Zorg goed voor jezelf. 3 nieuwe producten

Sofie mailde me onderstaand artikel waarin ze schrijft over zelfzorgproducten.

Ik moet zeggen dat ik daar wel een voorstander van ben. Toen ik als tiener bijvoorbeeld last had van een koortslip, moest ik voor een recept voor een zalfje langs de huisarts. Dat koortslippencrème nu gewoon in de winkel ligt, vind ik ideaal. En dat je in de toekomst niet meer naar de huisarts hoeft voor een uitstrijkje juich ik ook toe.

Ik snap best dat het zelfzorg producten niet de zorg en deskundigheid van een huisarts kunnen vervangen. Maar tegelijkertijd kun je ze soms wel degelijk gebruiken om zelf een klacht op te lossen.

Hier onder Sofie’s artikel!

zelfzorgZorg goed voor jezelf. 3 nieuwe producten

Er verschijnen steeds meer zelfzorgproducten op de markt. Soms als alternatief voor bestaande routes maar steeds vaker ook als oplossing voor een probleem dat gewoon nog niet eerder werd opgelost.

De patiënt in controle is het uitgangspunt. Zonder tussenkomst van professional toch van je huidprobleem af, testen op cholesterol of SOA’s of door de CT scan.

In dit artikel ga ik in op 3 nieuwe producten op de zelfzorgmarkt.

Dokter Leenarts

Dermatoloog (en moeder) Marjolein Leenarts ontwikkelde haar eigen lijn aan huidproducten. Zalfjes en sprays zonder parabenen, geurstoffen en wolalcoholen. Pure producten waar je geen allergieën voor kunt ontwikkelen. Uitermate geschikt voor kinderen, die in hun eerste levensjaren de nodige huidproblemen te verduren krijgen. Zo kan je waterpokken behandelen waardoor jeuk verminderd wordt en kans of littekens wordt verkleind, berg verhelpen en natuurlijk de rode babybillen (of luieruitslag) verzachten.
De huidverzorginglijn is erkend door het onafhankelijke Huidfonds en werd in 2015 genomineerd voor de Baby Innovation Award. En sinds kort liggen de producten ook bij de Etos. Het gaat dus niet om medisch hulpmiddel maar echt om een cosmetisch product.

Openlab

De SOA-tests van Openlab zijn wel een medisch hulpmiddel. Met deze tests kan je thuis aan de slag met het opsporen van SOA’s. Dus niet meer naar huisarts of GGD (als dat überhaupt nog kan) maar via Openlab. De tests werken op basis van een zelfafname setje. Hiermee neem je urine of een wattenstaafje af. Dit stuur je op naar Openlab waarna de laboratoriumanalyse volgt. In dat lab wordt bepaald of je negatief of positief bent. Ben je negatief? Dan heb je niets en scheelt dit de schaamte en het gedoe van naar een huisarts gaan.

Ben je positief? Dan moet er actie worden ondernomen, je hebt dan helaas een SOA. Je moet dan behandeld worden. Dit kan ook via Openlab, maar dan is de zorg onverzekerd.
Het testen op SOA’s is natuurlijk nooit leuk. Maar een vreemdgaande of liegende (ex)partner kan je soms wel dwingen jezelf te moeten testen. Om dan niet naar huisarts te moeten, lijkt me een fijne mogelijkheid. En voor de prijs hoef je het niet te laten, de SOA-tests van Openlab kosten zo’n 50 euro en dan word je op minimaal 2 SOA’s getest.

HPV Zelftest

Net als de SOA-test kan ook HPV nu op afstand worden opgespoord. HPV is het virus dat kan leiden tot baarmoederhalskanker. Vergelijkbaar met het Openlab principe kan straks thuis een uitstrijkje worden gemaakt en opgestuurd worden naar het lab. Daarna volgt de uitslag. Nu worden uitstrijkjes nog onder een microscoop bekeken. Vanaf volgend jaar worden vrouwen eerst getest op HPV, een seksueel overdraagbaar virus. In Nederland is een kleine procent van de vrouwen besmet met dit virus. En uiteraard is het ook nogal een gedoe om een uitstrijkje te laten afnemen, afgezien van de schaamte. Binnenkort dus ook vanaf huis testen op HPV.

Komende tijd kunnen we meer zelfzorg toepassingen verwachten. De verzekeraar zorgt ervoor dat we steeds sneller ons eigen risico aanspreken en daarvoor wordt er actief gezocht naar alternatieven. En hoewel huisartsen vaak sceptisch tegenover zelfzorg staan, zijn ook zij het er wel over eens dat we naar een samenleving gaan waar steeds meer ‘patient empowerment’ heerst.

Hoe denk jij over zelfzorg? Zou je er gebruik van maken?

Leestips

 

Similar Posts

15 Comments

 1. Als het voordelig is qua tijd enzo zou ik zeker gebruik van maken. Veel mensen werken fulltime en is niet altijd simpel dan om bvb dan nog naar dokter te geraken. Ook gaat dit misschien drempel verlagen voor sommige zaken.

 2. Kunnen we als “grote mensen” ook dokterthe gaan spelen?! Voor een aantal dingen lijkt het me een goed idee om betreffend zalfje ofzovrij te gaan halen bij drogist/apotheek.voor een aantal andere zaken, zoals uitstrijkje en wat complexere zaken, lijkt me een bezoek aan de arts veel beter. Niet zelf gaan klungelen met dat soort zaken. Vind ik.

  1. Je moet inderdaad niet zelf doktertje gaan spelen, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar wat betreft het uitstrijkje heb ik gelezen dat dit nu ook wel eens door de officiële instanties naar mensen werd toegestuurd om het zelf te doen. Dus blijkbaar kan dat wel.

 3. Ik doe niet mee aan becolkingsonderzoeken. Dus die zijn niet aan mij besteed of ik ze zelf doe of laat doen. Verder ben ik wel nogal van het zelf zorgen. Het scheelt dat ik een medische opleiding gedaan heb en zo het een en ander weet.
  Qua thuistesten heb ik trouwens alleen maar ervaring met zwangerschapstesten :-)

 4. Onder zelfzorg vallen ook: hoestdrankjes, pijnstillers, neusspray, anti-schimmelcreme en noem maar op.

  Iedereen gebruikt hier wel eens iets van.

  Het is niet zomaar doktertje spelen als je je laat adviseren door een apotheker(sassistent).

  Bijna alle kwaaltjes zijn zelf op te lossen, alleen maar goed dat de zelfzorg zich uitbreidt.

  Maar blijf alert op serieuze klachten, waar je echt een dokter bij nodig hebt!

 5. Ik denk niet dat ik snel zelf een uitstrijkje zou maken. Bij mijn laatste uitstrijkje vond de doktersassistente een kleine poliep, die direct weggehaald kon worden. Het uitstrijkje maken werd een paar weken uitgesteld. Als ik zelf dat uitstrijkje had gemaakt, had ik geen poliep gezien, maar wel een ‘slechte’ uitslag gekregen. Met behoorlijk wat ongerustheid als gevolg, denk ik. Zowel onze huisartsen als de assistenten zijn rustige, aardige mensen, waarbij ik nooit voel dat ik me moet schamen voor een rare klacht. Dat maakt denk ik ook verschil.

 6. Wat mij tegenstaat in bovenstaand artikel is de opmerking van Sofie: om de kosten hoef je het niet te laten, 50 euro!
  Dat er mensen zijn, die met bepaalde klachten, niet naar de huisarts durven of willen gaan zal best zo zijn maar om naast de kosten van zorgverzekering en eigen risico ook nog 50 euro voor een SOA-test te betalen is lang niet voor iedereen weggelegd!
  Ga met zulke klachten gewoon naar de huisarts, dat is de beste en snelste manier en voor minder belangrijke zaken (verkoudheid, “griepje”, hoofdpijntje, luieruitslag) kun je prima bij een goede drogist of apotheek terecht.
  Vlijtig Liesje: reclame maken is goed, het houdt ons op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en producten en het is jouw werk maar dit artikel, ik weet het niet…. Misschien iets selectiever zijn…..

  1. Dag Thea,

   De prijs is lager dan bij de huisarts. Hier betaal je makkelijk 100 euro. En je betaalt er zelf voor, uit je eigen risico. De dure tests bij huisartsen zijn juist onderwerp van discussie en daarom zien we zelfzorg alternatieven ontstaan.

   Overigens is de huisarts ook niet sneller…

 7. Ik denk dat het goed is dat de drempel op deze manier wat verlaagd wordt waardoor mensen zichzelf eerder controleren op bijv. SOA’s. De kosten vind ik helemaal niet zo laag overigens… Zelf zou ik er nooit gebruik van maken. Ik ga net zo lief naar de huisarts, als er dan toch ergens naar gekeken moet worden dan maar meteen goed. Maar de drempel naar een arts is voor mij dus ook helemaal niet hoog.

 8. Aan de ene kant ben ik hier groot voorstander van, aan de andere kant schrikt het me ook af. Als dit zich nog verder ontwikkelt dan vraag ik me af hoe ouderen hiermee om kunnen gaan. Ik denk hierbij aan mijn eigen vader die genoeg medicijnen neemt, maar echt niet meer bekwaam is om zelf testen uit te voeren etc. Voor de jongere generatie echter een top plan. Zo verlaag je de drempel voor bepaalde ziektes etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.