Gratis tijdschriften in de bibliotheek

tijdschriften in de bibliotheekOoit was ik lid van de Viva, Ouders van Nu, Groter Groeien, Kinderen, Esta en de J/M. Van sommige zelfs tegelijkertijd! Inmiddels ga ik zo’n drie jaar abonnementsloos door het leven. Om de volgende redenen:

 

 1. Ik vond het te duur worden
 2. Tijdschriften hebben de neiging zichzelf te herhalen. Op een gegeven moment komen artikelen voorbij waarbij je denkt: ‘Heb ik dit niet al eerder gelezen?’ En zeker in de Kinderen kwamen nog wel eens paginalange artikelen voor met onderwerpen: ‘Hoe kun je jezelf eens lekker verwennen?’ En dan ging het over douchecremes en badolies die je daarbij kon gebruiken. Saai!
 3. Al die tijdschriften zorgden voor grote stapels oud papier
 4. Ik ontdekte de bieb, en de mogelijkheid tijdschriften te lenen

Hoe leen je tijdschriften in de bibliotheek?

Ik heb ervaring met twee systemen van tijdschriften lenen. Bij het ene systeem gebruik je plastic mappen waarop staat: 1,2 of 3 tijdschriften. Pak je een map met 1 tijdschrift er op, dan doe je daarin 1 tijdschrift, in een map met 2 tijdschriften doe je er twee etc. De map met inhoud leen je vervolgens.

Bij het andere, wat primitievere systeem, leen je echt het tijdschrift. Op het tijdschrift zit een code, net als op boeken, en die scan je. Nadeel van deze methode is dat het tijdschrift minder goed beschermd is in je tas, en dat elke tijdschrift als geleend materiaal telt. Terwijl zo’n map met daarin 3 tijdschriften telt als 1 materiaal! Dus daarmee kun je veel meer tijdschriften lenen.

Tijdschriften aanbod in de bibliotheek

Het aanbod van tijdschriften in onze bibliotheek is enorm. Even uit de losse pols hebben ze:

 • Roddelbladen: Story, Revu, Grazia, BeauMonde
 • Damesbladen: Viva, Opzij, Esta, Flow, Happinezz, Flair, Santé, Margriet Libelle
 • Glossy’s: Red, Jan, KekMama, Linda
 • Actualiteit bladen: HP/DeTijd, Elsevier, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland
 • Ouders: Ouders van Nu, Kinderen, J/M, Lof, Ook
 • Consumenten: Consumentengids, Kassa Magazine, Genoeg
 • Woontijdschriften: VT-Wonen, 1001 Woonideeën, Elegance
 • Overige tijdschriften: Runner’s World, Buitenleven
 • Buitenlandse tijdschriften: Der Spiegel, Times

Mijn favoriete bibliotheek tijdschriften

Ik steven altijd meteen richting ‘Flow’ maar die is er zelden tot nooit. En als er één is, dan is die meestal zes maanden oud. Vervolgens zak ik een paar planken naar beneden af en zoek de nieuwste Grazia voor wat lichtzinnig vermaak. Daarna ga ik naar het begin van het alfabet en zoek de BeauMonde en kijk of er nog een nieuwe 1001 Woonideeën is.

Vervolgens loop ik langzaam, via De Groene Amsterdammer en de Elsevier naar de Esta. Ook de Esta is er vaker niet dan wel. Dan door naar de Flairs, die meestal veel te oud zijn. De Genoeg bekijk ik ook altijd even, maar helaas ook daar meestal oude exemplaren die ik al ken. Een stap naar rechts brengt me bij de J/M, waarvan ik wel heel regelmatig de nieuwste vind. Dan is mijn bibliotheekbezoek eigenlijk al een succes.

Maar ik kijk toch ook even of ze nog een nieuwe KassaMagazine hebben, en een nieuwe KekMama. Ook daarvan vind ik regelmatig het nieuwste exemplaar. Dan sla ik een heleboel letters over, en kijk bij de Opzij. Daarvan ligt vaker een nieuw exemplaar dan van bijvoorbeeld 1001 Woonideeën, maar minder vaak dan van de Grazia. Naast de Opzij ligt de psychologie, en die neem ik mee afhankelijk van de artikelen. Dan naar de kast achter me, waarin de Runner’s World lig en de Red liggen. Nu heb ik de leukste tijdschriften wel gehad, en als laatste kijk ik nog of de Viva wat leuks te bieden heeft.

Tijdschriften met recente exemplaren in de bibliotheek

De tijdschriften waarvan ik het vaaks een relatief nieuw, zo niet het allernieuwste exemplaar, vind zijn:

 • J/M
 • Runner’s World
 • Grazia
 • BeauMonde
 • Elsevier
 • HP/DeTijd

Tijdschriften die moeilijk zijn

 • Genoeg
 • Flow
 • Linda
 • Opzij
 • Esta
Ondanks het feit dat ik vaak moet wachten op een tijdschrift, en regelmatig 1 tot 2 maanden achterloop met tijdschriften, zorgen ze er toch voor dat ik goed bijblijf. En ze vervullen uitstekend mijn behoefte aan tijdschriften. Als ik tijdschriften in de winkel zie, zoals bijvoorbeeld de Linda voor geloof ik zo’n 5 euro, dan kan ik die makkelijk laten staan. Want ik weet uit ervaring dat ik er misschien drie kwartier fijn in lees, maar daarna ben ik er ook wel klaar mee. En wat is er dan handiger dan het tijdschrift gewoon terug brengen.

Conclusie

Gratis tijdschriften zijn een uitstekend alternatief voor abonnementen. Het enige nadeel is dat je soms 1 of meer nummers achterloopt. Maar zelfs dit kun je ondervangen door het nieuwste exemplaar ter plekke in de bibliotheek te lezen.

Als je geen problemen hebt met digitale tijdschriften is Blendle ook erg leuk! Je hebt een enorm aanbod aan tijdschriften dan.

Leestip: huis aan huis bladen zijn ook gratis lektuur.

Hoe is het aanbod van tijdschriften bij jou in de bibliotheek?
Wat is jouw favoriete tijdschrift?

Similar Posts

13 Comments

 1. Niet in elke bibliotheek kun je tijdschriften kenen.
  In de Rotterdamse bibliotheek is het soms zoeken naar het tijdschrift, want er wordt vaak voor ‘ eeuig geleend.’
  Erg poulaire tijdschriften worden in andere plaatsen alleen persoonlijk uitgeleend om in de bibliotheek te lezen,
  Kennelijki is het leven beter in de Achterhoek.
  Mooi systeem is dat!

  1. En juist bij zo’n grote stedelijke bibliotheek zou ik denken dat je meer mogelijkheden tot lenen hebt in plaats van minder. Zo zie je maar weer! Is de Achterhoek wat bibliotheken betreft zo gek nog niet.

 2. in het dorp naast de onze waar een bibliotheek gevestigd is, weet ik nog niet precies hoe het zit. Heb nog niet de behoefte gehad om mij daar voor te laten informeren. Ik heb daar wel een keer een losse margriet en woonblad zien liggen waar een streepjescode van de bieb opstond, maar of je ze dan mee kunt nemen?
  In de “grote” stad kun je de nieuwste uitgaven daar gewoon lezen, dus niet meenemen. En dan komen ze naar verloop van tijd met een stuk of 6-8 in 1 map die je dan kunt lenen. Maar dan zijn ze minstens een jaar oud. Dus dan loop je wel een heel eind achter. Ik heb ook diverse abonnementen gehad, maar ik vind op dit moment blogs lezen leuker :) En van mijn schoonmoeder krijg ik de L.ibelle te leen, hoewel ik daar dan ook maanden in achterloop. Want zij leest ze ook niet gelijk en dan krijg ik een hele stapel. Dus ik zit nu midden in de zomer, en straks in het voorjaar heb ik de kersteditie’s:-)

 3. Tijdschriften lenen kan hier niet. Een aantal wordt per half jaar in gebonden en die kun je wel lenen. Wij krijgen van mijn vader de Donald Duck die hij zelf bij een vriend uit de houdmap van de leesmap vist. Zelf heb ik 2 abbo’s die ik deel met vrienden. En nog een tweetal abbo’s waarbij je achteraf bepaalt wat de afgelopen jaargang je waard is geweest. Sinds kort ook weer een abbo op een echte krant omdat ik dat fijner vind dan journaal kijken.

 4. Ik kom in dezelfde bieb als jou en ik heb op dit moment 1 Flow in huis , maar had er laatst wel 3 in huis.
  Als je nu een Flow zoekt dan weet je dat ze bij mij liggen.
  Maar alle gekheid op een stokje , de Flow is er vaak niet evenals Genoeg en van de 1001 woonideeën zie ik de laatste tijd zelfs het nieuwe exemplaar niet meer liggen.
  Ik lees ook graag de Linda ,Handwerken zonder Grenzen , Genoeg , Esta en ik blader regelmatig even door een tijdschrift en lees graag de krant als ik tijd heb.

  Groet Thea

 5. In mijn bibliotheek kun je altijd het nieuwste nummer ter plekke lezen. Of uit het rek of even vragen bij de balie (om diefstal te voorkomen). Daarna kun je ze lenen. Sommige zijn wat ouder dan andere. En de Esta heb ik zelf. Ik vind dat de moeite waard. Veel te lezen

  1. Het nieuwste nummer kun je bij ons ook ter plekke lezen. Dat wordt namelijk nog niet uitgeleend. Maar ik doe dat eigenlijk nooit. Ik heb toch de rust van thuis nodig om even lekker voor een tijdschrift te gaan zitten. Als ik een artikel echt meteen wil lezen, kopieer ik het zelfs nog liever dan dat ik het ter plekke lees. En dat terwijl je bij ons in de bibliotheek prima kunt zitten.

 6. mijn absolute favo’s:
  Flow ( vind ik door zn leuke papier enzo absoluut zn geld wel waard)
  delicious
  j/m
  happinez
  Lid ben ik van bovenste en kadobladlid(6 x ofzo ) van nr 2
  de rest krijg ik vaak.In onze bieb ligt ook vrijwel alles, maar ik vind tijdschriften ook lekker als leeswerk onderweg/op vakanties/zwembad/strand/ ofzo dus heb ik ze liever zelf, dan is het niet erg als ze kapot of nat worden.
  oh ps huisvlijt komt op mijn latop de laatste dagen vreemd in beeld…

  1. Goed dat je het zegt Sillie! Hoewel ik geen idee heb hoe dat nou weer komt. Zo nu en dan word ik echt helemaal niet goed van WordPress en mis ik Blogger… Ik hoop dat het probleem vanzelf weer over gaat op je laptop…

 7. Onze bieb heeft 4 kasten met ieder 10 verschillende tijdschriften. Dus keuze uit een stuk of 40, dat lijkt mij voldoende! En als ze het daar niet hebben, dan ga ik naar de bieb 10 minuten verderop.
  Ik heb zelf van de week een hele stapel woonmagazines meegenomen. Wordt blij van domweg plaatjes kijken en lezen hoe andere mensen het liefst hun eigen plekje inrichten.

  1. Dat is ook een enorm aanbod! Woonmagzines vind ik ook leuk. Inderdaad fijn plaatjes kijken. Mijn favoriet is 1001 woonideeën. En daarna denk ik VT-Wonen. Verder heb je ook nog de Elegance geloof ik, maar die is voor mij te chic.

   1. Die laat ik ook altijd liggen. 1001 Woonideeen en de VT wonen vind ik ook leuk. Hoewel ik uit Ariadne at Home ook wel leuke dingen haal.

    Ohja, soms haal ik ook van die mama glossy’s of de Flow.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.