Buurtkast, weggeefkast, speelgoedkast, minibieb en stekjeskast

buurtkast

Het verschijnsel van de minibieb kende je misschien al, maar er zijn nu ook diverse andere leuke initiatieven waarbij mensen gratis iets weggeven. Zoals een buurtkast, een weggeefkast, en een stekjeskast.

Stekjeskast ook wel plantenbieb genoemd.

In een stekjeskast zetten mensen stekjes die mensen gratis mogen meenemen. Op de site plantleven kun je op plaatsnaam zoeken naar een stekjeskast bij jou in de buurt.

Buurtkast weggeefkast/ ook wel voedselkastje

Nog een leuke variant op de minibieb is de voedselkast, ook wel buurtkast genoemd. Overgewaaid uit de VS waar ze Little Free Pantry heten. Hierin leggen mensen van alles en nog wat. Denk aan etenswaren, maar ook maandverband. Door het hele land zijn verschillende mensen voedselkastjes gestart. Hieronder zie je een voedselkast in Doetinchem:

In augustus 2022 telde Nederland 250 buurtkastjes volgens Stichting SoGoed!

Voor wie zijn die buurtkasten

Buurtkasten worden wel eens vergeleken met de Voedselbank, maar dan voor iedereen. Voor een weggeefkast in je buurt heb je geen abonnement nodig. Maar in eerste instantie zijn ze natuurlijk bedoeld voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Door zo'n kastje kunnen ze bijvoorbeeld toch eten halen.

Buurtkast kaart: deelkast in de buurt vinden

Als je googlet op buurtkast in combinatie met je plaatsnaam zul je er ongetwijfeld wat vinden bij jou in de buurt. Er is ook een speciale Google maps waarop je kunt kijken of er een deelkastje bij jou in de buurt is:

deelkast

Deze kaart met voedselkastjes is een initiatief van Stichting SoGoed. Voor 160 euro inclusief verzendkosten kun je bij hen ook een kant en klare buurtkast kopen. Ze worden met de hand gemaakt door mensen met 'een achterstand op de arbeidsmarkt'. Kijk dit is 'm:

buurtkast

Op de Facebookpagina van SoGoed vind je meer informatie en zie je ook buurtkasten 'in actie'!

Weggeefkasten in de bibliotheek

Weggeefkasten vind je in de bibliotheek. Ze zijn volgens mij van karton, en staan binnen in de bibliotheken. Er liggen allerlei spullen in, maar voedingsmiddelen mogen niet. Ook moet de gift in de kast passen. Hij mag er dus niet naast worden gezet.

Zelf een buurtkast beginnen?

Wil jij zelf een deelkast beginnen? Dan zie je hieronder een verzameling van 'spelregels' van mensen die zelf een buurtkast hebben. Zoals Margret Hendriks uit Cranendonck,

 1. Mensen mogen 'een paar keer per week' iets pakken uit de voedselkast.
 2. Het is de bedoeling dat mensen 1 exemplaar van een product meenemen. Dus niet 5 pakken macaroni, maar 1 pak zodat er voor andere mensen ook nog keuzes zijn.
 3. De verpakking moet onaangebroken zijn.
 4. Gedoneerde levensmiddelen mogen een paar weken tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten, maar niet eroverheen.
 5. Arianne Visser uit Hoeksche Waard wil geen alcohol in haar weggeefkast hebben.

Buurtkastje kopen

Net zoals een minibieb kun je een kant en klaar buurtkastje kopen of er zelf eentje maken. Zoals ik hierboven al schreef: voor 160,- kun je een buurtkastje kopen bij Stichting SoGoed.

Wat zit er in een buurtkast

Wat kun je zoal vinden in gemiddelde deelkast?

 • Blikgroenten
 • Tampons
 • Maandverband
 • Boeken
 • Koekjes
 • Koffie
 • Kattenvoer
 • Zeep
 • Rijst
 • Pasta
 • Tandpasta
 • Shampoo
 • Wasmiddel
 • Soep
 • Tandenborstels in gesloten verpakking
 • Broodbeleg in potten
 • Cup a soup
 • Fruit
 • Groente

Geen alcohol en rookwaren.

Buurtkast op marktplaats

Weet je wat bijzonder is? Als je op marktplaats zoekt naar Buurtkast dan krijg je advertenties te zien van mensen die gratis spullen aanbieden. Een soort online buurtkast dus.

Filmpje over deelkastjes

Hieronder een filmpje over deelkastjes. Je ziet daarin ook de werkplaats waar de kastjes worden gebouwd, en diverse interviews met mensen die er wat in leggen.

Samenvattend

Een deelkast is net als een minibieb, stekjeskast en speelgoedkast een lief initiatief van mensen die andere mensen die het financieel moeilijk hebben willen helpen! Wie krap bij kas zit, kan in zo'n buurtkast spullen en voedsel vinden.

Heb jij het financieel ruimer? Dan kun je eenvoudig een goede daad doen door goede spullen in een buurtkast te leggen. Het is ook nog eens duurzaam. Dingen delen in een voedselkast gaat verspilling van voedsel bijvoorbeeld tegen. En het is toch geweldig als je er iemand anders blij mee kunt maken?

Bron afbeelding: Tessa Dixon op Flickr

Zie ook Boekenboom Ruurlo en Zwerfboeken kast

Wat zijn jouw ervaringen met buurtkastjes, deelkastjes, minibiebs, stekjeskasten en weggeefkasten?

Similar Posts

15 Comments

 1. Hier in de buurt zit ook zo'n kast: minibieb en weggeefkast in één. En het leuke is: de eigenaren organiseerden met Sint en straks met Kerst ook leuke inzamelacties voor gezinnen die het moeilijk hebben. Superleuk om al die initiatieven te volgen!

 2. Hier in de buurt zit er ook één. Ik moet er eens aan denken om er regelmatig eens wat in te doen.

  Love As Always
  Dimario

 3. Laatst met die vorst viel me op,dat het buurtkastje zo leeg was,op wat maandverband na. Logisch,want veel spullen zouden bevriezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.