Schoenen kiezen: 8 overwegingen + advies van Trinny en Susannah!

schoenen kiezenSchoenen kiezen.

Het klinkt zo eenvoudig!

Maar er spelen enorm veel factoren een rol.

Schoenen kiezen: dit speelt allemaal een rol

 1. De gelegenheid: als je naar een trouwerij gaat, dan wordt ander schoeisel verwacht dan als je boodschappen gaat doen. Hoewel er zeker mensen zijn die hooggehakt naar de supermarkt gaan. En dat staat dan toch ook wel weer erg leuk. En als je gaat hardlopen zul je andere schoenen kiezen, dan als je gaat tennissen.
 2. Het prijskaartje. Ik zit nog steeds met ruim 60 euro die ik min of meer per ongeluk heb ‘verdiend’ door mijn Bijenkorf creditcard te gebruiken. Regelmatig kijk ik bij hun schoenencollectie. Maar met prijzen van over de 300 euro, haak ik meteen af.
 3. Je eigen prioriteiten. Ik vrees dat mijn belangrijkste prioriteit toch comfort is. En ik ben amper bereid om daar concessies aan te doen. Dus ook al zie ik in de schoenenwinkel superleuke schoenen, als ze niet lekker zitten blief ik ze niet. Ik ken mezelf namelijk. Dan trek ik ze toch nooit aan.
 4. Persoonlijke smaak. En dan is er natuurlijk nog de factor persoonlijke smaak. Zo was ik bijvoorbeeld erg blij met mijn hoge veterschoenen, maar de meeste bezoekers van Huisvlijt konden ze niet waarderen. Ik voel nog de pijn van de zin: ‘Van die plunje wordt niemand blij.’ Au.
 5. Verwachtingen van de omgeving. Als zzp’er met mijn kantoortje achter onze keuken, ziet niemand mijn schoeisel. Maar als je een representatieve baan hebt, dan zul je (noodgedwongen) representatieve schoenen moeten dragen.
 6. Je lichaam! Soms vereisen je voeten simpelweg bepaalde schoenen. Dan kan je hart wel sneller gaan kloppen van een paar kittige rode pumps, maar moet je toch de orthopedische schoenen kopen die geschikt zijn voor jouw voeten.
 7. Esthetische overwegingen. Soms kun je ook voor bepaalde schoenen kiezen omdat die bijvoorbeeld je benen langer laten lijken.
 8. Merkgevoeligheid. Wie kent niet de beroemde rode zolen van Manolo Blahnik schoenen?! Ik weet het zelfs, en ik draag Uggs en Jezus Birkenstocks. Zie ook mijn post Brandwashed. En mijn review van de Lidl Birkenstocks!

Opvallende schoenen versus nude schoenen

Hugo de Jonge werd bekend vanwege de vele blunders rondom zijn coronabeleid, maar ook vanwege zijn opvallende schoenen!

Wat Hugo de Jonge verder ook draagt, om zijn schoenen kun je niet heen.

Hij maakt met zijn schoenen wat je noemt een ‘statement’!

Nude schoenen

Het tegenovergestelde van opvallende schoenen, zoals die van Hugo de Jonge, zijn zogenoemde nude schoenen. Ik kwam die voor het eerst tegen in de Koreaanse drama’s die ik graag kijk. En een paar weken geleden zag ik mijn jongste zusje ermee lopen!

Nude schoenen worden ook wel ‘low contrast’ schoenen genoemd.

Nude schoenen zijn schoenen in de kleur van de huid, en vallen daardoor niet op. Ze contrasteren amper met je benen. Dat is één van de redenen dat veel mensen ze graag dragen. Als je nude schoenen draagt, lijken je benen ineens langer. Door de schoenen ‘stoppen’ je benen ogenschijnlijk niet bij je schoenen. Hieronder een voorbeeld van het merk Gabor:

Screenshot 2021 06 01 at 13.52.04 1 1

Schoenen kiezen volgens Trinny and Susannah

Herinner jij je Trinny and Susannah nog? Ze waren in de jaren 90 beroemd vanwege hun kledingadviezen en hun programma What not to wear. Ik keek daar altijd graag naar, en hoor nu soms nog hun adviezen in mijn oren : )

Zij keken niet naar de mode of naar trends, maar naar wat het beste paste bij een vrouwenlichaam.

Zo draag ik niet voor niets veel A-lijn rokjes en zul je mij niet in zogenoemde mom-jeans zien.

Trinny and Susannah verafschuwden de  mom-jeans om wat die met het vrouwenlichaam doet, je krijgt er een enorm achterste van.

Hieronder hun tips voor schoenen kiezen!

Dikke enkels en schoenen: do’s en dont’s!

 • Platte schoenen met een spitse neus laten dikke enkels dikker lijken.
 • Schoenen met een hoog riempje rondom de enkel geven je enkels een look alsof ze gewurgd worden, aldus Trinny and Susannah. Vermijd dus bandjes om de enkel.
 • Een simpele slipper geeft extra lengte aan een dikke enkel
 • Hoe dikker je enkel, hoe groter je schoen kan zijn.
 • Kies bij hoge hakken, voor stevige hakken.

Hieronder een foto uit hun boek:

IMG 20210601 153116 1

Dunne enkels en schoenen: do’s en dont’s

 • Dunne enkels in grote schoenen lijken op ‘bomen in een brok beton,’ aldus Trinny and Susannah. En dan noemen ze Birkenstocks als voorbeeld…
 • Kies liever voor schoenen met een punt dan met een ronde voorkant
 • Kies elegante en smalle hakken.

Kuch.

Nu blijkt dat ik wat betreft schoenen, niet de adviezen van Trinny and Susannah opvolg… Wel op het gebied van kleding, maar ik heb smalle enkels en draag ronde ballerina’s en Birkenstocks in Jezusmodel…

Helemaal fout dus volgens Trinny and Susannah.

Samenvattend

Schoenen kiezen kan hartstikke leuk zijn, maar ook een heel gedoe. Bij mij spelen mijn persoonlijke smaak, comfort en het prijskaartje de belangrijkste rol. In die volgorde.

Leestips: Schoenen uit in huis en Schoenen kopen online

Hoe ga jij om met schoenen kiezen? Wat is jouw belangrijkste criterium?

Similar Posts

43 Comments

 1. Als ze lekker zitten en enigszins naar mijn smaak zijn dan is het prima. Hakken draag ik nooit, die zijn funest voor mijn voeten.

 2. Voor mij geldt dat ik het belangrijk vind dat het goed zit én dat het er (ondanks steunzolen) niet oma-achtig uitziet. Vooral dat laatste was toen ik mijn steunzolen net had een hele uitdaging. Inmiddels heb ik een winkel gevonden waar ze me snappen en waar ik altijd slaag. Meestal één paar aanwijzen, passen en meenemen.
  Wat betreft representatief: ik vind dat dat niet altijd gelijk hoeft te staan aan oncomfortabel en/of een hoge hak. Lijken veel mensen anders over te denken, maar ik vind dat een keurige platte schoen ook heel representatief kan zijn.

 3. Mijn enige voorwaarde is dat ze lekker zitten, en daar voldoen mijn Asics aan. De rest maakt me absoluut niets uit, dat mag mijn vrouw beslissen.

 4. hakken kan ik niet meer op lopen dus een paar goede sneakers zijn een must en ondertussen 12 paar staan van nike en fila en een paar maggs en die zijn overal mee te combineren :D

 5. Als je een grote maat hebt is het aanbod kleiner nu is het al wel veel beter thuis , draag ik graag slippers en voor buiten een stevige schoen en ook draag ik graag kleurige schoenen met en hak tot 4 cm.

 6. bijna al mijn half hoge enkel laarsjes zijn versleten…ik moet nieuwe..ik heb een anvalsplan gemaakt. Nu og uitvoeren. Ooit

 7. Wauw, ik heb nooit zo diep nagedacht over het kopen van schoenen. Ik kies gewoon wat ik mijzelf leuk vind staan, wat comfortabel zit en wat betaalbaar is 😅

 8. ‘k Heb heel ‘moeilijke’ voeten. Als ik dus een paar vind, altijd hetzelfde merk, dat comfortabel zit, koop ik hetzelfde model zolang het verkrijgbaar is. Soms drie, vier keer na mekaar dezelfde…
  Lie(f)s.

 9. Schoenen moeten lekker zitten, maar het oog wil ook wat…

  Ik vind het moeilijk om schoenen kopen, toch vaak een heel bedrag.
  Weleens een miskoop gedaan, zo zonde dan.

 10. Ik houd van opvallende schoenen bij mannen dus ja, zoals de schoenen van de Jonge ook al kan ik niet zo goed tegen de man die erop loopt. Voor mezelf ga ik juist voor heel basic en goedkoop, draag ze meestal tot ze versleten zijn en koop dan weer nieuwe.

 11. Trinny and Susannah lang niet meer gehoord dus leuk om te lezen. Vroegen liep ik altijd op hakken. Ik heb er een kast van vol staan. Nu ga ik eerder voor comfort. Makkelijke schoenen die toch nog vrouwelijk zijn. De 10cm hakken staan nu eigenlijk als decor in mijn kast.
  Heel fijn geschreven!

 12. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan omdat ik super makkelijke voeten heb en een gangbare schoenmaat.

 13. dat j emet dikke enkels niet zo’n schoen met een leuk bandje om je enkel moet dragen, daar ben ik al jaren achter…maar ik heb het nooit helemaal verwerkt, geloof ik…:-)

 14. Ik draag alleen nog maar MBT’s. Liefst zwart. Dat zijn wel prijzige schoenen meestal, maar het scheelt me wel veel pijn in mijn lichaam.

  Love as always
  Dimario

 15. Ik moet er vooral een hele dag op kunnen lopen, dus ze moeten wel comfortabel zitten. Hoge hakken heb ik nooit, want daar kan ik gewoon niet op lopen, zelfs staan is al een probleem.

  1. Ik kan ook niet op hoge hakken inderdaad, hoewel mijn jongste zusje zegt dat het een kwestie van wennen is. Maar ik vind ze zo comfortabel dat ik geen zin heb om eraan te wennen ; )

 16. Hahaha, schoenen zijn mijn hobby. Ik ging vroeger een lang weekend naar Rome, Istanbul en New York voor de leuk, maar ook voor de schoenen en bijbehorende tassen. I love stiletto heels, pointy toes, laarzen, sandaaltjes en veel meer. Ik kijk naar wat mooi is. Het is wel fijn als ze ook lekker zitten, maar sommige merken zijn echt niet mijn ding. En ik match schoenen zéker bij kleding.

 17. Een goed paar schoenen mag best wat kosten. Je zal merken dat je met goede schoenen ook beduidend langer doet!

  Als Belg ben ik redelijk fan van een Hollander :-) Ik heb in mijn kast heel wat paren van Floris Van Bommel staan. Ook prijzig maar als je wat rondkijkt kan je ze dikwijls wel met een mooie korting vinden.

 18. Ze moeten hip zijn én heel lekker zitten. Ik koop geen schoenen meer die nog ingelopen moeten worden. Ze moeten direct goed zitten. Dan weet ik dat ik er heel lang plezier van zal hebben. Ook de materialen vind ik belangrijk, geen kunststof. Maar alleen natuurlijke materialen. Dat draagt het lekkerst.

  1. Het argument ‘je moet ze nog wel even inlopen,’ vind ik ook wel link. Hoewel dat bij Dr. Martens schoenen blijkbaar echt wel waar schijnt te zijn.

 19. Manolo’s zijn niet de schoenen met rode zolen. Dat zijn Louboutins. Manolo’s zijn oa bekend geworden door Carrie in Sex and the City!

 20. Ik dacht dat de rode zolen het kenmerk was van Christian Louboutin? Ik ben dol op de sneakers van Adidas.

 21. Voor mij moeten ze wel stevig zijn met een dikke zool. Mijn aangepaste zooltjes moeten er ook in passen en het is beter voor mijn fibromyalgie (spieren)

 22. Voor mij geldt alleen dat ze goed moeten zitten en voldoende steun moeten bieden en oohja mijn zooltjes moeten erin kunnen. Tuurlijk hoop ik op een enig zins hip modelletje maar als dat niet is dan heb ik pech.

 23. Schoenen uitkiezen kan inderdaad een heel gedoe zijn. Ik doe dit dan ook niet heel erg graag. Soms is het toch nodig en eigenlijk ga ik altijd naar dezelfde winkel, want ik heb wel wat eisen haha

 24. mijn belangrijkste criterium is eerst dat ze er leuk uit zien! dan pas of ze goed zitten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.