Schoenen te groot? (6 handige oplossingen voor dit probleem)

schoenen te groot

Het is denk ik alweer zo’n tien jaar geleden dat ik een paar leuke Western laarzen kocht van het merk Bronx. Maar ik droeg ze vervolgens zelden tot nooit. En dat kwam omdat deze schoenen te groot zijn.

Dat zijn zo van die dingen die je pas merkt als het te laat is!

Net zoals een school kiezen voor je kind.

Van te voren doe je je research, en bereid schoenen kiezen zo goed  mogelijk voor. Maar pas in de praktijk ontdek je of het de juiste was. Of zoals ze in het Engels zeggen: ‘The proof is in the pudding!’ En soms blijken dan je laarzen of schoenen te groot…

Dat overkwam mij dus.

Schoenen te groot

In theorie had ik alles goed gedaan. Ik had de Bronx laarzen ‘in het echt’ gekocht in een stenen winkel. Ik had ze daar gepast en ze waren ook nog eens in mijn maat: 38. Pas toen het te laat was, realiseerde ik mij dat de schoenen te groot waren. Maar toen had ik ze al wel een paar keer gedragen. Terugbrengen was dus geen optie.

Schoenen te groot? Zooltjes!

Een bekende oplossing als je schoenen te groot zijn, is er een zooltje inleggen. Omdat ik liever geen sokken draag, kocht ik bij de Bristol een paar schapenwollen zooltjes. Opgetogen ging ik naar huis!

‘Eigenlijk maar goed dat ze te groot zijn,’ dacht ik tevreden, ‘want nu kan ik er lekker warme zooltjes in doen!’

Maar eenmaal thuis deed zich een nieuwe probleem voor. Ja, mijn schoenen waren te groot, maar ook weer niet zoveel te groot dat mijn voeten er nog bij in pasten als de schapenwollen zooltjes erin zaten.

Er gingen weer een paar jaren voorbij, en mijn mooie Bronx laarzen stonden eenzaam in de kast.

Het belang van de juiste zooltjes

Toen vond mijn jongste dochter mijn Bronx laarzen, en wilde ze ‘lenen’. De ervaring leert dat dit zelden goed afloopt. Lenen mondt bij mijn dochter vaak uit in ‘houden,’ of ze raken zo beschadigd dat ik ze eigenlijk ook niet meer hoef. Dus zei ik ferm: ‘Nee,’ en legde uit: ‘Ik wil die nog dragen hoor! Ze zijn alleen een beetje te groot en schapenwollen zooltjes helpen niet.’

‘Je moet ook niet zulke dikke zooltjes gebruiken mama,’ vond mijn dochter.

En ze had gelijk.

Soms is de oplossing heel simpel, maar zie je hem niet tot iemand je erop wijst.

Dus ik naar de Action voor een paar dúnne zooltjes.

Zooltjes van de Action

Ik kocht een paar zooltjes van de Action voor 99 cent. Eenmaal thuis pakte ik ze uit, en moest ik mijn maat er als het ware uitknippen. Dat is werkelijk niet moeilijk. Op de onderkant van het zooltje staan heel duidelijk de schoenmaten aangegeven zowel de Nederlandse maat als de Engelse maat. Het is een kwestie van het lijntje van jouw maat opzoeken, en daar langs uitknippen.

Screen Shot 2020 11 23 at 13.27.34

Screen Shot 2020 11 23 at 13.27.41

Daarna deed ik de zooltjes in mijn schoenen die te groot waren.

En het werkt perfect!

Mijn voormalig te grote schoenen zitten ineens prima.

Nu kan ik ze na 10 jaar eindelijk vaak gaan dragen.

Schoenen te groot: oplossingen

 1. Mijn moeder moest als kind vaak de schoenen van haar oudere zus afdragen. Die schoenen waren meestal te groot, maar daar had mijn oma een oplossing voor: gewoon krantenproppen in de neuzen doen en voila! Ze passen.
 2. Doe een paar extra dikke sokken aan. Soms maakt dat net het verschil tussen schoenen die te groot zijn en schoenen die passen.
 3. Schoenen te groot? Doe er een zooltje in. Er zijn zooltjes in alle mogelijke soorten maten en materialen.
 4. Een andere oplossing is een zogenoemde hielstrip. Die heb ik wel eens gekocht bij de Wibra. Dit zijn een soort stickers die je in de hiel van je schoen plakt waardoor hij net iets kleiner wordt. Mijn ervaringen met hielstrips zijn niet goed, want ze lieten steeds los. Maar ik sluit niet uit dat dit kwam omdat ik ze heel goedkoop bij de Wibra had gekocht.
 5. Op wikiHow schrijven ze dat je schoenen die te groot zijn ook kunt proberen te laten krimpen. Je spuit ze eerst nat, en laat ze dan in de zon of bij de verwarming opdrogen.
 6. Bij Stylight geven ze ook een bijzondere tip: beplak kleine make-up sponsjes met dubbelzijdige tape en plak ze in je schoenen. Ze zeggen er niet bij wáár in je schoenen.

Samenvattend

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar soms gebeurt het je toch: je schoenen zijn te groot. Mijn oplossing bleek een paar dunne leren zooltjes van de Action.

De prijzen van zooltjes zijn heel verschillend. Bij de Action zijn de duurste zooltjes 3,89 maar je hebt ook zooltjes van rond de 30 euro. Kijk hier voor een overzicht van de vele soorten zooltjes.

Leestip: schoenen repareren

Heb jij nog handige aanvullende tips?

Similar Posts

8 Comments

 1. Schoenen te groot.. ik ga naar een echte schoenwinkel, daar helpen ze me altijd. Nooit een miskoop gehad.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Zorg dat je schoenen koopt die op een voor jouw passende goede leest gemaakt zijn, iedere fabriek heeft zijn eigen leest als voorbeeld. Zo kan ik een willekeurige schoen van Asics kopen, die past altijd in de goede maat, terwijl een Adidas schoen mij voor geen meter zit.

 3. Nee, nooit last van gehad, en als jong kreeg ik orthopedische zooltjes ooit.. dus ja, ze waren er al, en zelfs in mijn pumps droeg ik zooltjes. Destijds. Nu heb ik volledige orthopedische shoenen, en heb ik zelfs mijn eigen leest. :D

  X

 4. O, ik dacht dat het aan mij lag, toen ik pas ‘te laat’ ontdekte dat mijn schoenen te groot zijn. Bij mij was het gelukkig op te lossen met een dikke sok, maar irritant was het wel, toen ik de oplossing nog niet had. Die zooltjes klinken ook ideaal.

 5. Te grote schoenen kun je dus aanpassen.
  Maar ik koop ze ook lever met de juiste maat.
  Mijn zoon had maat 49 en die waren in zijn puber jaren heel slecht te verkrijgen.
  Gelukkig worden ze nu meer verkocht er zijn er meer met grote voeten. Hans

 6. Goed om te weten. Mijn ene voet is iets groter dan de andere. Geen hele maat, gelukkig. Maar ik voel het wel. Dan is één zooltje misschien een optie. Fijn dat je je laarzen weer aan kunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.