7 Tips om minder te strijken

anti strijk tipsStrijken staat bij velen op het lijstje van Rotklusjes.

Daarom 7 tips om zo min mogelijk te hoeven strijken!

 1. Koop kleding van stoffen die niet kreuken. Denk aan polyester en terlenka. Dat gooi je in de wasmachine en komt er ongekreukt en praktisch droog weer uit!
 2. Koop kleding die er gekreukt uit móét zien. Stoffen van dergelijke kleding heet vaak ‘crinkle’. Crinkle rokken moet je bijvoorbeeld zelfs juist oprollen! Dan zijn ze het mooist. Strijken mag dus niet eens.
 3. Laat schoon gewassen was niet eerst nog een paar uur in de wasmachine zitten! Haal de was er zo snel mogelijk uit.
 4. Sla overhemden, t-shirt en broeken flink uit. Zo verminder je kreukels.
 5. Hang ze vervolgens zo strák mogelijk op. Span ze als het ware met wasknijpers.
 6. Leer man en kinderen om hun eigen kleding te strijken.
 7. Heb je een ruim budget? Er zijn mensen die een strijkservice aanbieden.

Met deze tips halveer je op z’n minst de tijd die je anders kwijt zou zijn aan strijken!

Wat is jouw ultieme strijktip?

Similar Posts

23 Comments

 1. Ben het grotendeels met je eens en ik doe het heel anders.
  strijken is voor mij meditatie ..heerlijk muziekje op de achtergrond..ik kom weer op nieuwe ideeën . .dingen waar ik mee zat worden geklaard..Vooral mijn donsdek overtrekken en slopen strijk ik extra mooi..Want geven mij dat heerlijke hotelgevoel

 2. Ik heb helemaal geen hekel aan strijken. Mijn telefoon leg ik op de strijkplank en ik kijk ondertussen een uitzending op uitzending gemist. Dan is het klusje zo klaar.

 3. Niet strijken :-) Ik strijk al een jaar niet en mis daar niks aan. Man kan heel goed zijn eigen pakken strijken en handdoeken, theedoeken en andere kleding vouw ik gewoon op. Ik geef toe, met strijken ligt het allemaal net iets netter en strakker in de kasten, maar kniesoor die daar op let.

 4. Ik strijk graag! Dat vind ik een leuk huishoudelijk klusje: ik doe het bij de PC en zet altijd een luisterprogramma op, heerlijk!
  Het is nu ook weer niet zo dat ik alles strijk hoor, een uur per week is voldoende!
  Groetjes, ik ga aan de kuis nu :)

 5. Niet strijken haha. Ik sla alle kleding goed uit voor ik ze ophang en dan droogt het eigenlijk altijd kreukloos. En wil hubby toch gestreken kleding dan doet hij het zelf. Wanneer ik kleding heb die gestreken moet worden doet hij dat ook.

 6. Tja bepaalde kleding moet nu eenmaal gestreken. Overhemden van manlief en van mijn zoontjes moeten toch echt gestreken.
  Ik heb er eigenlijk een hekel aan, maar iedere week doe ik het toch weer. Als ik dan eenmaal bezig ben gaat het wel, maar er aan beginnen……
  Ik strijk allen de dingen die echt moeten verder niets. Theedoeken schijnen minder goed vocht op te nemen als je ze strijkt. Voor mij dus een hele goede reden om ze niet te strijken ;-)
  Dekbedden laat ik ‘s zomers buiten drogen, dan waaien ze op de wind lekker glad. ‘s Winters gaan ze in de droger en dan vouw ik ze meteen (als ze nog warm zijn) op en zijn ze voor mij ook weer glad genoeg als ze uit de kast komen.

  Wat ook belangrijk is is dat je kleding die makkelijk kreukt niet te lang en te hard centrifugeert, daar kreukt het ook heel er van.

 7. Gewoon niet strijken is mijn strategie. Niet te lang in de machine laten zitten, strak op hangen, en dan niet te droog laten worden en gelijk opvouwen.
  Overhemden strijk ik ook al jaren niet, niemand die het opvalt. Of gaan jullie wel zo dicht op je collega’s staan dat je het verschil kunt zien tussen niet gestreken of 2 uur in de auto hebben gezeten.
  Strijken is echt zwaar overgewaardeerd.
  Ik heb al jaren geen strijkplank en strijkijzer meer, bevalt prima.

 8. De gouden tip is niet strijken. Ik heb voor het laatst gestreken toen ik zwanger was van de oudste en dat gestreken moest zijn volgens het protocol. Dat is nu 7 jaar geleden. Bij de tweede al niet eens meer gedaan. En daarvoor ook heel erg weinig, maar ja als je op jezelf gaat moet er minimaal een strijkijzer komen, zeiden ze. Dus in het begin toen ik alleen woonde nog wel gestreken maar op een gegeven moment ben ik daar toch echt mee gestopt. Wat zonde van mijn tijd en niemand die het ziet. Alleen manlief vind het wel jammer want zijn moeder streek/strijkt alles. En ja, dan val ik natuurlijk een beetje tegen:-)

 9. Polyester is heel moeilijk fris van geur te krijgen en je ruikt snel weer naar zweet. Lees maar eens bij Dr Armpit (ook over andere okselgeur gerelateerde zaken, zoals waarom antiperspirant niet helpt tegen zweetlucht. Is een medicus)

  1. Om die zweetlucht er uit te krijgen maak ik een emmer azijnwater klaar. Gewoon water met een flinke scheut azijn. Zet de kleding daar een nacht in te weken en was het daarna gewoon uit. De zweetlucht is echt weg!!

 10. Ik strijk het meeste wel, ook T shirts, maar doe de bovenkleding wel altijd 5 minuten ( en echt niet langer!!) in de droger, en hang het dan strak op, blouses enz. op een hanger op een kledingrek. Dat scheelt wel veel kreukels. Ik heb trouwens helemaal geen hekel aan strijken. Doe het altijd ‘s morgens vroeg als de kids nog slapen, en het geeft zo’n heerlijk gevoel als alles weer netjes glad klaarligt om de kast in te gaan!

 11. Ik strijk ook niets! Manlief strijkt alleen heel af en toe een overhemd als ‘ie voor zijn werk of op het podium in het net moet.

  En kunsttoffen zoals polyester vind ik heel naar dragen, ik draag veel liever natuurlijke stoffen. Ik hang ze zoveel mogelijk aan de lijn (in de droger kreukt en slijt alles zo, nog los van bespaar- en milieuoverwegingen) en hang ze dan netjes op. Dan gaat het prima zonder strijken!

  Mijn moeder streek ook al nooit (die moest als kind altijd elke dag haar vader’s pakken stomen enzo dus was er wel klaar mee!) dus heb het ook niet echt meegekregen.

 12. Ik strijk nooit van te voren, als ik iets uit de kast pak en ik zie dat het gestreken moet worden, strijk het even snel. Maar je ziet mij zeker niet met een wasmand een uur strijken en alles in de kast doen haha.

 13. Ik vind strijken totaal niet leuk en strijk dan ook enkel het hoognodige. Keukenhanddoeken, zakdoeken, lakens plooi ik, eens droog, gewoon op. Gewassen dekbedovertrekken was ik en als ze dezelfde avond droog zijn, leg ik ze direct weer op het bed. Kunnen ze niet direct op het bed omdat de overtrekken niet droog zijn, dan laat ik ze verder drogen en plooi ze nadien gewoon op. Ik leg ze dan wel onderaan de stapel dekbedovertrekken zodat ze ene beetje platter worden. Overhemden, t shirts, jeansbroeken en kledij die ‘zichtbaar’ is strijk ik wel.

 14. ik ben alleen en koop voor mezelf alleen kleding die je niet hoeft te strijken, verder hang ik beddengoed en dergelijke lekker niet te droog in de wind zomers en dan droogt het zo goed als kreukloos op en ach een paar kreukels maken toch ook niets uit. ik heb mijn strijkijzer dan ook vorig jaar meegegeven met mijn dochter die op zichzelf ging wonen en wel af en toe strijkt. is er onverhoopt iets qua kleding wat wel erg kreukt dan gebruik ik mijn stoomreiniger die krijgt de kreukels ook uit stof

 15. Strijken doe ik zo min mogelijk. Beddengoed vind ik ook zo’n onzin om te strijken. 1 uur eronder liggen en het is weer gekreukt.
  Was buiten ophangen scheelt ook strijken. Alles is veel gladder als je het van de lijn haalt!

 16. Ik vind het helemaal niet erg om te strijken, maar ik hou het wel graag bij. Meer dan één mand wordt al een opdracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.