ik je tips goed, zodat iedereen kan blijven genieten van verhalen, zoals mensen die het wat minder breed hebben.

 14. voor mij is de bieb heel duur....ik vergeet namelijk altijd mijn boeken p tijd in te leveren. Nu heeft onze dorpsbibliotheek ook niet zo heel veel ...Maar ik ben dol op mijn e-reader! eigenlijk lees ik alleennog maar e...

 15. Ik leen al jaren boeken bij de bieb en heel af en toe koop ik boeken, als ze in de aanbieding zijn of als ik ze echt zelf wil hebben zoals bv de boeken van de Zeven Zussen serie, maar verder koop ik bijna nooit boeken omdat ze ik te duur vind.

 16. Hier in Houten zijn er verschillende huizen die in de voortuin een boekenkast hebben waar je dan gewoon boeken uit kan halen en als je zelf boeken hebt kun je die daar dan weer in terug zetten.

 17. Ik lees veel en graag. Alleen nu veel minder dan normaal omdat ik niet met de trein naar mijn werk ga. Ik lees graag thrillers maar heb niet echt een favoriete schrijver/schrijfster. Laatst ontdekte ik de boeken van Angelique Haak. Ik had nog nooit van haar gehoord maar ik heb achter elkaar al haar boeken gelezen.

 18. Dit is een hele mooie lijst met tips. Zelf heb ik nog zoveel boeken staan in onze boekenwand die smachten om gelezen te worden, dus ik ben nog meer dan ruim voorzien in het aanbod van boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.