Strijken makkelijk gemaakt, of zelfs overbodig!

strijken

Ik héb wel een strijkijzer om te strijken. Maar ik weet niet precies waar het is. En de strijkplank staat ergens op zolder. Ik ben niet zo van het strijken. En gelukkig zijn er manieren om je kleding kreukelvrij te maken en strijken overbodig te maken. Ik verzamelde 10 tips voor je! Zo heb je meer tijd voor je hobby’s!

Strijken overbodig: 10 tips

 1. Doe het gekreukte kledingstuk in de droger. Doe er twee of drie ijsblokjes bij, en draai het normale programma af. Door de hitte van de droogtommel smelten de ijsklontjes en creëren stoom. En die stoom haalt de kreukels uit je kleding!
 2. Hang de gekreukte kleding in de douche als je gaat douchen. Door de stoom van je douche gaan de kreukels er uit. Er zijn ongeveer 15 minuten nodig om de ergste kreukels er uit te krijgen. Zo maak je het als ware je eigen stomerij.
 3. Spray een beetje water over de kreukels en blaas droog met een föhn.
 4. Gebruik een glad-stijl haarborstel voor de kreukels.
 5. Neem een gekreukeld kledingstuk en rol het helemaal in elkaar als een soort burrito. Vervolgens leg je het opgerolde kledingstuk onder je matras. Of iets anders dat heel zwaar is. Na ongeveer 1 uur zouden de ergste kreukels weg moeten zijn!
 6. Maak een spray van 1 deel azijn, 3 delen water. Spray dat over het gekreukte kledingstuk met een plantenspuit, en laat het drogen.
 7. Leg een vochtige handdoek op je gekreukte kledingstuk, en druk er zachtjes op. Ook dit helpt tegen de kreukels.
 8. Houd een gekreukt kledingstuk bij de stoom van je fluitketel of snelkoker.
 9. Koop een speciale stomer voor kleding. Hier onder een voorbeeld van zo’n kledingstomer:

  Strijken overbodig
  Te koop bij bol.com voor 36,95
 10. Gebruik de onderkant van een hete pan om kreukels uit kleding te strijken.

Kreukels in kleding voorkomen is natuurlijk nog beter!

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen én strijken, hier onder tips om kreukels en dus strijken te voorkomen. De simpelste manier is gewoon kleding kopen van materiaal dat niet kreukt. Of juist als gekreukt is, zoals crinkle of tule rokken. Onderstaande rok van C&A hoef je bijvoorbeeld niet te strijken:

strijken
Deze kost 19,90 bij C&A

Je hebt tegenwoordig zelfs strijkvrije overhemden.

Daarnaast is het belangrijk dat je de was niet te lang in de wasmachine laat zitten. Hang het meteen op als het schoon is, en ook nog eens het liefst buiten. Door de wind en lucht verdwijnen kreukels ook. Sla de schone, vochtige was goed uit voor je het ophangt. Ook dat verwijdert kreukels.

Conclusie over strijken overbodig maken

Eigenlijk het is toch wel gewoon handig om een strijkijzer in huis te hebben om te strijken! Eerlijk is eerlijk. Maar in deze post lees je 10 tips waarmee je kreukels ook kunt verwijderen of in ieder geval verminderen of voorkomen. Op zo’n minst maken deze tips je leven makkelijker : )

N.B. Als je echt heel druk bent kun je ook nog kiezen voor een strijkservice die de kleding voor je strijkt. Als je in Google ‘strijkservice’ typet krijg je een heleboel resultaten!

Hoe vaak strijk jij? En wat zijn jouw tips?

Similar Posts

38 Comments

 1. Onze kleding is van katoen en behalve de jeans en truien, strijk ik alles. In de zomer dragen we ook linnen en dat laat ik gekreukt.

 2. Ik strijk vaak. Ik heb hier twee mannen die voor hun werk blousen moeten dragen. Verder heb ik geen droger en kan de was buiten niet drogen. Dan duurt het soms lamg voordat was droog is binnen. Ik strijk dan de bovenkant (mouwen en boord) even droog. Dat gaat supersnel en zo heb ik veel tijdwinst met drogen.
  Ik wil geen droger. Wasgoed slijt sneller en krimpt ook sneller. Dat is hier een probleem, vooral met zoons die lang en heel slank zijn. Het is al een kunst om kleding voor hen te vinden omdat mouwen snel te kort zijn en een beetje krimp zorgt er al voor dat het niet meer past. Je hebt speciale kledingzaken voor lange mensen, maar die kleding is echt heel duur.
  Ik strijk dus vaak, maar ben ook snel klaar. Ik heb er geen hekel aan. Met die tips zou ik bij een aantal langer bezig zijn dan ik nu ben :-)

  1. LOL. Ja, daar zeg je me wat. De tips zijn ook vooral bedoeld voor een snelle oplossing : ) Niet om je hele strijkgoed mee weg te werken. Want dan kun je inderdaad beter gewoon gaan strijken.

 3. Ik let bij het kopen van kleding op de stof. Veel krinkelbloesjes hier. Goed ophangen scheelt ook. Ik woon al zeventien jaar in het huidige huis en heb hier nog nooit gestreken.

 4. Ik moet helaas ook vaak strijken mn vriend draagt een uniform voor zijn werk en dat moet er netjes uitzien. En de stof die ze hebben uitgekozen is gewoon zo rot om te strijken bah.. nouja het hoort er helaas bij..????

 5. Ik strijk alleen indien strikt noodzakelijk. De tip met ijsklontjes in de droger. Het klinkt wel grappig. En wie komt erop?! De rok van C&A: wat is die leuk!

 6. Ik kan ons strijkijzer wel vinden ;-)
  Af en toe is er iets wat gestreken moet worden.
  Dat zijn dan blouses of bepaalde broeken.
  Echt een hekel aan strijken heb ik niet, mijn hobby is het daarentegen ook niet.

  Fijne Paasdagen.

 7. Ik strijk graag altijd al gedaan ik weet nog toen ik nog in de lagere school zat dat mijn moeder de keukenhanddoeken en de zakdoeken liet staan voor mij als ik thuis kwam,en ik heb dat ook bij mijn dochter gedaan .Ik heb een tijd in een wasserij gewerkt en daar vond ik de feestperiode leuk met al die mooie tafellakens die ik dan streek

  1. Leuk zeg dat je er zo van kunt genieten. Je hebt natuurlijk ook wel eer van je werk. Iets wat er eerst frommelig en gekreukt uit zag wordt weer helemaal glad en mooi dankzij jouw inzet.

 8. Ik heb een strijkijzer en een mooie strijkplank, die in mijn ogen zelfs wat luxe is, maar strijken…. ho maar!
  Sinds kort laat ik mijn hulp soms iets strijken, zeker sommige zomerkleding heeft na het wassen wel een strijkbeurtje nodig. Zij vindt het geen punt om te strijken en het is ook maar heel zelden nodig.

  Wat betreft een wasdroger, ik heb een combi-apparaat sinds zo’n 5 jaar en ik trek nog net niet de haren uit mijn hoofd van spijt, want de katoenen was komt er ernstig gekreukt uit.
  Het leek me zo handig, een combi, maar het is een onding!
  Van de andere kant kan ik niet buiten drogen en binnen is ook niet echt een optie, hoewel ik voor truien een droogrek heb, moet wel, want in deze droger kan ik ze anders weggooien, wat ik in het begin dan ook vaak heb moeten doen :\
  Maar eigenlijk heb ik geen plek om te drogen, het kan boven wel, maar traplopen is voor mij niet prettig en ik heb dan ook een traplift, waarmee ik niet met een wasmand naar boven kan komen, dus…..

  Deze paasdagen gebruik ik om weer eens een was-marathon te doen, als alleenstaande gelukkig niet zo vaak, maar ik ben altijd weer blij als het klaar is, al ruikt mijn huis dan een paar dagen naar een wasserette, ook zoiets van dit apparaat.
  Met een aparte wasmachine en droger was ik ook veel sneller klaar met wassen: was uit de machine, de droger in, volgende was erin en tegen de tijd, dat die klaar is, is de droger ook klaar en volgende was aan de beurt en zo voort.
  Nu duurt een was zo’n 4 tot 5 uur, eer er een volgende in kan en dan ernaast staan om de gedroogde was er meteen uit te halen, zodra het apparaat op “vrij” staat.

  Daar staat echter tegenover, dat mijn moeder het vroeger veel zwaarder had: op zaterdagmorgen de zinken ketel op het vuur met de kookwas, dan alles in het lavet kieperen en met de hand schoonmaken, spoelen, uitwringen, ophangen en wel moeten strijken, dus als ik soms wat mopper, probeer ik me dat maar voor ogen te houden ;)

  Groetjes Lily

  1. Het klinkt inderdaad heel handig zo’n twee – in- één apparaat. Wat vervelend dat het zo tegenvalt Lily.

   Kan je in in jouw deel van de tuin niet een wasrekje zetten?

   1. Helaas is het niet mogelijk om het droogrek buiten te zetten, te weinig ruimte en de vele vogeltjes niet te vergeten ;)

    Ja, van die combi heb ik in ieder opzicht spijt, ook omdat soms een programma wel eens wilt blijven hangen.
    Maar goed, de was ligt weer schoon in de kast, zonder te strijken ;)

    Groetjes Lily

 9. nu met een pasgeboren baby in huis wordt er gestreken, De babywas dus, De rest wordt meteen opgevouwen en gaat de kast in. Gaan we ergens naar toe en moet het er netjes uit zien dan wordt er op het laatste moment een overhemd of blouse gestreken

 10. Ik strijk alleen de hemden en sommige kleedjes want ik steek niets in de droogkast of het krimpt. Zo geen zin in :p plus de helft is maar opplooien van de was dus laat ik alles drogen op het droogrek of buiten (waar is de zon!)

  1. Ik doe ook alleen handdoeken en ondergoed in de droger. Al het andere hang ik te drogen. Het liefst buiten, want de wind waait er ook al een boel kreukels uit volgens mij.

 11. Ik strijk een minuut of 10 per week, omdat ik het liefst katoen draag. Ik vind het geen werk en het stroomverbruik is veel lager dan dat van een droger (die ik dan ook niet heb).

  1. Voor wat het waard is:
   Per week verstrijk ik 0,04 kWh (1 cent) met de afschrijving van de strijkbout/plank/waslijn/knijpers is dat 3 cent per week.
   Als ik wekelijks een gemiddelde wasdroger zou gebruiken, dan komt dat neer op 2 kWh (50 cent) met afschrijving 83 cent per week.

   Alleen denk ik dat ik niet tevreden zou zijn met katoenen overhemden en broeken uit een droger en ik alsnog de strijkplank zou pakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.