Tegenliggers op smalle wegen

tegenliggers

Op het Achterhoekse platteland zijn veel wegen vrij smal. Zoals de Lankerdijk (zie foto hierboven), de weg die ik regelmatig neem als ik naar het dorpje Varsseveld rijd.

Dat betekent dat als je pech hebt en er een tegenligger aankomt, je allebei flink je best moet doen om de ander ruimte te geven om te passeren.

Eerlijk gezegd vond ik dat altijd maar een gedoe, en de Lankerdijk een ‘irritante weg’!

Tot ik in het maandblad van de Vrijzinnige Gemeente een bespiegeling las over dit soort smalle wegen, die een ander perspectief biedt!

Tegenliggers op smalle wegen

‘Waarom kies ik voor de Lankerdijk? Een smalle weg met aan weerskanten oude eikenbomen?’ vraagt de schrijfster zich af. Er zijn immers bredere, en dus makkelijkere wegen. Waarom dan ‘moeilijk’ doen?

Ze constateert dat er op de smalle weg die de Lankerdijk is, uitsparingen zijn ontstaan in de berm. Veroorzaakt door het uitwijken van auto’s om anderen de kans te geven om te passeren. Vaak steken automobilisten ook even een hand op, naar hun tegenligger, schrijft ze.

Een gebaar van erkentelijkheid.

‘Het is altijd geven en ontvangen tijdens de rit over de Lankerdijk en juist dat geven en ontvangen maakt het voor mij een levendige kans een ander iets te gunnen en terug te mogen ontvangen. Een smalle weg, je ziet elkaar, je houdt rekening met elkaar, je groet elkaar.’

Ik vind dit een hele mooie gedachte.

Voortaan zal ik niet meer balen als ik een tegenligger zie aankomen, maar dat zien als een kans om te geven en te ontvangen!

Wat vind jij van dit perspectief op smalle wegen en tegenliggers?

Similar Posts

16 Comments

 1. Helaas gaat niet altijd iedereen netjes voor een tegenligger aan de kant. Hier is dat tenminste nogal eens het geval. Of je wordt heel dicht ingehaald als je op de fiets bent omdat een automobilist niet de berm in wil. Levensgevaarlijk vind ik dat.

 2. Brede wegen lokken vaak snel rijden uit en dat is weer niet veilig voor fietsers en mensen die er wonen.

  Love as Always
  Dimario

 3. Kwestie van rustiger rijden en de tijd nemen, hoort ook bij het platteland.
  Zou toch niet willen dat men deze ook gaat verbreden, dag bomen. Hans

 4. Hier in en rond het dorp zijn er ook een heleboel van dat soort wegen. En inderdaad, ik stoor me er al lang niet meer aan. Gewoon even wachten en vriendelijk zwaaien. Oké, en als ik heel erg haast heb, dwing ik de ander tot wachten. Dat kan prima, namelijk.

 5. Wat mooi, Nicole…
  Inderdaad… zie het als een buitenkansje.
  Ik vind het een prachtgedachte.
  het maakt, dat je toch anders gaat rijden…

  groetjes!

 6. Ik heb helemaal niks met grote wegen, de snelweg proberen we te mijden als het kan. Simpelweg omdat het op dat soort wegen rustiger is en ik meer kans heb om ergens foto’s van te kunnen maken. De gedachte iemand iets te gunnen is leuk, maar ik zie liever dat fietsers achter elkaar blijven en ook de automobilisten zich aan de verkeersregels houden.

 7. Ik vond het altijd heel grappig dat mijn Amsterdamse verkering zonder problemen over de ring van Amsterdam sjeesde maar altijd een tikkie zenuwachtig werd van smalle wegen in de polder. Ik draai inmiddels voor allebei mijn hand niet meer om en ik moet nog steeds glimlachen om truckers die hun achterlichtjes laten knipperen als je ze de ruimte geeft om in te voegen,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.