Luizenbestrijding: de nieuwste inzichten!

Ik heb menigmaal de strijd moeten aanbinden met luizen. Luizen zijn een groot onheil in mijn leven als moeder, dat ik absoluut wens te vermijden. Gelukkig zijn we nu al ruim een jaar bevrijd van die ellendige beestjes, en dat wil ik graag zo houden.

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers zag liggen, nam ik het mee. Wat extra informatie kan nooit kwaad, en bovendien was ik benieuwd of de schrijver Geert-Jan Roebers nog wat nieuws te melden had op luizengebied. Want laten we wel wezen, het is een behoorlijk platgetreden onderwerp.

Maar eerlijk is eerlijk, Geert-Jan Roebers heeft er een uitstekend, overzichtelijk en informatief boekje van gemaakt. Naast de bekende informatie over luizenbestrijding, geeft hij ook een boel achtergrondinformatie over de luis zelf. Het is alsof ik mijn vijand voor het eerst echt goed heb leren kennen. Zo leerde ik dat mannetjesluizen kleiner zijn dan vrouwtjesluizen, en dat ze bij het paren ónder het vrouwtje kruipen!

Netenmeter

Ook nieuw voor mij was de ‘netenmeter’. Als moeder die wel eens op het matje is geroepen omdat mijn kinderen neten hadden in de uiteinden van hun haar, ben ik erg blij met die netenmeter. De netenmeter werkt als volgt: je pakt een haar met een neet er aan, en legt die langs de netenmeter. De netenmeter is opgedeeld in kleurtjes en centimeters, en als je in de groene zone zit ben je veilig, en gaat het om een oude neet!

De allernieuwste inzichten op het gebied van luizenbestrijding

Wat dit boek ook de moeite waard maakt, is dat het uitgaat van de allernieuwste inzichten, en die wil ik jullie niet onthouden!

Wat je NIET meer hoeft te doen om luizen te bestrijden:

 1. alle beddegoed, handdoeken en knuffels op 60 graden wassen
 2. knuffels in de diepvries
 3. autostoelen bespuiten met antiluizenmiddel
 4. luizencapes gebruiken (wat zullen die fabrikanten van luizencapes balen!!!)

Wat je WEL moet doen om luizen te bestrijden:

twee weken lang, dagelijks kammen. Tot de dood er op volgt.

Bijzonder: luizen doodblazen

Luizen zijn heel gevoelig voor uitdroging, en hiervan maakt het Amerikaanse apparaat ‘LouseBuster’ gebruik: hij gaat de luizen met droge lucht te lijf. Het ding doet het fantastisch want in een half uur worden luizen gedood en zijn ook de meeste neten in de kiem gesmoord.

Helaas vereist de LouseBuster een professionele training van enkele dagen, en een enorme zak met geld. Maar Geert-Jan Roebers is optimistisch over de toekomst van dit apparaat.

Andere stekers

Ik zou het bijna vergeten, maar dit boekje gaat niet alleen over luizen. Ook de teek, mug, vlo, mier, wesp, bij en kwal komen aan bod. En ook hier kun je weer rekenen op een grondige briefing over hun achtergrond, en manieren om met het gespuis om te gaan.

Conclusie

Ik vind Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers een plek in de boekenkast waard. Het is overzichtelijk, rustig vormgegeven en zeer informatief. Handig dus om als naslagwerk dichtbij je te houden.

Lees ook mijn tips tegen mieren in huis, een ander type kriebelbeestje : )

Praktische informatie

Dit boekje is nog eens vriendelijk geprijsd ook: maar 10 euro! ‘Dat valt me niks tegen,’ zou mijn tante Marietje zeggen.

Zie ook mijn post over motten bestrijden en ook meelmotten en muizen in huis.

Lees ook mijn post over die andere plaag: waterwratjes!

Similar Posts

13 Comments

 1. hmmm, nadat ik 2 weken geleden weer onaangenaam verrast werd door deze bezoekers, en ik ehm er ook al een eeuwenlange ervaring kwa behandeling mee heb, geloof ik toch niet dat ik er nog een boek over zou willen lezen ook ;-)
  Ik zou het boek zelf geschreven kunnen hebben ;-)
  Daarbij, kunnen wij niet aan de kammenthearpie gezien de enorme dikke bossen wild haar die pubermeisje en ik bezitten, wij zweren bij een luisdodende lotion, die een nacht laten zitten en dan wassen, dan zijn we er ook gewoon gegarandeerd van af…

  1. Sillie, ik ben het eigenlijk helemaal met je eens: twee weken dagelijks kammen is een crime!!!! Zeker met krullerig haar. En ik vraag me ook af hoe al die drukbezette ouders dat kammen ook nog eens in hun leven moeten integreren.

   Ik snap helemaal dat kammen de meest milieuvriendelijke methode is, maar het kost ook ontzettend veel tijd. En je zal maar veel kinderen hebben!

 2. Het kammen is niet 2 weken maar dagelijks tot 2 weken NA dat je de laatste levende luis hebt aangetroffen. Dat kan veel langer dan 2weken zijn.

 3. Op één of andere manier zijn wij er altijd aan ontkomen. Maar ik kan me nog herinneren dat de kinderen van mijn schoonzus altijd de pineut waren en inderdaad, wat een ramp: alle knuffels, jassen, beddengoed wassen en in de vriezer. Vreselijk leek me dat. Geen idee waarom onze kinderen nooit luizen hebben gehad, wij hebben het er maar op gehouden dat ze ons niet lusten… Feit is dat Man en ikzelf ook rustig in een kamer met muggen kunnen slapen zonder gestoken te worden. We meppen ze alleen maar dood omdat ze zo’n herrie maken…

 4. Vroeger gingen we met een doek petroleum op ons hoofd naar bed en inderdaad veel kammen. Maar ik geloof ook wel dat warmte veel doet. Je zou eens de fohn kunnen gebruiken?

 5. hier 1x gehad, vorig jaar, en heb 2x per dag de haren nat gekamd (waarbij de netenkam nog te grof was voor sochters haren) en daarnaast de lotion, mousse (aanrader!) en shampoo gebruikt en gewoon alles 2x op 60 graden gewassen. En… de luizenzak op 60 graden uitgewassen. Ze heeft het niet meer teruggehad in tegenstelling tot klasgenootjes.
  En preventief dagelijks even de luizenkam erdoor als ze weer naar school zijn na een vakantie.

  bedankt voor de jeuk by the way.. ;)

 6. Ik kan mij herinneren dat bij jongste zoon in de klas maanden lang de luizen op bezoek waren, knap vervelend, was steeds bij hetzelfde meisje. Regelmatig was toen de GGD in de klas! De ene brief na de andere sleepten ze mee naar huis. En toen dacht ik dat ik bij dochter zo´n beestje had gezien, hup gelijk hoofd in de lotion gezet (uit voorzorg was zo´n fles in huis), veel gekamd en nooit meer wat gezien…, gelukkig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.