Help, mijn dochter loopt naast haar schoenen!

Goede kinderschoenen
Als wij mensen geboren worden, zijn we nog lang niet ‘af’. Waar een baby olifantje meteen na de geboorte  al een paar pasjes zet, kan een mensenbaby helemaal niets.

Ja, huilen en eten.

Kindervoeten groeien tot zo’n 15 jaar

Neem nou kindervoetjes. Die hebben minimaal 15 jaar nodig om hun uiteindelijke vorm te bereiken. En gedurende die 15 jaar is het aan de ouder om ervoor te zorgen dat er niets mis gaat. Met andere woorden: op ouders rust de zware verantwoordelijkheid om hun kind(eren) van het juiste schoeisel te voorzien.

En dat is echt niet altijd zo makkelijk

Tien jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over de schoenen van mijn oudste dochter.

Help, mijn dochter loopt naast haar schoenen! Letterlijk…

Vandaag zag ik tot mijn schrik dat Maartje letterlijk naast haar schoenen liep. Om precies te zijn naast haar hippe bruine laarsjes. En in mijn hoofd hoorde ik de stem van mijn moeder die mij altijd bezwoer:

‘Je moet goede schoenen dragen, anders krijg je later allerlei problemen.’

Daarom ging ik in mijn kindertijd gehuld in spuuglelijke Bunnies. Maar nu ben ik mijn moeder dankbaar dat ze mijn gezeur doorstond en haar zin doordrukte.

Een bloemlezing van wat er mankeerde aan haar schoenen

Dus sommeerde ik Maartje in de auto en reed met haar naar de dichtstbijzijnde kwaliteits-schoenenwinkel, waar de verkoper demonstreerde wat er allemaal mis was met Maartjes laarzen. In de eerste plaats zat er geen hielstuk in.

th Schermafbeelding2010 01 16om145352

En daardoor kon haar voet dus helemaal naast de zool belandden. In de tweede plaats kon je de zool helemaal naar beneden en dubbel buigen. ‘De twee kenmerken van een goede schoen zijn een hielstuk en een stevige zool,’ doceerde de breedsprakige schoenverkoper.

th Schermafbeelding2010 01 16om145444

‘Je hebt blauwe ogen, je hebt groene ogen, je hebt bruine ogen, en je hebt blauwgrijze ogen.’

Waarop hij vervolgde: ‘Je hebt blauwe ogen, je hebt groene ogen, je hebt bruine ogen, en je hebt blauwgrijze ogen. En het een is niet slechter dan het andere. En dan heb je ook nog vier soorten voeten. Een klapvoet, een rechte voet, een voetzoeker, en een koevoet.’ Ik voelde mijn blauwe ogen glazig worden, maar de man was zo vriendelijk dat ik geduldig luisterde.

Toen de schoenmaker eindelijk was uitgepraat hebben we twee paar, goede, schoenen gekocht: twee voor de prijs van één paar. En op weg naar huis orakelde ik tegen Maartje:

‘Later ben je mij dankbaar!’

Wat adviseren ze anno 2020 voor goede kinderschoenen?

Het viel nog niet mee om een onafhankelijke, betrouwbare bron te vinden over goede kinderschoenen. Er is wel allerlei informatie te vinden, maar die komt vaak van schoenenwinkels zelf. Of van orthopeden die een eigen praktijk hebben. Dat betekent niet dat hun informatie niet klopt, maar ik vind het dan toch iets minder onafhankelijk.

2 Wetenschappelijke tijdschriften over kinderschoenen

Vandaar dat ik dan maar in het Engels ging zoeken naar informatie. Zo vond ik twee wetenschappelijk artikelen. Eentje van Pediatrics en eentje van de Canadian Paediatric Society.

Zij zeggen het volgende over kinderschoenen:

  1. Voeten ontwikkelen zich het beste blootsvoets. Laat je kind waar mogelijk dus zoveel mogelijk zonder schoenen lopen.
  2. Kinderen hebben pas schoenen nodig als ze gaan lopen!
  3. De belangrijke functie van schoenen is bescherming tegen verwondingen en infectie.
  4. Stug en drukkend schoeisel kan vervormingen, zwakte en verlies van beweeglijkheid veroorzaken.
  5. De term ‘corrective shoes,’ is verkeerd.
  6. Shock absorptie, verdeling van gewicht en verhoging zijn valide indicaties om een schoen aan te passen.
  7. De keuze voor kinderschoenen moet je doen op basis van hun blote voetjes.
  8. De verkoop van zogenoemde ‘corrigerende schoenen,’ is slecht voor het kind, duur voor de ouders en een ‘discredit voor de medische professie.’
  9. Schoenen moeten goed passen, zacht en licht zijn en ‘cushioned,’ zolen hebben.
  10. Steunzolen worden niet aangeraden voor platvoeten, of als een kind rent als een soort penguin.
  11. Verwijzing naar een orthopeed is nodig als een kind pijn heeft en er sprake is voet en been abnormaliteiten.

Ik heb geprobeerd de punten uit de genoemde wetenschappelijke artikelen zo goed mogelijk om te zetten naar makkelijk leesbaar Nederlands, maar voel je vrij om de oorspronkelijke teksten na te lezen voor de zekerheid.

Nawoord

Of mijn oudste dochter mij inderdaad dankbaar is, weet ik eigenlijk niet. Met dat soort vragen kun je beter wachten tot je dood bent, wil je een positief antwoord krijgen…

Maar in ieder geval heb ik mijn best gedaan om haar voeten optimale kansen te geven.

Per ongeluk je schoenen te groot gekocht? Lees dan mijn post met oplossingen voor schoenen te groot!

Leestip: schoenen repareren

Wat voor soort kinderschoenen droeg jij? En je kinderen?

Gebruikte bronnen: o.a. Pediatrics: Official journal of the American academy of pediatrics, Canadian Pediatric Society, Dr. Phil Maffe, Thuisarts, Voetmax Orthopedie, Loopcentrum.

Similar Posts

59 Comments

  1. Horvoet en koevoet??? Sorry ik kan het niet laten om even te corrigeren als gediplomeerd pedicure.Een koevoet is bij mijn weten een soort breekijzer. Horvoet ken ik helemaal niet, wel horrelvoeten, maar dat is een aangeboren afwijking.Ik denk dat je aandacht er niet helemaal bij was;-) holvoet en knikvoet ken ik wel. Maar het is wel waar, de meeste problemen komen door verkeerde schoenen.

  2. Hoi, door het oeverloze gepraat van de verkoper kan ik mij voorstellen, dat het je allemaal even daagde ; )
    De schoenen zien er echt heel leuk uit !!
    Mijn moeder was ook zo hoor, altijd goede schoenen en toen vond ik het ook niet leuk, maar nu denk ik, ze had gelijk !!
    Een hele fijne nieuwe week !!

  3. een goeie schoen is het begin van alles, vooral als ze klein zijn en in de groei is het het meest nodig,
    daarna is het voor je gemak
    -€en @->- voor jou.

  4. Goede schoenen, we kregen het met de paplepel ingegeven.
    En ik gaf het op mijn beurt mee.
    Eerst Robinson, later Pediform, welk merk nu het beste is voor kinderschoenen weet ik niet, wel dat het belangrijk is de voeten te laten opmeten in een goede schoenwinkel.

  5. ik ben ook opgevoed met het belang van goede schoenen, heb geprobeerd dat ook op mijn dochter over te dragen…Mislukt…en ik krijg nog steeds de kriebels als ik kinderen op flipflops zie lopen…

  6. Schoenen, het is een zeer belangrijk onderdeel van goed functioneren. Zijn je schoenen te krap of te groot, dan zal je nooit lekker lopen.

    1. Mijn kinderen dragen alle 3 graag Nikes, Adidas en Vans, allen sneakers en slippers. De meiden hebben ook nog laarzen.

      Ze hebben 7 paar schoenen dus in dat opzicht genoeg variatie.

      Vroeger kreeg ik Bunnies, zo afgrijselijk dat ik mij heb voorgenomen nooit zulke schoenen voor mijn kinderen te kopen.

  7. Als kind droeg ik geloof ik niet het meest hippe, maar wel stevige schoenen. Nu heb ik steunzolen en als je daar passende schoenen bij zoekt, kom je vanzelf bij dure en goede schoenen uit. Het was in het begin even wennen, maar nu weet ik welke merken goede en toch leuke schoenen hebben. Dure schoenen gaan bij mij trouwens gelukkig ook een paar jaar mee én lopen toch echt een stuk lekkerder dan goedkope schoenen.

  8. Ha Nicole,

    ik had altijd de afdankertjes van mijn oudere zussen.
    Heb gelukkig tóch nog heel mooie voeten gekregen.
    Roosje kreeg hele dure prachtige kinderschoenen. Dat moest, weet je wel…

    Prettig weekend!

  9. ik droeg altijd merk schoenen en mijn dochters ook, never nooit tweedehands want dat is funnest voor je voeten en zeker als ze nog in de groei zijn en fris vind ik dat ook niet. we waren en zijn altijd wel redelijk wat kwijt aan schoenen maar dat hebben we er voor over

  10. Ik kreeg vroeger gewone schoenen met een lage hak. Hoge schoenen of laarzen kreeg ik niet omdat ik zwakke enkels heb. Mijn grote teen begon al in mijn jeugd om het hoekje groeien. Ik ben daar later ook aan geopereerd en zijn mijn grote tenen redelijk recht gezet en sindsdien moest ik steunzolen dragen. Dat had ik toen ook gedaan, maar ik had altijd pijn in mijn voeten. Ik heb spreivoeten en een hoge wreef. Sinds ik barefootschoenen draag, zijn de pijnlijke klachten weg. Met barefootschoenen loop je eigenlijk gewoon op je blote voeten, er zit alleen een dunne zool tussen je voet en de grond.

  11. Interessant artikel. Ik zorg bij mijn dochter voor een flexibele zool, bij voorkeur leren schoenen en een goede pasvorm (vingertje ruimte achterin de schoen).

  12. Ik moest al vroeg steunzolen en aangepaste schoenen. Achteraf geen idee waarom want tegenwoordig draag ik die spullen niet meer. Ik kan met alle schoenen stappen.

    1. Steunzolen waren in mijn kindertijd redelijk gebruikelijk hoor. Heel veel kinderen hadden of kregen ze. Was vaak doorverwijzing door schoolarts naar orthopeed in het ziekenhuis. Toen waren ze van mening, dat kindervoeten zwak waren en gesteund dienden te worden. Regelmatig nieuwe laten aanmeten omdat de “oudjes” waren doorgezakt of dat ze te klein waren en dus niet meer goed aansloten aan je voeten. Aanmeten werd dan direct in het ziekenhuis gedaan, aansluitend aan het bezoek aan de orthopeed in een naastgelegen kamertje waar dan de assistente van de orthopedisch-instrumentenmaker zitting hield. Die zooltjes dienden te worden gedragen in van die stevige stappers van Piedro, Renata of Bunnies. Die hadden z’n los en uitneembaar voetbed waar dan de steunzooltjes gemakkelijk voor in de plaats konden worden gelegd (mochten niet te breed zijn, omdat het toen nog van die metalen waren met z’n knikleertje).

  13. Hoewel ik in mijn jeugd altijd degelijke schoenen heb gedragen, juchtleren Renata schoenen met spekzolen (wie kent ze nog), heb ik mijn hele leven problemen gehad met mijn voeten, met name de vele valpartijen. Ik moet wel toegeven dat ik toen ik “volwassener” werd en zelf mijn schoenen kocht ik meestal de verkeerde kocht, want leuker. Op oudere leeftijd kreeg ik de diagnose holvoet in behoorlijke mate. Vandaar dat eeuwige struikelen over mijn eigen voeten met veel nare blessures als gevolg. Nu draag ik sinds een jaar of 10 orthopedische schoenen en gelukkig maken ze tegenwoordig ontzettend leuke schoenen in deze sector. Ik kan zelf in grote mate aangeven wat ik wil en zelf ook het leer uitzoeken. En eens in de zoveel tijd vergoedt de zorgverzekering de aanschaf op de eigen bijdrage en het eventueel nog openstaande eigen risico na. En de valpartijen zijn gelukkig verleden tijd (afkloppen) want nu ik 70+ ben ben ik als de dood om mijn heupen te breken als ik kom te vallen.

  14. Geen idee meer wat voor schoenen ik droeg. Zullen vast geen dure geweest zijn. Maar dat wil niet altijd wat zeggen. Ik was ooit met dochterlief (2 jaar of zo) bij een orthopeed en die gaf een complimentje over haar schoentjes. Terwijl het maar hele goedkope schoenen waren. (We moesten trouwens naar de orthopeed op advies van het consultatiebureau die ontdekt hadden dat haar ene been langer was dan het andere. Maar er was niets aan de hand. )

  15. Ik ben zo blij dat ik mijn rotvoeten niet doorgegeven heb aan mijn kinderen: breed aan de voorkant, hoge wreef en smal van achteren. Mijn vader zat in de leer industrie en kwam vaak met dure en mooie schoenen voor mij thuis, maar helaas pasten die vaak van geen kanten. Ook toen ik mijn eigen schoenen ging kopen pasten die nooit goed. En op een dag heeft mijn zus me meegenomen naar haar schoenwinkel: Rutten in Spijkenisse en daar ging een wereld voor me open. Ze hebben daar schoenen in 6 breedtes! Het was het einde aan mijn eeuwige klagen. . Goedkoop zijn die schoenen niet en ik moet er speciaal voor naar Nederland komen, maar dat heb ik er voor over.

  16. Mijn kinderen droegen vroeger piedro’s, renate’s of bunnies. Er was best veel keus en genoeg leuke dichte schoenen en sandalen.
    Ikzelf kreeg 1 keer per jaar nieuwe schoenen, meestal rond kerstmis en tegen de zomer een paar sandalen..

  17. Ja schoenen zijn heel erg belangrijk, de mijne van 10 was binnen een half jaar alweer uit zijn schoenen gegroeid! Hij heeft nu al maat 40! Het lijkt er ook op of de jeugd steeds grotere voeten krijgt/heeft.

  18. Wij ook altijd goede schoenen en voor mijn kinderen kijk ik ook naar de juiste schoenen al hebben ze ook “betaalbare leren” schoenen gehad.
    Daarnaast hebben ze ook havaianas slippers, ik zelf draag die ook en heb ik het minst last van.

  19. Schoenen moeten voor de kinderen natuurlijk mooi zijn, voor ons goed. En daar wil nog weleens een heel zoektocht voor nodig zijn.

    Love As Always
    Di mario

  20. Op jonge leeftijd had ik zelf ook losse steunzolen (van die metalen met z’n knikleertje welke in het ziekenhuis d.m.v. gipsafdrukjes werden op-/aangemeten). Toen redelijk gebruikelijk bij kinderen als nu een beugel. Was doorgestuurd door de schoolarts naar de orthopeed vanwege platvoeten (want ze hoorde mij lopen). Had toen altijd van die kinderschoenen van Piedro, Renata of Bunnies. Die hadden z’n los en uitneembaar voetbed, waar de steunzolen redelijk gemakkelijk voor in de plaats konden worden gelegd.

    Als je tegenwoordig ziet hoe kinderen staan en lopen. Ronduit vreselijk. Die jonge meiden lopen dan op van die UGG’s en Ballerina’s er letterlijk naast. Schoolartsen keken vroeger nog naar houding, figuur, staan en lopen. Tegenwoordig is het allemaal een beetje lijstjes invullen voor hen. Denk dat er tegenwoordig wel weer eens wat meer meer aandacht aan kindervoeten worden geschonken. Je moet er immers wel je hele leven op voort.

    Dochter hier heeft ook steunzolen (Net van die rotvoeten als wat ik heb). Wel na een beetje aandringen van mij, want artsen zijn niet zo happig om ze meer voor te schrijven. Vanaf een jaar of 9/10 wordt het dan wel eens gedaan bij klachten, pijn of last. Gaan vaak uit van het trekt wel bij en zelf corrigerend vermogen van de voeten.

    Ben dus zelf hier wel voorstander van wat beter schoeisel, qua pasvorm en voetbed.

    Hoor jullie bijna niet over steunzolen in het heden of uit het verleden …. Niemand ze (gehad) dan?

  21. Ik kan me niet echt meer herinneren welke schoenen ik als klein meisje droeg. Ik weet alleen nog wel dat ik altijd op de camping houten klompen droeg

  22. Ben ook opgevoed met het begrip ‘goede schoenen’. We gingen altijd naar een kwaliteitswinkel. Een keer heb ik schoenen gekozen (Bunnies waren het haha) die ik mooi vond, maar die eigenlijk te smal waren voor mijn voeten. Dus deden ze me vervolgens pijn bij het lopen.
    Met mijn eigen kinderen was ik ook gebrand op goeie schoenen. Onbewust heb ik me wel een beetje aan het lijstje van hierboven gehouden. Onze meiden kregen pas schoenen toen ze al ruim konden lopen. Eerst had ik leren slofjes voor ze. Toen kregen ze hun eerste schoenen! Trots dat ze er mee waren!
    Die goeie schoenen heb ik telkens volgehouden, nu zijn de meiden 11 en dan zie je dat mode mee gaat spelen. Ze lopen trouwens nog steeds vooral op blote voeten. Brrrr. ik krijg al koude voeten als het onder de 20 graden is :-)

  23. Je nawoord, hahaha hoe verzin je het toch? Maar inderdaad, goede schoenen zijn zo belangrijk. Maar dat wil je als opgroeiende puber helemaal niet horen. Zolang ze maar hip zijn 🤪

  24. Wat een engelen geduld moet jij hebben dat je de verkoper helemaal hebt laten uitpraten ;) Ik jaag zo’n in mijn nek hijgende verkoper meestal weg.

  25. Op schoenen werd en wordt nooit bezuinigd, mijn moeder nam me altijd mee naar een schoenenzaak met van die oudere verkopers wat ik als kind super saai vond, maar ik heb en had nooit last van mijn voeten gehad.

  26. Ik ha d als kind altijd goede schoenen aan. Gelukkig wel. En ik heb ze nu nog altijd nodig vanwege mijn steunzolen.
    Leuk spelletje voor als je op een terras zit, kijk eens hoe mensen werkelijk op hun schoenen lopen. Je staat verbaasd hoeveel mensen er op te slechte schoenen lopen en dan ook hoe….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.