Wel of geen tafelkleed

Mijn oma had vroeger altijd een tafelzeil op haar keukentafel, vastgezet met punaises. Mijn moeder had in het midden een vrolijk, rood geblokt vierkant kleedje dat werd neergelegd na elke maaltijd.

Zelf gebruik ik geen tafelkleed op het moment. Ik heb er wel eens een gekocht, en over de tafel gedrapeerd om bijvoorbeeld een zomers effect te creëren. Maar het lag er nooit lang: ik verlangde al snel terug naar de eenvoudige, strakke lijnen van de tafel.

Zondag en Kerstmis

Op zondag vlei ik wel regelmatig een katoenen kleed over de tafel, om de Zondagse Lunch kracht bij te zetten. En met Kerstmis gebruik ik vaak een wit katoenen laken van de Zeeman, dat voor tafellaken kan doorgaan. Dat betekent wel meteen dat ik extra was heb, want er komen onmiddellijk vlekken op.

Dat vraag ik me dan ook wel eens af, bij mensen die altijd zo’n gezellig stoffen tafelkleed gebruiken bij de maaltijden: wassen ze die elke dag? En hebben ze er dan zeven?

Tafelkleden in allerlei variëteiten

Je hebt tafelkleden in allerlei soorten en maten, en materialen. Van de goedkope polyester kleden, met een katoenen onderlaag kleden van de Zeeman, tot de iets duurdere vinyl kleden die je bijvoorbeeld bij de Blokker op maat kunt laten knippen. Ook de hippe tafelzeilen van Kitsch Kitchen zijn hiervan gemaakt. Ik vind tafelkleden eigenlijk erg leuk, maar praktische overwegingen, en mijn verlangen naar ‘simpel’ weerhouden me ervan ze regelmatig te gebruiken.

Lees ook: 10 tafelblad opties.

Gebruik jij tafelkleden?

24 Responses to Wel of geen tafelkleed

 1. Hier geen tafelkleed. Voor een diner met volwassenen of met de kerst heb ik een “mooie” van de xenos. Ik neem net zo makkelijk de tafel af als een kleed (als ik een zeil zou hebben).

 2. Wat leuk dat je dit onderwerp kiest. Ik dacht er van het weekend nog over na.
  Wij hebben een hele mooie houten tafel die je gemakkelijk (voor en na de maaltijd) kunt afnemen. Maar momenteel gebruiken we bij het eten regelmatig tafellopers. Dat staat gedekt en de juspan staat toch “vrij” in het midden. De lopers gaan maximaal twee dagen mee voordat ik ze was; we hebben dus meerdere stellen. Tafellakens zijn gezellig maar als er iemand onhandig langs schuift, schuiven alle borden mee.
  Van placemats ben ik teruggekomen. Te rommelig op tafel, eigenlijk alleen geschikt als er iemand alleen eet. En dan kan je ook een enkele tafelloper gebruiken.

  Verwant onderwerp: heb je kaarsjes aan tafel?
  Mijn man eet pas lekker wanneer er 60 Watt op tafel schijnt. Doe ik kaarsjes aan tafel, draait hij meteen de lamp aan! 😉 Zoon idem
  Groet, Loonlijstmama

 3. Hier alleen een tafelkleed met kerstmis of met gourmetten want anders wordt de tafel zo vettig. Verder nooit, vind het wel leuk maar onze katten zouden er gelijk op gaan liggen. Wij gebruiken placemats die ik makkelijk kan afnemen.

  Groetjes Isabelle

 4. hahaha…toevallig denk ik daar ook wel eens aan….hoe doen andere mensen dat die ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een tafekleed op tafel leggen bij het eten. De wasberg is al zo groot en zou dan alleen maar flink toenemen met dat geknoei van die meiden hier. Bij ons dus
  ‘s ochtends en ‘s middags makkelijke placemats en ‘s avonds vind ik het gezelliger met een kleed, maar dan wel een van Mexicaans tafelzeil, lekker kleurrijk en makkelijk schoon te maken. 🙂 Overdag ligt hier de kat nog wel eens op tafel, dus dan geen kleed, bovendien vind ik dat geschuif lang het kleed ook heel vervelend, ben altijd bang dat er iets afschuift.

 5. Hier in de keuken een grote glazen tafel die regelmatig afgeveegd wordt met detergent en tijdens het eten gebruiken we placemats. In de woonkamer ligt zo’n vinyl tafelkleed met een rustig patroontje dat ik tussendoor ook gemakkelijk kan afwassen. Aan die tafel wordt eigenlijk enkel gegeten als er bezoek is en dan leg ik wel een stoffen tafelkleed op. Dat gaat dan gelijk na de maaltijd in de was.

 6. Wij gebruiken eigenlijk alleen nog maar placemats omdat we meestal met zijn tweeën zijn. Blijft er toch iemand mee eten dan leg ik wel eens een kleed neer. Ik heb een gekleurde katoenen, een witte katoenen en een plastic tafelzeil. Dat wordt meestal gebruikt als er geschilderd wordt of een maquette gemaakt o.i.d.

 7. Tijdens de maaltijden altijd een tafellaken. Voor mijn gevoel is dat juist praktisch en simpel.Na afloop even buiten uitkloppen en klaar. Een paar vlekjes is niet erg. Verschonen doe ik pas na plm. 5 dagen of eerder als het echt nodig is. Ik heb er 2 dus dat komt goed uit. Ivm een allergie zit ik liefst zo weinig mogelijk met mijn handen in het sop dus voor mij geen placemats want dan moet je de tafel èn de placemats afsoppen en voor mijn gevoel is dat dubbelop. Groet, Greetje54

 8. een echt damasten tafelkleed, en dan t liefst wit, prachtig vind ik dat.
  of een witte met geborduurde romantische bloemen….ik heb ze wel maar gebruik ze alleen met speciale gebeurtenissen….

 9. Doordeweeks heb ik altijd een leuk passend tafelzeil op onze (vrij nieuwe) tafel liggen, dan hoef ik niet voortdurend de kinderen te waarschuwen om niet op mijn tafel te kleuren etc. Zaterdagsavonds gaat het eraf en ben ik weer helemaal blij met mijn tafel!
  Ik denk dat als ik met de maaltijd een tafelkleed zou gebruiken ik er geen 7 maar 21 nodig zou hebben…..
  Groetjes, Corine

 10. Meestal heb ik 2 kleden in de week nodig. Ik zou niet anders willen, staat toch veel gezelliger dan die koude houten tafel. Mooie damasten kleden liggen volop op de rommelmarkt dus duur hoeft het niet te zijn. Van mijn wiegekleed ook nog een geruit tafel laken gemaakt. Als de kinderen komen gebruik ik een grote die ik als ze weer weg zijn dubbel vouw en nog de hele week kan gebruiken. Anders gebruiken we altijd een klein kleed wat iets meer dan de halve tafel bedekt.

 11. gewoon uitkloppen na elke maaltijd en 1 keer per week een schonen tenzij de vlekken echt heel erg zijn. Ik heb 2 gewone tafelkleden en 1 iets mooiere.
  Als er visite mee-eet leg ik wel altijd een schoon kleed op tafel

 12. Ik vind een tafelkleed praktisch en ook gezellig.
  Ik heb er één met streepjes en één rood/wit geblokte. Voor de kerst etc. een mooie donkerbruine. Het schijnt ook goed te zijn voor stadsmussen, deze zie je steeds minder omdat er geen kruimels meer uitgeklopt worden uit tafellakens.

 13. Als we met z’n 2tjes eten en een bord bij het aanrecht klaarmaken, gebruik ik geen tafelkleed. Anders wel. Dat is een stoffen en die was ik niet elke keer. Ik schud ze buiten uit (voor vogeltjes e.d.) en stop ze in de was als er vieze vlekken op zitten. Voor brood is dat zelden zo, dus dan gaan ze gerust een poos mee.

 14. Tijdens de maaltijden ligt hier een zeiltje over de tafel. Na de maaltijd haal ik het meteen weer weg. Ik vind het mooier staan zo zonder kleed.
  Met Kerst en hoogtijdagen gebruik ik een tafellaken.

 15. Best nog veel tafels met een kleed! Het heeft inderdaad iets huiselijks.

  Loonlijstmama: alleen met Kerstmis heb ik kaarsen aan. Overigens is mijn man ook een voorstander van fel licht, terwijl ik juist van schemeren houdt…

 16. Ik heb mijn eettafel zelf gemaakt (nogal een apart maatje 65 x 220 cm) van 4 sierlijke poten en een afzichtelijk blad van OSB plaat. Deze heb ik dan ook maar bekleed met ruitjeszeil. Heel practisch met eten. Doekje erover en klaar.
  Sinds deze week heb ik een afdankertje damastkleed, prachtig op tafel maar een crime voor de was. vlekken gaan er niet uit en gestreken natuurlijk veel mooier.
  Nee, voor mij alleen een kleedje met Kerst!

 17. Hier altijd tafellaken (tijdens eten), damast of gewoon katoen wit laken. Wel 4 a 5 in de week. ‘s Morgens wil ik een schone bij het ontbijt, dan wil ik geen vaag vlekje van warm eten zien want dan ga ik over m’n nek…

 18. hier van de week ook een leuk kleedje rood met wit geblokt op tafel. maar ik wordt gek van de katten die zich er op nestelen! dus alleen met het eten erop(als ik eraan denk)

 19. Wij hebben een prachtige houten tafel maar ook jonge kinderen in huis. De combinatie maakte dat de vorige tafel erg lelijk was geworden.
  Nu hebben we een doorzichtig zeil op tafel liggen, met een leuk kleedje eronder. Dat wissel ik af. De tafel blijft mooi, je ziet het blanke hout, en het kleedje of de loper geeft een gezellig effect.
  Ik vind het een ideale combi met een gezin! Mijn zussen en schoonzussen hebben allemaal ons voorbeeld gevolgd trouwens…

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.